ISTORIK Добавено Септември 6, 2012 Доклад Share Добавено Септември 6, 2012 (edited) LVDI Romani MMXII e възраждане на древната традиция на главния римски празник (Ludi Maximi Romani) особено популярен и наподобявал гръцките такива. Това било тържество, на което се отдавала почит на бог Юпитер Капитолийски. То било следствие от обета, който давал пълководецът преди битка и затова се провежда през есента, когато римската войска се връща от поход. Участват клубовете и сдруженията САСР-СИЛА - България, Nova Roma - Естония, Dance Club "Swing" - Сърбия, ST GYM, свободни и необвързани реенактори. Мероприятието се провежда с активното съдействие на Община Пловдив; Област Пловдив; Туристически информационен център Пловдив; Туристическа организация Ниш. Петък, 7-ми Септември Римски стадион 17:00 - Шествие по главната улица в Пловдив 17:30 - Откриване на фестивала на Римския стадион - Ритуал Ауспиция (птицегадание) - Лустрация (очистителен ритуал) - Панкратион и антични борби - Гладиаторски битки - Античен театър - Антични танци Събота, 8-ми Септември Римски стадион Начало – 18:00 - Тракийски ритуал - Антично въоръжение и демонстрации на оръжия - Ритуал Ауспиция (птицегадание) - Лустрация (очистителен ритуал) - Пазар на роби - Панкратион - Гладиаторски битки - Античен театър Неделя, 9-ми Септември Римски стадион Начало – 12:00 - Тракийски ритуал - Антично въоръжение и демонстрации на оръжия - Пазар на роби - Римска мода - Гладиаторски битки Редактирано Септември 6, 2012 от ISTORIK vorfax 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Септември 6, 2012 Доклад Share Добавено Септември 6, 2012 Леле, това звучи страшно интересно. Пазара на роби и гладиаторските битки - класическия модел на хляб и зрелища ^^ Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ISTORIK Добавено Септември 6, 2012 Автор Доклад Share Добавено Септември 6, 2012 (edited) Точно така. Много е интересно. Ако имате възможност, посетете ни! Вижте галерията: http://www.beinsadou...lery&image=5557 Даже на едната снимка ме има и мен! Редактирано Септември 6, 2012 от ISTORIK vorfax 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
vorfax Добавено Септември 6, 2012 Доклад Share Добавено Септември 6, 2012 Открих снимките ^^ http://www.beinsadouno.com/board/index.php?app=gallery&album=265 ISTORIK 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ISTORIK Добавено Септември 6, 2012 Автор Доклад Share Добавено Септември 6, 2012 (edited) Много е различно да се разхождаш по Главната улица на Филипополис, облечен като античен персонаж, за разлика от разходката в ежедневните, съвременни дрехи. Усещането за зрителя е като наистина да се е потопил в миналото. От гледна точка на участниците изглежда, все едно, че ние - хората от миналото, сме на екскурзия в бъдещето. Редактирано Септември 6, 2012 от ISTORIK Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts