Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Тайнството на българските носии


Надеждна

Recommended Posts

"Нашите тела са изградени от вода, тя създава система в нас. Ако подреждането се води по свещени символи като тези, които има на нашенските шевици, това се превръща в катализатор на божествения физико-химичен процес. Но най-важното е, че те ни лекуват“.
Българските шевици лекуват

http://vbox7.com/play:0250ec86&start=47&r=emb

Какво друго знаете или сте чували за нашенските носии в различните краища на България? :rolleyes:

Модераторска бележка: Българската носия е неразривно свързана с родния фолклор - с музиката, танците, обичаите, които са в основата на нашата народопсихология. Затова си позволих да отворя темата във форум Музика, където сме говорили най-много в тази област.

Редактирано от Надеждна
Линк към коментар
Share on other sites

Много интересна тема Надеждна, нашенските носии са много специфични за съответния край.България е земя като една човешка длан, но разнообразието на орнаментите по дрехите е твърде голямо, богато като фантазията на българката.Ризите на мъжете и на жените са се изработвали от кенар.Поне по моя край е така-за централна северна България.Това е твърде трудоемко и изисква голямо търпение.В дома си пазя спомен от моите баби фини кенарени кърпи, те ми влизат в употреба при тържествени случаи.Празници в семейството като кръщавки или нещо подобно.Моята национална носия от детството също е скъпа ценност.Може да си стои така в личните ми неща, но си я пазя.Цветовете на нашенската носия са ярко червени, съчетани с черно, зелено и синьо.Ризите от кенар за женската носия имат шевици в ярко- червено, тъмно -червено и черно.Тези цветове и  фигури носят енергийна защита.Може на самите ръкави да се изплита и дантела, за жените. Престилките, които се връзват отпред са в червената гама, украсени с лоторки или сребърни монети.Каква фантазия е вложена, всичко е изработвано на ръка, гледано е от даден модел, изменяно е тук там, просто са му вдъхвали душа.По един повод ми се налагаше да ползвам една такава носия, по точно рокля от моя възрастна съседка.Беше проявила невероятно творчество.Откровено казано бе много скъпа за жената, не пожела да я подари, не поиска пари, а вече не е между живите...Ех, съдба! :feel happy:    

Линк към коментар
Share on other sites

Математика в българското народно творчество

"

Габриела: Първоначално избрахме направлението Математиката в изкуството. След което обсъдихме избора ни с г-жа Чардакова и решихме да работим върху темата Математиката в българските шевици. В тях открихме кривите на Кох. Оттам ни дойде идеята в презентацията ни да включим нещо за народните носии и българския фолклор - тактове и ритми. Оказа се че темата на нашия проект е оценена като особено оригинална. Когато представяхме проекта бяхме облечени в народни носии, което също впечатли журито и много ни харесаха.

Запознахме се и се сприятелихме с победителите от Монтана, които взеха второ място и специалната награда в направление Газова техника. Радваме се на тези наши нови запознанства. Надяваме се, че през лятото ще бъдем на стаж заедно.

Борислава: Проектът има два раздела - единият е свързан с народните носии и кривите на Кох, а другият - народната музика и тактовете, които всъщност са обикновени дроби. Мисля, че това беше, което впечатли журито. Общо взето при другите участници темите се повтаряха, а нашата беше съвсем нетрадиционна.."

Едното от тез двете дечурлиги ми е племенница :dancing yes:

П.П. И в Москва нашичките спечелиха :sorcerer:

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Радвам се, че темата ви харесва и много благодаря за споделеното, pawleta и Елфче! :feel happy:

pawleta, а нямаш ли снимана твоята носия от детството или тази другата, за която говориш, или просто носия от вашия край? Бихме се радвали да ни ги покажеш! :rolleyes:

Това, дето казваш - за ръчната изработка - много е ценно, наистина. Преди време бях чела някъде из беседите на Учителя, че трябва да внимаваме какъв шивач си избираме, а какво остава за тези произведения на изкуството - шевиците на нашите носии. Интересно дали тези, които са ги правили са знаели символиката на орнаментите и дали са я прилагали съзнателно!?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...