Roemy Добавено Декември 19, 2006 Доклад Share Добавено Декември 19, 2006 Да. вегетарианството - ако е умерено и балансирано - помага и на ума и душата, без разбира се да предопределя самостоятелно тяхното състояние. Небалансираното вегетарианство може да бъде вредно и за ума и за тялото, но това е вярно за абсолютно всички небалансирани режими, пропагандирани на толкова места. Почти във всеки от тях "има по нещо", но доведе ли се до крайност, може да навреди. Това го знам от опит и от много хора, за които знам какво им се е случило. Има обаче и още една уловка - щом като вегетарианството не предопределя здравето и духовната извисеност, дайте да си папаме мръвки - нещата само ще се влошат. Не да "допълним" вегетарианството с месо, а да го балансираме, без да е необходимо да включваме месо - това е изкуството. Ще взема по-нататък отношение предвид на дългогодишните ми интереси в тази област, но първо да прочета написаното в този сайт досега по тази тема, а то е твърде много И все пак, някой ако има конкретни въпроси... Да Добромир, аз имам конкретен въпрос.Какво разбираш под балансирано вегетарянство, без да е необходимо да включваме месо?Още нещо, когато човек има намалени стойности на витамин Б12 в кръвта , здравословно ли е вегетарианството?От всеки един доктор слушаме ,че месото е един от сериозните источниците на белтъчини, въпреки че аз съм на друго мнение. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Декември 20, 2006 Доклад Share Добавено Декември 20, 2006 (edited) Един от... - да. Но в света има близо 2 милиарда души, които никога или почти не са яли месо. При тях болестите на цивилицазията като цяло са по-редки. Има обаче някои от тях, които принудително (в третия свят) или по други причини (например тук) се хранят небалансирано вегетариански и при тях има други болести. За да се постигне балансиране има много неща за казване, а има и индивидуални моменти, все пак общото от важните неща може да се схематизира по следния начин: 1. Да се включват допълващи се растителни източници на белтъци - например ядки, бобови, пълнозърнести житни, кълнове, листни зеленчуци и евентуално някои, приемани като добавки - цветен прашец, бирена мая, водорасли. 2. Да не се злоупотребява с концентрирани захари и белобрашнени изделия, те не само не заместват месото, но и изместват аминокиселините и от там това често срещано поведение води до недоимъчни състояния, но не поради самото вегетарианство, а поради рафинираните продукти. 3. Вит. В12 естествено се произвежда от полезните чревни бактерии, ако няма дисбактериоза. Ако понякога се ядат млечни - те го съдържат. Иначе от чисто растителните - ферментиралите продукти - соеви, туршии, хлебна и бирена мая и др., макар и в малки дози го имат, а той изобщо е необходим в съвсем малки дози. Обикновено недоимък се получава не от вегетарианство, а от стомашни болести, нарушаващи усвояването му (тогаваколкото и да се яде месо, пак се развива пернициозна анемия) или наличието на паразити в червата, които изконсумират витамина. 4. Друг елемант, който се счита за критичен във връзка с безмесното хранене, е желязото. Отново иде реч да не се прекалява с рафинираните, бедни на минерали храни, а да се ползват пълнозърнести такива, както и листни зеленчуци, плодове (особено кайсии, праскови, смокини и цитруси), леща, натурални ядки и семена. 5. Обществото ни е така устроено, че ако някой месоядец боледува тежко, няма да го отдадат на месоядството, но ако се случи с вегетарианец (а на всеки може да се случи!), обвиняват вегетарианството му. Всеки е свободен ако си мисли, че това ще оправи нещата (ама няма), да се върне към смесено хранене - и все пак бих препоръчал да не преминава направо от небарансирано вегетарианство към месоядство, а отначало да се опита да го балансира - и вероятно ще се откаже от връщането към месна храна. Има разбира се и други причини, както и други терапии, които в случаи на зобаляване следва да се имат предвид - индивидуално, в зависимосто т човека и здравословния му проблем. Редактирано Декември 20, 2006 от Добромир Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ваня Добавено Декември 20, 2006 Доклад Share Добавено Декември 20, 2006 ВИТАМИН В12 /ЦИАНКОБАЛАМИН/ Антианемичен витамин. Има висока биологична активност. Черният дроб е основното му депо, където