Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Скрита психотерапия


Recommended Posts

Едно събите (за мен имаше такова измерение) ме подтикна да отворя тази тема.

П. идва на курс от една година насам - много емоционален, лъчезарен, способен и трудолюбив човек, типична жена и майка, която наближава 40 с типичните за нас преживявания, амбиции и проблеми на тази възраст.

Сноши остана сама - другите двама от групата имаха служебни ангажименти. И изведнъж се отприщи признание.... За нея тази изминала година е била най-важната в живота и и часовете по английски били мястото и времето, което и давало и равновесие, и прозрения, и позитивна енергия, и всичко, което и е било необходимо.... Тя се била променила до неузнаваемост и осъзнала ценности в живота си, които преди е подминавала като несериозни и глупави. Но най-важното - тя била повярвала в себе си, в своята ценност, в силите си, в свободата и доброто заложени в нея.... И все такива... Изстреля всичко на един дъх със сълзи в очите....

Тук искам да заявя съвсем честно, че съм изключително строга към времето в часовете си, занимавам се само с езика и допускам само не повече от 4-5 минути сумарно на астрономически час разтоварващи паузи... Никга не съм целяла каквото и да било влияние върху учениците си освен да ги доведа до състояние и мотивация максимално благоприятни за усвояване на езика...

Та въпросът ми е - според вас възможно ли е да съществува скрита психотерапия - за "пациента", а и за "психотерапевта"? Случвало ли ви се е да изпитвате подобно влияние?

Линк към коментар
Share on other sites

Да, много пъти, но само с определени хора.

Всеки човек, който има Любов и доброта, фино отношение и искрено приятелство в душата си (дори и да не ги проявява явно) е един успешен "скрит терапевт".

Защо майките "лекуват" удареното колянце на детенцете с целувка!? :)

Защо след един разговор с приятели се чувстваме добре!? :)

Линк към коментар
Share on other sites

Да, дори с родители на ученици - хора, които ме заговарят в началото само по конкретен повод и не са присъствали в час. После споделят проблем или свое виждане за живота, което не е стандартно ... и така.

Донче, конкретната случка с тази жена е много типична за жените в нашето общество.

По време на майчинството и времето, в което децата са малки, те се чувстват заложнички на един двойнствен морал.

От една страна обществото не оценява по достойнство времето, прекарано пълноценно с израстващите деца и работата ( не домакинството, макар че и то е част от цялото), която има да се свърши. Работа по оформяне на личността. У жената се насажда чувство, че е непълноценна за обществото и себе си, като "си стои в къщи". Усещането за едно необходимо наказание.

От друга страна майчиното сърце знае, че няма кой да го замести , че тези мигове са благословени и важни за децата.

Едва когато излезе от пероида, посветен на малките и средно големи деца, жената се измъква от тази смазваща двойнственост и започва да търси личността в себе си. Насадено й е, че едва тогава, с огромно закъснение от десетилетие и повече, тя има право отново да е самостоятелна личност.

Крайно време е обществото да се събуди, че жената е личност през цялото време, а във времето, когато носи ( често несподелена за съжаление!) отговорност за деца, тя е повече - светица, изстрадваща всички аспекти от живота.

Това за жалост става все по-актуално, защото все повече са жените, отглеждащи сами децата си ( със или без брак, със или без развод).

Голяма част от мъжете абдикират от правата си да бъдат стожер на семейство.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Та въпросът ми е - според вас възможно ли е да съществува скрита психотерапия - за "пациента", а и за "психотерапевта"? Случвало ли ви се е да изпитвате подобно влияние?

Разбира се, че съществува! Точно в скритите, невидими елементи е главната сила! В този контекст, общуването с хармоничен, спокоен, толерантен и благ човек като теб, Донка, се явява истинска психотерапия! Именно когато даден човек не може да намери такова общуване поради вътрешни или външни причини, му се налага да ходи на психотерапия (официална). Наистина любовта, разбирането, човечността, спокойното личностово присъствие са най-добрите терапевти!

За скрита психотерапия за терапевта? Не е желателно - нарича се позитивен контратрансфер, което може да доведе терапевта до влюбване в пациента, до отношения извън терапевтичната връзка. Но определено с някои пациенти има "кликване" в дълбочина, един взаимен хармоничен резонанс - и именно тогава терапията работи успешно. Защото човекът получава освен методите на терапията и сърцето на терапевта. И обратното. Един взаимен огън, който се разгаря тихо и невидимо и изцерява дълбинно. А терапевтът е нужно да е достатъчно зрял, за да поддържа ставащото в терапевтичен контекст. Може да се нарече просто удоволствие от работата...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

,,Учителя се появява тогава, когато ученика е готов’’

Мисълта не моя, но изразява същността на това което е станало.Жената е имала нужда от помощ.Подсъзнателно я е търсила и ти си се появила. Не е било нужно да проявиш някакви специални знания за да и помогнеш.Достатъчно е здрав разум и доброта.

Останалото го е свършила тя самата.

Всъщност всяка психотерапия става в главата на клиента и е вид самотерапия.Това е и интересното в професията, освен, че са в положителна насока никой не знае точният параметър на промените.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...