Донка Добавено Април 25, 2010 Доклад Share Добавено Април 25, 2010 През апил пазарът е залят от пресен спанак - вълшебният елексир на моряка Попай. Как да избираме спанак? * Избирайте листа, които са хрупкави и тъмно-зелени на цвят. * Избягвайте такива, които са бледи, наранени или с петна. Как да съхраняваме спанак? В хладилник, в найлонова торбичка до 3 дни. Бланширан и замразен във фризера * За да отстраните корените, сгънете всяко листо по дължина, така че двете половинки да се допрат, хванете корена и го дръпнете надолу. * Отделете листата и ги измийте добре преди готвене. * Ако приготвяте спанака за салата, изплакнете и подсушете с хартиени кърпи. Плоските листа са предпочитани за салата заради деликатната си структура и мекия си вкус. Предлагаме два начина за приготвяне на спанака * Изплакнете и поставете листата в тенджера, като ги покриете с вода. Покрийте съда и варете на ниска температура, докато листата омекнат. * Загрейте олио или зехтин в тиган и сложете няколко скилидки чесън. Добавете измитите и подсушени листа от спанак. Покрийте тигана и задушавайте на по-ниска температура, докато листата омекнат. * Сервирайте готовия спанак студен. Гарнирайте със сос винегрет. Хранителна информация за спанака * Не съдържа мазнини и холестерол. * С ниско съдържание на калории. * Добър източник на магнезий и желязо. * С високо съдържание на витамини А и С. ..... Листата на спанака са много богати на белтъчини (34%), въглеводороди, витамин С(37-72 мг/100г), В1, В2, каротин (до 4мг/100г), а също желязо, калий и фосфор. Освен това спанакът съдържа витамини К, Р, Е и микроелементи -калий, калций, магнезий и йод. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е че не се разрушават при варене. Младите листа на спанака се използват както сурови, така и варени или задушени и разбира се консервирани. Най полезни са разбира се пресните листа в суров вид – от тях се приготвят превъзходни салати и сокове. Сокът от спанак е прекрасен диетичен продукт. Мийте спанакът непосредствено преди употреба защото измит се разваля бързо. Сокът от спанак е превъзходен натурален оцветител – придава на ястията наситен зелен цвят. източник Ние в градината си поддържаме и две туфички с киселец и лапад, които превъзходно се комбинират със спанака. Непременно се добавя и пресният лук и по възможност пресни листа или малки стръкчета джоджен (гьозум) - те сега растат със скорост няколко сантиметра на денонощие. Е, иска доста търпение да се почисти, особено ако е от собствена градина, но си заслужва. Ние у дома най-много го обичаме с ориз - но така че да стане спанак с ориз, а не обратното. Другата вкусотия със спанак са яйца на очи в спанак, но за тях е нужен и пресен домашен пълнозърнест хляб. Пресният чесън се подразбира при всяка пролетна вкусотия. Ще ви бъда благодарна за още априлски рецепти - салати, супи, ястия... А как се справяте с плодовете през април? Могат ли зеленчуците да заместят липсващите плодове в този сезон? Пламъче 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Април 27, 2010 Автор Доклад Share Добавено Април 27, 2010 (edited) Спаначена супа с маслини Изчистете,измийте и нарежете на ситно 1/2 кг спанак и 5-6 стръка зелен лук.Сложете ги да се задушават с 3 лъжици мазнина,докато омекнат.Налейте необходимото количество вода.Щом заври супата, прибавете 2 лъжици ориз,15-20 маслини,сол и черен пипер на вкус. Поднесете супата поръсена с магданоз. Добър апетит! Крем супа от коприва Продукти:1/2кг коприва,1 глава кромид лук,3 средноголеми картофа,2 скилидки чесън,пресен джоджен,сол,1 супена лъжица зехтин. Добре почистената и измита коприва,обелените и нарязани картофи,лука и чесъна се прибавят към 1,5 вряща подсолена вода.След омекване продуктите се пасират,добавят се зехтина и ситно нарязания джоджен. Добър апетит! Редактирано Април 27, 2010 от Донка Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Април 27, 2010 Доклад Share Добавено Април 27, 2010 Пролетна супа Изчистете и нарежете на ситно 3-4 стръка зелен лук,2 стръка чесън,1 връзка магданоз, няколко стръкчета джоджен и ги пуснете във вряща подсолена вода.След около 20 минути прибавете кашица от 2 лъжици брашно,размито с оцет.Доварете супата. щом я свалите от огъня,прибавете прясно масло,голямо колкото орех(или супена лъжица зехтин). Поднесете с пържени кубчета хляб. Добър апетит! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Април 27, 2010 Доклад Share Добавено Април 27, 2010 Салата от суров спанак Изберете една чиния млади,пресни спаначени листа. Измийте ги и ги нарежете на ивички.Изчистете 3-4 стръка зелен лук, нарежете ги на ситно и ги прибавете към спанака. Разбийте 1/2 чаша кисело мляко с 2-3 супени лъжици олио, 1 лъжица лимонов сок,1 твърдо сварено яйце,нарязано на кубчета, ситно нарязан магданоз,сол и черен пипер на вкус.Залейте салатата и я украсете с резенчета от твърдо сварени яйца и маслини. Добър апетит! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Април 27, 2010 Доклад Share Добавено Април 27, 2010 Донка, granat1, благодаря ви за вкусните пролетни рецепти! Вчера обядвах в едно заведение спанак с кашкавал и яйца (яйцата не бяха разбити отделно, предполагам, че първо се счукват върху спанака, след което отгоре се настъргва кашкавал и се запича, може би имаше и сметана за готвене . Тежичко ястие се получава с яйца, аз и не ги обичам много, но само спанак с настърган кашкавал сигурно ще е по-вкусно. А през почивните дни бях във Врачанския балкан и там имаше цели "плантации" с див чесън и коприва. Чудни бяха!!! Наберете си, ако имате път натам , после става много вкусна супичка от коприва, ориз, див чесън и морковче - Намерих и нещо интересно за дивия чесън : Мощни лечебни сили дремят в това растение и се говори, че и мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта. Тъй като в сухо състояние листата губят лечебните си сили, при пролетното лечение за прочистване и освежаване от нечистотиите те се използуват пресни. Нарязани на дребно, те се поръсват върху филия с масло, ситно накълцани се прибавят като подправка (сурови) в супата, върху картофи, в кнедли и други ястия, в които иначе за по-добър вкус слагаме магданоз. Листата могат да се приготвят и като спанак или салата. Тъй като, употребени в по-големи количества, те предизвикват остър вкус, за спаначника е добре да се смесят с листа от коприва. Младите листа се събират през април и май, т.е. още преди цъфтежа, а луковиците през късното лято и есента. Луковиците могат да се използуват по същия начин, както градинския ни чесън. Хора е чувствителен стомах трябва да залеят с топло мляко нарязани на ситно листа и луковици, да ги оставят два-три часа да покиснат и след това да пият на глътки от тази течност. (див чесън, Allium ursinum). Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Април 7, 2015 Автор Доклад Share Добавено Април 7, 2015 Зелена великденска салата - пресен лук - маруля - рукола - листенца и цветчета глухарче (младички) - кълнове люцерна/броколи - току-що покълнал лимец (обилно) - магданоз - репички - маслини (по желание може и дребни парченца козе или биволско сирене или късчета варено яйце) овкусяване ябълков оцет, малко зехтин, солена вода (наскоро научих, че зелената салата не бива да се осолява на "сухо", защото солта не може да се разтвори и така представлява тежест за храносмилането) Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.