Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Прожекция на филм за богомилите


Recommended Posts

На 6 юли от 19 ч. в залата на Интерпред ще бъде прожектиран документалният филм Богомилите и светия Граал. Авторът на този филм, Максим Караджов, и проф. Ерика Лазарова, изследовател на богомилското учение, ще ни запознаят с интересни факти за връзките между Богомилите и Бялото братство.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, посетих филма. Радвам се , че успях да го направя.

В оптимално количество време бяха поднесени точни факти от изследванията на трима добри българи в Южна Франция ( с доста скромен бюджет при това). Разказът за развитието на богомилското учение, подкрепено с мнения на френски учени и увлекателни разкази на жители на тези райони беше увлекателен. Придружен от красив снимков материал, показващ местата на събитията - градове, крепости и площади, с исторически справки от архива на светата инквизиция, съвременната наука и изкуство, филмът дава различни ракурси. Интересно е малкото езиковедско изследване на имена на хора и местности в тези райони, които определено потвърждават българската следа. Мисля, че то може да се разшири и да бъде добър принос в езикознанието на обединена Европа.

Ще се радвам, ако филмът може да достигне зрителите си на диск, тъй като засега не се предвижда пускането му по БНТ. Спомням си преди време излъчването на друг подобен филм. Тъй като двата не се припокриват по съдържание, смятам, че всеки от тях би могъл само да обогати и допълни общата картина на нашата и европейската история на духовността.

Не съм наясно със Закона за авторското право, но малки извадки от филма като клипчета в интернет-пространството биха заинтригували доста широка аудитория. Още повече - направих справка с по-младите поколения и разбрах, че за богомилството в учебниците има само няколко реда текст. Другото е оставено на инициативата на учителите, за съжаление не честа.

В момента Франция развива успешен исторически туризъм, ползвайки това свое културно наследство, дошло от нашите земи. Да се радваме и да вземем пример.

Линк към коментар
Share on other sites

малки извадки от филма като клипчета в интернет-пространството

Продължавам да мисля по идеята. Поговорихме с приятели от сайта и обменихме идеи - как филмът да стигне до хората.

Бихме се радвали, ако авторите имат желание да подберат кадри за малък клип, който да се публикува тук. Също и да напишат кратък информативен материал или статия за заснемането на филма. Вероятно има и други интересни моменти. Ако авторите на филма са съгласни, на сайта може да се пусне и целият филм.

Тук има достатъчно публика, която ще го оцени по достойнство.

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup: късметче, идеята ти за филма в този сайт е страхотна!!! :thumbsup2: Остава и авторите на филма да са запознати с това предложение! :) Някой има ли контакти или поне идея как да се осъществят контакти с тях?
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...