Това е популярно мнение. Ани Добавено Юни 4, 2010 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Юни 4, 2010 „ГОРЕЩО” ПРЕДСТАВЯ СПЕЦИАЛНИЯ СИ ПРОЕКТ, ПОСВЕТЕН НА ПЕТЪР ДЪНОВ„Горещо”, събота, 5 юни 2010г., 22:30 часа, Нова телевизия Уникални архивни кадри и председателят на Общество Бяло братство Андрей Грива разказват за живота и делото на един от световните духовни учители на XX век Вижте видео запис от предаването Духовните учители на човечеството идват периодично и един по един. Светът и народите ги приемат или отричат, осъждат или канонизират, забравят или помнят. Един от тези духовни учители е българинът Петър Дънов, оставил отпечатък по целия свят, а учението му и паневритмията се практикуват на всички континенти. Много известни личности са негови последователи - гениалният Айнщайн казва за него: „Цял свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов.”; Пако Рабан твърди, че учението на Дънов ще бъде основа за духовната култура на новото столетие; Папа Йоан XXIII казва: „ В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята, е Петър Дънов.”, а гробът на Учителя е единственото място, към което Мадона проявява интерес при няколкочасовия си престой у нас. След като в началото на новия телевизионен сезон „Горещо” зарадва зрителите с поредицата си за един от най-големите феномени на България – пророчицата Ванга, тази събота, 5 юни от 22:30 часа телевизионният таблоид ще представи един специален проект, посветен на Учителя Петър Дънов. Потомък на два възрожденски рода, Петър Дънов е закърмен със стремеж към духовното. Завършва теология и медицина в Америка. „Връщайки се в България след осем години, Петър Дънов решава да се посвети на своя народ и да лекува душата и тялото му.” – разказва Андрей Грива, председател на Общество Бяло братство. На 33-годишна възраст Петър Дънов основава със свои съмишленици общество за повдигане на религиозния дух на българския народ – бъдещото световно Бяло братство. Заедно с капитан Петко Войвода и Кръстьо Мирски създава читалище във Варна, където трите знакови исторически фигури осъществяват заедно просветителската си дейност. Петър Дънов обикаля из цялата страна, за да изнася сказки и беседи. Доста любопитен факт е, че първите му трима ученици са католик, източно православен християнин и евангелист. В София живее в къща-близнак с Георги Димитров и на два пъти го спасява като го крие от хайките. Личните вещи на Петър Дънов са костюмът, обувките, цигулката и Библията - през целия си живот той няма друга собственост. В началото Петър Дънов е „г-н Дънов” – лектор, след това го наричат „проповедник”, в последствие започват да го търсят като ясновидец, който вижда и тълкува знаците и чете и предсказва бъдещето. Днес Петър Дънов е наричан Учителя, а духовното му име е Беинса Дуно. Интересен факт е, че Учителят събира на едно място баба Ванга и дядо Влайчо Жечев – двама от най-известните ясновидци по онова време и ги кара да си предсказват един на друг бъдещето, а в след време Ванга помага да се запази земята, която учениците му купуват и на която създават селището „Изгрев” – място за беседи, молитви, паневритмия и събор. Мястото, известно като Баучеровата ливада – земя, подарена на английския журналист Джеймс Баучер от българското правителство – има уникален микроклимат и неслучайно днес, десетилетия по-късно там съжителстват хора на изкуството и петнайсет чуждестранни посолства и представителства. Кой е всъщност Петър Дънов и защо Учението му е толкова популярно в цял свят? Какво представлява Паневритмията и каква е целта й? Каква е ролята на Учителя в спасяването на българските евреи? Как хората попадат в Бялото братство и какви хора са членовете му? Защо Руското посолство е на територията на бившето селище „Изгрев” и коя според Учителя ще е шестата раса? „Горещо”, събота, 5 юни 2010г., 22:30 часа, Нова телевизия /източник/ http://www.youtube.com/watch?v=4wvt23BPOeU Иво, Златна, mochito и 7 others 10 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иво Добавено Юни 5, 2010 Доклад Share Добавено Юни 5, 2010 Гледах предаването. Хареса ми! Езикът беше достъпен за разбиране, а и водещата подходи с голямо уважение според мен. През цялото време звуча музика от Учителя, а кадрите от Рила и Паневритмия бяха много хубави. Дано повече такива предавания да има. Ники_, Mindfield, solej и 2 others 5 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Юни 5, 2010 Доклад Share Добавено Юни 5, 2010 Аз също го гледах, но на мен не ми хареса. Защо? Твърде фрагментарен разказ - въпроси и отговори, разпокъсани във времето на дискусията. Самата журналистка не беше подготвена за подобен дискурс. Нямаше интервюта и живи образи от реалния живот на братството в България с днешна дата. Отвреме-навреме глас зад кадър звучеше като послание за задружен колективизизъм отпреди 10 ноември ... Нямаше препратки, които да заинтригуват един страничен наблюдател - за какво иде реч: послания за езотерично братство и любов бълват отвсякъде днес - нямаше въпрос - къде са разликите и коя е уникалността на това учение. А панславизмът далеч не е начин да се пробуди интерес или дискусия за мястото на Учителя в днешната съвременност. Дано занапред да има по-подготвени хора в дискусията за Бялото братство - все пак той (Петър Дънов) не е от вчера известен и значещ. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
marinkov Добавено Юни 5, 2010 Доклад Share Добавено Юни 5, 2010 И на мен ми хареса! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Разбира се винаги има какво още да се желае от едно подобно предаване. Нещата винаги могат да бъдат направени по-добре. Това обаче не бива да омаловажава труда на авторите. Не може да бъде обхванато всичко в едно такова кратко предаване. Акцентът беше върху личността П. Дънов, а самото учение остана до известна степен в сянка, но това е разбираемо. Важното е, че предаването според мене ще остави положителен отпечатък в съзнанията на немалко хора. Надеждна, Ники_ и Дъгата 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Надеждна Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Предаването и на мен ми хареса. За първи път от това, което до сега съм гледала, се създаде синтезирана и по-задълбочена картина за личността на Учителя, а и за самото Учение и хората, които го следват. Лично на мен неподготвеността на журналистката ми се понрави, защото това придаваше достъпност и непосредственост и за зрителите, и за онези, които биха се поинтересували от Учението. solej, Донка, Дъгата и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Това е популярно мнение. solej Добавено Юни 6, 2010 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 За мен такъв тип предавания за Учителя са много важни.Те сдобряват семейства /подобно на кампанията ''Великите българи''/.Помагат на повече хора да не бъдат критични към делото на Учителя,а на други -да започнат да се интересуват от Учението му. За мен новото в това предаване беше ,че открито и в детайли беше разказано за ролята на Учителя за спасяването на българските евреи.Естествено,не трябва да омаловажаваме и ролята на други хора и за пореден път да изпадаме в някаква духовна еуфория.За жалост, заслугите на Братството много трудно могат да се докажат документално.Но Истината трябва да се знае от по-голяма част от народа ни./ Според мен част от евреите отдавна я знаят/ На мен предаването ми хареса.То няма претенциите да бъде трибуна за философски или духовни дискусии.Въпросите бяха добронамерени.Понякога звучаха и малко наивно.Но това е нормално за хора ,които не познават живота на Братството в детайли.Андрей Грива се постара на по-разбираем език да обясни основни моменти от живота на Учителя и от Учението.Имаше и красиви кадри от филми. Сигурно може да се желае повече от монтажа.Но такива са вижданията на екипа на ''Горещо''. А що се отнася до темата за ролята на славянството в бъдещия духовен живот на човечеството ,тя присъства в Учението.Дали ни харесва или не,дали харесваме днес Русия или не,не променя казаното от Учителя. Приятно ми беше да гледам и мястото ,където участниците в интервюто водеха своя разговор. Днес с удоволсвие забелязвам и много големия интерес към братските сайтове.Това означава ,че предаването е било нужно не само на нас ,а и на много други хора. Ако някой има сериозни претенции към предаването ,нека намери средства и направи един филм ,в който да засегне ключовите за Братството теми. Донка, Иво, Надеждна и 4 others 7 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Това е популярно мнение. Дъгата Добавено Юни 6, 2010 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Ето предаването: част 1 http://vbox7.com/play:ea323def част 2 http://vbox7.com/play:eb9112ce Прекрасно е, че се акцентира именно кой в човекът, личността, създала това учение. Добре е всеки да прави разлика както между Христос и християни (християнство), така и между П.Дънов и последователите му. Надеждна, Донка, Иво и 5 others 8 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ради Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Хареса ми, според мен ще има положителен ефект. Ники_, Слънчева, Иво и 3 others 6 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Това е популярно мнение. Диана Илиева Добавено Юни 6, 2010 Това е популярно мнение. Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Аз също го гледах, но на мен не ми хареса. Защо? Твърде фрагментарен разказ - въпроси и отговори, разпокъсани във времето на дискусията. Самата журналистка не беше подготвена за подобен дискурс. Нямаше интервюта и живи образи от реалния живот на братството в България с днешна дата. Отвреме-навреме глас зад кадър звучеше като послание за задружен колективизизъм отпреди 10 ноември ... Нямаше препратки, които да заинтригуват един страничен наблюдател - за какво иде реч: послания за езотерично братство и любов бълват отвсякъде днес - нямаше въпрос - къде са разликите и коя е уникалността на това учение. А панславизмът далеч не е начин да се пробуди интерес или дискусия за мястото на Учителя в днешната съвременност. Дано занапред да има по-подготвени хора в дискусията за Бялото братство - все пак той (Петър Дънов) не е от вчера известен и значещ. Мона, просто стилът на предаването и може би на самата В. Райкова си е такъв. Времето също е ограничено. На мен ми хареса. Въпросите бяха задавани простосърдечно, от нивото на средностатистическия българин, което е добре, защото иначе щеше да бъде или много наивно, или много елитарно, или ... и нямаше да стигне до умовете на много хора. Андрей Грива се стараеше да говори също съвсем човешки и разбираемо, на достъпен, съвременнен език. Това също ще даде добър отклик в широка аудитория; всяко залитане в някаква посока, щеше да отблъсне хората от това представяне на Учителя. И аз мисля, че ще има положителен ефект. Лъчезарна, Дъгата, Ники_ и 4 others 7 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
helen Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Ако се върна няколко години назад, със сигурност щях да задам същите въпроси като Венета Райкова. Точно по тази причина, мисля, че предаването е подготвено добре. Сега, човекът който само е чувал нещо бегло, но не е имал възможност да се докосне до учението, би потърсил и намерил допълнителна информация. Дъгата, Донка и Иво 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
veselinvalchev1981 Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Добро предаване ,но е хубаво да има поне още няколко такива ,да се покаже величието на учителят ,за това какво ни е завещал ,да се убедят хората че именно тука в България е живял и работил такъв титан в духовно отношение .Ако успеят повече хора да отворят това богатство което ни го е оставил да разберът и приложат учнието му в личнят си живот ,съм сигорен че България може да бъде първа във всяко едно отношение ,разбирасе в положителен план . Имаме уникален шанс да приложим учението му тука и сега ,да покажем едно истинско добро общество и да дадем пример с това на останалият свят .Малко е "кофти" че е оставил страшно много материал за работа ,докато примерно Толтеките имат бърза и трайна система за достигането на щастие ,между другото след като и от няколко години чета за тях и тяхната философия на живот ,ми е още по лесно да разбера по пълноценно лекциите на П.Дънов ,да оценя и разбера невероятната им сила която се крие в тях . Слънчева, Mindfield, Донка и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Аз също го гледах и на мен също ми хареса. Хубаво е, че какъвто и стил да има Венетка, какъвто и подход да има е отделено предаване за Учителя и Учението и нещата са показани реално, а не се говори като за секта и нещо подобно, както обикновено...Преди време тя наприв предаване и за Ванга. Аз съм доволна, гледах го с интерес, мъжът ми също. Mindfield, Ники_, Донка и 2 others 5 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Iva Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Здравейте Къде мога да намеря предаването, за да го гледам...качено ли е някъде...и къде...ще бъда много благодарна Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Надеждна Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Здарвей,Ива! Малко по-нагоре в тази тема, пост №8 на Вики, има две клипчета с цялото предаване. Приятно гледане! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mochito Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Ето предаването: част 1 http://vbox7.com/play:ea323def част 2 http://vbox7.com/play:eb9112ce Прекрасно е, че се акцентира именно кой в човекът, личността, създала това учение. Добре е всеки да прави разлика както между Христос и християни (християнство), така и между П.Дънов и последователите му. Ето от тук Viki3 е дала връзка към предаването и можеш да го видиш Ива, а иначе след някой друг ден може да го качат и в www.zamunda.net! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mariya-13 Добавено Юни 6, 2010 Доклад Share Добавено Юни 6, 2010 Здравейте, бих помолила да качите предаването в youtube, защото от страницата vbox7 не могат да се гледат клипове от чужбина или зареждането на клиповете от по 20 мин. трае часове. Благодаря! Мария Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
НелиТ Добавено Юни 7, 2010 Доклад Share Добавено Юни 7, 2010 (edited) Обични ми приятели, Днес, след като изгледах клиповете с участието на Андрей Грива в предаването "Горещо", научих поредния си урок (и друг път ми се е случвало) за това, че не трябва да съдим. Само 1-2 пъти съм гледала части от предаването на Венета Райкова и ме е отвращавало нейното бъркане с мръсни ръце в човешката душа. И съм я отписала от полезрението си. Преди малко мислено й поисках прошка, защото видях една съвсем друга Венета - почтителна, уважителна, като едно малко любознателно дете. Мисля, че това интервю е много важно и може да повлияе на някои хора от постоянната публика на г-жа Райкова. А това е прекрасно. Сещам се и за едно откровение на Пако Рабан в една от книгите му. Той доста се е измъчвал, че ведно с духовните си стремежи и търсения, упражнява една професия, която е на отсрещния полюс - в панаира на суетата, който представлява висшата мода. Успокоил се е, когато е получил отговор "отгоре", че това е част от неговата мисия на Земята. Че, бидейки много известна публична личност, ще бъде чут със своите духовни послания от много повече хора. Редактирано Юни 7, 2010 от НелиТ Ники_, Лъчезарна, Розалина и 3 others 6 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ivail Добавено Юни 9, 2010 Доклад Share Добавено Юни 9, 2010 (edited) Здравейте, бих помолила да качите предаването в youtube, защото от страницата vbox7 не могат да се гледат клипове от чужбина или зареждането на клиповете от по 20 мин. трае часове. Благодаря! Мария <br><br> Надявам се да можеш да го гледаш сега: <br><br><a href="http://www.bg-fen.com/ivo/1.flv">Част 1</a><br><br><a href="http://www.bg-fen.com/ivo/2.flv">Част 2</a><br><br> <br><br><br><br> Редактирано Юни 9, 2010 от ivail Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
i_t_a_k_a_t Добавено Юни 10, 2010 Доклад Share Добавено Юни 10, 2010 Здравейте! Гледах предаването и ми хареса.Браво на Грива!Отговаряше много спокойно и на достъпен език на въпросите на Венета,която искаше,като че ли доста от зрителите да възприемат идеите на Учителя /аз поне това долових/ !Имаше сериозност в предаването.Повече ,какво трябва....Мястото на Учителя ,Паневритмията,всичко беше подбрано и вълнуващо. Едно е ясно,часът не е избран уместно!22,30ч си е за повечето хора късен.Такова предаване,трябва да бъде представено в по гледаемо време.Препоръчах на мои приятели да го гледат,както и на мъжа ми,но уви,не всички са го дочакали.. Нека има повече предавания за Учителя! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
