Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл на деня - 24.08.2009 г. - 30.08.2009 г.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 24 Август 2009 г.

„Както мозъкът, така сърцето и дробовете имат двояка функция - физиологическа и психическа. Като изучава физиологическата им функция, човек постепенно отива към психическата. Сърцето не пречиства само кръвта, но и чувствата. Дробовете не пречистват само въздуха, но те са олтар, на който се поставят мислите, чувствата и желанията на човека да се пречистят. Само така човек ще разбере функциите, които те изпълняват. На този олтар гори жертвеникът на свещения огън, който пречиства и калява нещата.”

Из Огън на пречистване, УС, 1 декември 1935 г., София, Изгрев.

Молитвен наряд за понеделник:

Добрата молитва

Псалом 91

Псалом 23

Господнята молитва

Да се прослави Бог... - формула

Благославяй - песен (само текст)

Молитва на царството

Псалом 143

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 25 Август 2009 г.

„На физическия свят човек трябва да пази нормалната топлина на организма си - от нея зависи здравето му. В духовния свят той трябва да пази вътрешния огън, да не го загасва. Той е наречен „свещен огън”. За да гори свещеният огън постоянно, това зависи от правилното кръвообращение, от правите мисли, чувства и постъпки на човека. Изгаси ли свещения огън в себе си, човек се натъква на обикновения огън, дето горенето не е пълно.”

Из Свещеният огън, УС, 10 ноември 1935 г., София, Изгрев.

Молитвен наряд за вторник:

Добрата молитва

Псалом 91

Псалом 23

Господнята молитва

Да се прослави Бог... - формула

Ще се развеселя - песен

Пътят на живота - молитва

Псалом 27

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 26 Август 2009 г.

„Сега аз имам за тази муха особено понятие. Знаете ли колко ми е обична тази муха сега? Като ми е дошла на гости, гледам, приятно ми е. Като че един човек. И тя е творение на Бога. И нея я направи чрез Неговото слово. Онези същества, които са я създали, са били много умни. Има някои много хубави черти в мухата, които са доста умни. После, някои от тях са доста предвидливи. Някой път ще забележите, искаш да направиш нещо лошо и мухата дойде и кацне на носа ти. Казва ти: „Мисли, мисли! Не е право, ти си човек, може да влезеш в затвора.””

Из Радвайте се и веселете се, 23-та НБ, 6 март, 1938 г., София.

Молитвен наряд за сряда:

Добрата молитва

Псалом 91

Псалом 23

Господнята молитва

Да се прослави Бог... - формула

Песен на светлия път - (текст) + Инструментал (№98)

Молитва на братството

Псалом 19

Псалом 103

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

И мухите, и другите живи същества, та дори и "неживите" говорят. Целият свят край мене ми говори, дава ми знаци, насочва ме.

Интересното е, че и аз доста често си говоря с мухите./Мале, повечето хора, които прочетат това, ще ме помислят за луда!/ Ами благодаря им, когато ме събуждат навреме, когато ме подтикват да стана и да свърша нещо, да изчистя, да изляза навън,такива работи. Рядко убивам муха, обикновено ги хващам и ги пускам да излетят живи от прозореца. Случвало се е просто да дръпна пердето, да ги подканя да излетят и те излитат навън. А понякога не излитат, щото ако ме оставят на спокойствие, ще си полегна и нищо няма да свърша.

Просто не очаквах да видя такава мисъл на деня, но е много вярна, разбира се.

Редактирано от latina
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 27 Август 2009 г.

„Животното има съзнание, което е на по-ниска степен на развитие от човешкото. Божественото начало в животното още не е пробудено както в човека, но все пак съществува. Животното е животно, човекът е животно и човек, ангелът е човек и Бог едновременно. Животинското, човешкото и Божественото естество в човека говорят за различните степени на съзнанието.”

Из Трите книги, УС, 8 декември 1935 г., София, Изгрев.

Наряд за Четвъртък:

Той иде - песен (само текст)

Плодовете на духа - молитва

Псалом 112

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 28 Август 2009 г.

„Когато говоря за любовта между хората, аз имам предвид следната идея: онзи, който ви обича, той всякога ще ви донесе нещо ново от Божественото съкровище. Който ви обича, той всякога ще ви донесе онова същественото, от което се нуждаете. И когато вие обичате някого, също така трябва да му донесете нещо ново от Божественото съкровище. Не е достатъчно само да му казвате, че го обичате. Не, вие ще му донесете нещо, от което той ще остане доволен. И тогава между вас ще се образува вътрешна връзка. Щом между двама души се образува вътрешна връзка, това показва - Бог присъства между тях. Бог е, Който образува вътрешната връзка между хората.”

Из Закон за контролиране, 12-та НБ, 19 декември, 1937 г., София.

Наряд за Петък:

Фир-фюр-фен - песен

Молитва на триединния Бог

Псалом 44

Редактирано от Ася_И
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 29 Август 2009 г.

„Който носи тежестите на страданието, живее в обикновения огън; който носи тежестите на радостта, живее в свещения огън. Страданията показват, че горенето в пещта ви е непълно, затова се отделят дим и сажди. Спасението се състои в преобразуването на непълното горене в пълно. Щом горенето е пълно, вие влизате в свещения огън.”

Из Свещеният огън, УС, 10 ноември 1935 г., София, Изгрев.

Наряд за Събота:

Бог е любов - песен

Малката молитва

Псалом 25

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

"Помнете: вън от свещения огън няма живот. Той изпълва цялото планетно и междупланетно пространство. Като се говори за огън, мнозина мислят, че той се пали и изгасва. Това се отнася до обикновения огън, който сутрин се пали, вечер се оставя да изгасне. Обаче свещеният огън вечно гори. ... топлината на свещения огън е винаги една и съща. Той внася добро разположение на душата и на духа. Онзи, в когото гори свещеният огън, всякога е добре разположен; той се отличава с вътрешен мир и спокойствие, с вяра и любов към Бога. Изгаси ли свещения огън в себе си и влезе в обикновения огън, човек става нервен, неразположен, всичко го смущава. Той се оплаква от лишения, от беднотия, от болести.

Следователно, щом страдате, щом сте нещастни и смутени, ще знаете, че живеете в обикновения огън. Сами сте изгасили свещения огън и сами отново ще го запалите. Съвременните хора палят свещения огън само в светли дни на живота си и след това бързат да го изгасят. – Защо? – Скъпо струвал. След всеки светъл ден те палят обикновения огън и сами си правят пакости."

...........

"тежестите на радостта" - колко точно е казано. Това като разбере човек, много неща в живота му тръгват по-плавно.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 30 Август 2009 г.

„Обикновените работи лесно се забравят, а необикновените, които произлизат от свещения огън, остават за вечни времена, те никога не се забравят. Забравиш ли нещо, не се мъчи да си го припомниш, то е обикновена мисъл. Благодари, че си я забравил. Ако губиш богатството, знанието, силата си, ще знаеш, че си изгубил нещо човешко, а не Божествено. Не съжалявай, че си изгубил човешкото, но се стреми да придобиеш Божественото и да го запазиш. Разумният свят допуща загубването на човешките работи, за да оцените Божествените, които са вечни и безсмъртни.”

Из Свещеният огън, УС, 10 ноември 1935 г., София, Изгрев.

Молитвен наряд:

За всеки ден:

Добрата молитва

Псалом 91

Псалом 23

Господнята молитва

Да се прослави Бог... - формула

Неделя:

В началото бе Словото - песен

Добрата молитва

Псалом 61

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...