Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Здравейте на всички, които оценяват кулинарното занимание, и освен, че обичат да си похапват им е приятно да приготвят и да споделят с нас как?!? Хонякога за едно вкесно приготвено блюдо, и едновременно изглежданощи и ухаещо добре е необходимо да приготвим към него и подходящ сос. Сосове има толкова много и толкова видове, почти колкото и други видове гозби, за това, който си пада по домашно приготвените сосовете и дресинги за салатки, макарони, ориз и други ястия, нека обогати и нашата секция от сосчета. Един от моито Любими сосове е Доматения сос, който има много и различни вариации и е подходящ почти за всичко. Единият от вариантите, по който го приготвям аз е следният: Няколко домата / в зависимост от количеството, което ни трябва/ се обелват и настъргват на ренде, задушават се с малко мазнинка докато поизври водата и соса се посгъсти, добавям малко сол, малко захар за убиване на киселината и също босилек, копър, магданоз и накрая, може и черен пипер. Към соса могат да се добавят и задушен лук /пресен, стар или праз/ или чесън, както и дафинов лист, зависи за какъв вид ястия го приготвяме. Другият ми любим сос е Млечен сос, който също е подходящ за доста видове ястия, като тиквички, патладжан, салати, картофки и пр. Кисело мляко /може да се добави и 1-2 лъжици заквасена сметана/, с копър и/или магданоз. Може да се изстиска и чесън като по този начи се прави подлучен млечен сос. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Автор Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Ето какво ни е предложила и Klaudia, Ето едно предложение от мен. Сос за свежа салата всякаква: Продукти: 1 бурканче бял тахан-250- 300 гр. 1 главичка чесън щипка сол вода ,колкото поеме Приготвяне: Чесънът се обелва и заедно със солта се се разбива с пасатора.Прибавя се тахана и се разрежда с вода до получаване на соса.Вместо вода може да се сложи кисело мляко и тогава сосът става млечен и не се усеща толкова вкуса на тахана. От един малък буркан тахан се получава сос -компотен буркан.Стои в хладилника и с него се заливат салатите .У нас свършва за два дни понеже ядем много салати,дори и през зимата. Да ви е сладко. Важно-сока на 1 лимон. Тахана е сусамов,а не слънчогледов.Поне аз не съм пробвала със слънчогледов. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
petia.p Добавено Август 12, 2010 Доклад Share Добавено Август 12, 2010 Здравейте! Ако някой знае как се прави соев сос, моля пишете. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Август 13, 2010 Доклад Share Добавено Август 13, 2010 Доматения сос е нещо много универсално, аз предлагам нещо бързо, летно и вкусно Аделаида!Почти същата е технологията да приготвим, сос със печени чушки или чушлета.Сгъстяваме едри, розови домати с мазнина, добавяме червен пипер чаена лъжичка, брашно в 100 ml вода добре разбито и сосът е готов.Към него когато е изстинал добавяме чеснови скилидки пасирани и магданоз.Печените чушки се нареждат в съда и се заливат. БОН АПЕТИ!!! Друга подобна лятна бърза лютика се приготовлява по следната технология.Печем на фурна 5-6 домата, печем по наш избор няколко чушки.Кълцаме доматите, прибавяме и печените чушки.След като се получи хомогенна маса се добавя и чеснов лук, пасиран, мазнина 2-3 лъжици, по желание може да се добави и печен патладжан.Може да се гарнира със сирене.Магданоз за украса и ястието е готово!!! Вегетарианците го харесват като основно ястие, а месоядните може да го ползват като гарнитура! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 14, 2010 Доклад Share Добавено Август 14, 2010 Сос от орехи Счукайте 5-6 скилидки чесън и 3/4 - 1 чаша орехови ядки и сол на вкус.Прибавете 1 филия от сух бял хляб,накисната във вода и добре изстискана,3 лъжици олио и 2 лъжици оцет.Разбъркайте добре сместа и я разредете до умерена гъстота с хладка вода.Разбийте отново получения сос и го поднесете с пържени тиквички,пиперки,патладжани. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.