Guest pavletA Добавено Август 15, 2010 Доклад Share Добавено Август 15, 2010 Реших да споделя и аз нещичко за това вкусно изкушение!Някъде бях срещала информация, че шоколад може да се консумира, няколко пъти през месеца.Натуралния не е вреден, поне според мен!Хората, които го консумират се чувстват дълбоко самотни и нещастни, според мнение на психолозите.Яденето на шоколад те прави щастлив, компенсира нещо, което ти липсва и те кара да си го набавиш. Mindfield и Пламъче 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Август 15, 2010 Доклад Share Добавено Август 15, 2010 (edited) Шоколадът и според мен не е толкова вреден,ако се консумира само когато човек изпитва нужда от него и то в разумни количества! Редактирано Август 15, 2010 от granat1 Илен и veselinvalchev1981 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Януари 12, 2011 Доклад Share Добавено Януари 12, 2011 Какаото ускорява мозъчното кръвообращение Какаото подобрява работата на мозъка и пази от слабоумие, съобщи aif.ru. Последните изследвания са установили съединения, които могат да се използват при разработването на болести, характерни за преклонната възраст. Откритието било направено от учени от Великобритания. Те провели експеримент, по време на който на няколко млади хора – доброволци, дали да изпият чаша какао, а след това те трябвало да решат сложни задачи. Процесите, протичащи в мозъка, били контролирани от магнитно-резонансен томограф. Уредът отчел съществено ускоряване на мозъчното кръвообращение. По този начин било установено, че флавоноидите, съдържащи се в зърната на какаото, могат да станат източник при приготвянето на лекарства срещу старческо слабоумие и склероза. В експеримента били включени и възрастни хора, при които след чаша какао, мозъчното кръвообращение също се ускорявало. Учените уточнили обаче, че какаото на прах, което се продава в магазините, е бедно на флавоноиди, тъй като се придават горчивия вкус на напитката и производителите умишлено намаляват съдържанието им. Изт. Илен 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
katt Добавено Юни 18, 2011 Доклад Share Добавено Юни 18, 2011 Ей,че ще е хубаво ако е вярно!Мозъкът ми трябва да работи на 100%.Любимият ми шоколад е черният.Пламъче,както казваш шоколадът е добре да се консумира когато изпитваме нужда и в разумни количества.Обаче при мен нуждата съвсем не се съвместява с разумните количества,така че ако не се ограничавам незнам... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Антон Каро Добавено Юни 18, 2011 Доклад Share Добавено Юни 18, 2011 В истинския шоколад има следните съставки: какаова маса какаово масло краве мляко захар ако има други съставки, това вече не е шоколад Just Chocolate Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
томи Добавено Юни 18, 2011 Доклад Share Добавено Юни 18, 2011 Ш О К О Л А А А Д http://vbox7.com/play:51bf4bac Eлф 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
ogosta Добавено Септември 28, 2011 Доклад Share Добавено Септември 28, 2011 обожавам шоколад ... и кой казва, че е вреден!?!?! кой и как установи, че не е полезен!?!? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Септември 29, 2011 Доклад Share Добавено Септември 29, 2011 Наскоро открих едно магазинче на ул "Витошка" - продават италианския шоколад и сладолед Венки (Venchi). На пресечката между "Витошка" и "Солунска" е. Шоколадът е наистина различен - нищо общо с Милка или не дай си боже, талаш като Своге. А сладоледът - просто разкош! Ако сравня такъв сладолед например с разпространения Рафи, е като разликата между Бентли и Запорожец... А цената е почти същата! От шоколадите обичам черния 70-90% Lindt, a сега и Venchi, също тъмен шоколад. Радостта от храненето също може да бъде духовно преживяване. Както и всяка друга радост в този живот. Така или иначе ядем всеки ден - поне нека е от душа! Латина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Niki1000 Добавено Октомври 25, 2011 Доклад Share Добавено Октомври 25, 2011 Шоколадът е полезен за хората, на които им е вкусен. Най-големият бич за нашето здраве е стреса, а сега нека някой да си представи как се изпъва на дивана пред телевизора и си хапва фин млечен шоколад Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Октомври 26, 2011 Доклад Share Добавено Октомври 26, 2011 Аз не ям всеки ден, но понякога се глезя с шоколадовите бонбони Линд или Милка Ноисет, или разни други бонбони...