Гарванче Добавено Януари 14, 2010 Доклад Share Добавено Януари 14, 2010 какво мислите? добре ли е човек да си подсоли или подлюти манджата - макар че не винаги е задължително някои ги водят калорични другъде съм чела обратното - лютото ускорявало изгаряне на мазнините Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mochito Добавено Януари 14, 2010 Доклад Share Добавено Януари 14, 2010 Някъде бях чела, че подправките не са много полезни и да не се употребяват много,но на мен ми е много трудно да го изпълнявам!Изключително много харесвам и използвам в храната си куркума, джинджифил и разбира се традиционните български подправки - босилек, чубрица и т.н. Смятам , че както с всичко друго - не трябва да се прекалява и с тях, но в умерени дози според мен са полезни! Куркумата и джинджифила съм чувала , че са много добри антисептици Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Слънчева Добавено Януари 14, 2010 Доклад Share Добавено Януари 14, 2010 Нищо прекалено - са казвали древните гърци И аз го спазвам. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Януари 14, 2010 Доклад Share Добавено Януари 14, 2010 Традиционните български подправки-магданоз,копър,джоджен,босилек,мащерка и т.н. са полезни и в по-големи количества.Те са лечебни. Източните подправки-куркума,пипери(черен,зелен,бял),джинджифил и др. са включени в състава на лекарствата на Аюрведа.С тях (подправките!) трябва да се внимава.Да се употребяват разумно и в по-малки количества. Иначе подправките са предназначени да овкусяват и са особено ценни при диета която налага изключване на солта. Някои от кореноплодните също се използват за подправяне на ястия.Такъв е хрянът.Той е изключително полезен при проблеми със синусите.Тъй като се числи към горещите храни не трябва да се прилага при горещи състояния на организма(остри възпаления придружени с температура) и при стомашни проблеми. По принцип подправките не трябва да се употребяват безразборно.За всеки вид храна си има подходяща подправка и това не е случайно.Проблемите които би могла да предизвика определена храна се тушират чрез подправките. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Февруари 4, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 4, 2010 Аз обичам повечето заланиики и подправки. Подправките са подходящи за най-различните ястия, от салатите до десерта. Просто важното за тях е да се слагат след като яденето вече не ври или не се пече, т.е. накрая и е по - хубаво да се накъсват, а не да се режат с нож. България ни дава много видове подправки като копър, магданоз, джоджен, мащерка, босилек и още много дружи, които аз много обичам, и освен, че овкусяват яденето допълнително, те са и много полезни. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Февруари 4, 2010 Доклад Share Добавено Февруари 4, 2010 Прочитайки заглавието на темата съзнанието ми извика аромат на канела . Канелата срещу болести Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.