Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Представяне Бележникът на Учителя Петър Дънов - 12 май в София


Recommended Posts

Скъпи приятели,

На 12 май от 17 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” във фоайето на втория етаж ще бъде представен Бележникът на Учителя Петър Дънов, в който той прави записи от март до октомври 1899 г.

Книгата ще бъде представена от проф. Боряна Христова – директор на Националната библиотека и ст. н.с. д-р Милкана Бошнакова – съставителство, разчетен текст, увод и обяснителни бележки към книгата.

Книгата е първото факсимилно издание на личния бележник на Петър К. Дънов с разчетен текст и коментар и в това се състои нейната уникалност. Основният работен принцип е пълното и точно представяне на оригинала. Бележникът е сред малкото запазени оригинални документи на Учителя. В него той прави записи в продължение на близо осем месеца – от 3 март до 16 октомври 1899 г. По това време, според запазените документални свидетелства, П. К. Дънов е във Варненско.

С участието на музикантите Радостина Няголова – пиано и Пламена Гергинова – сопран.

Заповядайте!

Братски съвет

Линк към коментар
Share on other sites

Вчера отидох на представянето на изданието на личния бележник на Учителя. Трябва да ви кажа, че атмосферата беше много приятна, особено под ангелския глас на Пламена Гергинова, която направо ме омагьоса най-вече с изпълнението си "Ще се развеселя" на фона на снимки от Рила :)

Впечатлиха ме също така думите на Милкана Бошнакова, която освен личния бележник на Учителя, е разчела и бележниците на Васил Левски, Христо Ботев и П. Яворов. Тя сподели, че в цялата и досегашна работа личният бележник на Учителя и е направил най-голямо впечатление и то предимно с неговата подреденост, красив почерк, изпълващ от край до край страниците, почти без никакви задрасквания, та чак човек да се зачуди, личен тефтер ли е това, където човек нахвърля своите идеи, хрумвания, мисли или не...

Спомена, че не са правени никакви корекции на текста с изключение на някои правописни решения (като премахване на краесловен ер), но всяко едно от тях е отбелязано под линия. Засегна се и въпросът за това редно ли е или не да се издава личния бележник на Учителя. Съставителите на изданието бяха единодушни, че той като че ли е бил създаден именно, за да бъде прочетен от нас, за да ни каже нещо... Всъщност това е един от малкото оригинални текстове, писани собственоръчно от Учителя.

45-06.jpg

Наставление: никога не излизай вън от границите на възможното. Не искай за себе си, ни за другите това, което не знаеш дали ще им е полезно или вредно. Не настоявай за това, което веднъж ти е отказано. Где знайш, може би в него се крие твоето добро. Никога и никъде не упорствувай против истината. Никога и никъде не се колебай в добродетелта. От человек двоеличен се пази, от твърдоглав, упорит, горделив и щеславен стой на страни. Първото си впечатление, първия съвет на твоя Ангел Хранител пази. Това, което ти каже за другите, дръж го за истинско мерило. От първият глас на съвестта си се не дели. Не принуждавай душата си в това, което й е поначало противно. Не работи против собствената природа на твоя дух, защото ще пострадаш. Вълкът овца да направиш не се труди, понеже е вън от границите на твоята възможност. Овцата в устата на вълка не давай. Не изменявай убеждението си за хубавия изглед на нещата, защото в тях се крие змийска отрова. Кога ти говори някой за любов, питай го какво иска, дали кожуха ти или душата ти. Ако се оправдава, помни, че и двете ще завлече. Правило на живота си дръж, че всякой, който се старае да се оправдава е виноват, защото правия в сърдце няма нужда от подобна защита. Всякой, който ти се мажи знай, че иска да те подкопай. Всякой, който ти се показва повече, че е повече от това, което виждаш знай, че иска да те възсяда. А всякой, който се дига повече от тебе знай, че мисли да те управлява. На превзет человек съвет не давай, на хитър услуга не показвай, а на зъл дума не казвай. Знай, че качествата на нещата винаги си остават такива, каквито си са. Злото в добро не можеш да преобърнеш, но можеш да го заместиш. Затова в борбата с него не мисли, че ще го уничтожиш, защото е невъзможно. Свободен ако искаш да си в добродетелта стой, тя ще ти е щит неразрушим; в нейните крепости ще си винаги защитен. Помни сега това, което ти казвам и ще си блажен.

/източник/

Редактирано от devashaktika
Линк към коментар
Share on other sites

Да събитието мина изключително приятно и в една особенно задушевна атмосфера ... макар и в коридора на Народната Библиотека :3d_146:. Приятно впечатление ми направи, че авторитетните учени се изказаха с невероятен респект и мога да добавя - смирение за Учителя и за Бялото Братство. Както се казва ледовете се разчупват :3d_088:

Очаквайте скоро и видео от представянето!

Линк към коментар
Share on other sites

Прекрасно е, че можем да се докоснем до нещо лично от Учителя. Благодарна съм на всички, които са го направили възможно.

И за разтапянето на ледовете :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

12 май (сряда) 2010 г., 17,00 ч., фоайе на ІІ етаж

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

представяне на книгата

ЛИЧЕН БЕЛЕЖНИК НА

ПЕТЪР К. ДЪНОВ

Организатори: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ И Общество „Бяло братство“

Голяма част от архива на Петър Константинов Дънов – Учителя се съхранява в Националната библиотека. Някои от тези документи вече бяха издадени от Библиотеката. Сега дойде редът да бъде представен в автентичен вид и личният бележник на Петър Дънов.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ издаде съвместно с Издателството „Бяло братство“ неговия бележник (1899 г.) като факсимилно издание. Редом с отчетливо направените дигитални страници на ръкописа е и разчетения от ст.н.с. д-р Милкана Бошнакова авторов текст.

Може би някои читатели ще свият скептично устни, но на тях трябва да препоръчаме внимателно да изчетат страници на този малък бележник. В тях има много житейска мъдрост и философски поглед върху живота и човешката личност – неща, до които много хора, по-възрастни от 35-годишния Петър Дънов, достигат с отминаването на годините и натрупването на личен опит.

gallery_1238_128_93773.jpg

Проф. дфн Боряна Христова, Директор на Националната библиотека откри вечерта с кратко слово, представяйки съдържанието на бележника и неговата история

gallery_1238_128_92837.jpg

Ст.н.с. д-р Милкана Бошнакова разказа за живота на Петър Дънов, за съставителството и подготвянето на книгата

med_gallery_1238_128_6080.jpg

Людмила Димитрова, редактор и коректор на изданието, прочете страници от бележника на Дънов...

med_gallery_1238_128_81907.jpg

...и говори за значението от неговото издаване

med_gallery_1238_128_89999.jpg

Андрей Грива, Председател на общността „Бяло братство“

gallery_1238_128_24524.jpg

Сопраното Пламена Гиргинова и пианистката Радостина Няголова откриха и закриха вечерта с изпълнението на Panis angelicus от Цезар Франк, Solveig song на Едвард Григ и три песни на Учителя

gallery_1238_128_28700.jpg

Посетителите с интерес разгледаха някои експонати от архива на Петър Дънов

gallery_1238_128_5345.jpg

В специална витрина за първи път пред публика беше показан оригиналният бележник на Учителя

/източник/

Благодарение на Светлата, можете да изтеглите филма за представянето от тук. :thumbsup::feel happy:

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...