Orion Добавено Януари 17, 2010 Доклад Share Добавено Януари 17, 2010 От известно време ме занимава мисълта за духовното име на Учителя - Беинса Дуно. Бих искал да разбера как учителя е получил това име. На какъв език е и какво означава името Беинса Дуно? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Дриада Добавено Март 30, 2011 Доклад Share Добавено Март 30, 2011 Поне по памет си спомням в книгите четени за Учителя, че в точен превод Беинса Дуно означава Учителят на Любовта. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон_ Добавено Март 30, 2011 Доклад Share Добавено Март 30, 2011 Беинса Дуно на санскрит означава Миров Учител. Това не е духовното име на Учителя. Използвал го е да подписва различни неща с този "псевдоним", защото полицията го е тормозела, а подписвайки се като Беинса Дуно, полицаите не са знаели кого да търсят. Слънчева, Розалина, Орлин Баев и 1 other 4 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Юли 8, 2011 Доклад Share Добавено Юли 8, 2011 (edited) Здравейте, приятели + благодаря за темата и информацията за името Беинса Дуно. Темата за произхода + появата + популяризирането на името Беинса Дуно ме вълнува отдавна. Особено се активира след идването ми в Лондон. Казаха ми и за фишове за негово участие в радио София заедно с певицата Лиляна-Цветана Табакова, в които той е записан с имената "Беинса Дуно" и "Пиер Беинса Дуно". Действително за произхода на името няма еднозначна информация, но във всички случаи го е ползвал самият ни Учител да се разписва. Ползвал го е като псевдоним. Псевдонимът никак не е задължително да е и действителното най - дълбоко духовно име на Учителя Петър Дънов.Това е за търсачите на Истината.Нщкой може ли да провери кога и къде името 'Беинса Дуно" е цитирано за пръв път като духовно име на Учителя. Въпросът е принципен. И относително спешен. Когато произнасяш име - задвижваш енергии. Възможно лу е духовете от астрала да са подали грешен звънец? Въпрос на различаване. Будни + Бодри + Смели + Благи ! Любов + Светлина + Мир + Радост! Редактирано Юли 8, 2011 от Благост никол и Слънчева 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Слънчева Добавено Юли 9, 2011 Доклад Share Добавено Юли 9, 2011 Според мен не е псевдоним, а духовно име. Има чиста вибрация и въздействие. Може да е Петър, Пиер, Пьотр.... но за мен си е Учителя-Беинса Дуно! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Nickelangello Добавено Юли 9, 2011 Доклад Share Добавено Юли 9, 2011 Този Който Изнася(носи,преподава) Истината с Любов Слънчева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
bogoizbrania Добавено Август 24, 2012 Доклад Share Добавено Август 24, 2012 Мисля че въпросът е важен, първо ето цитат о уикетпедиата; Според тяхното гледище, след 1897 г. е по-правилно да се говори за Учителя Беинса Дуно, вместо за Петър Дънов, въпреки че псевдонимът Беинса Дуно започва да се употребява в публикации едва в началото на 30-те години на 20 век. Според някои източници етимологията на името „Беинса Дуно“ е със санскритски корени и според една от интерпретациите може да се преведе като Този, който носи доброто чрез слово. [4] Според други интерпретации на негови последователи, името е с корени в така наречения ватански език, който според Дънов е първичният протоезик на човечеството. Самите последователи на Дънов не са единни в тезата за произхода на името. Теологът Светослав Иванов твърди, че: Беинса Дуно е окултно име, отразяващо духовното и творческо взаимодействие между Господ, Учителя-Петър Дънов и учениците Му при съвместна работа върху Словото, музиката и Паневритмията. [5] Някой знае ли кой е този теолог Светослав Иванов? Аз мисля че Беинса Дуно трябва да има смисъл на български език, след като всичките беседи и публикации на Учителя са първо на български издавани и едва след това са превеждани на друг език. Също така не съм забелязал някъде Учителя да е споменавал нещо за чужди и далечни или древни езици. Забелязвам, че това е съкръщение на срички Бе-ин-са Ду-но Като Ду-но би трябвало да е ДУми НОви, а началната сричка "Бе-" на Беинса би трябвало да е Белият или Бел. Слънчева 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Кон Круз Добавено Юли 19, 2014 Доклад Share Добавено Юли 19, 2014 Има ли разлика между Петър Дънов и Учителя ? Две различни същности ли са ? Погрешно ли е изписването "Учителя Петър Дънов" ? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
томи Добавено Юли 20, 2014 Доклад Share Добавено Юли 20, 2014 Беинса Дуно - Дух-господар на Истината ! Петър Дънов - човек, в който на три етапа чрез вселяване се изявява и проявява на физически план същността на Великата Троица. Мир и Любов ! Розалина и Слънчева 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts