Здравейте,
не мога да се съглася, че соята може да е вредна или да пречи на нормарното функциониране на човешкия организъм.
Проблемът е, че всеки иска да се храни здравословно-спира месото и го замества със соеви продукти. Този подход е грешен, защото здравословното хранене се състои от разнообразие на полезни храни в диетата на човек. Спирайки месото храненето трябва да е разнообразно включващо бобови култури, ядки , плодове, и др. Разбира се всеки човек решил да спре месото трябва да събере информация от компетентен източник и внимателно да следи реакцията на организма си. Има случеи в желанието си да се храни човек зравословно си навлича неприятности. Познавам много вегетарянци чустващи се чудесно, изглеждащи добре и нмого трудоспособни-не разполагащи с големи доходи, по-скоро с малки. Истината е във начина на живот-въздох, вода, храна, движение.
С една дума соята е полезна-стига производителя да я е приготвил правилно.
Това са част от ползите на соята.
Какво е соята?
• Соята е растение от семейство бобови
• Соевите зърна са уникални– те съдържат висококачествени протеини (подобни на тези на млякото).
• От всички бобови соята съдържа най-много протеини.
• Протеините извлечени от соевите зърна се използват при производството на продуктите So Good и Соявит
Соята храна на бъдещето...
Много учени са убедени, че честата употреба на соеви продукти има по-цялостно въздействие върху човешкия организъм и допринася за здраве и дълголетие. Соята съдържа:
- изофлавоноиди - контролиращи действията на хормоните и предпазващи от рак,
- генистеин - антикарценогенно вещество, което възпрепятства ензимите, отговорни за образуването на тумори и е особено благотворно при рак на простатата
- фитиева киселина - антиокислител, който забавя развитието на туморите
- сапонини - химични съставки, които разрушават раковите клетки,
- протеини,
- калций,
- желязо,
- магнезий,
- фосфор,
- калий,
- фолацин и др.
Соята е богата на различни видове фитовещества, някои от които - единствени по рода си.
Соята съдържа изофлавоноиди (наричани още "фитоестрогени или "естрогените на Природата", контролиращи действията на хормоните и предпазващи от рак), генистеин (антикарценогенно вещество, което възпрепятства ензимите, отговорни за образуването на тумори и е особено благотворно при рак на простатата), фитиева киселина (антиокислител, който забавя развитието на туморите), сапонини (химични съставки, които разрушават раковите клетки), протеини, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, фолацин и др. Честото хранене със соя и соеви продукти засилва защитните сили и помага на организма да се справя с болестите.
...Укрепват имунната система.
Соевите храни съдържат антиокислители - съставки, които предпазват клетките на организма от вредата на нестабилните кислородни молекули, наречени свободни радикали. Свободните радикали могат да причинят различни форми на рак и водят до остаряване.
...Понижават холестерола.
Изследванията от различни страни потвърждават свойствата на соята да намалява количеството на вредния холестерол в кръвта.
...При рак на гърдата.
Жените, които често използват соя в храната си, имат по-малък риск от образуване на рак на гърдата. В Азия, където соята е важна част от хранителните навици на хората, жените боледуват сравнително по-рядко от рак на гърдата.
...При бъбречни болести.
Белтъчините на соята, в сравнение с животинските белтъчини, са много по-полезни за хора с нарушена функция на бъбреците.
...При рак на дебелото черво.
Изследвания на американски учени доказват благотворното влияние на соята върху лечението на рак на дебелото черво.
...При остеопороза.
Соята стимулира възстановяването на костната тъкан.
...При менопауза.
В Китай жените минават през менопаузата много по-спокойно и естествено. За това допринася и редовната употреба на соеви храни.
При рак на белите дробове.
Научните изследвания поксазват връзката между соевото хранене и ниските проценти на рак на белите дробове.
...При рак на простатата.
Честото хранене със соя стимулира разрушаванетото на раковите клетки на простатата при мъжете.
Предимствата на соевите храни
• Ниско съдържание на наситени мазнини
• Без холестерол / 0% животински мазнини
• Източник на изключително необходимите Omega-3 мазнини
• Високо съдържание на фибри
• Съдържат витамини и минерали
• Високо съдържание на протеини
• Соевите протеини са подобни на тези на млякото
• Съдържат Фитоестрогени
• Обезпечават нуждата от антиоксиданти
• Специфичните фитоестрогени се наричат изофлавони ‘isoflavones’
•Соевите храни са най-богатият източник на изофлавони