Диана Илиева Добавено Септември 15, 2011 Доклад Share Добавено Септември 15, 2011 Мария, това е твое мнение, което аз бих нарекла предубеждение - не се произнасяй така, все едно че е факт. Ще започна и аз като Антон, т.е Емил от Льонеберя - в твоя пост има поне 15 грешки, виждате ли ги и вие? Първо ГМ-жито наистина няма, ако все пак има, моля, докажи го - назови сорт, фирма производител. Флейксовете били направени от ГМ-жито - откъде разбра? Ако имаш предвид корнфлейкс, той е направен от царевица, която почти сигурно е ГМО, но не е жито; също така не е вярно, че е използвана ГМ-царевица, заради някакво улесняване (какво?) на производството на зърнени закуски - няма нито едно сортово описание, както и нито една реклама, че ГМ-царевицата се обработвала по-лесно на флейкс, а ако имаше и най-малка способност за такова нещо, бъди сигурна, че нямаше да го пропуснат. Пшеницата била пълна с нишесте - не е вярно, тя не е толкова богата на нишесте, спрямо други житни култури, да не говорим пък за картофите, които са предимно нишесте, обаче кой знае защо не ги правят на хляб, защо ли? (картофите са вкл. и по-евтини, като суровина). Глутенът е протеин, т.е белтък, а не нишесте, което по същността си е въглехидрат. Той не се е получил вследствие на хибридизацията на пшеницата, има си го просто, както впрочем и в лимеца. Работата е там, че все повече хора развиват белтъчни алергии, което е съвсем друга тема. За протокола - не само, че няма ГМ-жито, ами и хибридна пшеница не знам да има. Има селекции, да, но това са прави, стабилни сортове, а не хибриди. Обаче разни измислени сайтове и измислени специалисти, като г-н Елмазов, все говорят за хибридна пшеница - къде е тя, кой именно сорт пшеница е хибрид, нека и аз да разбера? Също така попаднах на уникално изречение - "Ще ви кажа само един факт – всички хибридни пшеници до голяма степен въздействат върху репродуктивните способности на човека със своята хибридност - със заника на своите способности да се размножават те влияят и на човешките възможности в тази посока." на същия този господин от тук. И това според него е ФАКТ?!?!? Че как разбра той, има ли изследване и как го направиха това изследване, след като няма хибридна пшеница. Цялото интервю е пълно с глупости. Но за съжаление не е само глупаво и смешно, това е злоупотреба с лековерните хора. Моля, не вярвайте на такива лъжеспециалисти и лъжеинформация. Да кажа нещо по принцип за хибридизацията на растенията, това е нещо съвсем нормално и естествено и цели не само високи добиви, ами и общо подобряване на показателите. Ако хората не селекционираха нови сортове от дивите такива, просто ние с вас сега нямаше да имаме нито домати, нито чушки, нито краствици, нито ябълки, круши и т.н., такива, каквито ги виждате в момента в градините си. Доматът е бил донесен от америка като странно декоративно растение, което завръзвало дребни червени плодчета, с размер между лешник и орех, с дебела, твърда ципа и пълно със семенца, почти без месеста част и блудкави на вкус. Краставиците - дребни, бодливи, семенчиви, силно горчиви ... да продължавам ли? Още преди много векове, хората забелязали, че ако посеят един сорт домати до друг и на следващата година посеят техните семена, то поколението е с много по-едри, или по-вкусни, или по-розови примерно плодове. И започнали да го правят умишлено. Това е то хибридизацията. Ако някой вижда тук нещо силно гадно, вредно, ненормално ... нека посочи какво е то. Това се получава и естествено в природата. Посредством естествената хибридизация се получава примерно по-студоустойчиво поколение или пък с по-привлекателни за животните плодове, които пък неволно способстват за разнасянето и разпространението на тези семена на по-големи територии. Това, че зеленчуците, които купуваме от супермаркетите не са вкусни, се дължи не толкова на селекцията и хибридизацията, колкото на условията на отглеждане. Домати или краставици, от същите сортове, отгледани при естествени, слънчеви условия в градина дават прекрасни вкусови качества. Е, наистина, за търговската мрежа има и селекции на по-твърди домати, за да не омекват бързо и лесно, да издържат на транспорт от дълбоките провинции до големите мегаполиси, но ... тук вече май ние сме си причината - защо сме се натъпчили да живеем в мегаполисите? За да имаме високи заплати? За да си купуваме глезотийки? На каква цена обаче? Болни и алергични, ние и децата ни. Колко от пишещите тук, уж от духовното се интересуват, а май без материалното на големия град не могат? Нека да кажа и още нещо - повечето от вас, ако ви дам едно съвсем обикновено жито, обаче пакетирано като био-жито, ще решат че ядат нещо съвсем различно. И т.нар. биомагазини просто са яхнали вълната на модата на биопродуктите и ви продават едни неща, на прескъпа цена, дето съвсем не е ясно какви са, като производство. solej, jul и Латина 3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Септември 16, 2011 Доклад Share Добавено Септември 16, 2011 (edited) Диана,можеш да посетиш магазина и пекарната Слънце Луна в София и да направиш дегустация.Житата не са пакетирани,а в конопени чували и ти го мерят,а хлябът се меси и пече на място,така че можеш отново да видиш , пипнеш и опиташ... Във въпросния магазин житата са внос от Австралия. За февруарския житен режим си купих бг лимец,носеше ни на паневритмията при Ина Дойнова една сестра.Да, българският лимец е много по-хубав и вкусен от вносния,беше наслада за сетивата.Тази зима смятам да се заредя с български,независимо,че е поне двойно по-скъп,заслужава си и като вкус и като поощрение към бг производителите,заети с тази не лека задача да го произвеждат в родината. Биопродуктите не са само мода,а въпрос на осъзнат избор за някои хора,и въпрос на бъдеще. http://www.sunmoon.bg/ Редактирано Септември 16, 2011 от Мария-София Eshavt 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
prana_plovdiv Добавено Септември 24, 2011 Доклад Share Добавено Септември 24, 2011 За гмо пшеницата:1.САЩIn December of 2002 Monsanto applied for government approval to commercially grow their genetically modified (GM) wheat in the U.S. and Canada. This wheat has been modified for resistance to Monsanto's herbicide Roundup. This means more chemicals will be sprayed on the crop. Цитатът е от тук.2.Австралия. Виж тук.3.Канада. Виж тук.4. Ето и нещо наше, макар че ми се струва, че е евтина реклама. Мария-София 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Септември 24, 2011 Доклад Share Добавено Септември 24, 2011 (edited) prana_plovdiv, не предполагах, че вземаш под внимание информация от подобни сайтове. Ясно е, че ако някой иска да вярва и да се ужасява от нещо, винаги ще си намери нужните източници. Ако ще е такава работата - мога да дам изобилие от "достоверни" сайтове - ето . Написано е уж интелигентно, уж безпристрастно, уж като новина, пък що така, ама хич не му вярвам? Ами защото е пълно с глупости и грешки. Първо пшеницата никога не е била поливна култура, второ - тя се сее като есенник, т.е развива се основно есента и пролетта, като още в началото на лятото зърното узрява и е готово за прибиране. Я се сетете за случай на провалена житна реколта в България поради суша? Няма такъв, а сме имали сушави години, особено напоследък. Реколтата се проваля от измръзване при безснежна зима, също преди няколко години от наводнения, но от суша ?!?! Друг пример от същия сайт - отворете Плодово-чаените напитки са вредни за здравето. Та там "компетентен" човек тотално не различава цариградското грозде от физалиса - две култури, на които аз лично не мога да намеря нищо общо, освен че имат зелени листа А това се води някакъв агро-сайт. Нямам намерение да пиша повече. Всеки си решава за себе си, какво е достоверно и какво не. П.П. За протокола - аз никак не одобрявам ГМ организмите и правя каквото мога за неразпространението им. Редактирано Септември 24, 2011 от Диана Илиева Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мария-София Добавено Февруари 18, 2012 Доклад Share Добавено Февруари 18, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=VI63tH4sdDM&feature=player_embedded Розалина 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Alexander Добавено Април 29, 2013 Доклад Share Добавено Април 29, 2013 (edited) Silvina Belopoicheva: "Вчера баба на село ми подари чудни семена на домати. Според нови разпоредби, бабата може да се окаже престъпник. Разпространявайте това! Важно е!" Редактирано Април 29, 2013 от Alexander Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
boji dar Добавено Март 18, 2014 Доклад Share Добавено Март 18, 2014 Здравеите. Искам да попитам дали някои като яде лимец-накиснат или покълнал му горчи.Аз преди известно време си поръчх по интернет и независимо дали го кисна или покълвам или го ям така ми горчи .Интересно ми е ,че като го сваря не усещам горчивина и не мога да си отговоря къде е проблема -в мен или в ЛИМЕЦА.БЛАГОДАРЯ. П.С. между другото като го покълвам го приплаквам минимум 10-15 пъти така че не може да е от не- миене. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Добавено Април 14, 2014 Доклад Share Добавено Април 14, 2014 Здравейте! Един практически въпрос - някой правил ли си е хляб от лимецово брашно с машина за правене на хляб (т. нар. домашна хлебопекарна)? Аз се опитах, но не стана... Ще се радвам, ако някой сподели рецепта (сигурно съотношението на съставките не ми е било добро, но в интернет нищо не мога да намеря). Благодаря Чудесно! Уцелил си истинско лимецово брашно! Обикновено с истинско лимецово брашно не може да се направи нито един аналог на някое пшенично изделие поради различното съдържание и структура на глутена и скорбялата. Т.е. става си, но изделието е ронливо, при това в значителна степен. С по-разпространените продукти в търговската мрежа става стегнат хляб, с нож да го режеш (включително и аз си правех такъв), което си е... подозрително. Решението - купувайте лимец от доверени производители и си го мелете в домашни мелници без да отделяте каквото и да е било от крайния продукт. Полученото брашно е истинско. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.