Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Рецепти, подходящи за сряда


Recommended Posts

Рецепти, подходящи за сряда:

Сряда е под влияние на Меркурий-жълто. Подходящи храни са-моркови, круши, зряла царевица, леща, плодове в жълто-пъпеши, лимони, валериан, градинска чубрица...

Плодова салата:

1 пъпеш, 1 портокал, 1 праскова, 1 круша-обелени и нарязани.

Пъпеша се разрязва наполовина и се почистват семките, става като паничка.

Изсипват се останалите плодове.

Дресинг:

3-4 с. л. кисело мляко

няколко капки есенция ром

3 с. л. мед

2с. л. бяло вино

Залива се.

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Леща яхния:

Продукти:

Леща,

морков,

Лук,

Чесън,

Червен пипер,

Доматено пюре или 1 домат,

сол,

олио,

чубрица,

магданоз

Приготвяне: Задушавам наситно нарязания лук, скилидка чесън и морков на колелца заедно с лъжичка червен пипер. Изсипвам лещата и всичко се вари докато омекне, накрая добавям 2-3 лъжички доматено пюре или наситно нарязан/настърган домат. Накрая добавям подправките чубрица и/или магданоз и сол.

Линк към коментар
Share on other sites

Предлагам Ви любимата ми салата от моркови:

Моркови,

1/2 връзка магданоз;

1/2 връзка копър;

Лимон;

Зехтин.

Настъргваме морковите, както и копъра и магданоза, подправяме със сол лимон, и зехтин и хапваме с усмивка.

Линк към коментар
Share on other sites

Печени дюли:

1. Дюли

2. Орехи

3. Мед

Дюлите се измиват, нарязват на половинки или четвъртинки, издълбава се семенната част и се плни със счукани орехи (или се слага по половин орехова ядка). Нареждат се плътно в леко подмазана тавичка и се пекат на не много силна фурна. След изваждане от фурната се намазват с течен мед.

Линк към коментар
Share on other sites

Леща в гювеч

Продукти: леща, моркови, червена чушка, скилидки чесън, подправки (сол, чубрица, червен пипер и други по желание :), мазнина, брашно;

Приготвяне: В гювеча се слагат лещата, чубрицата или други подправки, сол, малко мазнина, чесън на цели скилидки. Добавят се нарязани на ситно чушка и морков. Отгоре се поръсва с червен пипер и брашно. Залива се с вода, разбърква се и се пече до готовност.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.Ето и моето предложение за любимата леща-чорба.

Чорба от леща:

Продукти:

Леща,

морков,

Лук,

Чесън,

Маслини-10-15 бр.

сол,

чубрица,

магданоз

Понякога слагам и 1 цял обелен картоф.

Приготвяне:

Всички продукти се слагат сурови да се варят,без задушаване и запръжка на лука.Моркова нарязвам на по- едри парченца,лука -цяла глава,картофа също цял,чесънът на скилидки.Магданоза и чубрицата се слагат накрая.Когато зеленчуците се сварят,изваждам лука,картофа ,морковите и малко от лещата и ги пасирам,след което ги връщам в чорбата.Яденето е готово за консумация.

Варианти за поднасяне -Тъй като не сме сложили никаква мазнина,при желание всеки може да си овкуси със зехтин .Този начин на използване на мазнината взаимствувах от италианската кухня.Направи ми впечатление,че в Италия не готвят с мазнина,а винаги я слагат сурова при консумация(домашна) и задължително е зехтин.Най-добър е студено пресования такъв.Неговият БГ аналог от слънчоглед е шарлана,но трябва да е пресен.Необработените допълнително фабрично мазнини много бързо гранясват.

Освен със зехтин,тази леща може да се овкуси по желание със:

Лимонов сок , пармезан или настърган кашкавал,които предлагам при сервирането в купички.

Линк към коментар
Share on other sites

Кюфтенца от леща

Продукти:

1 ч.ч. червена леща

по 1 стрък пресен лук и чесън (или стари 1 глава лук и 2 скилидки чесън)

1 ч. л. кимион (или подправка по вкус)

1 ч. л. червен пипер

сол на вкус

няколко лъжици галета

олио за намазване

брашно за овалване

Сваряваме лещата, задушаваме лука, чесъна и подправките, пасираме или добре разбъркваме всичко, добавяме галета, овалваме в брашно и печем на силна фурна (200 градуса). Към рецептата може да се прибавят и други подправки или съставки според вкуса, както и да се приготвят чрез пържене. Аз лично предпочитам печеното.

Източник

Кюфтенца от леща за суровоядци

Продукти:

5-6 чаши покълнала леща, смляна

1-2 чаши смляно ленено семе

1-2 глави лук, нарязани на ситно

няколко скилидки чесън

1-2 ч.л. кимион, смлян

1 ч.л. черен пипер, смлян

1/4 чаша зехтин

малко вода

по желание:

1 щипка морска сол

1 лъжица мед

макови семена за поръсване

кълнове от слънчоглед

Слагаме всички съставки в кухненски робот и бъркаме докато сместа се раздроби. Може да смелим всичко поотделно и след това да смесим в купа. При необходимост добавяме вода ако сместа е твърде суха и се рони или ако пък е твърде водна добавяме още брашно от ленено семе. Оформяме кюфтенца, пожелание поръсваме или овалваме в макови семена и нареждаме в тавичка. Сушим във фурната на 40-45 градуса цяла нощ или за 6-8 часа.

Източник

Линк към коментар
Share on other sites

Тъй като лимоните са подходящи за деня, препоръчвам нещо здравословно, вкусно, а лятото и разхладително.

Изцеждат се 1, 2 или 3 лимона, добавяме и 2-3 лъжици пчелен мед и разреждаме с вода. Много е полезно, много вкусно и много здрпавословно.

А освен лимоните ако добавим и останалите цитросови оранжеви плодове-мандарина, портокал и грейпрут, става много витаминозен и вкусн фреш, който е най-добре да се изпие веднага след изцеждане и на гладно.

Линк към коментар
Share on other sites

Злинчо
салата (на Найджъл Менсъл) с вариации 1. настъргани моркови; 2.надробено сирене (за предпочитане изкиснато); 3.много магданоз; 4.лимон (може настърган,може нарязан); 5.немного зехтин . това предложение засяга хора със зрителни проблеми.
  Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

azbuki

Настъргана целина, моркови, може и корен от магданоз (май в БГ го няма тва чудо), зехтин, лимонов сок, морска сол и мноого магданоз. Да ви е сладко. Но стават такива салати и с ряпа, зелем червено цвекло и подобните. Важното е да са сезонни зеленчуци.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Крем супа от червена леща с летни подове и зеленчуци

Продукти

50 гр растителна мазнина

250 гр леща

2 л вода

200 мл заквасена сметана

1 бр чушка

1 бр морков

2 бр картофи средни

1 суп л брашно

1 гл лук

10-15 сливи(джанки) узрели ,без костилките

Копър

Магданоз

Сол

1 лимон

Сваряваме в 2 литра вода – лещата, картофа , моркова , лука, сливите и чушката Всички зеенчуци са нарязани на едри парчета Добавяме по време на варенето и сол на вкус Пасираме зеленчуковата смес още топла

Отделно смесваме брашното, мазнината, сметаната и лимона

Прибавяме към пасирната супа и варим няколко минути на бавен огън Накрая слагаме подправките Аз слагам само копър

Супата се поднася украсена с нарязан на ситно магданоз и крутони

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Соте от Моркови:

Приготвя се по следният начин. Морковите се нарязват на колелца с дебелина около 1-2 милиметра. Задушават се в тиган или тинджера според избора на готвача. Прибавят се копър, малко сол и еветуално малко чесън за тези които го обичат.

Поднася се с усмивка и обич!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...