Диана Илиева Добавено Февруари 20, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 20, 2010 (edited) Здравейте! Неделя е деня, подвластен на Слънцето и според съветите на Учителя, най-подходящите продукти за този ден са: ориз, леща, грозде, портокали, мандарини, стафиди, слънчоглед, зеле, овес, ръж, ечемик ... Предлагам в тази тема да публикуваме рецепти, с посочените продукти, изпитани и вкусни, подходящи за закуска, обяд или вечеря. Това, което ми идва на ум от моя "арсенал" с вкусотии е: Овесени ядки: 1. овесени ядки - 1 чаена чаша 2. стафиди - 1/4 чаена чаша 3. белен суров слънчоглед - 1/4 чаена чаша 4. прясно мляко - 1 чаена чаша Продуктите 1, 2 и 3 се смесват в купичка, прясното мляко се кипва и се залива сместа, като се захлюпва отгоре за 10-15 минути. Може да се сложи и лъжичка мед по желание. Ръжена/овесена или комбинирана питка: 1. кисело мляко - 1 кофичка 2. хлебна сода - 1 чаена лъжичка 3. сол - 1 чаена лъжичка 4. кафява захар - 1 чаена лъжичка 5. ръжено и овесено брашно до получаване на меко тесто 6. олио - 1/2 чаена чаша 7. кимион или ким смелени - 1/2 чаена лъжичка (може и други подправки по избор) В голяма купа се смесва киселото мляко и хлебната сода, добавя се олиото и подправките, след това се сипва брашно и се разбърква, докато се получи много гъста каша или меко тесто. Изсипва се в подмазана или тефлонова тавичка и се пече до зачервяване във фурната на 200 градуса (около 20-30 минути). Изважда се от фурната, напръсква се със студена вода и се завива с кърпа за няколко минути. Разрязва се/разчупва се на парчета и може да се намаже или във всяко парче да се пъхне парченце краве масло - става много ароматно! Ориз със стафиди: 1. Ориз - 3 чаени чаши 2. Стафиди - 1 чаена чаша 3. Зехтин - 1/2 чаена чаша 4. Подправки - къри или инд. орехче+куркума+джинджифил 5. Сол - 1 чаена лъжичка Оризът се измива хубаво, добавят се стафидите, солта и подправките, сипват се 3 чаени чаши вода, захлюпваме и оставяме да ври на слаб огън. След като се свали от котлона, се добавя зехтина и се разбърква. Вегетарианска "луканка": 1. ориз - 1 чаена чаша 2. леща - 1 чаена чаша 3. слънчоглед - суров, белен - 1 чаена чаша 4. олио - няколко супени лъжици 5. подправки - по 1/2 чаена лъжичка смлян ким, инд. орехче и черен пипер; 1 чаена лъчичка чесън на прах или няколко скилидки пресен пресован; сол Сваряваме поотделно лещата и ориза, така че да останат без вода. Разбъркваме ги в съд заедно със слънчогледа, разбитите яйца, олиото и подправките. Разстиламе алуминиево фолио и изсипваме сместа в него по дължина, като го завиваме като руло. Печем във фурна при умерена температура около 20 минути. Нарязваме "луканката" на по-широки парчета (поне сантимтър-два )и сервираме заедно с фолиото. Плодова салата: 1. портокали - 2 бр. 2. мандарини - 3 бр. 3. мед - 1 супена лъжица 4. ром - 1 супена лъжица 5. заквасена сметана за гарниране (по желание) Плодовете се обелват и нарязват на кубчета, разпределят се в дълбоки стъклени чаши, меда, рома и 1 суп. лъжица вода се разбъркват и се заливат плодовете, отгоре може да се украси с разбита заквасена сметана, листенца прясна мента и др. Редактирано Февруари 20, 2010 от Диана Илиева Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Февруари 21, 2010 Автор Доклад Share Добавено Февруари 21, 2010 (edited) Видях чудесна рецепта от petia.p за едно десертче , което също е добре дошло в неделния ден П.П. Очаквам включване за още хубави неща с изброените продукти - сигурна съм, че има какво да споделите Редактирано Февруари 21, 2010 от Диана Илиева Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диляна Колева Добавено Февруари 21, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2010 Комбинацията на ориз и леща открих за първи път, когато се увлякох по идийската кухня. Там има различни варианти на тази комбинация, които носят името - кхечери. Тук ще предложа най- лесната и бърза рецепта за кхечери, която съм правила. Приготвят се половин чаша леща, 1 чаша измит в няколко води ориз, сол, топено масло и лимон. За около минута, две лещата се запържва в мазнината, налива се литър и половина гореща вода и се добавя солта, след като лещата омекне се прибавя ориза и се вари около 20 мин. Разтопете останалата мазнина и я прибавете като разбърквате внимателно. Аз лично слагам и малко млян черен пипер, но това по желание. Поднася се топла с резенчета лимон. Добър апетит! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 21, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2010 Предлагам едн начин на приговяне на крем супа от леща: Продукти: Леща от червената; Главичка лук; Червен пипер; Дометено пюре или доматче; Мазнина-олио или зехтин или масло; Кимион; Морков; Чесън; Сол. Приготвяне: Слагаме да се варят първо лука, моркова, добавяме след около 10 мин. и лещата, тъй като червената леща овира много бързо. След като всичко е сварено добавяме доматчето или малко доматено пюре, както и подправките и отстраняваме от котлона. Пасираме с пасатор или миксер и добавяме отделно леко запържения червен пипер с избраната от нас мазнина, по избор може да се добави и счукана 1-2 скилидки чесън. Ако някой желае сервира с резенче лимон. Може вместо кимион да гарнираме като подправка чубрица или магданоз. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Слънчева Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 За неделя са подходящи и мандарини, портокали, грозде. Крем с портокали: В 1 ч лъжица прясно мляко се разбърква 1 ч. лъжица нишесте, прибавя се сока от 1 портокал и настъргана портокалова коричка. Прибавя се 1 жълтък. 1ч ч. мляко кипва и прибавяме 2 ч. ч кафява захар и горната смес. Ври до сгъстяване. Разбиваме 1 белтък на сняг и го прибавяме към охладения крем. Сервира се в стъклена чаша с парченце портокал Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest devashaktika Добавено Февруари 23, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2010 Здравейте! Ето и от мен една рецепта, която открих наскоро и мисля, че е подходяща Сладки със сусамов тахан, овесени ядки, орехи и стафиди 200 гр. сусамов тахан250 гр. мед1 ч. лъж. ванилова есенция1 ч. лъж. канела60 гр. стафиди200 гр. овесени ядки100 гр. смлени орехови ядкиСтафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се ореховите и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко. Фурната се нагрява на 180°C. Пекат се 12-15 минути, докато краищата им започнат леко да покафеняват. Източник Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 petia.p Здравейте! Ето една лесна и бърза рецепта и от мен: 1 част овесени ядки се заливат с 2 части вода, която предварително е сгорещена и в нея се разтваря мед на вкус, например за 250гр. ядки и 500гр вода аз слагам 3 хубави големи лъжици мед. Пекат се докато водата се скрие, а може и малко повече, зависи от предпочетанията ви. Ако се пекат по-кратко, става мекичък сладкиш, а за повече - като блокче бисквитка. Приятен апетит! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Това предлага, Диана Илиева О, салатки най-различни. Онзи ден правих такава: прясно зеле, накълцано ситно домати, нарязани на кубчета орехи, скълцани ситно може да се подправи със сол, зехтин, лимонов сок, пресован чесън и копър а може да се залее със сметанов сос - заквасена сметана, разбита с горните подправки. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Ето какво ни предлага, azbuki Оооо, цял ден се чудя къде да си споделя рецептата за ризото. И ето къде! Оризът се сварява в малко бульон. Пропорцията на ориза към водата е горе-долу 1:1,5. Отделно слагам в една тенджера зехтин, в зехтина намачкан или пресован чесън (слагам бая) и малко течна сметана и пипер и сол. Като стане горещо, добавям нарязана гъба кладница и броколи (може и само гъби), разбърквам със соса и оставям да се задуши. Накрая ръсвам отгоре малко пармезан. Като стане готово смесвам с ориза (някои хора оредпочитат соса отделно, но аз обичам всичко да се смеси и да си поеме), настъргвам отгоре поне още 100 грама пармезан, разбърквам всичкото - става едно такова като дъвка - и... ям. Отгоре може да се поръси с магданоз. Да ви е сладко! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 25, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 25, 2010 Предложението на: Злинчо манастирска яхния(ако някой знае варианти - моля, пишете) 1. ориз; 2.маслини; 3. гъби; 4. соев сос; 5.картофки; 6. морковчета; 7.чушчици(пиперки- такива нелюти), всичко се вари в една тенджерка, може да се сложи чубричка за тези , които обичат. а соевия сос аз го използвам вместо сол. може и без него. дори разбрах, че в голяма част от соевите сосове на пазара слагат оцветители и консерванти, така, че го имайте предвид. п.п. не знам дали тук е мястото на тази тема, но се надявам модераторите да ми помогнат милостиво и да я преместят, преформират или каквото и да е там. (ивинения към модераторите, ако тази тема не е за тука или се дублира) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 28, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2010 Овесени кюфтета от: videlinka ето една страхотна рецепта за овесени кюфтета-ядките се киснат 40 минути във вряла вода,около400 гр,оцеждат се 15 мин в гевгир,слагат се 3 с.л. бряшно,падправки по желание,малко олио,омесва се добре,с намаслена лъжица се гребва от сместа и се сипва в сгорещено олио или зехтин,супер вкусни са! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Vespertine Добавено Февруари 28, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 28, 2010 Много обичам овесени ядки!! Ето още една "рецепта" за приготвяне: за да не губим полезните им свойства, като ги подлагаме на термична обработка, можем да ги накиснем от вечерта в топла водичка със сушени плодове по избор и така на сутринта те са омекнали и готови за хапване Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Strudy Добавено Април 7, 2013 Доклад Share Добавено Април 7, 2013 Вегетарианска "луканка":1. ориз - 1 чаена чаша2. леща - 1 чаена чаша3. слънчоглед - суров, белен - 1 чаена чаша4. олио - няколко супени лъжици5. подправки - по 1/2 чаена лъжичка смлян ким, инд. орехче и черен пипер; 1 чаена лъчичка чесън на прах или няколко скилидки пресен пресован; солСваряваме поотделно лещата и ориза, така че да останат без вода. Разбъркваме ги в съд заедно със слънчогледа, разбитите яйца, олиото и подправките. Разстиламе алуминиево фолио и изсипваме сместа в него по дължина, като го завиваме като руло. Печем във фурна при умерена температура около 20 минути. Нарязваме "луканката" на по-широки парчета (поне сантимтър-два )и сервираме заедно с фолиото. Колко яйца ? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Април 7, 2013 Автор Доклад Share Добавено Април 7, 2013 O, съжалявам, забравила съм да напиша - 2 яйца са достатъчно. Най-много 3 при тия продукти. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Strudy Добавено Април 7, 2013 Доклад Share Добавено Април 7, 2013 Аз съм вегетарианец и пробвах Вегетарианската "луканка". Вкусна е и ми хареса много Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.