Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кой има право да практикува психотерапия в България

Recommended Posts

Кой има право да практикува психотерапия в България?

Каква диплома, образование и допълнителна квалификация се изисква за това?

Как и какви са законовите норми? Отговарят ли на европейските?

Какво трябва да се промени в случай, че не отговарят?

Моля споделете какво знаете по въпроса.

Линк към коментар

Стандартите към момента не отговарят на нищо и никой! Подготвя се обаче проектозакон за психологията и психотерапията в Б-я. Предложен е и е върнат, сега се преправя и ще бъде внесен отново. Предполагам, че до година максимум ще има закон. Подготвя се също изравняване на стандартите с европейските - дружеството на психолозите има вече действащ проект за процедура за издаване на европейска диплома по психология за българските психолози: Europsy

Законите обаче няма да променят реалната способност на психолозите и психотерапевтите да бъдат качествени или некачествени такива. Законът просто ще елиминира многото представящи се за психолози и психотерапевти въз основа единствено на наглостта си! Ако става дума за научно изследователската психология - когнитивна и експериментална, там няма начин за лъгане и преструвки - изискват се много знания и отдаване. Ако си говорим за психолозите и психотерапевтите, които работят директно с хора, като пси помощници, единствено мнението на клиентите/ пациентите им е важното! А то се определя от личните качества на помагащия! Така че законът ще бъде единствено едно сито на мошениците без образование.

Всъщност вече сме писали по темата. Накратко, право за практикуване на психотерапия имат психолози или психиатри, които са обучени в школа/и по психотерапия.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар

Незнам дали законите ще уредят правомерно, кой да практикува.Едно мисля, че човека терапевт трябва да работи и върху себе си и да помага на хората.Много малко са тези, които са готови да се посветят на истината, плащайки съответната цена от себе си.Изисква се непрекъснато себевглеждане, работа върху характера, нарцисизма .Не знам тук в България не се толерира такава култура.Може би епохата ни на несигурност и тревожност ще подготви душите на такива специалисти.Оптимист съм !

Линк към коментар

Незнам дали законите ще уредят правомерно, кой да практикува.Едно мисля, че човека терапевт трябва да работи и върху себе си и да помага на хората.Много малко са тези, които са готови да се посветят на истината, плащайки съответната цена от себе си.Изисква се непрекъснато себевглеждане, работа върху характера, нарцисизма .Не знам тук в България не се толерира такава култура.Може би епохата ни на несигурност и тревожност ще подготви душите на такива специалисти.Оптимист съм !

Да, личността на терапевта е далеч по-важна от документа! :thumbsup2:

Линк към коментар

Вчера по БТВ в сутрешня блок коментираха нещо по въпроса. Бях ужасно възмутена, защото поставената тема включваше коментар относно новия закон за врачки, ясновидки и психотерапевти!!!???!!!??? :3d_131:Мисля, че е излишно да коментирам повече...

Линк към коментар

Вчера по БТВ в сутрешня блок коментираха нещо по въпроса. Бях ужасно възмутена, защото поставената тема включваше коментар относно новия закон за врачки, ясновидки и психотерапевти!!!???!!!??? 3d_131.gifМисля, че е излишно да коментирам повече...

Хе хе хе хе хе, едно време верно са били едно :)

Линк към коментар

Вчера по БТВ в сутрешня блок коментираха нещо по въпроса. Бях ужасно възмутена, защото поставената тема включваше коментар относно новия закон за врачки, ясновидки и психотерапевти!!!???!!!??? :3d_131:Мисля, че е излишно да коментирам повече...

Имам чувството че в България психотерапевт е срамна дума,а още по-срамно е да отидеш при него-възможността да те обявят за психично болен е почти 100%.Виж врачките,маговете и пр. са на почит и уважение.Ще ти спретнат някоя и друга магийка от която Омразния ти враг ще пукне и живота ти ще стане от хубав по-хубав,от лесен по-лесен...:angel:

Що ти е да посещаваш разни тъмни субекти наречени психотерапевти?!...

Има още мнооого да учим...

Линк към коментар

:31: Да granat1

Току що, ти описа нашата национална, ниска, психична култура.

Де да беше само тя обаче.

Затова има толкова хора с лошо излъчване, защото за решението на проблемите си разчитаме на приятелката, на форумите, на нета, на определеното от нас за всезнайно общество. Много му е трудно на българина да търси специалист за каквото и да е, затова и толкова много професии у нас се гледат с пренебрежение. Не умеем да ценим труда на сънародниците си.

Защо ще викам ВИК техник, като съседа ... ще ми поправи канала, какво като ще текне след няколко месеца пак, аз нали няма да давам пари. Защо да викам бояджия, като ей ги валяците, ей я боята за колко ще си наплескам стените, какво като ще стоят наплескано, нали няма да давам пари за това, пък и аз си ги харесвам. И т.н. Та какво остава за психотерапията.

Ние оплюваме целия свят и всеки един професионалист ни е виновен за всичко, от каналджиите до лекарите.

Та много скоро както писа по- горе Орлин и за психотерапията ще има законен ред, но до сега просто никой не е сметнал за нужно да го прави.

Каква е тази психотерапия, кой пък ходи на психотерапевт и нали има психиатри, каква е тази мода, че и пари ще ни вземат!!!???!!!! Това е общоизвестното отношение по въпроса.

Силно се надявам българинът да се обърне по- сериозно към себе си и към психическото си здраве.

И да проумее, че случайни професии няма и всеки един практикуващ дадена професия е придобил знания, умения и в хода на работата си опит за нейното прилагане.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар