Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Съвет за 6 годишно момиченце

wiki

Recommended Posts

Здравейте търся съвет относно моята 6 годишна дъщеря. Тя е изключително нежно и чувствително дете. Най- малката е вкъщи и определено е слабоста на всички, баткото е на 13 години. Всичко започна изведнъж. Започна да се къпе с "часове",всяка една част от тялото си търка по 3-4 пъти най-малко със сапун след което се изплакваме още толкова пъти с вода. Ако и кажа че трябва да остави вода и за другите (защото сме на бойлер) тя започва да плаче и изпада в истерия, че не се е изкъпала достатъчно добре. Когато я питам защо се къпе така тя ми отговаря че не е достатъчно чиста. Не съм се обръщала към психолог.Опитвах с разговори че всяко прекалено нещо не е добре и даже вреди, понякога и с леко поскарване че прекалява и други чакат да се изкъпят. Търся причината от къде започна, дали някое приятелче от детската градина не и е казало нещо.Незнам това продължава вече повече от месец. Незнам как да постъпя и какво да и кажа.Ще се радвам ако ме посъветвате.

Линк към коментар

Наистина е малка з атова, но е факт, че се случва! Обсесивности за замърсяване и компулсивни ритуали с миене. Можете да я обичате, да опитате нежно и внимателно да си поговорите за детската градина, за чувствата и, за това какво мисли за вас, за татко, за батко, за децата от градината. Нещо я е наранило - какво е то, не знам. Може да бъде еднократно или да е поредица от по-малки, но натрупващо нараняващи изисквания или обиди. Пробвайте да резонирате с нея, да я спечелите изцяло - за да ви разкаже всичко - но меко и нежно, сякаш сте и приятелка, в никакъв случай заповедно и с изисквания. Вие обаче не сте обучен психотерапевт. Опитите ви за разговор могат да бъдат само добра база данни, която да предоставите на психотерапевта, който изберете! Психотерапевт, който има опит с деца с натрапчивости, най-добр еот когнитивната школа, но и вещ в хипнотерапията!

Най-сърдечно ви желая добро развитие. Не се бавете - ставащото изисква работа със специалист!

Орлин Баев

Линк към коментар

Много Ви благодаря за бързия отговор. Наистина съм много притеснена. Ще потърся помощ от детски психолог и ще следвам съветите Ви. Ако ми препоръчате някакъв детски специалист ще съм Ви много благодарна. Живеем в София.

Линк към коментар

Eдна и съща стая ли делят с баткото?

Линк към коментар

Честно казано, не познавам много детски психотерапевти, защото аз самия работя с възрастни... Познавам Милена Манова - тя работи предимно с деца: 0899175517 . Поздравете я от мен!

Линк към коментар

Благодаря Ви още веднъж.

Eдна и съща стая ли делят с баткото?

Всички делим една стая.

Всички спим в една и съща стая

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар

• Добави...