определено не си падам и аз по всякакъв вид шоколад или сладко, но ще потърся този вид, за който пише Орлин! Е, понякога имаме нужда от сладост и в храната! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Юли 7, 2012 Доклад Share Добавено Юли 7, 2012 Днес отбелязваме Европейския ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида от любимия ни шоколад. Ето защо тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете и го свързват с богинята на женската плодовитост. изт. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Юли 7, 2012 Доклад Share Добавено Юли 7, 2012 А, не е честно, Запорожецът е копиран визуално на 100% от легендарната NSU, която днес е едно от кръгчетата в емблемата на АУДИ. Иначе е срам и позор, че в окупирания от Червената армия завод на АУДИ започват да правят... Трабанти. От Ауди - до Трабант. Това е социализЪма, че и те убеждават, че Трабантът бил убаФ. Ние сме свикнали да смятаме, че Запорожецът е отвратителен на външен вид, но дизайнът на нито един запорожец не е рожба на съветската автомобилна промишленост - първия запорожец е визуално копие на Фиат 500 или 600... Волгата е Плимут, само като Москвича няма втори на земята... Всичко що е Лада е рожба на дружбата между италианския и руския народ, то и затова днес в Торино един от главните булеварди се казва corso Unione Sovietica. ... Милките са си Трабанти при Шоколадите. Линд си е като Опел - Веднъж един немец беше видял едно ръждясало парче метал и беше възкликнал нещо, а аз му казах, че зная виц за ръждата /той караше опел/ и опелите, а той спокойно ми отвърна, че в Германия си имат израз, който казва, че "Опелите ги правят от сопол". ... Чоколатъла на ацтеките дали има общо с нашия шоколад? Няма мляко, няма боклуци - чист какаов продукт... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Eлф Добавено Юли 7, 2012 Доклад Share Добавено Юли 7, 2012 И аз си мислех, че няма нищо общо това което ядем с ацтеките и си го мислех до като хрупах блажено най- полезното до което успях да се докопам в близкия магазин - едно натурално Своге с лешници, и така се бях отдала на удоволствието до като не прочетох какво е писал Орлин за този шоколад и не събрах очите в точка. Е, какво да се прави, връща от път до като не се добера до София например и не хукна по следите на най- великия Шоколад - шоколадът с главно "Ш", а до тогава ще ме хване зазъбица ако не хапна с тези постоянни постове във фейса, така, че не ми остана нищо друго освен да се отпусна и да се отдам па макар и да е трето разрядна таратайка )) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Добавено Юли 7, 2012 Доклад Share Добавено Юли 7, 2012 Той Орлин е по-капризен, щото шоколадът му отваря третото око. За нас Своге си е супер... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Май 13, 2014 Доклад Share Добавено Май 13, 2014 (edited) Забелязал съм при много хора, че когато има особено голяма пристрастеност към шоколада (но това важи и за други храни) използването на думата "обичам" утежнява нещата. Съответно, чисто лексикалното и заместване, което променя и начина на изразяване, смекчава в значителна степен зависимостта. Често в такива случаи подсказвам, че може да се обича човек, домашен любимец, родина, идея, но нещо, като шоколада, което се унищожава в рамките на минути и след още няколко часа се превръща във все така оцветен, но коренно различен по качествата си продукт (отпаден, разбирайте) съвсем не е удачно да се обича. И в резюме на мненията по-горе - да, натуралният шоколад е полезен (до 30 грама дневно). Да, масовата представа за шоколад не е наистина шоколад. И да, в него има смлени гадинки - неизбежно е За кадмия и пестицидите - има начин да се избират продукти, които съдържат минимални остатъци от тях. Редактирано Май 13, 2014 от Кермит Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Avidila Добавено Май 13, 2014 Доклад Share Добавено Май 13, 2014 (edited) Желанието за шоколад, често се наблюдава при липсата на магнезий, а той отговаря за синтезирането на серотонина... А шоколадът сам по себе си може да се замени със сурови какаови ядки Редактирано Май 13, 2014 от Avidila Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
klarona Добавено Май 22, 2014 Доклад Share Добавено Май 22, 2014 А ако се прекали с шоколада до какво може да доведе Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Май 22, 2014 Доклад Share Добавено Май 22, 2014 А ако се прекали с шоколада до какво може да доведе Много зависи колко е системно прекаляването и какъв е размера на прекаляването (1 шоколад, 3, 8...). В общи линии се пълнее, но не е изключено и развиването на определена зависимост, тъй като химични вещества в какаото участват в синтеза и работата на някои невротрансмитери или на човешки казано - молекулите посредници в комуникацията между нервните клетки. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
gargaretti Добавено Октомври 13, 2014 Доклад Share Добавено Октомври 13, 2014 В шоколадовите изделия има все повече генно модифицирани компоненти - например нишестето е от ГМО царевица.... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Октомври 13, 2014 Доклад Share Добавено Октомври 13, 2014 В шоколадовите изделия има все повече генно модифицирани компоненти - например нишестето е от ГМО царевица.... Не знаех, че в шоколада има нишесте... Може ли примери? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Д И А Н А Добавено Декември 8, 2014 Доклад Share Добавено Декември 8, 2014 Чистият шоколад е полезен, но много трудно може да се намерих такъв. А така наречените "натурални шоколади"не са съвсем такива, просто вредните вещества в тях не са чак толкова много. Аз спортувам редовно и винаги преди тренировка хапвам шоколад, защото иначе е 99% сигурно, че ще припадна. Помага при хора с ниско кръвно като мен, също така дава енергия. Само че ако по цял ден някой яде шоколад, без да си помръдва и малкия пръст, да не очаква, че това ще му донесе нещо добро. Когато се прекали се надебелява, излизат пъпки и стават кариеси. И да обобщя казаното от мен до тук - шоколадът по малко не е вреден, даже е полезен. Но когато се прекали, както с всяко нещо, не води до нищо добро. Приятна вечер и не прекалявайте с шоколада! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Lavie Enrose Добавено Януари 25, 2016 Доклад Share Добавено Януари 25, 2016 Този момент с недостиг на магнезий и хрупане на шоколад с колците и трупане на маса е известен момент. Д-р Михайлов препоръчва да се разтвори 1 пакет английска сол в 1 литър вода и човек да пие по две глътки вечер преди лягане. Аз така отслабнах няколко килограма, без да променям хранене. Върнах се в норма. Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Rozy Добавено Юни 23, 2016 Доклад Share Добавено Юни 23, 2016 И затова, тези които искат да хапват шоколад, но се притесняват или заради съдържанието на ГМО компоненти в него, или поради съдържанието на захар, могат да се правят отвреме навреме полезен и здравословен шоколад сами от сурово какао или рожков, фурми или агаве, с добавка на авокадо, кокосово масло, смлени ядки или други съставки на вкус. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ines Raycheva Добавено Юни 5, 2018 Доклад Share Добавено Юни 5, 2018 В 23.06.2016 г. at 7:59, Rozy каза: могат да се правят отвреме навреме полезен и здравословен шоколад Да, аз правя от фурми, сусамов тахан, брашно от рожков и конопено брашно + канела. Всичко на око в блендера - тахан не слагам повече от лъжица. Сместа става за течен шоколад, сурови бонбони и изобщо може да се вложи въображение... Шоколадите на пазара често съдържат соев лецитин, а ако не са натурални - суроватка. И двете не бих избрала да консумирам. Има качествени марки, дори няколко български, които правят качествен суров шоколад. Донка 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.