Див чесън, див лук (Allium ursinum) <P style="MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px" align=center> <P style="MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px" align=left> Описание: Дивият лук, наричан още горски чесън, магьоснически или цигански лук, е един от първите предвестници на пролетта. Свежозелените, ланцетовидни, блестящи и подобни на момина сълза, листа идват от продълговата луковица, която е покрита с бели прозрачни ципи. Гладкото, светлозелено стъбло с бялата цветна топка достига до 30см височин. Дивият чесън расте само по богати на хумус, влажни поляни, сенчести и влажни лъки, под храсти, в широколистни и планински гори. Листата на дивия чеаън излизат от земята през април и май, понякога и по-рано. <P style="MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px" align=justify>Лечебни свойства: прочистващи лечения през пролетта, възстановяване от хронични кожни болести, подобряване на паметта, предотвратяване на артериосклероза, действа благоприятно върху стомашно-чревната система, остри и хронични разстройства, образуване на газове и колики, запек, глисти, сърдечни смущения, безсъние, старчески задух, туберколоза, воднянка, трудно зарастващи рани, заболявания на сърдечните околовръстни артерии, хронично нечиста кожа, лишеи, циреи,. <P style="MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px" align=justify>Видове приложения: . <P style="MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px" align=justify> Като подправка: Пресни листа от див чесън се нарязват на дребно като лук или магданоз и се поръсват върху хляб, супи, сосове, салати и месни ястия. <P style="MARGIN-TOP: 0px; MARGIN-BOTTOM: 0px" align=justify> Ракия от див чесън: нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40%-ова житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода. Вино от див чесън: Взима се шепа нарязани на дребно листа, те се слагат да поврат малко в около 1/4 литър бяло вино, след това се подслаждат на вкус с мед или сироп и от това вино се пие денем бавно, на глътки.
www.bilka.bg