Слънчева Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 (edited) Рецепти, подходящи за сряда: Сряда е под влияние на Меркурий-жълто. Подходящи храни са-моркови, круши, зряла царевица, леща, плодове в жълто-пъпеши, лимони, валериан, градинска чубрица... Плодова салата: 1 пъпеш, 1 портокал, 1 праскова, 1 круша-обелени и нарязани. Пъпеша се разрязва наполовина и се почистват семките, става като паничка. Изсипват се останалите плодове. Дресинг: 3-4 с. л. кисело мляко няколко капки есенция ром 3 с. л. мед 2с. л. бяло вино Залива се. Редактирано Февруари 25, 2010 от xameleona Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Леща яхния: Продукти: Леща, морков, Лук, Чесън, Червен пипер, Доматено пюре или 1 домат, сол, олио, чубрица, магданоз Приготвяне: Задушавам наситно нарязания лук, скилидка чесън и морков на колелца заедно с лъжичка червен пипер. Изсипвам лещата и всичко се вари докато омекне, накрая добавям 2-3 лъжички доматено пюре или наситно нарязан/настърган домат. Накрая добавям подправките чубрица и/или магданоз и сол. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Предлагам Ви любимата ми салата от моркови: Моркови, 1/2 връзка магданоз; 1/2 връзка копър; Лимон; Зехтин. Настъргваме морковите, както и копъра и магданоза, подправяме със сол лимон, и зехтин и хапваме с усмивка. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Печени дюли: 1. Дюли 2. Орехи 3. Мед Дюлите се измиват, нарязват на половинки или четвъртинки, издълбава се семенната част и се плни със счукани орехи (или се слага по половин орехова ядка). Нареждат се плътно в леко подмазана тавичка и се пекат на не много силна фурна. След изваждане от фурната се намазват с течен мед. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 24, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 24, 2010 Леща в гювеч Продукти: леща, моркови, червена чушка, скилидки чесън, подправки (сол, чубрица, червен пипер и други по желание , мазнина, брашно; Приготвяне: В гювеча се слагат лещата, чубрицата или други подправки, сол, малко мазнина, чесън на цели скилидки. Добавят се нарязани на ситно чушка и морков. Отгоре се поръсва с червен пипер и брашно. Залива се с вода, разбърква се и се пече до готовност. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Февруари 24, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 24, 2010 Здравейте.Ето и моето предложение за любимата леща-чорба. Чорба от леща: Продукти: Леща, морков, Лук, Чесън, Маслини-10-15 бр. сол, чубрица, магданоз Понякога слагам и 1 цял обелен картоф. Приготвяне: Всички продукти се слагат сурови да се варят,без задушаване и запръжка на лука.Моркова нарязвам на по- едри парченца,лука -цяла глава,картофа също цял,чесънът на скилидки.Магданоза и чубрицата се слагат накрая.Когато зеленчуците се сварят,изваждам лука,картофа ,морковите и малко от лещата и ги пасирам,след което ги връщам в чорбата.Яденето е готово за консумация. Варианти за поднасяне -Тъй като не сме сложили никаква мазнина,при желание всеки може да си овкуси със зехтин .Този начин на използване на мазнината взаимствувах от италианската кухня.Направи ми впечатление,че в Италия не готвят с мазнина,а винаги я слагат сурова при консумация(домашна) и задължително е зехтин.Най-добър е студено пресования такъв.Неговият БГ аналог от слънчоглед е шарлана,но трябва да е пресен.Необработените допълнително фабрично мазнини много бързо гранясват. Освен със зехтин,тази леща може да се овкуси по желание със: Лимонов сок , пармезан или настърган кашкавал,които предлагам при сервирането в купички. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 24, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 24, 2010 Кюфтенца от леща Продукти: 1 ч.ч. червена леща по 1 стрък пресен лук и чесън (или стари 1 глава лук и 2 скилидки чесън) 1 ч. л. кимион (или подправка по вкус) 1 ч. л. червен пипер сол на вкус няколко лъжици галета олио за намазване брашно за овалване Сваряваме лещата, задушаваме лука, чесъна и подправките, пасираме или добре разбъркваме всичко, добавяме галета, овалваме в брашно и печем на силна фурна (200 градуса). Към рецептата може да се прибавят и други подправки или съставки според вкуса, както и да се приготвят чрез пържене. Аз лично предпочитам печеното. Източник Кюфтенца от леща за суровоядци Продукти: 5-6 чаши покълнала леща, смляна 1-2 чаши смляно ленено семе 1-2 глави лук, нарязани на ситно няколко скилидки чесън 1-2 ч.л. кимион, смлян 1 ч.л. черен пипер, смлян 1/4 чаша зехтин малко вода по желание: 1 щипка морска сол 1 лъжица мед макови семена за поръсване кълнове от слънчоглед Слагаме всички съставки в кухненски робот и бъркаме докато сместа се раздроби. Може да смелим всичко поотделно и след това да смесим в купа. При необходимост добавяме вода ако сместа е твърде суха и се рони или ако пък е твърде водна добавяме още брашно от ленено семе. Оформяме кюфтенца, пожелание поръсваме или овалваме в макови семена и нареждаме в тавичка. Сушим във фурната на 40-45 градуса цяла нощ или за 6-8 часа. Източник Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 24, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 24, 2010 Тъй като лимоните са подходящи за деня, препоръчвам нещо здравословно, вкусно, а лятото и разхладително. Изцеждат се 1, 2 или 3 лимона, добавяме и 2-3 лъжици пчелен мед и разреждаме с вода. Много е полезно, много вкусно и много здрпавословно. А освен лимоните ако добавим и останалите цитросови оранжеви плодове-мандарина, портокал и грейпрут, става много витаминозен и вкусн фреш, който е най-добре да се изпие веднага след изцеждане и на гладно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 (edited) Злинчо салата (на Найджъл Менсъл) с вариации 1. настъргани моркови; 2.надробено сирене (за предпочитане изкиснато); 3.много магданоз; 4.лимон (може настърган,може нарязан); 5.немного зехтин . това предложение засяга хора със зрителни проблеми. Редактирано Февруари 25, 2010 от Аделаида Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 azbuki Настъргана целина, моркови, може и корен от магданоз (май в БГ го няма тва чудо), зехтин, лимонов сок, морска сол и мноого магданоз. Да ви е сладко. Но стават такива салати и с ряпа, зелем червено цвекло и подобните. Важното е да са сезонни зеленчуци. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Юли 7, 2012 Доклад Share Добавено Юли 7, 2012 Крем супа от червена леща с летни подове и зеленчуци Продукти 50 гр растителна мазнина 250 гр леща 2 л вода 200 мл заквасена сметана 1 бр чушка 1 бр морков 2 бр картофи средни 1 суп л брашно 1 гл лук 10-15 сливи(джанки) узрели ,без костилките Копър Магданоз Сол 1 лимон Сваряваме в 2 литра вода – лещата, картофа , моркова , лука, сливите и чушката Всички зеенчуци са нарязани на едри парчета Добавяме по време на варенето и сол на вкус Пасираме зеленчуковата смес още топла Отделно смесваме брашното, мазнината, сметаната и лимона Прибавяме към пасирната супа и варим няколко минути на бавен огън Накрая слагаме подправките Аз слагам само копър Супата се поднася украсена с нарязан на ситно магданоз и крутони Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Декември 3, 2012 Доклад Share Добавено Декември 3, 2012 Соте от Моркови: Приготвя се по следният начин. Морковите се нарязват на колелца с дебелина около 1-2 милиметра. Задушават се в тиган или тинджера според избора на готвача. Прибавят се копър, малко сол и еветуално малко чесън за тези които го обичат. Поднася се с усмивка и обич! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.