Лиула Добавено Август 3, 2013 Доклад Share Добавено Август 3, 2013 Как тълкувате Императрицата на трета позиция - Творчески потенциал? Би следвало да указва точно наличие на огромен такъв, но мен толкова ме изненадва тази карта на точно това място в конкретния случай, че ми трябва и друго мнение. Имам предвид подребата Психоаналитичен лабиринт по Мъри Хоуп. Би трябвало вече да знаеш, че нито една карта в Таро не се тълкува сама за себе си, особено пък, когато наоколо има още 12. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
_Маги_ Добавено Август 3, 2013 Доклад Share Добавено Август 3, 2013 Как тълкувате Императрицата на трета позиция - Творчески потенциал? Би следвало да указва точно наличие на огромен такъв, но мен толкова ме изненадва тази карта на точно това място в конкретния случай, че ми трябва и друго мнение. Имам предвид подребата Психоаналитичен лабиринт по Мъри Хоуп. Би трябвало вече да знаеш, че нито една карта в Таро не се тълкува сама за себе си, особено пък, когато наоколо има още 12. Да, така е, но имаме една карта на една позиция/въпрос. Все пак тя трябва да отговаря на нея/него и след това да се свързва с другите, не е ли така? Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Август 3, 2013 Доклад Share Добавено Август 3, 2013 За опитния таровед, всяка една позиция е условна. Както имаме обърнато време в Таро, така и всяка позиция може да бъде взаимозаменяема. Картите са водач, не условността на местата на картите. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Деяна Добавено Септември 13, 2013 Доклад Share Добавено Септември 13, 2013 7 жезли, Крал Пентакли и Рицар Чаши при психично болен човек. Тази комбинация ме изненада и не бих предположила, че човека е болен. Диагнозата е тежка форма на шизофрения, паранои и трудно различаване фантазия от реалност. Страдал е почти цял живот от тези проблеми и на 11-ет год. възраст е бил хоспитализиран. Отново има наследственост. Не си обяснявам някак картите обаче. Не мога да направя връзката. Ще съм благодарна ако споделите комбинации за психично болни хора, но подкрепени с факти, а не предположения и ако искате споделете какво мислите за картите и как ги свързвате вие. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Септември 13, 2013 Доклад Share Добавено Септември 13, 2013 (edited) 7 жезли, Крал Пентакли и Рицар Чаши при психично болен човек. Тази комбинация ме изненада и не бих предположила, че човека е болен. Диагнозата е тежка форма на шизофрения, паранои и трудно различаване фантазия от реалност. Страдал е почти цял живот от тези проблеми и на 11-ет год. възраст е бил хоспитализиран. Отново има наследственост. Не си обяснявам някак картите обаче. Не мога да направя връзката. Ще съм благодарна ако споделите комбинации за психично болни хора, но подкрепени с факти, а не предположения и ако искате споделете какво мислите за картите и как ги свързвате вие. Бил е в ремисия, но е отключил по 7 жезли. Като първа карта от боя жезли и особено 7 жезли - това е онази потисната от хапчетата или от външен натиск, съпротива, която в този миг е получила отглас и израз; някой твърде навътре е навлязъл в личното пространство, което, както знаем е теменос, особено за девиациите. Разклатило е устоите по Краля пентакли и е обърнала хастара до един Рицар чаши - безпомощност и агресивност. Често срещани са преходи от жезли - огън, през пентакли - земя, до чаши - вода; т.е. до онова латентно състояние на психиката, която вече само декомпенсира напрежението по жезлите. Т.е. конструкцията е характерна за лабилни психики. Жезли, пентакли, чаши, особено, ако по средата е дворцова карта (особено от високия клас), подобна комбинация от карти винаги търси себе си, но не намира липсващият Аз. Той, Аз-ът се намира, по-скоро люшка между из-намирането на себе си, посредством силата на жезлите, т.е. на идеите, на образа, на имагото в заземяващият образ: дали ще е дворцова карта, дали Голям Аркан от тежките, като рефлексия у архетипа,търсеща необходимата й нуминозност, за да заживее в света на хуманността, той все няма да намери пристанище, в която и да е чаша. Обикновено, при такива хора, първите или последните карти, са ниски от Ас до 5, което не е случайно. Търсенето на идентификацията в едно Аз-съзнание, не може да прескочи летвата на осъзнатостта, че си ти самият този, който върши нещата. Но, фактът, че имаме на средна позиция дворцова карта и то пентакъл, доказва, че все още егото, т.е. инстинктът за оцеляване властва и този болен по-скоро ще нарани друг човек, отколкото себе си, както би се случило, например, при конструкцията 8 меча с Обесеният, където имаме една подчертана автоагресия. Редактирано Септември 13, 2013 от Лиула Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest MEGGI Добавено Септември 13, 2013 Доклад Share Добавено Септември 13, 2013 (edited) Деяна, позволявам си само да вмъкна карти ,които са подходящи на въпроса ти,и близки с твоите като пример при психично болния. 7 жезли-крал пентакли . тези две карти са от КК за жена,която за съжаление,от една година,все още няма диагноза,лекари,професори,пловдив,софия и нищо... -предполага се че е имала прекарани леки моз.инс. -друго , уголемени ушни миди,рязка загуба на тегло -половоин година след това на личце са вече и - неуместни изказвания,забравяне... -а вече година и малко-отоци на крайниците(крака),забавени движения,объркани спомени и реали,неуместни вмъквания в разговор,ако изобщо и се разговаря,усамотяване,а от скоро-може да седне на някое местенце в градинката и да стои така часове,прекопва едно и също място с мотичка,личната и домашната хигиена занижена,домакинство- готвене,не, просто забравила е как се готви...не е избухлива,но държи на Личното си Аз - неприсъщо за нея преди ,което в ежедневието сега вече на този етап я довежда до спорове,кавги само със съпругът...(всъщност брани се навярно и заради преди и заради сега) -и все пак първо мислеха склероза,бързо развиваща се,после алцхаймер,предстоят нови изследвания,но често системата е тромава,пациента си плаща,но лекарите са хора и са в отпуск... знам че нейна леля,по майчина линия е развила нещо като склероза(повтаряла е едно и също,ходела е гола,падала е по стълби и то защото и бил казал починалия и мъж-това го развам,защото не съм точно запозната с диагнозата...) пускам КК за тази жена,добра женица,на 60,мед.сестра в пенсия ако модераторите сметнат за ненужно мнението ми ,нямам претенции да се изтрие,премести,но само заради теб го пиша,и разказвам...може и на лични да питаш... -келтския кръст- за нея и болестта и...като пример по твоите карти,дано е в полза на някой,не го пускам за да ми бъде тълкуван,но както сметнете... 1 - 7 меча 2 - Крал пентакли 3 - 10 меча 4 - 10 чаши 5 - 7 жезли 6 - 4 жезли 7 - страшен съд ( 9меча) 8 - Крал меч ( сила) 9 - звезда ( 9пентакли) 10 - Кралица меч ( 8чаши) в скобите са допълнителни *** виждам че Ивета е отговорила, но имам и карти към тези и думи ,защото аз сама се бях питала,тя дали осъзнава света,дали осъзнава че има проблем при нея...''лиула-Търсенето на идентификацията в едно Аз-съзнание, не може да прескочи летвата на осъзнатостта, че си ти самият този, който върши нещата '' 7чаши-маг-5чаши заклещен маг между чаши,ниска картаа и то петица,както и лиула каза...(респект) и тези седмици,боя в боя се преражда,също както го е описала лиула по-горе.... имам 7жезли в 1на КК . 7 Чаши, и 7 меча,които се появиха в питане за лечението какво да бъде(7м-крал пентакли-10меча) съжалявам че не мога да анализирам,нямам думите и нивото,но картите говорят,знам че ще са ви полезни. Редактирано Септември 13, 2013 от MEGGI Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Деяна Добавено Септември 14, 2013 Доклад Share Добавено Септември 14, 2013 MEGGI дискусиите в среднонапреднали изискват над 5-ет години опит и както сама можеш да видиш нивото е друго и различно от подфорума за начинаещи.Тук в този форум картите се обсъждат в дълбочина. Нещо, което няма как да знаеш предвид скромния ти опит. Ще се наложи да се съобразяваш с това. Не се чувствай длъжна да пишеш тук само защото си мислиш, че знаеш нещо. По-скоро се съсредоточи към форума за начинаещи. От този дълъг пост които си написала не се разбира нищо. Няма факти, а предположения и това е недопустимо. Моля те да не правиш тази грешка втори път. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Деяна Добавено Септември 14, 2013 Доклад Share Добавено Септември 14, 2013 (edited) Ивета, това което си написала обяснява доста неща. Забелязвам, че комбинацията (конкретно 7 жезли и Крал Пентакли) се появява и при хора, които често са посягали и към наркотици (хероин, кокаин), изключени от света, отдалечени от реалността по собствена воля. Освен това се пада и на хора които са били малтретирани от роднини и са имали доста стресиращо детство. Също е показвала и човек с криминално минало, склонен към насилие. Всичко това пасва идеално на описаното от тебе. Благодаря ти. Редактирано Септември 14, 2013 от Деяна Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лиула Добавено Март 28, 2014 Доклад Share Добавено Март 28, 2014 За сериозно изучаващите картите Таро, предлагам списък с много линкове към научни студии, изледвания и книги за Таро в Психотерапията. Психолозите и антрополозите на Запад не дремят, а усилено се трудят и наистина градят наука за Таро като наука и за душата на човека. И чрез прийомите на картите, терапевтират. Линковете са на английски език. Tarot in Psychotherapy Деяна 1 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Деяна Добавено Април 17, 2014 Доклад Share Добавено Април 17, 2014 Продължавам мнението си от темата Таро за среднонапреднали. Споделих карти за известен водещ, които прави опити да влезе в политиката. Картите за него бяха 10 пентакли, Кралица меча и Луна. Въпросът ми беше можем ли да говорим за конкретен психологически проблем при този човек? Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts