Иво Добавено Март 18, 2010 Доклад Share Добавено Март 18, 2010 Моля задайте своите въпроси относно есенциите на д-р Бах и тяхното приложение в тази тема. На вашите въпроси ще отговаря clematis (д-р Тодор Господинов), който е лекар с повече от 16 години опит в прилагането на цветотерапията, включително като монотерапия. Преди да зададете въпрос е добре да се запознаете със следните материали: Есенциите на д-р Бах. Често Задавани Въпроси - част 1 Есенциите на д-р Бах. Често Задавани Въпроси - част 2 Есенциите на д-р Бах. Често Задавани Въпроси - част 3 По възможност задавайте по един въпрос на във всяко мнение и изчакайте да получите отговор преди да пуснете следващ въпрос. Поставяйте конкретни въпроси главно свързани с конкретни ситуации. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Март 20, 2010 Доклад Share Добавено Март 20, 2010 Здравейте, clematis! Интересувам се от монотерапията с есенциите на д-р Бах, за която прочетох в предоставените материали. Кога/при кои случаи е по-подходяща, при всички хора и етапи от живота ли е възможна като приложение? Какво може да се очаква като резултат? И ... сигурно е много по-съществено да се подбере точната есенция, отколкото когато се прави индивидуална смес. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
qwertio Добавено Май 11, 2010 Доклад Share Добавено Май 11, 2010 Здравейте, Моля за отговор на следния въпрос: Помагат ли цветовете на д-р Бах при увеличени лимфни възли на врата и бучки по главата, отзад на тила? Предполагаемите причини са силен стрес от работа, смяна на жилище. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Alexander Добавено Май 11, 2010 Доклад Share Добавено Май 11, 2010 Здравейте, Моля за отговор на следния въпрос: Помагат ли цветовете на д-р Бах при увеличени лимфни възли на врата и бучки по главата, отзад на тила? Предполагаемите причини са силен стрес от работа, смяна на жилище. По-вероятна причина е тлеещо възпаление или предиспозиция, и това конкретно състояние допълнително да е влошено и отключено от стрес. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
pass_to Добавено Септември 15, 2010 Доклад Share Добавено Септември 15, 2010 (edited) Капките на д-р Бах, могат ли да ми помогнат да се излекувам от алергичната си астма...? и кой може да ми каже как точно се пият, ако могат да помогнат...? Благодаря Редактирано Септември 15, 2010 от pass_to Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
raga Добавено Ноември 22, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2010 Добър ден, Есенциите на Бах помагат ли при натрапчиви мисли и как точно да определя кой цветя са за мен. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
clematis Добавено Ноември 22, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 22, 2010 Здравейте! Помагат. Есенцията за натрапчиви мисли се нарича Бял конски кестен. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Ноември 25, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 25, 2010 Капките на д-р Бах, могат ли да ми помогнат да се излекувам от алергичната си астма...? и кой може да ми каже как точно се пият, ако могат да помогнат...? Благодаря Ще си позволя аз да отговоря. Да, могат по принцип, но бързам да кажа, че няма една конкретна есенция, която да е специално за астма примерно. По-скоро ще се наложи да се подберат такива есенции, които да помогнат за преодоляване на причините, предизвикали астмата. Изготвената индивидуална смес или пък отделна есенция обикновено се приема по 3-4 пъти на ден, по 2 до 4 капки в чаша вода, преди хранене и преди сън. Понякога, примерно при остро, критично състояние, криза и др.п. може да се приемат по няколко капки през няколко минути, включително неразредени във вода, а директно от шишенцето, докато се почувства подобрение на състоянието, след което приемът на капките се разрежда. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Ноември 25, 2010 Доклад Share Добавено Ноември 25, 2010 Здравейте, Моля за отговор на следния въпрос: Помагат ли цветовете на д-р Бах при увеличени лимфни възли на врата и бучки по главата, отзад на тила? Предполагаемите причини са силен стрес от работа, смяна на жилище. Да, има есенции, които са подходящи именно в такива трудни периоди с промени в живота, които да подпомогнат преходния период. Такива са например - орех, маслина, мимулус, гарвански лук ... Но пак е специфично; или поне към няколко от изброените може да се прибави още някоя есенция, характерна именно за вас и за конкретния случай. При такова соматизиране на проблема, може да се прилага и външно намазване с приготвената индивидуална смес. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Zenda Добавено Декември 31, 2010 Доклад Share Добавено Декември 31, 2010 Здравейте! Никога не съм използвала есенции досега, така че съм съвсем боса по въпроса Бих искала да задам няколко въпроса, които не срещнах, когато преглеждах често срещаните въпроси. Ето ги и тях: - Коя есенция или комбинация от есенции се използва при наркотични зависимости (конкретно: алкохолизъм и тютюнопушене)? - Препоръчването на определени есенции индивидуално ли е? Т.е. трябва ли задължително първо консултация със специалист, както при хомеопатията, или просто може да се препоръча есенция за конкретен проблем, независимо от личностните особености? - Откъде могат да се купят есенции, които със сигурност не са фалшиви (предполагам, че истинските по-трудно се намират, както е и с етеричните масла)? Благодаря за вниманието! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Декември 31, 2010 Доклад Share Добавено Декември 31, 2010 Здравей, Zenda! И аз се чудя, защо в България са толкова слабо популярни есенциите. На първия въпрос - няма такава специфична есенция, макар че някои автори могат да споменат примерно габър или джанка. Проблемът е там, че всеки човек си има специфични особености, въпреки че външната изява е една и съща - примерно тютюнопушене. По принцип есенциите могат да се предпишат по два начина - след интервю, както при хомеопатията, макар че е различно и интуитивно, ако предписващия има такава способност или ако пациентът има силна интуиция, като се използват различни методи, примерно на пациента се дава да разгледа снимки на растенията и той определя кои му харесват/от кои се чувства "привлечен" и др.п. Каква е разликата с хомеопатията при определянето на индивидуалните есенции - определяне на есенциите след известен период от време отново налага контакт с пациента. Това е така, защото той евентуално е отработил нещата, които са били "на дневен ред" при него предишния път, при предишния прием на капките; но психиката ни е като люспите на глава лук, ако мога така да се изразя. Като разчистим/хармонизираме най-горния слой, под него се показва друг, в който има други положителни и отрицателни моменти и вече проблемите ни са проявление на тях. Правим разчистване/хармонизиране на по-долния пласт - разбира се, ако искаме и ако се налага - след това на по-долния и т.н.; всички знаем колко дълбоко и необятно е както съзнанието, така и подсъзнанието. Могат да се дадат и есенции за належащ конкретен проблем, особено ако е нещо внезапно и остро, но то е по-скоро като временна първа помощ. За хронични проблеми, към които спада и зависимостта, за която питаш, е много по-ефикасно да са индивидуално избрани есенциите. В България есенциите могат да се закупят от д-р Пашкулев (може да се открие в нет-а). Аз ги ползвам, според мен са добри, действат. Иначе могат да се изпишат от чужбина - мога да дам адрес в Англия: Messrs. Keene & Ashmell 38 New Cavendish Street, London, №1, Great Britain Messrs. Nelson & Co. LTD 73 Duke Street Grasvenor Square London W.I. Great Britan Доколкото ми е известно отделни есенции или целия комплект от 38 могат да се закупят свободно от аптеки в много западноевропейски страни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ivan_94 Добавено Февруари 6, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 6, 2011 Есенците помагат ли при заекване ? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Февруари 6, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 6, 2011 Да, може да помогне, но зависи на какво ниво в психиката е заложено заекването. Казвам това, за да не се очкават чудеса и моментален ефект. Ако е отскоро и придобито в по-голяма възраст, в следствие на някакъв стрес примерно, то преодоляването ще е по-бързо. Хубаво е и човека да има желание да затвърждава съзнателно резултатите от приемането на капките, иначе след време може да се върне проблема (това е валидно за всичко, не само за заекване). Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ivan_94 Добавено Февруари 6, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 6, 2011 Значи ето какво намерех в интернет МИМУЛУС - всякакъв страх от известни причинители Физически симптоми при ,които помага есенцията: Хронични болки в гърба , плахост ,срамежливост ,лесно се изчервяват ,заекват от страх ,болнавост ,често имат истеричен смях ,клаустрофобия ,сценична треска ,чести бронхити, алергии(често в основата на някаква алергия стои СТРАХА) Това са вид есенци ако ги има в аптеките тях ли да взема ? А относно заекването аз съм на 16 години и от 8-9 годишен заеквам.Предизвикано е от стрес Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Февруари 6, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 6, 2011 В аптеките май няма да ги намериш. Свържи се с д-р Димитър Пашкулев (има и сайт в нета), включително и за да се консултираш. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
B__ Добавено Февруари 6, 2011 Доклад Share Добавено Февруари 6, 2011 Ето линк към онтактите на д-р Пашкулев: http://veridia.hit.bg/vizitka.htm Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Надеждна Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Моя близка страда от ендометриоза на матката от дълги години, но напоследък проблемите й се усложняват с образуване на двукамерна киста около левия яйчник. Има ли шанс есенциите на Д-р Бах да й помогнат и как? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Alexander Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 (edited) Моя близка страда от ендометриоза на матката от дълги години, но напоследък проблемите й се усложняват с образуване на двукамерна киста около левия яйчник. Има ли шанс есенциите на Д-р Бах да й помогнат и как? Есенциите на Бах въздействат много позитивно и лекуват психо-емоционални състояние. За конкретния случай ефетивно би въздействало подходящото хомеопатично лечение. Редактирано Юли 3, 2011 от Alexander Надеждна 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
gpg Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Има ли подходящи есенции за колики при бебе на 2-3 месеца? Позната ми каза, че е ползвала успешно "рескю ремиди" (не съм сигурна в точното название). Всъщност напоследък си задавам въпроса въобще има ли смисъл да се прилага каквото и да било при колики или е най-добре да се остави естествено да отмине процеса по настройка на организма? Благодаря предварително за отговорите! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
tintet Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 (edited) Има ли подходящи есенции за колики при бебе на 2-3 месеца? Позната ми каза, че е ползвала успешно "рескю ремиди" (не съм сигурна в точното название). Всъщност напоследък си задавам въпроса въобще има ли смисъл да се прилага каквото и да било при колики или е най-добре да се остави естествено да отмине процеса по настройка на организма? Благодаря предварително за отговорите! Намерили сте отговора във въпросът ви.Каквито и лекарства да давате на детето ,коликите ще си продължът до като не отмине процеса.Но, може да ги направите по естествен път-по приемливи и хармонични за бебчето, като му помогнете с Rescue Remedy(Спасителна смес)Ако майката кърми бебето не е нужно да се дават на него , достатъчно е мамчето да се `подкрепи` с тях.И всичко ще се случи и отмине плавно и без излишни безсъния Редактирано Юли 3, 2011 от tintet марсин 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
