Jump to content
Порталът към съзнателен живот

anonimnata

Участници
  • Общо Съдържание

    17
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    3

Мнения добавени от anonimnata

  1. Някой от форума знае ли дали д-р Първанов дава консултации по телефон и заплащането да е по банкова сметка примерно? Мисля че 90 % от окр-то е овладяно,чрез писане с Д-р Първанов,много искам психотерапия при него,но не сме от един град.... Щях да пиша директно на него, но ми излиза че не могат да му се пращат съобщения.

  2. В 28.07.2024 г. at 17:53, anonimnata каза:

    Благодаря Ви за отговора.  Четох много за окр във форума и извън и си направих следния извод.              

    Да,  окр мислите трябва да се приемат като нещо вън от нас. Ключът е реакцията,или по-точно липсата на реакция към тях, да, те могат да са всякакви и са насочени към най-важното за човека( детето на една майка,красотата на една суетна жена,щастието , вярващите имаме и религиозно окр,породено от това,че обичаме Бога),но реакцията към тези мисли, трябва да е само една  и тя е БЕЗРАЗЛИЧИЕ ! Това го разбрах благодарение на и Д- р Първанов,много си писахме преди време, и искрено му благодаря, че ми обърна внимание на въпросите. Ако не беше ,си представям сега как щях да бъда.. и никакви компулсивни действия/ритуали за спиране на мисълта/не трябва да се правят.. ако мисълта ни напряга и / или се повтаря тя е окр! Край. Тя не е истина и НЕ се материализира никога.Подминаваме я с безразличие и тя няма власт над нас вече.

     

    Ще публикувам и нещо което прочетох в spodeli.net :"Една от стратегиите за справяне с ОКР е да се опиташ да се радваш на натрапчивата мисъл.Така когато се сетиш за нея да имаш положителна емоция.Така с времето тя постепенно изчезва.Натрапчивите мисли съществуват защото когато възникнат те предизвикват негативна емоция и това кара мозъка пак и пак и пак да мисли за това".

  3. А имам въпрос, относно различаването на окр мисъл ,защото при мен е така - ако съм сигурна, че дадена мисъл е окр ,тя изчезва.Преди време си писахме с д-р Тодор Първанов и той ми каза за окр следното :"натрапливи са всички мисли, които те напрягат и се появяват 5-6 пъти независимо от темата. НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕМАТА_ това е най-важното." Една окр мисъл- разбирам, че е такава ,ако се повтаря. Ами,ако ме уплаши ,не се повтори самата мисъл ,ами тръгне един анализ след нея ... реално анализа е компулсия,но подсказка ли е да кажа " о тази мисъл е окр,а не истинска " и да се успокоя?Тоест, повторението е във формата на анализ на мисълта ...? Благодаря предварително.

  4. преди 22 часа, АлександърТ.А. каза:

    Мисля няма нищо необичайно в описанието ти .

     

     

    Ще ти кажа едно положение което може да е упражнение .

    Умът е като окото . Както окото поглежда на сам на там , така и ума наблюдава мислите и можем да поглеждаме , да се спираме на тази , или онази мисъл . Щом успеем да отвърнем вниманието си от някоя мисъл , значи контролираме ума  , до колкото сме свикнали . И със контролиран ум няма ОКР . Мисля че това го знаеш , но до колко му вярваш? Вярата и опита вървят заедно . И още нещо - щастието е състояние на вътрешна хармония . A тази вътрешна хармония може да се постигне с подбиране на мислите , Така както подбираме на къде да гледаме . Казвам това защото не ни плашат самите мисли . Плашещо е липсата на контрол . 

     

    Благодаря Ви за отговора.  Четох много за окр във форума и извън и си направих следния извод.              

    Да,  окр мислите трябва да се приемат като нещо вън от нас. Ключът е реакцията,или по-точно липсата на реакция към тях, да, те могат да са всякакви и са насочени към най-важното за човека( детето на една майка,красотата на една суетна жена,щастието , вярващите имаме и религиозно окр,породено от това,че обичаме Бога),но реакцията към тези мисли, трябва да е само една  и тя е БЕЗРАЗЛИЧИЕ ! Това го разбрах благодарение на и Д- р Първанов,много си писахме преди време, и искрено му благодаря, че ми обърна внимание на въпросите. Ако не беше ,си представям сега как щях да бъда.. и никакви компулсивни действия/ритуали за спиране на мисълта/не трябва да се правят.. ако мисълта ни напряга и / или се повтаря тя е окр! Край. Тя не е истина и НЕ се материализира никога.Подминаваме я с безразличие и тя няма власт над нас вече.

