Донка Добавено Юни 19, 2010 Доклад Share Добавено Юни 19, 2010 Диетолозите направо« свалят шапка» на тиквичките. Освен, че в тях има много калий (до 238 мг на 100г), има и натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, набор от органични киселини, витамини С, В1, В2, а пропорциите между натрия и калия са практически идеални (1:100). А ако говорим за килокалории, то в 100 грама пресни тиквички има само 27 ккал. Благодарение на всичко това тиквичките трябва задължително да влизат в менюто на здравите хора. Те са чудесен начин за попълване на запасите от витамин С, и за профилактика на малокръвието с атеросклероза, и и за подобряване на работата на стомашно-чревния тракт. А за тези, които често посещават лекаря, тиквичките са чудесен диетичен продукт. Препоръчват се при болести на стомаха, жлъчния мехур, дванадесетопръстника, при хипертония, затлъстяване,малокръвие и сърдечносъдови заболявания. В тиквичките има по-малко вода, отколкото в аналогични зеленчуци с високо съдържание на минерални соли, затова пюрето от тиквички е едно от първите, които трябва да влязат в менюто на малките деца и бебетата. Заради високата усвояемост и малкото съдържание на растителни фибри няма ограничение за употреба и при кърмене. Между другото, алергията към този зеленчук е изключително рядка. източник В миналото тиквичките си ги представях само пържени. После проядох тиквички с ориз. Сега не мога да ям пържени - много са ми тежки, но ги правим във фурната. С малко вода и покрити с фолио докато омекнат, после известно време без фолио. и естествено - киселото мляко с чесън... В горешините никак не ми се яде ориз, но всички други рецепти не ми допадат - иамт много пържене. Знаете ли други вкусни рецепти за тиквички? Не знам защо, но всеки път, когато минавам през пазара, купувам тиквички, без да имам специални намерения да ги приготвям някак. И понякога макар и с много угризения, ги изхвърлям. Проблемът е, че нямам много време да ги чакам, а фурната много загрява помещението. Иска ми се да са някак на пара, но не съм сигурна какво ще се получи. Има ли някакъв проблем със съчетаемостта им? Доколко топлинната преработка ги прави по-малко ценни? Споделете ваши тайни вкусотии с тиквички. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Юни 19, 2010 Доклад Share Добавено Юни 19, 2010 (edited) Ми хрумна ми да си направиш мусака. Цъкнах в гугъл и първото което ми попадна под ръка го цъкам тук. Добър апетит П.П. Малко по- долу има и други рецепти с тиквички. Редактирано Юни 19, 2010 от Eлф Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Юни 19, 2010 Доклад Share Добавено Юни 19, 2010 Крем-супа от тиквички - в гугъл има няколко разновидности на рецептата: http://www.google.bg/#hl=bg&source=hp&q=%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B0+%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=6c8750bac2ba53b6 Пробвала съм и без моркови - добра е. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Юни 19, 2010 Доклад Share Добавено Юни 19, 2010 Печени тиквички http://bgkulinar.net/recepti.php?id=155 Пълнени тиквички по аржентински ( по Иван Звездев) 2 едри тиквички 100 гр, гъби ( шунка в оригиналната рецепта) пресен лук магданоз 1 белтък ( може и без него, ако не консумирате яйца) 30 - 40 гр, масло маслини 2 филии хляб + 1 каф. ч. пр. мляко 2 - 3 щипки индийско орехче ( може да се замести с босилек и куркума или едно от двете, може и да се пропусне) сол, черен пипер кашкавал за поръсване Тиквичките се срязват на две и се издълбават, варят се за 8 мин. в подсолена вряща вода, после се поставят в студена вода. Запържва се бялото на лука в маслото + половината от нарязната вътрешност на тиквичките, докато им се изпари водата, прибавя се накиснатият в мляко( и изцеден) хляб, маслини и гъби ( от консерва, иначе май трябва да се сложат по-рано), прибавят се подправките.Плънката се втвърдява, като се прибави белтъка и се разбърка добре. Напълват се иквичките и се запичат 10 - 15 мин. в предварително загрята фурна, като се поръсват отгоре с магданоз, ситно нарязаните пера на лука и кашкавал. Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лъчезарна Добавено Юни 19, 2010 Доклад Share Добавено Юни 19, 2010 Мусака от тиквички и картофи - тук. Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ирина - Horus - Чебурашка Добавено Юни 19, 2010 Доклад Share Добавено Юни 19, 2010 И аз много обичам тиквички, но ги ям просто като си ги гризя с препечена филийка и не ги готвя. Когато не ме мързи - си ги правя на салата, като добавям домат, пресен лук, копър, лимонов сок и евентуално малко сирене за подсоляване. Много е свежо и вкусно - става като шопска салата, но вкусът е по-мек, т.к. тиквичката не е така водна и е по-сладка от краставицата. Впрочем, и големите зрели тикви - също са вкусни сурови. Тях ги обичам настъргани и с мед, също може върху препечена филийка. Благослава и Донка 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Юни 19, 2010 Доклад Share Добавено Юни 19, 2010 Стават и за барбекю - запичат се заедно с патладжан, лук, моркови, гъби и се слагат да се зад в съд с капак да се задушат малко. Това май е вариант на "Зеленчуци на сач." Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
марсин Добавено Юни 19, 2010 Доклад Share Добавено Юни 19, 2010 Аз пък съм си правила консервирани тиквички също като краставички.Когато са много млади тиквичките по никакъв начин не се различават от тиквичките- супер са,даже са с по-плътен вкус от краставиците Хареса ми идеята за суровите тиквички/ще пробвам:D/ Ирина - Horus - Чебурашка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Юни 20, 2010 Доклад Share Добавено Юни 20, 2010 Аз мога да предложа една алтернатива на пържените тиквички, но печени. За мен са много по- вкусни, полезни и приятни и се приготвят доста по-лесно. Нарязваме ги като за пържене на кръгчета, но аз ги режа доста тънички, осолявам. В тавичка слагам мазнина на дъното-зехтин или олио и нареждам тиквичките, които вместо да овалям в брашно, просто поръсвам върху тях от същото. Слагам още мъничко мазнина и или съвсем мъничко водичка или без вода. Освен солта слагам също и копър. Печа ги докато хванат зачерена коричка, могат да се сервират само така, също е подходящо и с кисело мляко или доматен сос, според вкуса и предпочитанията. Вярвам, че ще ви хареса. Ирина - Horus - Чебурашка и Eлф 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ирина - Horus - Чебурашка Добавено Юни 20, 2010 Доклад Share Добавено Юни 20, 2010 консервирани тиквички - супер са, даже са с по-плътен вкус от краставиците Това с туршийката наистина е много вкусно. Тук по североизточните краища я правят от една тиквичка, която расте на асма и е по-дълга и киселичка (но, не знам как се нарича..). Приготвят и туршийка от малки млечни царевички - която също е голяма вкусота Много са полезни тия теми от изпитани приятелски рецепти. От време на време и аз замятам престилката и решавам да бушувам в кухнята и да приготвя нещо на семейството или за приятели - затова много благодаря на всички за идеите! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Юни 20, 2010 Доклад Share Добавено Юни 20, 2010 Пробвайте след като ги изпържите или изпечете да сложите кисело мляко, чесън, копър и сол на вкус. Също стават разкошни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Юни 20, 2010 Доклад Share Добавено Юни 20, 2010 За съжаление българите имат уникална страст към пърженето Слава богу, това вече отшумява. Мога да ти предложа нещо много вкусно, леко и уханно. Предлагам ти да си направиш суфле от тиквички - в нета има достатъчно рецепти, които, ти по свой вкус ще избереш. Леки са суфлетата и много, много вкусни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 20, 2010 Доклад Share Добавено Юни 20, 2010 Пробвайте след като ги изпържите или изпечете да сложите кисело мляко, чесън, копър и сол на вкус. Също стават разкошни. Киселото мляко да е домашно! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Юни 20, 2010 Доклад Share Добавено Юни 20, 2010 (edited) ... Киселото мляко да е домашно! Не е задължително . Който както ги предпочита. Може пържени, може печени, ако щете с мляко, ако не без... Може само печени с копър, чесън и сол на вкус, може пържени по този начин... Всякакви варианти има Редактирано Юни 20, 2010 от Eлф Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Добавено Юни 1, 2011 Доклад Share Добавено Юни 1, 2011 Тиквичките са вкусни, дори добавени в супа.