се извършват и главните обменни процеси. Витамин В12 е един от най-активните регулатори и стимулатори на възстановяването на кръвотворните органи. Участва в белтъчната и мастна обмяна, предпазва черния дроб от мастно израждане. Потребностите му нарастват при бременност, кърмене, усилен растеж и физическа работа. Среща се в малки количества в горската и градинска ягода, касиса, млякото и др. Прилагането му при злокачествена анемия предизвиква увеличаване количеството на ретикулоцитите, хемоглобина и еритроцитите с приближаване до нормалното ниво след 6 - 8 седмици от началото на лечението. При левкопения и тромбоцитопения се наблюдава бързо увеличение на количеството на левкоцитите и тромбоцитите, отстраняват се стомашните и чревни разстройства. Използва се за лечение на поражения на чревния канал и черния дроб, при отравяне с олово /заедно с метионин/, макроцитна анемия, при бременни /едновременно с витамин С/, улцерозен колит, глосит, афтозен стоматит, вирусен хепатит, акне, себероичен дерматит, херпес зостер, невралгии, алергични заболявания /бронхиална астма, уртикария, хронични алергични дерматити/, мигрена, остеоартрити, остеопороза и др. При лечението е за предпочитане да се прилага подкожно или мускулно, тъй като пер орално е по-слабо ефективен. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ваня Добавено Декември 20, 2006 Доклад Share Добавено Декември 20, 2006 Източници на витамин В 12 във вегетарианската диета Витамин В 12 е необходим за разделянето на клетките и образуването на кръвните елементи. Препоръчваните дневни нужди от витамин В 12 са много малки – 1 m Вегетарианци, които преди това са консумирали месни продукти разполагат със запаси от витамин В 12, които са им достатъчни за 20-30 и повече години. Източник на витамин В 12 е бирената мая, която се предлага и под форма на таблетки. Добър източник на витамин В 12 са овесените ядки и всички останали житни растения. Някои от предлаганите на пазара продукти са обогатени на витамин В 12, затова предварително се уведомявайте за съдържанието на купуваните от вас храни. Соевото мляко и соевите аналози на месото също са обогатени с витамин В 12. Добър източник на витамин В 12 са водораслите. Някои вегетарианци набавят витамин В 12 чрез хранителни добавки, различни комбинирани мулти – витаминни препарати и др. Понякога те съдържат много по-големи от необходимите количества витамин В 12, който не се абсорбира в стомашно-чревния тракт. Затова тези добавки трябва да се приемат няколко пъти седмично. източник: http://rakovina.net/ и цялата статия "Вегетариански източници на пълноценни хранителни вещества": http://rakovina.net/01.php?name=st/st_cuh0...u4=inc_menu4_00 Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mindfield Добавено Декември 20, 2006 Доклад Share Добавено Декември 20, 2006 Мерси зa статиятa Ваня. Аз на статия под която не е даден източник, трудно бих се доверил. Иначе може и да е обективна. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
КирилЗен Добавено Декември 22, 2006 Доклад Share Добавено Декември 22, 2006 (edited) От близо 5 години съм вегетарианец(не ям плът и кръв) и се 4увствам страхотно- ве4е нищо не е в състояние да ме уплаши или ядоса. Да, хората са създадени всеядни- могат да се хранят с какво ли не. Но освен това са създадени съзнателни- да могат да ИЗБИРАТ какво да правят. В месото няма НИЩО, което да не се съдържа в други храни, Мле4ните продукти съдържат вси4ки незаменими аминокиселини както и Б12 . Маслините , сусамовото и конопеното семе- също, П4елният прашец допълва несъвършеният състав на останалите растителни изто4ници на белтъ4ини и витамини. п.с. от месото хората(и ме4ките) стават стръвници. Редактирано Декември 22, 2006 от КирилЗен Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Зверчето Добавено Януари 25, 2007 Доклад Share Добавено Януари 25, 2007 (edited) Не мога да разбера какви са тези притеснения покрай това, как може да навреди неправилното вегетарианско хранене... всяко живо същество притежава някакъв инстинкт за самосъхранение. Когато нещо в организмът ни не е както трябва - той си дава много ясни сигнали за това. Например на моменти по-силно ни се ядат определени храни. Дори това да не се случва с всеки, то поне се знае, че липсата на нещо винаги дава някакви индикации. Не ям месо /от