     

  5. В 23.10.2023 г. at 16:52, д-р Тодор Първанов каза:

    Здравей, радвам съм,че със съветите ти съм могъл да ти помогнал. Това което описваш, наистина е религиозно ОКР,  както сама си се досетила .Нали, ти бях писал ,,Трябва да приемеш, че всяка мисъл, която те напряга и се повтаря 5- 6 пъти е натраплива .

    ВСЯКА!,,

    Темите с които ОКР-то може да ни занимава са безброй, въпроса е,че всики натрапливи мисли  са фалшиви и лъжливи. Да се разсъждава по тях е грешно и ни кара да се безпокоим на без да има реална причина за това.

    Здравейте д-р Първанов. От много време нямам окр благодарение на Вас и именно това,което сега Ви цитирам ми помогна. Различавам мисълта (повтаряща се и притеснителна ) казвам това е окр и тя изчезва. Но вчера нещо странно стана .. от никъде почнах да анализирам щастието (а аз много държа на него ,както предполагам всеки, и този анализ ме изнерви) и почна едно анализиране в главата ми и се ядосах като си казах на ум "нямам нужда да анализирам щастието" ,но някак се обърка словореда в главата ми и излезе друга мисъл вместо тази,  че" нямам нужда от ...  " НЕ се повтори мисълта, но ме притесни ... окр ли е? Аз държа на това да съм щастлива  и тази мисъл,докато "анализирах "ме  стресна. Моля Ви, най-сърдечно за отговор.

  6. Здравейте,имам въпрос ... ако по време на медитация/ процедура ?с лечебна цел/ходя при лечител Къдреков, за болки от заболяване,  защото явно лекарствата, не спират болките трайно и майка ми ме води там, ,който лекува с рейки ли , друго ли е не разбирам / и имам натрапливи мисли те нали пак НЕ се реализират,защото са си фалшиви? ( знаете аз съм фиксирана във външния си вид,моите натрапливости са за външен вид - мислех си за красота, за думата, и после си я представих задраскана и се притесних, по принцип мога да ги различавам и от писането с вас, нямам цяла година окр ... не знам сега защо ли се притесних,заради лечителя с неговите методи/рейки / хипнози ( не им разбирам ,затова ги изброявам)... моля за отговор, Д-р Първанов.

  7. В 25.10.2023 г. at 10:27, anonimnata каза:

    Предъвкването на разни теми,дори и обиди от някого ,които се въртят в главата ми после, също биха могли да се приемат за окр нали? Подсказка ли е тази мисъл,когато си помисля "окр ли е това" (щом си задавам въпроса най-вероятно си е точно окр?),наистина темите на окр са безброй .. мисля ,че ми трябва съвсем малко ,буквално невероятно малко вече, за да премина изцяло"оградата на затвора"  на окр и то да остане отзад .. като нещо ненужно ,глупаво, което не е част от мен.

    Искам да се уточня,че съм го написала много объркано . Така, става дума предъвкването на ЧУжди мнения казани от друг(мъж който преди ме е харесвал най-вече), и страха ,че щом ги мисля или повторя стават истина и ги привличам казаното , си е пак окр, нали Д-р Първанов? И общо взето при мен всички мисли  свързани с външен вид би трябвало са окр нали така,(натрапливоста е там,религиозното се появява много рядко).

  8. преди 4 часа, АлександърТ.А. каза:

     

    Без претенции за всеобхватност , мога да споделям само личен опит и потвърден от различни източници . Значи въпроса е как усещаме емоционално нещата .И в зависимост от тези усещания и личните ни решения отностно какво искаме и за какво работим , да насочваме вниманието .Тогава неприятноста , че съседа ми е дигнал скандал и казал мн. неприятни неща . Не е нужно да го предъвквам влизайки в детаилите и кой е прав и кой крив .А се занимавам с поведението си да бъда към всички както към себе си ,толерантен , добронамерен , обективен . Да си върша работата без да преча някому или се натрапвам .Човек е нужно да си стане господар , да не се потдава на натиск , както има при всяка натрапливост .Най малкото , защото решенията са разумни само когато са взети с хладен ум .Хладен--не емоционален . Защото е лесно да се отиде в крайноста на леден ум . Крайност на ума зачитащ единствено себе си ....Знаеш приказката за ледената кралица , нали ?  :)  :)  

    Всички постоянно предъвкваме някакви мисли , идеи , отделни фрази и мелодии . Колкото по неангажирани сме и се мотаем без цел . Толкова нашия  ум е  по склонен да зацикля .

    Има два взаимносвързани начина за овладяване ума . Концентрация ,ангажиране с работа . И спиране на ума ,наблюдаване без мислене(коментиране) . И двете ги има в живота , в ежедневието ни . Те ни се случват и подканят да ги разберем .

    Тоест има ли зацикляне и анализ, в каквато и да е тема,  е знак ,че е окр и не трябва да се притеснявам нали така?

  9. Предъвкването на разни теми,дори и обиди от някого ,които се въртят в главата ми после, също биха могли да се приемат за окр нали? Подсказка ли е тази мисъл,когато си помисля "окр ли е това" (щом си задавам въпроса най-вероятно си е точно окр?),наистина темите на окр са безброй .. мисля ,че ми трябва съвсем малко ,буквално невероятно малко вече, за да премина изцяло"оградата на затвора"  на окр и то да остане отзад .. като нещо ненужно ,глупаво, което не е част от мен.

  10. Здравейте. От доста време,месеци наред,нямам окр,благодарение на помощта на д-р Първанов. Но от няколко дни има нещо .. почти съм сигурна, че е окр и не трябва да го вземам насериозно,но имам нужда от потвърждение. Така..аз съм вярваща, винаги съм вярвала в Бог и изпитвам благодарност,  случвали са ми се много хубави неща в живота, за които да съм благодарна и съм. Имала съм богохулствени окр мисли,за които знам,че не са истински и не ме плашат,появават се именно ,защото вярата ми е силна.. научих механизма на окр. НО.. не бях подготвена за това .. от 2 дена имам страх от това да не ми мине мисъл, че ще продам душата си на .... сещате се кого..,тя мина даже мисълта през главата ми всъщност няколко пъти.Това е невъзможно, защото окр мисълта не е истина нали така? Малко ме уплаши вече това. 

  11. В 6.06.2023 г. at 21:05, АлександърТ.А. каза:

    Мухите са синоним на натрапливост . Занаеш ли защо ?

    Терапевтите дават методи да се справим с натрапливите мисли . Прочети всичко от тази тема ,има насоки за справяне .

    Мухите са синоним на натрапливост,какво се има предвид- че като се колебая дали е окр мисълта най-вероятно е такава?

  12. В 4.06.2023 г. at 1:57, anonimnata каза:

    Здравейте. Самият анализ на дадена мисъл, дали е натраплива, значи ,че тя е такава нали? Както и самото предъвкване на глас или на ум , си е част от Окр и няма никакво значение и материалност? 

     

    В 11.11.2021 г. at 15:05, д-р Тодор Първанов каза:

    .,,Въпроса ми е как да ги различавам ? Всяка отрицателна мисъл, която ме тревожи окр ли е?,,

    Много важен въпрос. Трябва да приемеш, че всяка мисъл, която те напряга и се повтаря 5- 6 пъти е натраплива .

    ВСЯКА!

    И  пак за различаването дали мисълта е натраплива....., самото чудене дали тя е такава /мисълта/по себе подсказка ли е ,че е натраплива?

  13. В 11.11.2021 г. at 15:05, д-р Тодор Първанов каза:

    .,,Въпроса ми е как да ги различавам ? Всяка отрицателна мисъл, която ме тревожи окр ли е?,,

    Много важен въпрос. Трябва да приемеш, че всяка мисъл, която те напряга и се повтаря 5- 6 пъти е натраплива .

    ВСЯКА!

    Здравейте. Самият анализ на дадена мисъл, дали е натраплива, значи ,че тя е такава нали? Както и самото предъвкване на глас или на ум , си е част от Окр и няма никакво значение и материалност? 

  14. Браво за преборването на окр. И да, д-р Първанов определено е най-добрият психотерапевт. Той ми помогна да проумея.. Окр е фалшив сигнал от мозъка и колкото и страшна да е мисълта на окр, тя няма никаква сила, трябва да й се реагира с пълно безразличие...

×
×
  • Добави...