Редовно ги употребявам с други зеленчуци във ястието.А при печенето, задължително след осоляването изчаквам 15-20 мин. да отделят сока си.По едрите ,разрязвам на две, почиствам от семената,пригатвям плънка от лук,ориз и гъби.Подреждам ладийките, пълня с приготвения пълнеж и 20мин. пека във фурна.Може да се сварят тиквичките, да се добавят към пасирани сварени картфи, смесват се , добавям лук и моркови наситнени от пасатор и яйце, сол, сирене или кашкавал, чубрица.Оформям кюфтета, овалвам в галета или брашно и пържа. По принцип винаги имам във фризера си пакетчета с тиквички. Донка и Дъгата 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 1, 2011 Доклад Share Добавено Юни 1, 2011 Аз добавям настъргани сурови тиквички към зелена салата - съчетанието е изненадващо добро! Донка, Розалина, Благослава и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Илен Добавено Юни 2, 2011 Доклад Share Добавено Юни 2, 2011 Аз ги приготвям: пълнени с ориз и моркови на фурна. Пламъче, наистина ли са хубави сурови? А, и баници правя с тях. Пламъче и Розалина 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 2, 2011 Доклад Share Добавено Юни 2, 2011 Аз ги приготвям: пълнени с ориз и моркови на фурна. Пламъче, наистина ли са хубави сурови? А, и баници правя с тях. Сигурно зависи от индивидуалния вкус - аз ги харесвам. Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Юни 4, 2011 Доклад Share Добавено Юни 4, 2011 (edited) Някой правил ли е таратор с тиквички? Някой има ли рецепта за пюре от тиквички? Редактирано Юни 4, 2011 от Пламъче Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Юни 4, 2011 Доклад Share Добавено Юни 4, 2011 Покрай темата ми се приядоха любимите ми тиквени кюфтета ,но ще експерементирам ,същата смес като за пържене но ще ги пека на фурна в тава ,да видим какво ще стане Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ina-hr Добавено Юни 4, 2011 Доклад Share Добавено Юни 4, 2011 (edited) Ето още една рецепта за супа от тиквички. Редактирано Юни 4, 2011 от ina-hr Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благослава Добавено Юни 5, 2011 Доклад Share Добавено Юни 5, 2011 Тиквичките в суров вид са по плезни и са много вкусни.Салата от тиквички/настъргани/ с подправки пресни зелени ситно нарязани ,зехтин и лимон е страхотна. Салатата може да се прави в различни варианти добавяйки и други зеленчуци,според вкуса и фантазията. Освен това прясно изцаден сок от тиквички сутрин на гладно е много полезен за зареждането на организма. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Юни 9, 2012 Автор Доклад Share Добавено Юни 9, 2012 Чорбичка от тиквички и коприва: - тиквичките и лукът ( зелен) посолени се задушават във вода с една малка лъжичка зехтин до полуомекване - копривата се бланшира, нарязва се на ситно и се добавя към задушените зеленчуци и се задушава още малко - добавя се ситно нарязан домат и се задушава докато омекне домата (съвсем малко, ако е консервиран) - добавя се гореща вода, колкото да стане гъста чорба и се оставя да поври докато замирише приятно. - приготвя се застройка от една голяма глава чесън (стрит), ситно нарязана връзка копър и кисело мляко (домашно) - вече с леко кисел вкус След като чорбата се дръпне от огъня, се добавя застройката, разбърква се леко и се оставя захлупено да изстине бавно до температурата на тялото. Моята баба казваше, че такива ястия се слагат на масата чак след като "се залюбят зарзаватите" - което означава поне 2 часа да престои след приготвянето. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Юни 9, 2012 Доклад Share Добавено Юни 9, 2012 ето един линк на едни спагети от тиквички от една млада фотографка с хоби кулинария. не познавам девойката, но изглежда невероятно http://iloveourdreams.wordpress.com/2012/06/09/raw-zucchini-pasta/ Изобщо си заслужава да се разходите из нейния блог, има супер попадения. jul 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Юни 9, 2012 Доклад Share Добавено Юни 9, 2012 ... Изобщо си заслужава да се разходите из нейния блог, има супер попадения. Ааааа това с ореховите кюфтета и на мене ми скри шапката )) п.п. тиквички по... jul 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.