nonik Добавено Май 18, 2010 Доклад Share Добавено Май 18, 2010 Здравейте,не знаех къде точно да пусна тази тема. Ако модераторите решат нека я преместят. Преди около 2 години се запознах тук(в Холандия)с две деца чиято майка е починала преди 7-8 години.В момента са на 16 момичето и на 13 или момчето.От общуването си с тях забелязах някои неща и не знам как да им помогна.Моля за вашите съвети! Момичето непркеснато се притеснява за здравето на околните особенно за баща си,непрекъснато си мисли че има сърдечен проблем(майката е починала от порок на сърцето).Много се притеснява за всичко дори за елементарни неща.Сподели ми че непрекъснато е напрегната.Вярно че животът и е малко по натоварен, понеже поради липсата на майката тя трябва да се справя с всички домакински задължения освен училището и др. си занимания.От тези нейни страхове и притеснения които явно изживява вътре в себе си изведнъж и прималява(но като я попитам какво чуства трудно и е да обясни) или получава подежи около сърдечната област. Момчето до преди няколко години се е нааквал в гащите си и все още спи на светло вечер.Непрекъснато повтарят ако загубим и баща си какво ще правим и т.н. Също така избягва да се къпе сякаш го е страх от водата,забелязах че е с псориазис по врата от което си мисля че уплахата е дълбоко в него заседнала. Бащата също още страда по загубената обичана жена и трудно намира жена с която да се задържи дълго време,което мисля че оказва влияние в/у децата,така преди няколко месеца много се бяха привързали към жената с която беше и изживяха раздялата трудно.Това е в общ план. Бих била благодарна на съвети от съфорумци,защото не знам как да им помогна да преодолеят страховте си и да се успокоят. Както и дали цветята на Бах биха помогнали в случая или е по добре за хомеопатия. Предварително благодаря на всички отговори! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Май 19, 2010 Доклад Share Добавено Май 19, 2010 Здравей! Свикнал съм да мисля простичко.Това обикновено ми помага да виждам и предлагам такива решения –прости и ясни. В случая трябва обезателно да се говори с бащата. Децата и той имат нужда от професионална психологична помощ, която нито вие нито ние може им дадем.Вие сте разумен човек, но единственото което на пръв поглед можете да направите е да убедите бащата за нуждата от такава помощ.И това съвсем не е малко, защото би решило проблема на тези хора. Така, че бъдете убедителна и успех! Иво и Пламъче 2 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
nonik Добавено Май 19, 2010 Автор Доклад Share Добавено Май 19, 2010 Благодаря за съвета Хип,(доколкото ги познавам) ако им кажа да отидат на психиатър ще го приемат много драматично,за това писах тук във форума с надеждата да получа съвети как да разговарям с децата.Но може би ще е най добре да им кажа за хомеопатията и да се моля Бог да им помогне да превъзмогнат болката си. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
д-р Тодор Първанов Добавено Май 20, 2010 Доклад Share Добавено Май 20, 2010 Не мисля, че може да стане нещо с хомеопатия.Мисленето поражда страха.То трябва да се промени, а не знам как лекарството може да промени мисленето. Вярвам обаче в силата на молитвата. nina7705 1 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Katya Belopitova Добавено Май 20, 2010 Доклад Share Добавено Май 20, 2010 За да мога да Ви дам някакъв отговор е добре да ми кажете Вие каква сте на това семейство. Имам само усещането, че сте им близка, но не можах точно да разбера каква. Защото казвате, че сте се запознали с децата. А професионална помощ в случая може да означава и не точно да се отиде на психиатър, а и на психолог или на психотерапевт или в някаква група за взаимопомощ. Трябва да се намери в града, в който живее това семейство, може би има такава група за мъже, загубили съпругите си и останали сами с децата си. Там може би ще намери такава помощ вдовецът. Това, което Вие бихте могли да помогнете, е да го мотивирате да потърси нещо такова. Понякога, когато нещо в дадено семейство не е наред и е трудно да бъде мотивиран този, от когото зависи (както в случая бащата), би могло да се пробва и чрез някой от другите членове. Може да се пробва и чрез училищния психолог на момичето или момчето. Но така ми е трудно да гадая без да имам повече информация. Пожелавам Ви да успеете да намерите верния подход. Освен това не трябва да се забравя и едно много важно правило, че не може да се помага насила. Човек сам трябва да пожелае да му се помогне, за да има смисъл от това. Нашият народ го е казал много добре: "Насила хубост не става!" А пък ако Вие имате желание да им помогнете и ги познавате, сигурно също може да намерите начин - важно е например да се работи с дъщерята за страха й, но това, което Вие можете да правите, е да проявявате истинска загриженост и любов! Светлина и любов! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts