Диана Илиева Добавено Февруари 22, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2010 В ден вторник, който е под влиянието на Марс, се препоръчват храни, които съдържат желязо и лютевина, както и такива с червен цвят - коприва, червени чушки, домати, лук, чесън, хрян, бяла ряпа, репички ... Супа от коприва: 1. Коприва - една купа млади връхчета 2. Лук - 1 връзка зелен или 1-2 глави сух лук или 1 стрък праз-лук 3. Сирене 4. Орехи - 5-6 броя, скълцани или счукани 5. Сирене - 200гр., едро настъргано или натрошено 6. Сол, зехтин, 1 яйце и няколко лъжици кисело мляко за застройване Копривата се измива в дълбока купа и се попарва с вряла вода; след това се накълцва на ситно. Поставя се в тенджера, залива се с вода, добавя се малко сол, нарязания лук и се оставя да ври 10-15 минути; дръпва се от огъня и се добавя зехтина, орехите, сиренето; след това се застройва с разбитото яйце и кисело мляко. Друг вариант е, да се направи като чорба и да се избегне застройката. В такъв случай копривата се вари самостоятелно с малко сол, а в едно тиганче се сипва зехтина и малко вода, за да се задуши лука, след това се добавя малко брашно и се сипва при сварената коприва; добавят се сиренето и орехите. В този случай може да се подкисели по желание с малко лимонов сок Друго сгъстяване на супата е като се размият с вода няколо лъжици картофено пюре (останало евентуално от предишния ден ). Доматена крем-супа: 1. Домати - 2-3 средно големи, настъргани или доматен сок 2. Лук - 1 връзка пресен или 1-2 глави сух или 1 стрък праз-лук 3. Зехтин, брашно, сол, магданоз 4. Кротони Доматите се изсипват в тенджерка с вода и сол и се сваряват за около 5-10 минути. В тиганче се сипва зехтин и се задушава нарязания лук, добавя се брашното, разбърква се за минута и се добавя в тенджерата. Дръпваме от огъня и поръсваме със ситно накълцания магданоз. Сервира се с кротони. И тук може да се сгъсти с картофено пюре; тогава вместо магданоз, може да се подправи с малко чесън и черен пипер/индийско орехче. Домати, пълнени със спанак: 1. Подбират се по 2 неголеми домата за порция 2. Спанак 3. Лук 4. Сирене или кашкавал 5. Черен пипер и зехтин 6. Яйца - по едно за порция В мазнината и малко вода се задушават измитите и ситно накълцани лук и спанак. Като омекнат се добавя сирене/кашкавал, черен пипер и разбитото яйце. На доматите се изрязва едно капаче и се издълбават. Пълнят се с тази смес, подреждат се в подмазана тавичка и се пекат на фурна. Да ви е сладко! П.П. Много ще се радвам, ако някой сподели тук рецепта за сладки с джинджифил. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лъчезарна Добавено Февруари 22, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 22, 2010 (edited) Бурания от коприва Попарена коприва се счуква добре със сол. Добавя й се скълцан чесън (на вкус). Разбива се кисело мляко и с него се залива копривата. Всичко се разбърква добре. Поръсва се с червен пипер, загрят в зехтин/олио. Буранията е вкусна с препечен пълнозърнест хляб. Панирана коприва Връхчета от млада коприва се панират в смес от яйце, брашно, сух чесън, черен пипер и сол. Панировката трябва да е гъста. Ако водата е повечко, се добавя брашно. Остане ли неизползвана панировка - изпържват се малки палачинки. Поднася се със салата от домати. Редактирано Февруари 22, 2010 от lokator Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 (edited) Пълнени чушки със спанак, булгур и гъби 1. червени чушки (5, 6 бр.) 2. спанак (500, 600 гр.) 3. гъби (100, 200 гр.) (може да се изключат при желание, рецептата остава вкусна и без тях) 4. булгур (1 шепа) 5. растително олио за задушаване 6. сол, черен пипер, бахар или чесън Гъбите и спанакът се нарязват на не много дребно. Гъбите се запържват, спанакът се задушава. Смесват се и се добавя булгур, запържва се за около минута. Добавя се 1 ч. ч. хладка вода, добавят се сол и подправки. Задушава се, докато водата се изпари. Чушките се пълнят с приготвената смес, слагат се в тавичка, заливат се с малко вода, колкото да покрие дъното и се запичат за около 30 мин. на 200 С. Може да се поднесат с кисело мляко. Към киселото мляко може да се добави и вид меко сирене. Редактирано Февруари 23, 2010 от devashaktika Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Пиперки с доматен сос Пиперки, по възможност червени. Бройката е според броя на хората. Пиперките се пекат и обелват(добре ще е ако предварително им се махнат дръжките). Отделно в съд се изипва малко мазнина(по избор, аз съм си фен на олиото)и в нея леко се задушават ситно нарязан праз, морков, и една сурова пиперка. След около 5 мин се прибавят 4-5 домата или 1 буркан- консерва домати. Прибавя се чаена лъжичка захар, сол на вкус, босилек и черен пипер. През това време, в дълбок тиган печеният пипер леко набрашнен се запържва, към него се прибавя вече готовият доматен сос и се оставя за около 5 мин да поври. Поднася се със салата от спанак с лимони. Това ястие може да се приготви и без да се запържва пипера, но е по- малко вкусно или по- различно вкусно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Салата с нахут и червени чушки нахут, печени червени чушки, магданоз, лимонов сок, зехтин, сол, може и чесън, който обича Салата с бяла ряпа бяла ряпа, лимонов сок и зехтин, може малко сол и босилек Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Предлагам една лятна гозба, която е мнгого бърза за приготвяне и много вкусна. Наподобява миш-маш, но няма яйца. Продукти: 3-4 червени/зелени чушки; 1-2 глави лук или няколко стръка пресен; 3-4 домата; Всичко се нарязва на парченца и се задушава с мъничко червен пипер, мазнина и вода в тиган, след което са отставя да под капак да се задуши и ако има още вода да поизври, може да се прибава дафинов лист и чубрица. Става за 10-20 мин. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 (edited) Диана,правила съм ето тези две рецепти на сладки с джинджифил: Джинджифилови сладки с портокалов крем и Коледни бисквитки с канела и джинджифил Редактирано Февруари 25, 2010 от Klaudia Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest pavletA Добавено Март 12, 2010 Доклад Share Добавено Март 12, 2010 Много интересна тема!Всичко, което предлагате приятели е вкусно!Предлагам една рецепта за коприва.Набраните стръкчета се сваряват във подсолена вода с една червена чушка и две глави нарязан кромид лук.След като кипне съдържанието се отлива водата, а копривата се накълцва или пасира.В отделен съд се запържва олио, 1-2 лъжици брашно и 1 ч.л. червен пипер.Към него се добавя копривата, като се добавя и чаша вода от отварата.Трябва да е леко рядка консистенция, добавяме 1 яйце за сгъстяване.Нарязваме няколко стръка джоджен, чеснов лук - една пасирана скилидка и накрая може да овкусим с шарена сол. Приятен апетит! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Май 24, 2010 Доклад Share Добавено Май 24, 2010 Домати с ориз: Продукти: 1 ч.чаша ориз; 1 глава лук; 1/2 връзка магданоз; 2 щипки босилек; 5-6 средно червени домата или 2-3 по едри; сол на вкус и малко червен пипер; Приготвяне: Нарязвам лука и го задушавам с червения пипер 2-3 минутки, слагам ориза заедно с вода 1 към 3 и на края след като е сварен вече добавям наедро нарязаните домати. Оставям още 5-6 минутки и махам от котлона, след което добавям подправките. Същото ястие може да се приготви и на фурна. Много подходящи за деня са и: Салатка от печени червени пиперки със зехтинче, магданоз и чесън; и Салатка от червени домати със зехтин и босилек /може да се добави и сиренце/; Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Розалина Добавено Февруари 16, 2019 Доклад Share Добавено Февруари 16, 2019 Печено червено цвекло. Това е мое ново кулинарно откритие ,което споделям тук.Оказа се вкусна и много полезна храна за зимата по нашите географски ширини. начин на приготвяне : Цвеклото се измива добре ,както е цяло.Почиствам само мустачетата и ако има одебелявания.Слагам в тавичка ,както е цяло и небелено.Правя няколко прореза с ножа .Добавям малко вода.Покривам с фолио и пека на силна фурна или по-добре на 200 градуса..Чудничко за консумация в този вид или за салата . Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.