Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лечение чрез паневритмия. Вашият опит


Светла_Б

Recommended Posts

Паневритмичните упражнения имат целебен ефект, Учителя казва" "При паневритмията ще намерите ключа, ще отключите касата и всичко, каквото е в нея, ще потече във вас." Акордиране.. т.2 стр. 59.

Аз съм имала много случаи, когато хора, страдащи от хронични блоести постепенно се подобряват, когато играят редовно паневритмия. Ако имате подобни наблюдения, споделете ги.

Линк към коментар
Share on other sites

Паневритмия наистина оказва добро влияние върху нашето общо състояние и тонус.

Аз забелязах,че през това лято ,през което играх доста редовно сутрин,имах много добър ефект.

Той се изразяваше при мен най-вече като анти-стрес терапия.Работата ми е свързана с доста напрежение-умствено и емоционално.Понеже съм на попрището жизнено в средата това усложнява нещата във физически и емоционален план.

Преди съм провеждала терапия с таблетки ,имала съм и двигателен режим -упражнения в зала и ходене .Сега забелязах,че излизането рано сутрин по изгрев и играта сред природата имаха много по-добър и зареждащ ефект.Чувствувах се в много добра кондиция и форма през работната седмица.Много по-успешно работех,започнах да възприемам случките от ежедневието ,в работата по различен начин.С повече спокойствие ,ведрина,а в резултат постигах същите работни резултати с по-малко усилие и без напрежение.

Хубава предпразнична седмица на всички.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ти за споделянето. Когато съм общувала с евритмисти ( Щайнер е дал лечебна евритмия, която се учи по-дълго от обикновената) те ме питат има ли определени движения за определени болести, както е при евритмичните упражнения. Това ме е карало да се замислям защо при нас няма такова разделение. Нещо като отговор ми дойде когато четох едни текстове на Юнг за арттерапията в които казва, че чрез нея се достига до Аза и се черпи от "безкрайния изцеляващ потенциал на Аза". Тогава си помислих, че паневритмията е висша форма на арттерапия - лечение чрез изкуство ( това е само един неин аспект). Отключва изцеляващия потенциал на душата. Все пак може би някои упражнения ще се развият в бъдеще като насочено лечебни. Учителя споменава това (вж. 2т. на Акордиране...). Само не казва кога, в коя култура... :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря , на С.Балтова за това , че ни обърна вниманието към темата за лечебната сила на Паневритмията . Не знам как е при другите , но аз след като съм играла Паневритмия се чувствам обновена. Сякаш някой с невидима сила изтрива всички негативни настроения и ме зарежда с енергия от която на човек му иде да полети .Откакто играя Паневритмия , не съм боледувала от грипни и други простудни заболявания , а приди често ми се случваше .Мои познати споделят , че много добре въдейства на кръвното налягане. Тайничко се надявам да ми остава повече време за занимания с Паневритмия и други занимания свързани с духовното израстване.Учителят ни е оставил такъв вълшебен комплекс от танц , музика и текст. Пожелавам на всички да се докснат до това вълшебство. :3d_048:

СВЕТЛИНА И ЛЮБОВ !

Линк към коментар
Share on other sites

Приветствам паневритмията и задължителната последица от нея - извисяането на човека , неговото пълно и цялостно хармонизиране, наречено ИзЦеление.

Физическото здраве е само част от него.

Малко са истински холистичните методи за изцеление и Паневритмията е един от тях!

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Когато започвах да уча Паневритмия, все още имах проблеми с лявата раменна става. Две години преди това бях я изместила и ме бяха предупредили, че следващото изместване ще бъде доста неприятно и с непоправими последици. Пазех я много и въпреки това усещах болка и дискомфорт при всяко движение настрани или нагоре, при вдигане на предмет, дори и лек. Може би си казваше думата и страхът. Няколко пъти на същото място успявах някак да притисна нещо, което предизвикваше силни резки болки и опъване и в другото ми рамо и в двете ръце...

Отначало много се уморявах, защото по време на първата част ръцете се движат доста, дори на Летене се налагаше от време на време да пускам лявата ръка. Постепенно свикнах и сега дори не си спомням за изместването и болките, които ми причиняваше. Разбира се, не си правя опасни за него експерименти, но работя и спя на тази страна спокойно. Отдавам го на лечебната сила на упражненията върху раменния пояс.

Подобни опитности имам с разтегнато сухожилие на десния глезен през април тази година - след падане при недостатъчно внимателно слизане по стръмен и хлъзгав терен, което можеше да доведе до сигурно счупване или скъсване, но ми се размина само с разтягане. Казват ми, че съм паднала с "танцова стъпка" :P Не си дадох "болнични" и продължих да играя всяка събота и неделя. Интересно беше, че докато бях на работа и го пазех от много движения, отичаше и ме болеше при стъпване, а един час и повече Паневритмия + отиване и връщане до полянката не само че не го претоварваха, а дори след тях го усещах по-добре и свободен.

В този ред трябва да спомена и благотворния ефект върху едно калцирано (поради небрежност) изместване във фалангата на лявото ми стъпало, което усещах като камъче, забито между нежните костици в основата на пръстите ми. Сега пак усещам,че е там, но сякаш е омекнало и я няма острата болка при стъпването и отичането след по-продължително ходене.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...