gpg Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Има ли подходящи есенции за колики при бебе на 2-3 месеца? Позната ми каза, че е ползвала успешно "рескю ремиди" (не съм сигурна в точното название). Всъщност напоследък си задавам въпроса въобще има ли смисъл да се прилага каквото и да било при колики или е най-добре да се остави естествено да отмине процеса по настройка на организма? Благодаря предварително за отговорите! Намерили сте отговора във въпросът ви.Каквито и лекарства да давате на детето ,коликите ще си продължът до като не отмине процеса.Но, може да ги направите по естествен път-по приемливи и хармонични за бебчето, като му помогнете с Rescue Remedy(Спасителна смес)Ако майката кърми бебето не е нужно да се дават на него , достатъчно е мамчето да се `подкрепи` с тях.И всичко ще се случи и отмине плавно и без излишни безсъния tintet, благодаря за бързия отговор! За съжаление нямам кърма и не кърмя! Как да давам на бебето от капките - по схема или само при криза (преди, по време или след кризата? преди или след храна)? Може би е добре да уточня, че тя рядко има кризи с много силни болки, при които плаче силно. Но почти постоянно е неспокойна, с неразположение, усеща се къркорене и движение на въздуха в червата. От това не успява да заспи дълбоко и дори насън леко простенва. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
tintet Добавено Юли 3, 2011 Доклад Share Добавено Юли 3, 2011 Има ли подходящи есенции за колики при бебе на 2-3 месеца? Позната ми каза, че е ползвала успешно "рескю ремиди" (не съм сигурна в точното название). Всъщност напоследък си задавам въпроса въобще има ли смисъл да се прилага каквото и да било при колики или е най-добре да се остави естествено да отмине процеса по настройка на организма? Благодаря предварително за отговорите! Намерили сте отговора във въпросът ви.Каквито и лекарства да давате на детето ,коликите ще си продължът до като не отмине процеса.Но, може да ги направите по естествен път-по приемливи и хармонични за бебчето, като му помогнете с Rescue Remedy(Спасителна смес)Ако майката кърми бебето не е нужно да се дават на него , достатъчно е мамчето да се `подкрепи` с тях.И всичко ще се случи и отмине плавно и без излишни безсъния tintet, благодаря за бързия отговор! За съжаление нямам кърма и не кърмя! Как да давам на бебето от капките - по схема или само при криза (преди, по време или след кризата? преди или след храна)? Може би е добре да уточня, че тя рядко има кризи с много силни болки, при които плаче силно. Но почти постоянно е неспокойна, с неразположение, усеща се къркорене и движение на въздуха в червата. От това не успява да заспи дълбоко и дори насън леко простенва. по - схема е добро начало 4 х 1,2 капчици във лъжичка с вода Другият начин е да сложиш 3,4 капчици RRemedy във шишенцето с което даваш водичка и така на определени интервали да предлагаш да си отпива(предпочитам този вариант) Отделно от това можеш да правиш компресчета на коремчето(върху топла и мокра кърпичка, накапи 3,4 капки RRemedy и го сложи за няколко минутки на коремчето на бебето.) п.п. Не забравяй да го гушкаш през цялото това време .Това ще свърши голяма част ,от тази подкрепа марсин 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
omen Добавено Август 14, 2011 Доклад Share Добавено Август 14, 2011 (edited) Здравейте , аз искам да попитам кои точно комбинации от есенции са подходящи за преживяно насилие ,потискане и задържане на емоции,недоверие ,безчувствие и апатия,самозатваряне,изолиране,страх,пасивност и неувереност ? Тези подходящи ли са като комбинация : holly , larch , mimulus,star of bethlehem Редактирано Август 14, 2011 от omen Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
tintet Добавено Август 15, 2011 Доклад Share Добавено Август 15, 2011 Здравейте omen, Есенциите подходящи за подобно състояние са Star of Bethlehe|, Agrimony, Wild Rose, Mimulus, Larch... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Slunce Добавено Септември 1, 2011 Доклад Share Добавено Септември 1, 2011 Кои капки трябва да взема,за да ме осени прозрение по въпроса какво ми е призванието в професията и да успея най-накрая да открия подходяща за мен професия, която да ме удовлетворява? Колкото и да съм мислила по въпроса, изобщо нищо не мога да измисля. Само ще спомена, че съм работила едно и също нещо през живота си, но понеже имам Уран във 2-ри дом, който дава нестабилност в доходите и професията, затова често съм сменяла работното си място, но не и професията. От това, което четох научих, че Дивият овес - овсига, е точно за такива случаи. Но ще трябва ли и още нещо? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts