Пламъче Добавено Юни 26, 2010 Доклад Share Добавено Юни 26, 2010 (edited) Видове зехтин Това,че зехтинът е бил издиган в култ от древните елини,не е случайно - освен в кухнята се използва за лечебни цели и в козметиката."В зехтина се крие животворна сила",казват в южните страни.В селските райони и до ден днешен дават на децата по чашка чист зехтин ежедневно - вместо рибено масло. На пазара се предлагат няколко вида зехтин: - Естествен зехтин екстра - Висококачествен студенопресован зехтин,без химически добавки.Съдържанието на свободни мастни киселини в него не надвишава 1 грам на всеки 100г масло.За съжаление на етикетите липсва информация за това,а зехтинът е толкова по-качествен,колкото по-малко мастни киселини съдържа. - Естествен зехтин - Ако киселинното съдържание надвищава границата от 1 процент,маслото се продава в търговската мрежа само под наименованието естествен зехтин. - Рафиниран зехтин - Зехтинът от втора категория се получава чрез рафинирането на естествения зехтин.,което означава,че преминава през топлинна обработка и поради това се видоизменя.Киселинното му съдържание не бива да надвишава половин грам на 100г масло. - Зехтин - При третата категория става въпрос за зехтини,които поради прекалено високи киселинни стойности не са безупречни на вкус и мирис и затова се рафинират.Този рафиниран зехтин е неутрален на вкус,затова към него се добавя естествено масло,за да му придаде отново типичният аромат.Киселинното съдържание на този вид зехтин може да достигне до 1,5г на 100г масло. - Зехтин от маслинова каша - този вид зехтин се произвежда от маслиновите отпадъци,останали при пресоването.За подобряване на вкуса той се смесва с малко естествено масло.При него съдържанието на свободни мастни киселини е максимум 1,5г на 100г масло. Зехтинът е най-подходящата мазнина за готвене не само поради вкусовите си достойнства,но и поради здравословните си качества.Течното злато притежава и най-висока стабилност при загряване поради съдържащите се в него антиоксиданти.Известно е,че колкото повече мастни киселини съдържа дадено масло,толкова по-лесно оксидира при загряване,което променя състава му и оказва вредно влияние върху организма. В зехтина мастните киселини с една ненаситена връзка са над 80 процента,което го прави стабилен при загряване.освен това във висококачествения естествен продукт се съдържат много съпътстващи вещества,преди всичко витамин Е,който предпазва маслото от оксидационните процеси. Естественият зехтин екстра е подходящ най-вече за пържене,печене,задушаване и други процедури с голямо нагряване. Редактирано Юни 26, 2010 от granat1 veselinvalchev1981 и Дъгата 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 26, 2010 Автор Доклад Share Добавено Юни 26, 2010 (edited) Полезни съставки на зехтина: - Ненаситените мастни киселини с една ненаситена връзка понижават съдържанието на вредния LDL-холестерин,който се смята като причина за появата на артериосклероза,и не допускат неговото отлагане в кръвоносните съдове. - Витамин Е - Зехтинът съдържа голямо количество от този витамин.Той стабилизира клетъчната мембрана и така противодейства на преждевременното остаряване,освен това е много добър антиоксидант и предпазва клетките от атаката на свободните радикали,както и червените кръвни телца от разрушаване,предизвикано от оксидиращите вещества. От тези ефекти на витамин Е се възползват най-много мозъкът,черният дроб,мускулите,артериите и кръвните клетки. Витамин Е стимулира продуктивността и поддържа кожата и косата здрави и хубави. При липса на витамин е се наблюдават - повишена податливост на инфекции,повяхнала кожа,косопад и намалена продуктивност. - Витамин А и витамин Д - Витамин А е високоефективно противораково средство и повишава защитните сили на организма,играе важна роля за строежа на кожата,лигавиците и на хрущялната тъкън,грижи се за хубави кожа,коса и нечупливи нокти. Липсата на витамин А предизвиква слабо потъмняване на роговицата,увреждания на черния дроб,склонност към камъни в бъбреците и жлъчката,смущения в строежа на костите,крайна бледост,нечиста и склонна към вроговяване кожа,рядка коса. Витамин Д стимулира усвояването на калций и фосфор и поради това е абсолютно необходим за строежа на костите и хрущялите.Липсата му се проявява чрез изкривени кости,рахит,остеопороза,както и мускулни спазми. - Калий,Калций,Магнезий: Калият е важен за препредаването на нервните импулси върху мускулите и за отделянето на вода и тъкънна течност,поддържа равновесието в организма между киселини и основи.Липсата му води до понижаване на кръвното налягане,безапетитие,неравномерен пулс и газове в червата. Калцият е важен градивен елемент за зъбите и костите и абсолютно необходим за съсирването на кръвта,за нормалната функция на мускулите и нервната система,както и за пропускливостта на клетъчните мембрани.Липсата му може да доведе до остеопороза,нервност и мускулни спазми. Магнезият е важен за строежа на костите и сухожилията,за образуването на антитела,както и за поддържане дразнимостта на мускулите и нервите,явява се съставна част на много важни ензими от обмяната на веществата.Липсата му се проявява чрез загуба в теглото,мускулни спазми,гърч на прасците,смущения в сърдечния ритъм и понижен имунитет. В зехтина се съдържа и каротин,едно вторично растително багрилно вещество. Научно доказано е,че бетакаротинът може както да забави прогресирането на дадено раково заболяване,така и дори да блокира механизма на рака.Особено ефикасен е при рак на ларинкса и белите дробове.Бетакаротинът би могъл да предотврати и рак на кожата,защото я предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Редактирано Юни 26, 2010 от granat1 Дъгата и veselinvalchev1981 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 26, 2010 Автор Доклад Share Добавено Юни 26, 2010 Зехтинът е полезен за здравето,защото: - е важен фактор за профилактика на заболяванията на сърцето и кръвообращението; - понижава кръвното налягане; - повишава "добрия" HDL-холестерин и понижава "лошия" LDL-холестерин; - предпазва от наднормено тегло; - добър антиоксидант; - предпазва от свободни радикали; - може да предпази от рак; - действа антибактериално; - стимулира храносмилането и действа слабително; - от всички мазнини се понася най-добре от стомаха,защото предпазва стомашната лигавица и намалява излишната стомашна киселина; - улеснява преработването на трудносмилаеми вещества;така организмът може да усвоява напълно хранителните вещества; - стимулира оттичането на жлъчката към червата; - намалява риска от жлъчни камъни; - подсилва и щади черния дроб; - посредством витамин Е предпазва мозъка и нервите от преждевременно стареене; - въз основа на олеиновата киселина е от изключително значение за строежа на костите,тъй като подпомага растежа им,най-вече при малките деца; - той е единствената мазнина,която стимулира плътността на костите при възрастните; - предпазва от остеопороза; - облекчава ставни болки и действа противоревматично; - действа противовъзпалително върху кожата; - стимулира заздравяването на рани и дезинфекцира; - подхранва мускулатурата; veselinvalchev1981 и Дъгата 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 16, 2011 Автор Доклад Share Добавено Юни 16, 2011 Зехтинът предотвратява инсулт у възрастните За хората на 65 и повече години, които често консумират зехтин, рискът да получат инсулт е по-малък, отколкото за връстниците им, чийто хранителен режим не включва зехтин, съобщи Франс прес. Учени от Националния институт за здравеопазване и медицински изследвания в Бордо проследили здравословното състояние на 7625 души, родом от Бордо, Дижон и Монпелие, за 5 -годишен период. Участниците били разделени на две групи. В едната група попаднали хора, които никога не консумират зехтин, а в другата - участници, които често го консумират. В рамките на изследването били регистрирани 148 инсулта. След като взели предвид критерии като телесно тегло, физическа активност и хранителен режим, учените си дали сметка, че за редовните консуматори на зехтин рискът да получат инсулт е с 41 на сто по-малък, отколкото за онези, които не го консумират. Консумацията на зехтин е прост и евтин метод за предотвратяване на инсулт, заяви ръководителката на изследването Сесилия Самиери. Резултатите от изследването са публикувани в Neurology, добавя БТА. Днес.бг veselinvalchev1981 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
i_t_a_k_a_t Добавено Юни 16, 2011 Доклад Share Добавено Юни 16, 2011 Здравейте!Зехтина е нещо ,което е на почит в моето семейство.На последък взимам и шарлан,който много ни харесва като вксе и качество.Моля,препоръчайте от опит, кой зехтин е с най-добри качества.В търговската мрежа изобилства от зехтин,кой от кой "по добър". veselinvalchev1981 и Пламъче 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 16, 2011 Автор Доклад Share Добавено Юни 16, 2011 При избора си на зехтин се ръководя от това, да е Extra Virgin и цената му да не е прекалено ниска. Обикновено ползвам Extra Virgin на OLITALIA. veselinvalchev1981 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Юни 16, 2011 Доклад Share Добавено Юни 16, 2011 Да ,и аз исках да питам ,за марки качествен зехтин ,и кой да избягваме .По принцип по скъпият трябва да е по качествен ,но често се случва и на по добра цена да има на същото ниво ,та дори и малко по добър. Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 16, 2011 Автор Доклад Share Добавено Юни 16, 2011 (edited) Да, по магазините има качествени стоки на по-ниски цени, както и некачествени на по-високи. Това важи и за зехтина. Аз избягвам да експериментирам, и когато нещо ми хареса, купувам само от него. Зехтина трябва да е в тъмна стъклена бутилка, на етикета обезателно трябва да са изписани - производител, съдържание , срок на годност, предназначение. Истинският студенопресован зехтин не е прозрачен и се сгъстява при ниски температури. Редактирано Юни 16, 2011 от Пламъче Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Юни 16, 2011 Доклад Share Добавено Юни 16, 2011 Зехтинът произведен на о. Крит е великолепен, за всичко. Но в момента не съм в къщи за да прочета точно името на фирмата производител. Но на мен ми го донесоха от Гърция в тенекия и нямам представа как върви на нашия пазар. Абсолютно съм съгласна с вас, че зехтинът притежава качествата, които сте изброили, така че използвайте го спокойно и с желание. Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
i_t_a_k_a_t Добавено Юни 16, 2011 Доклад Share Добавено Юни 16, 2011 Благодаря ви за информацията!Ще потърся препоръчания от вас зехтин! Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Юни 17, 2011 Доклад Share Добавено Юни 17, 2011 (edited) Да ,и аз исках да питам ,за марки качествен зехтин ,и кой да избягваме .По принцип по скъпият трябва да е по качествен ,но често се случва и на по добра цена да има на същото ниво ,та дори и малко по добър. На зехтина трябва да пише,че е екста върджин,и че е студено пресован,ако е и от екологично чист район,още по-добре. При поставяне на студено получава утайка,и стои леко мътен,има силен маслинен вкус и зелен цвят.Не се обработва термично, просто го слагате накрая.За салати в комбинация с истински винен оцет вкусът става вълшебен. Редактирано Юни 17, 2011 от Мария-София Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ян Добавено Юни 17, 2011 Доклад Share Добавено Юни 17, 2011 Зехтинът наистина е вълшебен за салатите, а и не само за салатите ... Никакъв оцет. Може и само залчета хляб натопени в зехтин с домат и ....ммм... Цяло лято само това мога да ям и няма да ми омръзне. Истинско вълшебство !!! Но не очаквайте да станете вълшебници като ядете само зехтин .. а само ще придобиете един наистина дълбок вълшебен поглед. Погледът става мек, силен и с една много характерна притегателна сила. Не случайно маслиновото клонче е символ на Мира. Мирът с голямо "М" - Мирът между Дух и Материя. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ogosta Добавено Септември 30, 2011 Доклад Share Добавено Септември 30, 2011 аз сякаш не мога да свикна с вкуса му. предпочитам да си овкусявам ястията /особено салатите/ с олио Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.