nonik Добавено Юни 10, 2010 Доклад Share Добавено Юни 10, 2010 Здравейте, бих помолила да качите предаването в youtube, защото от страницата vbox7 не могат да се гледат клипове от чужбина или зареждането на клиповете от по 20 мин. трае часове. Благодаря! Мария <br><br> Надявам се да можеш да го гледаш сега: <br><br><a href="http://www.bg-fen.com/ivo/1.flv">Част 1</a><br><br><a href="http://www.bg-fen.com/ivo/2.flv">Част 2</a><br><br> <br><br><br><br> Безкрайно благодаря Иваил! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ники_ Добавено Юни 10, 2010 Доклад Share Добавено Юни 10, 2010 Здравейте! Гледах предаването и ми хареса.Браво на Грива!Отговаряше много спокойно и на достъпен език на въпросите на Венета,която искаше,като че ли доста от зрителите да възприемат идеите на Учителя /аз поне това долових/ !Имаше сериозност в предаването.Повече ,какво трябва....Мястото на Учителя ,Паневритмията,всичко беше подбрано и вълнуващо. Едно е ясно,часът не е избран уместно!22,30ч си е за повечето хора късен.Такова предаване,трябва да бъде представено в по гледаемо време.Препоръчах на мои приятели да го гледат,както и на мъжа ми,но уви,не всички са го дочакали.. Нека има повече предавания за Учителя! Привет! Според мен, Бог се е погрижил за часа, защото от инфо за Учителя и за Учението имат няжда най-вече "болните": Лука 5:32 Не съм дошъл да призова праведните, но грешните на покаяние. Исая 53 10 Но Господ благоволи да го предаде на биене и на страдание. Когато дадеш душата му приношение за престъпление, Ще види семе, ще продължи дните си, И волята Господня ще благоуспее в ръката му. 11 Ще види плодовете от труда на душата си и ще се насити; Праведният ми раб ще оправдае мнозина чрез опознанието си, Защото той ще се натовари с беззаконията им. 12 За то ще му дам дял с големите; И със силните ще раздели корист, Защото предаде себе си на смърт, И с престъпници се счете; И той взе на себе си греховете на мнозина, И ще ходатайствува за престъпниците. І Коринтяни 9 19 Защото, при все че съм свободен от всичките човеци, аз заробих себе си на всички, за да придобия мнозината. 20 На юдеите станах като юдеин, за да придобия юдеи; на тия, които са под закон, станах като под закон, (при все че сам аз не съм под закон), за да придобия тия, които са под закон. 21 На тия, които нямат закон, станах като че нямам закон, (при все че не съм без закон спрямо Христа), за да придобия тия, които нямат закон. 22 На слабите станах слаб, за да придобия слабите. На всички станах всичко, та по всякакъв начин да спася неколцина. 23 Всичко това върша заради благовестието, за да участвувам и аз в него. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mariya-13 Добавено Юни 11, 2010 Доклад Share Добавено Юни 11, 2010 Благодаря за клипчетата. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
inadejda Добавено Юни 13, 2010 Доклад Share Добавено Юни 13, 2010 Благодаря Иваил!!!! Наистина връзките от чужбина са малко по сложни. Сърдечно благодаря!!! Надежда Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
velika Добавено Юни 23, 2010 Доклад Share Добавено Юни 23, 2010 (edited) Мили хора, все още се радвам, че има такива! Но аз съм донякъде обезверена, като гледам наоколо какво ме заобикаля. Понякога е трудно да останеш чист сред калта. Докато гледах филма с Дънов плаках , защото мисля, че ние хората, човеците или както искате сме доста меко казано "гаднички" способни на какво ли не. В същност не зная защо заслужаваме да живеем и защо ни се дава някакъв шанс за поправка , след като ние никога няма да стигнем нивото за разстеж, което се изисква от нас? Съжалявам явно съм доста объркана, зная, че е хубаво човек да бъде позитивен, но понякога не се получава. Иначе филма е супер. Направо ме е яд на мен, че живея в България, а още не съм отишла на гроба на ДЪНОВ, за разлика от Мадона. Ето това има предвид, а със сигурност не съм единствената. Редактирано Юни 23, 2010 от velika Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts