Аделаида Добавено Февруари 24, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 24, 2010 (edited) Планета: Юпитер; Цвят: Тъмносин; Подходящи храни за днес са: Картофи, фъстъци, тикви, мляко, растителни и животински мазнини; Подходящи билки и подправки са: Анасон, роза, глухарче, жълта комунига, захарна тръстика, евкалипт, карамфил, медуница, черна боровинка. Тъй като млякото е препоръчително за деня, предлагам сутрин на гладно си направите следната лека закуска: 1-2 чаени лъжички пчелен прашец+1-2 супени лъжици пчелен мед+ 1 чаена чаша кисело мляко се забъркват от вечерта или 1 час преди консумация, много вкусно, много приутно и много подходящо за имунната система. Предлагам също и: Картофено пюре: 3-4 средно големи картофа; 1-2 лъжички краве масло; вода и/или прясно мляко; сол. Приготвя се като картофките се сваряват в леко подсолена водя, колкото да ги покрие, не повече и след сваряването им се пасират или със същата вода или с прясно мляко и масло. Ядесе докато е топло с препечени филийки хляб или по личен избор и предпочитение. Да Ви е сладко, полезно и здравословно!!! Докато си хапвате си пуснете приятно музика и незабравяйте усмивката. Редактирано Февруари 25, 2010 от Аделаида Диляна Колева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 24, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 24, 2010 (edited) Ето, че сме на деня с любимите ми картофи Картофеното пюре го приготвям като сваря много добре картофите и после ги намачквам (предпочитам пред пасиране), добавям настърган кашкавал, докато са още топли и някакъв вид масло - животинско или растително (например последно пробвах с тиквено). Печени картофи - в безбройни комбинции (с тиквички; моркови; домати; зелен фасул; гъби и т.н.) или просто с едро нарязан лук, който запечен е страшно вкусен. Ястия от рода на мусаката без месо, в които картофите са нарязани на кубчета или са намачкани (ако са предварително сварени), със зеленчуци (тиквички, карфиол, моркови и др.) и подправки според вкуса, (добавя се и сирене във варианта с предварително сварените картофи), накрая се залива със смес от кисело мляко, яйце и настърган кашкавал. Пече се на умерена фурна. Относно сладките изкушения - печената тиква също ми е любима. Редактирано Февруари 24, 2010 от devashaktika Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 24, 2010 Автор Доклад Share Добавено Февруари 24, 2010 Да предложа и любимата картофена мусака, която често си правим: Сварени картофи в леко подсолена вода, заедно с един морков, слагам в намазана тавичка с олие и намачквам с вилица, не да станат на пюре, а просто разтрошени. Добавям сирене, чубрица, джоджен и магданоз и заливам с лъжица смес от половин кофичка кисело мляко и 1-2 яйца. Наръсвам обилно с магданоз и настърган кашкавал. Пече се докато се зачерви заливката. Вкъщи много я обичаме. Другия вариант е картофите и морковите да са настъргани на ренде сурови. Безспорно и по двата начина е много вкусно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Добро утро. Чудесна инициатива са темите за храните в съответните дни.Благодаря ви. Улавям се,че си правя справка и се сещам за забравени рецепти. Ето и днешното ми предложение: Хрупкави картофки 5-6 или повече средно големи картофа се обелват и сваряват на пара.Вадят се полуготови,т.е леко твърди във вътрешността. Нарязват се на колелца с дебелина около 1 см,нареждат се в намазнена тавичка,намазват се от горе с масло или зехтин ,леко се посоляват и може да се поръсят с чубрица .Пекат се около 15 минути на горна фурна до златисто.Няма нужда да се обръщат.Чудесна алтернатива на пържени картофи са,като е спестено пърженето,което аз лично избягвам.Най-добре стават ако картофите са пресни,но може и със стари картофи .Прави ми впечатление,че тази година на пазара и през зимата имаше пресни картофи. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Картофени кюфтета на фурна Продукти: картофи, сирене, лук, яйце, няколко стръка магданоз, копър, чубрица, сол и черен пипер по желание, олио/зехтин. Приготвяне: картофите се сваряват, намачкват се, към тях се прибавят подправките (магданоз, копър, чубрица, сол и ч. пипер). Сиренето и яйцето се разбъркват, като към тях се прибавя предварително задушения лук (и чесън, който обича), сместа се разбърква с картофите*. Оформят се кюфтета, нареждат се в намазана с олио/зехтин тава, пекат се на предварително загрята и силна фурна до зачервяване. *Към сместа за кюфтета може да се прибавят и морковчета и/или царевица. Много ми допада и следната рецепта за пататник: Пататник *източник (рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”) 10 средни по големина картофа (около 1 кг) 200 г сирене 100 г кашкавал 2 с.л. олио 1 глава лук 2 с.л. краве масло 5-6 скилидки чесън 1 с.л. сух магданоз 1/2 връзка пресен магданоз Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене, настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло. Объркваме добре сместа и я сипваме в тава. Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути. Патетникът се поднася топъл. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Днес ще сготвя класически постен гювеч. Некласическото е, че в ъглите на фурната слагам за себе си цели измити и необелени картофи, които си хапвам още горещи с малко солчица. Напоследък слагам повечко такива, защото и желаещите се увеличиха. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Автор Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 На любителите на картофите, предлагам и Родопска баница с картофи: Сваряваме картофите и след като са напълно изстинали ги рендосваме на едро ренде. Към тях прибавяме натрошеното сирене, олио/зехтин/масло и черен пипер и/или други подправки по избор. Може да се настърже и кашкавал. Разбъркваме всичко внимателно на ръка. В намазнена тавичка редим две от корите върху тях част от плънката, след това редим по една кора и плънка докато плънката свърши. Най-отгоре завършваме с две кори. Внимателно разрязваме баницата под каквато искаме форма и поръсваме с избраната от нас мазнина. Печем баницата в загрята до 180-200 градуса фурна. Можем да сервираме с хубаво домашно мляко или айран. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Освен любимата картофена супичка, може да си направим и супа от тиква Крем супа от тиква Продукти: тиква, лук (и чесън), морков, целина, сол, черен пипер (къри), магданоз, масло и мляко Приготвяне: тиквата се нарязва на кубчета и се вари с моркова, целината и с лука (може предварително да се задуши + чесън), слагат се подправките (сол, ч. пипер, може и къри), малко масло и чаша прясно мляко, всичко се пасира. Поръсва се с магданоз и се сервира с кротони (и сметана). Освен това може да се добавят и картофи Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Към храните за четвъртък спадат също така и: жито, орехи, бадеми, маслини и праскови Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Автор Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 azbuki Сварени картофи с обелките плюс заедно с тях и една глава червено цвекло. Белят се и се намачкват картофите. Цвеклото се нарязва наситно. Червен лук също се добавя. Разбърква се всичко и се добавя лимонов сок и зехтин, а още по-добре ленено масло вместо зехтин, и морска сол. Много магданоз. Може и маслини да се сложат Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Декември 3, 2012 Автор Доклад Share Добавено Декември 3, 2012 Мога да ви споделя рецептата за баницата, която си хапваме в къщи: Пакетче краве масло го разтопявам в съд на бавен огън, 2-3 яйця ги разбивам, като единият жълтък го отделям в чашка с 2-3 лъжички от маслото. 200 - 300 гр. сирене натрушавам, също и половин кофичка кисело мляко си разбивам. Тавата се намазва с малко от разтопеното масло. Поставям 2-3 листа кори, пак намазвам с масло и слагам сиренце, отгоре още 2 листа кори, масалце и кисело мляко с яйчица...и така пак няколко листа кори...и се редуват сиренце, мляко, яйчица...Най-отгоре слагам отново 2-3 листа кори, нарая я нарязвям и я намазвам с жълтъка и масалцето, което съм отделила, слагам я в загрята предварително фурна. И пека докато хубаво се зачерви. Тъй като ния я обичаме хрупкава и препечена не я завивам и не я мокря /пръскам с вода/ след изваждане. Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Май 16, 2013 Доклад Share Добавено Май 16, 2013 (edited) Към храните за четвъртък спадат също така и: жито, орехи, бадеми, маслини и праскови Да си приготвим едно вкусно ястие с бадеми. Скоро научих тази рецепта и тя стана много моя,след като я приготвих за пръв път.Това ястие се прави през месец май,докато бадемите са още млади и черупката им не се е втвърдила.Ястието е характерно за Югоизточна България.Яде се както топло,така и студено.Много е освежаващо и вкусно. Продукти: 2 връзки пресен лук 1/2 връзка пресен джоджен 1/2 връзка пресен магданоз 2 шепи майски бадеми.(зелени,млади) щипка черен пипер, щипка червен пипер сол на вкус олио 1 каф.чашка 2 с.л. брашно. Приготвяне: Нарязваме на ситно лука,магданоза и джоджена. Бадемите се измиват и нарязват на филийки ,заедно с кората.Не ги белим,защото те са още млади и бъдещата им твърда черупка е все още мека и зелена,поради което участвува също в ястието. Задушаваме лука в олио.Прибавяме червения пипер и всички останали изброени продукти.Като ги задушим леко ,добавяме 2-3 чаени чаши топла вода .Когато ястието заври,се оставя на бавен огън да покъкри 30 минути.накрая добавяме 2 супени лъжици размито в малко топла вода брашно.Аз лично ползвам нахутено брашно. Добър апетит. Редактирано Май 16, 2013 от Розалина Донка и Диана Илиева 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
emogarant Добавено Ноември 11, 2013 Доклад Share Добавено Ноември 11, 2013 Много добра рецепта браво! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.