близо година/ не за да не тровя тялото си, а просто защото ми е жал за животните. Много е досадно, когато почнат да ми обясняват как ще се разболея от 100 болести и един ден, когато имам деца ще вредя и на тях. Аз не карам никого да се отказва от месото, не искам и на мен да ми казват какво да правя- това е въпрос на личен избор. Редактирано Януари 25, 2007 от Зверчето Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Януари 25, 2007 Доклад Share Добавено Януари 25, 2007 (edited) Много от вас, които сега чета, са изключително ангажирани в този форум; дълги обяснения в услуга на вегетарианството. А защо не сте във форума, който е абсурден - дали да се убиват бездомните кучета??? Там трябва да са вегетарианците. Има достатъчно книги, които касаят биохимията.... нали? Тук става въпрос за етичния момент. Не за това, кои витамини са ни полезни. Според мен е безобразно да се яде месо, но това е мое мнение. Човешкият живот струва толкова, колкото и на кравата, и на козата, и на бобъра, и на змията, и на плъха, и на гнидата... По презумпция ние нямаме право да ядем месо, ако спазваме - не божествените закони, а човешките. Едно нещастно теле не ми е виновно, че на мен ми се яде телешко. Телето не ми обяснява моята необходимост от специфични аминокиселини, то е допълнение - ми обяснява науката... Къде съм аз в тази верига? Изборът е мой дали да ям или да не ям месо. Общо взето, чужди карми не ми трябват, имам си достатъчно утежнения. Това е окултен закон. Редактирано Януари 25, 2007 от Мона Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Януари 25, 2007 Доклад Share Добавено Януари 25, 2007 Лесно е да се объркват различните видове ценности. Съществуванието на всяко едно нещо е равнопоставено, докото всички те са проява на Едната Същност. Но от друга страна, съществува и йерархия, в която човешкият живот е по-ценен от този на животното, а неговият - от този на растението. Възможни са наистина много перспективи и възможности, но това не означава, че каквото и да правиш е все едно. Все повече хора, успели да се откъснат от фанатизма, бързат да се прилепят към неговата противоположност - аперспективизма. Но и двете позиции са въртене в кръг и задържат еволюцията на съзнанието. Достатъчно е да наблюдаваме "според делата им" двете групи - и ще видим какво е действителното положение с резултатите от техния мироглед, отвъд възможността да се аргументира и критикува това или онова... Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Януари 25, 2007 Доклад Share Добавено Януари 25, 2007 Оправдай тогава живота си - защо твоя живот е по-ценен от живота на дървото и ще те признаят за гений на метафизиката. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Януари 25, 2007 Доклад Share Добавено Януари 25, 2007 (edited) А ти докажи на практика, че за теб е едно и също да откъснеш тревичка или да отсечеш глава! Или пък - ако така ти харесва повече - да избираш между това да настъпиш скорпиона една секунда преди да те ужили смъртоносно, или да изчакаш тази секунда? Редактирано Януари 25, 2007 от Добромир Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Валентин Петров Добавено Януари 25, 2007 Доклад Share Добавено Януари 25, 2007 Човешкият живот струва толкова, колкото и на кравата, и на козата, и на бобъра, и на змията, и на плъха, и на гнидата... Изборът е мой дали да ям или да не ям месо. Общо взето, чужди карми не ми трябват, имам си достатъчно утежнения. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Януари 25, 2007 Доклад Share Добавено Януари 25, 2007 Едното е емоционален избор, другото е свръхчовешки. Не знам как и какво ще избера. Но зная, че ще предпочета да отсека своята собствена глава, отколкото главата на телето. Защото телето е невино, но не и аз. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Зверчето Добавено Януари 26, 2007 Доклад Share Добавено Януари 26, 2007 Ама наистина ли има хора, които могат да сравнят кръвта на животно и ужаса, който би бил изписан на лицето му в кланницата например с това, което се случва като откъснем плод от дърво, което всяка година ражда и плодовете така или иначе падат, когато плодът презрее ??? Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Януари 26, 2007 Доклад Share Добавено Януари 26, 2007 Има всякакви хора. Най-вече такива, които се хранят с месо и други, които не се хранят с месо. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Буболече Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 Наблюдавала съм хора, които се хранят изключително и само с месо - с течение на времето чертите на лицата им се изострят, като характер са доста безкомпромисни и конфликтни личности, не търпят чуждо мнение и държат в почти всички случаи да налагат своето. Склонни са да проявяват агресия. Обратното се наблюдава при вегетарианците - чертите на лицето са меки, погледът бистър, толерантни са като характери и склонни да отстъпват. Човек е това с което се храни. А съзнателният избор който правим за храна отговаря на вибрациите на нашето развитие, поне според мен. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иво Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 Да Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 Аз не се храня с месо от 12 години. Имам остри черти на лицето. Ако се закръглят, ще се самоубия. И характерът ми не е на овчица. Колкото повече има един човек остри черти, особено остър нос, толкова е по-умен. Облите форми или зкръглените, са характерни за друг тип хора. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Gele Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 Вегетарианството е начин на живот. Всеки ,човек който не яде месо има различна мотивация. Моят скромен опит е следния. След около определен брой години в които не се употребява месо,откриваш все повече неща и предимства на безместните ястия,които са описани подробно. Разбираш и чустваш по-себе си,че си по здрав и издържлив. и т.н.... ! Препоръчвам безместния начин на хранене на всеки,който реши да тръгне по този път. не се страхувайте. няма да навредите на здравето си! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Зверчето Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 Не съм съгласна, че вегетарианците са по-разбрани /например.../ хора. Мисля, че единствената ми разлика с "месоядните" е, че просто не ям месо. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Буболече Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 (edited) Мона аз не говоря за генетично унаследени черти на лицето, а за такива придобити в последствие. Редактирано Февруари 9, 2007 от Буболече Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 Ок, но според мен няма значение дали си вегетарианец или не по отношение на чертите на лицето. Всичко е въпрос на метаболизъм. Вегетарианците най-вече имат по-добър черен дроб (освен, ако не са алкохолици) и по-ниски нива на пролактин. Но темата се усложнява. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Буболече Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 А също и по-ниски нива на хемоглобин Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 (edited) Имах предвид хормони, защото пролактинът е хормон. Ти говориш за понижаване нивото на микроелемнтите и желязото. Има и изключения. Моето ниво на хемоглобин е нормално, както и кръвното ми налягане е като на спортист. Но и баща ми, без да е вегетарианец, а дори напротив, е със същото ниво, както и баба ми. Т.е. това е ген. При повечето жени-вегетарианки настъпват проблеми по време на бременността именно заради свръхпроизводството на пролактин (необходим за кърмата); недостигът му води до големи усложнения, както и тумори на хипофизата. Добре е темата за вегетарианството да се изведе на по-високо ниво. Аз съм вегетарианка, но не желая да убеждавам никой в нищо. За мен то не е здравословен избор, а етичен. Редактирано Февруари 9, 2007 от Мона Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Буболече Добавено Февруари 9, 2007 Доклад Share Добавено Февруари 9, 2007 Аз например съм с много ниско ниво на хемоглобин както и с ниско кръвно налягане, но това не може да се припише на вегетарианството както се опитват да спекулират с мен някои медицински лица, защото и като дете, когато съм яла месо също съм била с нисък хемоглобин и кръвно. Наистина всичко е въпрос на ген. А иначе вегетарианките може да имат проблеми по време на бременност и кърмене с хормоните но не трябва да забравяме колко плюсове дава вегетарианството. Доказано е че децата на жени вегетарианки страдат много по малко от всякакви алергии. Въпроса е много широкообхватен и комплексен. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts