Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Размяна на местата на партньорите в Паневритмията


Розалина

Recommended Posts

Здравейте.

Днес след занятие на курса по Паневритмия,който посещавам, се замислих върху нещо и ми се иска да го споделя.

На 13 упражнение Тъкане ,партнъорите разменят местата си и остават така до края.Ако играещите са равен брой мъже и жени,то в първите 13 упражнения жените играят във вътрешния кръг,а в края на 13-то упражнение те стават външен партнъор.

Мисля,че тази смяна на местата не е случайна,но нямам достатъчно познания и опит ,за да си го обясня..Има някакъв смисъл в това, отначало жената да е във вътрешния кръг,а после да излезе във външния.Въпросът ми е :Какво е посланието,вътрешния смисъл на тази размяна на местата на партнъорите?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.

Днес след занятие на курса по Паневритмия,който посещавам, се замислих върху нещо и ми се иска да го споделя.

На 13 упражнение Тъкане ,партнъорите разменят местата си и остават така до края.Ако играещите са равен брой мъже и жени,то в първите 13 упражнения жените играят във вътрешния кръг,а в края на 13-то упражнение те стават външен партнъор.

Мисля,че тази смяна на местата не е случайна,но нямам достатъчно познания и опит ,за да си го обясня..Има някакъв смисъл в това, отначало жената да е във вътрешния кръг,а после да излезе във външния.Въпросът ми е :Какво е посланието,вътрешния смисъл на тази размяна на местата на партнъорите?

Здравей, Клаудия,

Да размяната на местата не е случайна. Партньорите започват на физически план като - условно казано Мъж и Жена, т.е изразяващи Ян и Ин енергия. Учителя (в беседи за жени от поредицата "Великата майка" - ако не се лъжа) казва, че жената в астралния свят е мъж и обратно - този, който виждаме проявен като мъж физически, на астрален план е жена. Затова и жената - казва той - е по-силна на астрален план, тя е активният принцип.

Това го намираме и в Паневритмията. Ако приложим към четирите дяла на Паневритмията ( първите десет - останалите до края на първа част - Слънчеви лъчи - Пентаграм) херметичния закон на съответствията, те отговарят на четирите основни тела, на четирите сезона, на четирите стъпала на съзнание: старозаветни, новозаветни, парведни и ученици. За последното деление пише в томчето "Пътят на ученика".

Обикновено говорим за първите 10 като отеделен цикъл, защото се играят заедно и съотвестват на сезона пролет. Към тях, обаче се "прикрепят и 11 и 12 упр. - "Евера" и "Скачане". Бях много изненадана да прочета в спомените на цигуларката Мария Златева, че Учителя ги е съветвал, когато нямат време сутрин, винаги да изиграват всички упражнения до Тъкане (вкл.) където става смяната на местата, а след това в четните дни да играят четните упражнения, а в нечетните - нечетните упр. С други думи, и той е разглеждал като "водороаздел" това упражнение - Тъкане, където местата се сменят. И така - смяната на местата дава представа за обратните отношения физически - астрален свят. :)

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup1:

При 'Тъкане', се обръзуват и новите връзки в мозъка ни, нова ДНК.

'Мисли'-вече се пробужда съзнанието. С 'Квадрат' сме в четвърто ниво-учениците, осъществява се връзка със Земята, имаме връзка с душата си, за да може Мирът и Радостта да изгряват в нас.

При 'Слънчевите лъчи' човек раздава себе си, любов, радост, знание... и стига до Нова Земя и Ново Небе, а след това е 'Пентаграма', служи на света...

Разбира се, всичко това се случва не просто само като играеш танца, но и с дълбоко осъзнаване и промяна вътре в себе си. За това и този танц е дълбоко окултен и трябва да се играе с голяма отговорност и точност.

Тук Томи е дал много важна препоръка от Учителя http://www.beinsadouno.com/board/index.php...rt=0#entry96685

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за дадената посока Светла Б и xameleona.Ще помисля .Ще почета.Но защо си мисля,че има още нещо в тази смяна.

Да поясня от къде ми дойде въпроса.

Аз почти не съм играла по двойки.Мисля ,че вече съм го споменавала тук.При този начин на игра нещата не са докрай пълни,особено от това упражнение нататък.Гледам дискове със записани изпълнения и като цяло отработвам по тоя начин движенията..Днес бяхме повече хора и играхме по двойки.Аз започнах като вътрешен играч и когато се завъртяхме на Тъкане усетих по някакъв начин разликата.Беше ми по-трудно.По-трудно да спазвам отстоянията,да не изоставам от партнъора си.Обиколката на външния кръг е по-голяма.И се появи въпроса.Упражненията са с нарастваща степен на сложност.Жената по природа физически е по-дребна от мъжа.Защо тя е определена да бъде във външния кръг във втората серия с упражнения?С преминаването си във външен кръг,тя на практика се отдалечава от центъра .

Правя уговорката,че поради недостатъчен брой мъже ,в нашия кръг преобладават жените.Т.е моите въпроси са повече хипотетични.

Линк към коментар
Share on other sites

Христос е в жената, женската половина, не става само с логиката, мъжка част. Та за това, като жената и мъжа са Едно е трудно, пътя вече е само нагоре... Но няма отдалечаване от центъра, това е само илюзия. Жената има творческа роля, и след един момент тя е водеща, но и отговорността е голяма :)

Линк към коментар
Share on other sites

Klaudia! Същото изпитвах и аз, когато за пръв път играх в двойка - затова толкова добре те разбирах днес :).

После свикнах малко и точно свикнах с женската позиция, се наложи да влезна в другата. Малко беше странно да виждам партньора в необичайна за мен позиция и на Тъкането да тръгна навътре, а не навън. Още по-трудно и объркващо стана на първото упражнение, което се играе заедно - Запознаване - дясната и лявата ръка си бяха сменили местата. После вместо лява, трябваше да протягам към партньора дясна ръка, и разбира се дланта обратно на това, с което бях вече свикнала. Особено объркващо беше на трета част на Хубав ден - когато ръцете се събират на дъга, обаче мъжката позиция вдига лява ръка и десен крак, докато женската вдига дясна ръка и десен крак.

Това беше много важен урок за мен!

xameleona :thumbsup:

За да има хармония между женското и мъжкото начало в нас, нужно е да приемем огледалността като признак на хармонията, а не като нейно нарушение. Ако всеки от партньорите при десен крак подава дясна ръка, ще се наклоним в една посока, но няма да съберем дланите си, т.е., няма да постигнем единство.

Друго, което ми е правило впечатление по-късно (оставих случайността да решава на кое място да играя - мъжкото или женското) - когато започна вътрешна позиция - женска, имах усешането, че женското начало в мен е нестабилно и има нужда да бъде по-близо до Центъра и в същото време защитено от мъжкото, от ума. След Тъкането усещането се променяше - женското начало влиза в контакт със света, защото там ще ражда и отглежда. Сърцето се превръща в Разумно сърце - енергията, която идва от Центъра, минава през мъжкото начало, през ума. Сърцето може да я получи само ако е в хармония с ума.

Линк към коментар
Share on other sites

И се появи въпроса.Упражненията са с нарастваща степен на сложност.Жената по природа физически е по-дребна от мъжа.Защо тя е определена да бъде във външния кръг във втората серия с упражнения?С преминаването си във външен кръг,тя на практика се отдалечава от центъра .

Ами това е първото упражние в което има взаимодействие между партньорите (поглеждат се при разминаване), а първо правило за хармонично взаимодействие н адвама души е толерантността, т.е. в случая за да има хармония в двойката "мъжът" трябва да прави по-малки крачки, а "жената " да се опитва да "наваксва". Могат да се направят много сложни анлизи на Космични пронципи, енергии и прочее, но на мен лично би ми се искало повече хора да обръщат внимание на по-простите неща, защото според мен толерантността е най-важното и най-неспазвано правило в Паневритмията .

Линк към коментар
Share on other sites

Да размяната на местата не е случайна. Партньорите започват на физически план като - условно казано Мъж и Жена, т.е изразяващи Ян и Ин енергия.

Светла_Б, имам и аз един въпрос относно местата на партньорите в Паневритмията.

По принцип аз знам, че когато играе двойка мъж и жена, по правило при започване мъжът е във външния кръг, а жената във вътрешния.

Наскоро обаче чух от приятели, че всъщност никъде не е казано това в учебниците по Паневритмия и че позициите на мъжа и жената не са фиксирани в началото. Т.е понякога започваш Паневритмията във външния кръг, понякога във вътрешния независимо дали си мъж и жена.

Какво мислиш по този въпрос?

Това доколко е така?

Какъв би бил вътрешния смисъл на евентуалната ротация на позициите?

Линк към коментар
Share on other sites

Светла Б ,аз съм съгласна с тебе са простичките неща и за толерантността.

http://www.panevritmia.info/exercises/?section_id=18 :)

Всички ,които играят са наясно,че един курс за начинаещи,съвсем не е все още паневритмия.

И все пак?

В този курс ,в който участвувам, идват хора,които също като мене сега навлизат.От 20-тината в кръга,единици са играли 2-3 години.Кръгът е нестроен,бъркат се упражненията,но пък толерантност има.Желание също.Това прави нещата добри .

Днес имах възможност да играя с партнъор ,който е напреднал от моя гледна точка.Аз спазвам правилата и не наблюдавам кой как играе,но партнъора си усещах .С играта си той повдигна и мене.Усещах неговата Вяра и се изпълвах също с Вяра.

Може би подтик да се замисля и да ви поставя въпроса,който наистина ме занимава ,дойде и от беседата,която вчера изучавах Неизвестното http://www.beinsadouno.com/lectures.php?id=179

В нея Учителят говори за взаимоотношенията между мъжете и жените.Трудна ми е тая беседа.Има много неща за размисъл в нея .

Така или иначе този въпрос има отношение към разбирането на философията на паневритмия.Съвсем не настоявам някой да ми отговори.Благодарна съм на всяко разсъждение.Ако аз стигна до някакъв извод също ще ви го споделя.

Хубава вечер.

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.

Днес след занятие на курса по Паневритмия,който посещавам, се замислих върху нещо и ми се иска да го споделя.

На 13 упражнение Тъкане ,партнъорите разменят местата си и остават така до края.Ако играещите са равен брой мъже и жени,то в първите 13 упражнения жените играят във вътрешния кръг,а в края на 13-то упражнение те стават външен партнъор.

Мисля,че тази смяна на местата не е случайна,но нямам достатъчно познания и опит ,за да си го обясня..Има някакъв смисъл в това, отначало жената да е във вътрешния кръг,а после да излезе във външния.Въпросът ми е :Какво е посланието,вътрешния смисъл на тази размяна на местата на партнъорите?

Мисъл от Учителя Петър Дънов за процеса ,който се осъществява в числото 13

16.8.1910 год.гр.В.Търново

"12 - е завършване на еволюцията."

"13 - това число е вярата,че от всички тия страдания един ден ще бъдем освободени чрез приближаване към Господа и ще Му благодарим за тия две крилца ,които ни е дал."

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Томи.Много ценна информация е тая,но ти си по загадъчен и от беседите.

Ще направя опит да изтълкувам това,което ми казваш:

Не се занимавайте с неща,които ви е рано да знаете.Когато дойде времето,ще ви се открият.

Работете върху себе си и учете.Другото идва с времето и опита.Съгласна съм с тебе,ако това ми казваш.

=================

Вяра.Много хубави мисли четох в беседата Неизвестното, за Надежда,Вяра и Любов.

http://www.beinsadouno.com/lectures.php?id=179

Като се говори за Любовта, дохождаме и до други два принципа – Вяра и Надежда, които имат отношение към нея. Тогава казвам: Надеждата оживява, Вярата възкресява, а Любовта съединява. Надеждата има отношение към сърцето, към чувствата, към физическия живот. Имате ли нужда от Надежда, кажете: “Господи, облечи ме в Надежда.” Надеждата не се дава, но се облича. Тя е дреха, с която човек се облича. Обличането, даването са Божествени процеси. Казва се, че Вярата възкресява. Тя има отношение към човешкия ум. Следователно, Възкресението подразбира придобиване на Светлината. Когато имаш нужда от Вяра, ще кажеш: “Господи, изпълни ме с Вяра”. Вярата не се дава, тя изпълва човека. Когато имаш нужда от Любов, ще кажеш: “Господи, съедини ме с Любовта”. Значи, Животът се придобива чрез Надеждата, Възкресението – чрез Вярата, а съединението – чрез Любовта.

Мислех си върху това.

Ще изложа разсъжденията си.

Хората ,които застават и с телата си оформят красивия кръг на паневритмия ,всъщност пресъздават образно едно пространство на Любовта.В кръга ги довежда Надеждата.Вярата ,е това което възстановява връзката им с божественото начало.Колкото по-голяма е Вярата,толкова по-близо са те до придобиване на Светлината.Божествената Светлина.Упражнението Тъкане показва работата ,която всеки извършва на земята.Виждаме кои са упражненията ,които следват след Тъкане-Мисли,Аум.Прави мисли и молитва са нужни на човека от този момент нататък.Изгрява слънцето и живота продължава,но нещата имат нов смисъл.Това ни разкриват според мене тия упражнения.След тях започват серия от упражнения,които са символ на осъзнатата будност,на осъзнатото действие в името на Любовта.

Връщам се мислено на моя въпрос.Дали пък тази размяна на местата,не е свързана с мъжкото и женското начало и тяхната роля според божествения план в целия този процес.Хората -мъже и жени всъщност не олицетворяват ли точно тези две начала.Ако в целия този процес на човешко развитие,първо на мъжкото начало е била отредена ролята да закриля,огражда и пази (като външен кръг) пространството на Любовта,в което божествените енергии идват,а женското начало да бъде опора,спътник и най-близка връзка с Първоизточника(символичен образ ,на който е Центъра на кръга).Така заедно и поотделно те вървят и градят.Но идва момент за смяна.Тая смяна може да има отношение към възстановяване на загубена връзка с Първоизточника на мъжкото начало???Не съм сигурна.Така си го помислих снощи.Спирам до тук в тези разсъждения.Имам още да се уча и доста хляб да изям преди да разбера и ако трябва да го разбера.

Благодаря ви за разбирането.

Ще последвам съвета ти Томи ,даден в една друга тема днес.

Поздрави.

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

Интересно каква дискусия породи въпросът за смяната на местата!?! Изглежда, че толерантността и това да "можеш да влезеш в обувките на другия" е важна тема.

По отношение на по-широките стъпки, които трябва да прави външният патрньор - това важи само за малките кръгове, когато кръгът е голям това не се забелязва толкова.

За това, че жената е отляво, а мъжът отдясно, в първите паневритмии не се казва. Когато гледаме архивните снимки от Рила , виждаме че много двойки са съставени от двама мъже или от две жени. Впоследствие, следвайки закона на съответствията се е наложил сегашният начин на изпълнение: както в тялото отляво преобладават "женските", магнетични енергии, а отляво - електричните, така и на външен план жената е заела изходна позиция отляво. Трябва да си припомним седемте херметични принципа, на които почива паневритмията, четвъртият от които е принципът на поляризацията.

В книгата си "Паневритмия - философия, мъдрост, откровение" Георги Стойчев припомня, че си разменяме местата 7 пъти, като по този начин изобразяваме седемте кръстосвания на двата енергийни потока Ида и Пингала, при което се оформят седемте главни чакри.

Така, че тъкане е упражнение на партньорското единение.

Интересно преживяване е когато си раменяме местата да се поставим мислено на мястото на партньора си, да се опитаме да усетим неговата душевност. Това нещо научих, експериментирайки преди години на едно занимание със Александър Стойчев, който проведе едно чудесно интерактивно занимание върху това упражнение. Опитайте и вие.

Линк към коментар
Share on other sites

здравей Klaudia.

Съсредоточавам вниманието си на момента в упражнението, когато партньорите се разминават. Тогава става едно даване и възприемане от единия към другия. Погледа и усмивката вършат това. В тая една секунда става нещо велико. За мен, тая секунда поддържа хармонията между партньорите и ги води в упражнението. Отдалечаване, вървене напред, приближаване и с нетърпение очакване на момента, когато с поглед и усмивка се обменят светли мисли и топли чувства.

Поне за мен нещата в това упражнения стоят така. Всеки е свободен да опита и да си вади изводи и заключения.

Поздрави.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.

Благодаря за споделените мисли.

alma9,днес прочетох мнението ти и изведнъж в мен зазвуча песента .

13. Тъкане

Всеки ден, всеки час, всякоя минута

ний сновем и тъчем най-красиви мисли,

и живот свет и чист

във душите вливаме.

Нека мир и любов в сърца ни да царува,

доброта, милосърдие в нази да живей.

Светлина и веселие навред да грей.

Цветенцата аромат сладостен пилеят,

птичките в небесна шир

чуруликат, пеят.

И дъждеца ромоли над ниви и ливади.

Тъй и ний всеки ден, всякоя минута

ще работим, ще растем и добро ще сеем,

и в душите си красиви мисли ние да втъчем.

.......................

Истинска ода на Радостта.Пожелавам си всички хора да я преживеят.

Да е хубав и светъл денят на всички ви.

Поздрави.

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Всеки ден, всеки час, всякоя минута

ний сновем и тъчем най-красиви мисли,

и живот свет и чист

във душите вливаме.

Нека мир и любов в сърца ни да царува,

доброта, милосърдие в нази да живей.

Светлина и веселие навред да грей.

Цветенцата аромат сладостен пилеят,

птичките в небесна шир

чуруликат, пеят.

И дъждеца ромоли над ниви и ливади.

Тъй и ний всеки ден, всякоя минута

ще работим, ще растем и добро ще сеем,

и в душите си красиви мисли ние да втъчем

Как мислите, текстът на първия куплет дали се отнася за нас, човеците? Кой говори тук? В състояние ли сме ние всеки час и всякоя минута да тъчем най-красиви мисли? Допускала съм , като знам как даден текстът на паневритмията, че тук се говори от името на Онези, които ни изпращат светлите мисли, и затова са наречени Вестители - или на гръцки - Ангелои. А вторият куплет е нашият, на човеците, отговор . И тогава ние заедно, двете йерархии тъчем тъканата на живота. А може би са само мои фанатазии?

Линк към коментар
Share on other sites

:) Много хубав въпрос.

Учителя ни е давал съвети как да си помагаме. Ако някой наш брат/сестра има проблеми да изпратим хубави мисли. Добрите мисли са изпълнени със Светлина. А и мечтите ни за красиво, хармонично, изпълнено с Любов бъдеще. Радостта от живота, това, че се учим ни дава пълнота.

Разбира се Ангелския свят ни помага неотлъчно.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...