Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Равновесието в живота


Guest Христо

Recommended Posts

Сигурно ви се е случвало да забележите всякакви дребни примери ( пък може би и не само дребни), за това че в живота има някакво равновесие, баланс ? Сещам се за различни футболни мачове : не веднъж се е случвало един отбор с по - слаба игра като по чудо да спечели, а в някой друг случай същия отбор да загуби играейки по - силно от съперника си. Та дори и начините на загуба и печалба понякога си приличат.Веднъж в един и същи ден ми се случи следното : На обяд,като си взех храна на един студентски стол, платих с пет стотинки по - малко ( нямаха да ми върнат точно и ми взеха по - малко пари). След това, вечерта, като си купих храна на друг студентски стол ми взеха с пет стотинки повече, пак защото нямаха да ми върнат точни пари ...И други дребни случки съм забелязвал : ако едно нещо стане по един начин, друго нещо го компенсира. Ако едно нещо стане както на теб ти се иска, друго става не както ти се иска. Дори в дребните неща мисля че си личи равновесието в живота...

Линк към коментар
Share on other sites

Забелязъл съм, че и в детската градина, и в училище, и във вуза има учители ( преподаватели) които са по - строги и други, които са по - нестроги и неизискващи. Това сигурно също е проява на равновесието в живота

Линк към коментар
Share on other sites

Погледни осморната спиралка, с която се изобразява безкрайността - тя е пътечка от въздигане и затихване, разширяване и стесняване - абсолютно съвършенна и правилна в своето движение и промяна. Не изразява ли именно баланса, определящ човешкото?

В една точка на света цари благоденствие и разкош, в друга - глад и смърт. Някой се ражда, друг умира. Добро и зло, светлина и мрак. Баланс между страхове и желания.

Иска ми се да докосна тази съвършенна осморка, да я стисна хубавичко и да я превърна в кръг, който да започне да се разширява, разширява, докато накрая се пръсне като сапунен мехур. Тогава само живота ще бъде Живот.

Линк към коментар
Share on other sites

Инфинити,

много интересна пространствена визуализация!

В кръга на шегата - за да промениш осморката в кръг, са налага да бръкнеш вътре и да извиеш едната си ръка на 180 градуса. Доста неравновесно положение за този, който го прави. :)

Сериозно - равновесието е основен закон. По-основен е движението.

Линк към коментар
Share on other sites

Обичам приказките, затова е така :rolleyes: обичам да си мечтая.

Иначе опитах да кажа, че за да навлезем в развновесие трябва да нарушим /заличим/ сегашното равновесие.

Линк към коментар
Share on other sites

Е, че то това винаги си е така. Човек се придвижва от една към друга точка на динамично равновесие.

Но Хрис имаше предвид нещо съвсем друго!

И това е напълно вярно, Хрис!

В случая става въпрос не само за равновесие. Природата не търпи празни места. Също така животът с неведома ръка управлява и възстановява нещата да са такива, каквито са действащите мирови закони - например ако загубиш нещо или ти откраднат нещо, бъди сигурен, че ти си отнел нещо на някой друг (сънателно или не). Ако примерно в магазина ти върнат повече ресто, ако се усетиш навреме, посочи грешката и не вземай парите, но ако се усетиш едва у дома - значи редно е било да получиш.

И което е по-интересно понякога веригата е доста сложна и дълга, с много действащи лица :) (например това за магазина не означава непременно, че когато миналия път си пазарувал пак там са те ощетили точно теб примерно в грамажа); балансът или по-скоро отплатата и разплатата се постига обаче.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Вселената изравнява резултата. Този човек явно и друг път е бил ощетяван, защото е бил ПРЕкомпенсиран.

http://www.sibir.bg/blog/enigman/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=420972

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Обаче това дето Учителят е казвал по отношение на мислите е вярно, а именно : редуват се положителни и отрицателни и от нас зависи кои да храним. :) Тоест след едното идва другото. Равновесие. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Няма празно пространство.Когато се затваря врата,се отваря прозорец.

Има всемирни закони и един от тях е за равновесието.Примери много ,вярвам,че има баланс .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Христо6

"Имаше или нямаше гол на "Уембли" ? - Финалът на първенството през 1966 г. между Германия и домакина Англия ще се запомни най-вече със спорния гол на Джеф Хърст в продълженията, с който англичаните повеждат с 3:2. И до днес не се знае със сигурност дали топката преминава голлинията или не. Голът за 4:2 за Англия пък става след като покрай наказателното поле на Германия пробягват няколко английски запалянковци..."

-----------------------------------------------

В момента се играе осминафинал между двата отбора, като в 56 минута резултатът все още е 2:1 за германците. През първото полувреме съдията на мача не зачете ( сигурно не е видял) редовен гол на англичаните. Топката се удари в горната греда на немците след удар на английски играч, тупна зад голлинията ( тоест има гол), но отскочи във вратарското поле ( не се оплете вътре в мрежата) и резултатът остана 2:1 за Германия. Явно съдбата компенсира германците за събитията от 1966г.:hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Всеки ученик, който се колебае, не може да се учи. В тукашното училище ученикът щом изгуби вяра, че може да се учи, той свършва със себе си. Всей ученик, който изгуби вярата си, той свършва със своето учение.

Сега аз ще ви дам три правила, три метода, чрез които може да се пазите. защото в света младите са изложени на големи мъчнотии; не само младите, старите. Стават падания. Падането всякога произтича от факта, че когато физическия свят се изгуби равновесието, човек пада. Същото е и в духовния свят. И тук, когато човек изгуби своето равновесие, пада. Това равновесие крие в три велики сили — в човешкия ум, в човешкото сърце и в човешката воля. Щом човек действа хармонично, никога не пада, но щом изгуби равновесие между ума, сърцето и волята, става падане. А във всяко падане се произвежда страдание. Няма човек, който като е паднал, да не е претърпял някаква повреди. Вие сте виждали онези акробати, които вървят по въже и носят върлина. Един такъв акробат представлява триъгълник с върха надолу. Този, който играе на физическото поле, обръща този триъгълник с главата надолу, за да пази равновесие, обаче в духовния свят този триъгълник е обърнат с върха нагоре. Тои показва, че силите в човека са в равновесие. Когато сте неразположени, ако можете да обърнете този триъгълник в това състояние, както е тук на чертежа веднага неразположението ще изчезне.

VT2_1920_fig1.png

Сега, на вас да не ви се вижда чудно, че когато заплаче някое дете и майката му даде една ябълка, неразположението веднага изчезва. Коя е причината. гдето изчезва това неразположение? (Формата.) Колкото ябълката е по-красива, толкова това дете повече ще се зарадва. Същото става и в духовния свят. Тези триъгълници са форми на разумния свят.

Значи, първия път ще си представите, че вашият ум, вашето сърце и вашата воля са в съгласие и няма разногласие между тях, защото най-малкото разногласие между ума и сърцето ще причини вашето нещастие. Затова не давайте под наем ума си никому, защото като го дадете някому под наем, ще загубите равновесието. Знаете ли кога се дава под наем? Когато започнете да мислите за нещата с чужд ум. Значи, всяко нещо трябва да мине през вашия ум. Не мине ли през вашия ум и възприемете ли нещата по друг начин, непременно ще дойде падението. Вторият закон е: не давайте сърцето си под наем на никакви кираджии*. И то е същият закон. Всяко чувство, всяко желание трябва непременно да мине през сърцето ви.

Така е и с човешката воля. Човек всяко нещо трябва да изпита чрез волята си. Аз не говоря за упоритост и своеволие. Волята — това е разумният акт.

източник

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Димитър Бербатов, както може би знаете, напусна националния отбор по футбол. За сега решението му изглежда окончателно. Причините са това, че го оплюват в българските вестници. Английските медии също не го жалят, но там в Англия кротува. Е, може би за тукашните му протести има по - голямо основание : все пак България му е родина. Обаче според мен ако той знаеше за това, че във вселената има равновесие, че има закон за противоположностите, можеше и да не се махне от националния отбор. Той явно не знае, че колкото повече те славят и обичат, толкова повече ще те плюят и мразят. Хрумна ми нещо : ако намеря негов адрес, бих могъл да пробвам да го убедя да се върне в националния отбор като му разкажа за вселенските закони. Бих включил и патриотизъм в думите си. :3d_167:

-------------------

П.п. Шансовете да сторя това намаляха ...Забранили са на Бербатов и съотборниците му да ползват фейсбук ...

http://www.novinar.net/news/zabraniha-na-berbatov-da-polzva-fejsbuk_MzE2NTsxOQ==.html

Редактирано от Христо6
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...