Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Подправките


Recommended Posts

какво мислите?

добре ли е човек да си подсоли или подлюти манджата - макар че не винаги е задължително

някои ги водят калорични другъде съм чела обратното - лютото ускорявало изгаряне на мазнините

Линк към коментар
Share on other sites

Някъде бях чела, че подправките не са много полезни и да не се употребяват много,но на мен ми е много трудно да го изпълнявам!Изключително много харесвам и използвам в храната си куркума, джинджифил и разбира се традиционните български подправки - босилек, чубрица и т.н. Смятам , че както с всичко друго - не трябва да се прекалява и с тях, но в умерени дози според мен са полезни! Куркумата и джинджифила съм чувала , че са много добри антисептици ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Традиционните български подправки-магданоз,копър,джоджен,босилек,мащерка и т.н. са полезни и в по-големи количества.Те са лечебни.

Източните подправки-куркума,пипери(черен,зелен,бял),джинджифил и др. са включени в състава на лекарствата на Аюрведа.С тях (подправките!) трябва да се внимава.Да се употребяват разумно и в по-малки количества.

Иначе подправките са предназначени да овкусяват и са особено ценни при диета която налага изключване на солта.

Някои от кореноплодните също се използват за подправяне на ястия.Такъв е хрянът.Той е изключително полезен при проблеми със синусите.Тъй като се числи към горещите храни не трябва да се прилага при горещи състояния на организма(остри възпаления придружени с температура) и при стомашни проблеми.

По принцип подправките не трябва да се употребяват безразборно.За всеки вид храна си има подходяща подправка и това не е случайно.Проблемите които би могла да предизвика определена храна се тушират чрез подправките.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Аз обичам повечето заланиики и подправки. Подправките са подходящи за най-различните ястия, от салатите до десерта. Просто важното за тях е да се слагат след като яденето вече не ври или не се пече, т.е. накрая и е по - хубаво да се накъсват, а не да се режат с нож. България ни дава много видове подправки като копър, магданоз, джоджен, мащерка, босилек и още много дружи, които аз много обичам, и освен, че овкусяват яденето допълнително, те са и много полезни.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...