Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Зависимост от порнография и мастурбация


Recommended Posts

Линк към отговор на Марния Робинсън (автор на бестселъра "мир между чаршафите") до професор Lajeunesse относно "безвредността" на порното и мастурбацията за мъжкия мозък.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Накратко за вредата от порното и мастурбацията:

- Етимология на думата порнография - от гръцки език означава 'изобразяване на проститутки". Представлява култ към вулгарния секс, култ към проституцията от най-хедонистичен вид. Култ към вулгарния секс, изваден от контекста на Любовта! както огънят в камината е нещо чудесно, но изваден от контекста си разрушава като пожар, така и сексът, практикуван с Любов въздига, но практикуван извън контекста и, опожарява психосоциалния живот. Ако допреди само няколко години порното беше статично, сега мъжкият мозък на ловец, който е програмиран за предаване на гените дори въпреки благополучието на индивида, бива мощно засмукван от хилядите живи онлайн филми, със звук и т.н., 24/7/365.

- Порното е буквално дрога за мъжкия мозък - рязко покчва допамина до нива, по-големи от тези при приема на хероин! След еякулация той рязко се прекъсва от динорфин, неговия "зъл братовчед', както шеговито го наричат някои невроучени. Допаминът рязко спада, заменен от пролактин. Тези двата трансмитера дават усещане за напрегната тревожност и депресивност. Отделя се делта фосб, който се преживява като обсесивна болезнена жажда за още порно и мастурбация. С времето се получава зависимост. В мозъка, във веригите на удоволствието с епрокарват устойчиви пътечки, а тези в зоните на волята намаляват. Толерансът ескалира, тъй като рецепторите за допамин намаляват, което кара зависимият автоматично да разнообрази гледането си с по-тежки порно жанрове: педофилия, геронтофилия, копрофилия, садо-мазо насилие, ексхибиционизъм, содомия, перверзии и извращения и т.н. Това подтиква и към социално девиантно поведение!

- Невромедиаторният срив водят в обсесивния гледащ порно и компулсивно мастурбиращия мъж до социална тревожност и депресивност, лесна ранимост, безсилно дразнене, дистимия. Няколко години практикувания и задълбочаван навик на порно и мастурбация зависимостта почти сигурно водят до еректилна дисфункция, дори мъжът да е още в двадесетте години. Водят го и до социалната импотентност на трудността му при реалните запознанства, флирт и общуване с жените. С порното е лесно, с тях не толкова, а силите му са вече изсмукани от порното, така че реалните жени остават само в мечтите. Ако има приятелка, тя може и да стане по-безинтересна от порно образите - те са почти съвършени, задоволяват мозъка на ловец и кулидж ефекта при мъжа, а приятелката е просто обикновено нормално момиче ( а каква да бъде, за бога? ) ...

- Порното и мастурбацията поради гореописаните невротрансмитерни и психосоциални причини водят до срив в семейните отношения. Почти всеки ден получавам писма от съпруги на мъже с порно зависимост. Понякога, рядко, те се съгласяват да започнат терапия... Случва се това ,че в семейните отношения настъпва унтимен спад, дистанция - сексуална, но и емоционална. Мъжът се оттегля в чувствата и поведението си - той изразходва ограничената си сексуална енергия за порно образите и мастурбацията си, а за съпругата остава само раздразнението и емоционалната му празнота!

- Порното и мастурбацията, практикувани като обсесивно компулсивен навик за по-дълго време, водят и до срив в професионалната мотивация и радостта от кариерното развитие! Няма сили и бодрост за това вече.

- Порното залага погрешни вярвания в мъжката психика за жените и секса: жените са проститутки, лесни и леки жени; жените са почти като животни самки - лазещи с каишка на врата; жените са собственост - почти като вещ за ползване в скъпата кола или вила; жените обичат изнасилванията и униженията; Порното отнема на дълго време гледащият го и мастурбиращ мъж умението му за флирт, сърдечност и разбиране на жените и психиката им, на желанията им; Отнема нужния подход за сближаването с тях - то създава погрешни вярвания за очакванията на жените за начина на сближаване и път за стигане до секса.

Линк към коментар
Share on other sites

....- Порното е буквално дрога за мъжкия мозък - рязко покчва допамина до нива, по-големи от тези при приема на хероин! След еякулация той рязко се прекъсва от динорфин, неговия "зъл братовчед', както шеговито го наричат някои невроучени. Допаминът рязко спада, заменен от пролактин. Тези двата трансмитера дават усещане за напрегната тревожност и депресивност. Отделя се делта фосб, който се преживява като обсесивна болезнена жажда за още порно и мастурбация.....

А при нормалния секс каква е динамиката на тези невротрансмитери?

Линк към коментар
Share on other sites

Порното определено е голям бич най вече за мъжката част ,въпросът е как може мъжете да не му робуват ,защото само определянето му като нещо лошо и вредно толкова колкото и наркотиците ,което мисля че е вярно и до голяма степен съм съгласен с Орлин ,някак си не е достатъчно ,дори да се направи порното да е с пари резултатите няма да са много добри ,също и ако се забрани ,имаме добър пример с наркотоците които са забранени и струват скъпо претполагам или ако не са много скъпи то честата им употреба излиза скъпо и наркоманите се разуряват и са принудени да крадат поради тяхната голяма зависимост .

Има в лекциите и книгите на Учителят ,където е давал съвети и също е намеквал как човек може да се справи с алкохолизмът ,и същото нещо може да се приложи и с зависимоста от порното .

Редактирано от veselinvalchev1981
Линк към коментар
Share on other sites

Много зависи от отделния човек. За едни справянето с подобни зависимости и относително лесно, докато за други си е буквално преминаване през ада. Зависи от това с какъв набор от характеристики се е родил съответния човек. Един хороскоп съставен към датата на раждане може да покаже много в тази посока. Трябва също да се има предвид, че дори и предразположението при някой хора към подобни зависимости да не е силно, то тогава също са възможни два варианта: 1) човекът да е надживял подобни предразположения в миналото си; 2) или да не ги е надживял, но просто в настоящото му прераждане те да не са напълно проявени. Когато човек започне да полага усилия към преодоляването на съществуващо в него предразположение към порно-зависимост, то неизменно трябва да очаква проявяване на това предразположение в пълна сила, преди да бъде преодоляно.

В чисто практически план, човек трябва да си постави ясно целта да преодолее зависимостта си. Той трябва да вижда себе си вече преодолял тази зависимост, да е уверен, че ще я преодолее, без да си задава въпроси кога, а просто да вярва безпрекословно в успеха си. Резултатите от подобна мисловна практика могат да дойдат след година, две, пет, но важното е човек да е настоятелен. Човек трябва да наблюдава и да се научи да различава целия процес, който върви в съзнанието му. Как от една наглед безобидна въображаема мисъл за секс се събужда винаги по един и същ модел цяла поредица от следствия, които прерастват в неустоимо желание, което изисква своето задоволяване. Волята, която се изисква за прекратяването на процеса в началото е далеч по-малко, отколкото, когато огньовете на нисшите страсти са вече разгорени. След определен момент, да устоиш на изкушението да задоволиш нагона си, за повечето хора става практически невъзможно, въпреки че по принцип е постижимо. Значи, човек трябва да се научи да разпознава процеса в зародиш и да го прекрати с правилно отношение и контрол над мислите още тогава. Това, още веднъж повтарям е свързано и с твърдото определяне на целта. Човек трябва да е напълно уверен, че именно да преодолее зависимостта си от порно и други наследства от миналото е това, което желае. За да не се получи потискане, човек трябва да приеме тези наследства без да се страхува от тях, без да бяга, без да ги крие от себе си. За да бъдат преодолени, те не бива да остават незабелязани от него. Те съществуват, но въпросът е, че човек сам може да определи отношението си към тях и да отхвърли това, което счита, че не му е необходимо.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Лоша дума за порното - не мога да кажа! Добро си е изкуството. Операторската работа е винаги на ниво. А актрисите са с много добри познания за областа си. Можем само да си пожелаем и нашите съпруги и приятелки да попият колкото се може повече от този безценен опит.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Извинявам се предварително,че това не е по темата,но билх искал да се свържа с госта azbuki ,ако прчете това мнение да ми пише на мейл nikdusty@gmail.com.Сажалявам още веднъж. Лек ден на всички!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Всяко желание на човека живее в астрала като астроидея (астрално същество) , астралното същество още се и нарича ларва.

Колкото е по-силно и по-продължително желанието,което е породило ларвата,толкова тя е по жизнеспособна,тъй като живота на ларвата се поддържа от нервната сила на човека и тя се прилепва към оногова , който я е създал , като пиявица.

Особено са опасни ларвите на чувствеността.Създадени от половото желание на човека,те постоянно възбуждат сладострастието му,като го карат да си представя образи на голи жени.

Спермата(семето) също като кръвта ,съдържа жизнена сила,спомагаща за сгъстяване на астрала и за зараждане на ларви.

Поради това онанизмът е много по-опасен,отколкото дори прекаленноста при нормални сношения с жена.Действително при съвъкуплението желанието на мъжа угасва и ларвата,по причина на това умира,когато пък семето губено при онанизъм,поражда нови ларви,които продължават да използуват човека , като се хранят от неговата нервна сила.

Предвид споменатото свойство на спермата и на кръвта,Моисей предписва на евреите измиване след всяко изливане на семето ,а на жените очистване след месечната менструация.Едни от главните разсадници на ларвите на чувствеността винаги са били мъжките и женските монастири,където обуздаването на природата предизвиква толкова по-голяма реакция от нейната страна.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Много добра презентация! Гари е съпруг на Марния - дама, с която съм приятел от години. Eто сайта им: http://reuniting.info

Гари обяснява какво се случва в мозъка на порно зависимия. Как кулидж ефектът кара човека да клика и клика на още и още образи, което поддържа много висок допамин. В мозъка се натрупва делта фосб, който е медиаторът на пристрастяването, на жаждата за още. Образуват се стабилни неврални пътечки, свързани точно с този начин на употреба на сексуалноста. Реалните жени все по-рядко и за малко причиняват възбуда - мозъкът не е свикнал с тях (при нет порното няма миризма, допир, вкус, енергиен обмен, обич...), а и те не могат да предложат постоянната смяна на стимули, с която мозъкът е свикнал. За няколко години в зоните на удоволственото възнаграждение в мозъка се развива вс епо-голям толеранс към високия допамин, рецепторите, които го приемат в синапсите намаляват. Развива се еректална дисфункция дори при порно употребата на сексуалността, какво да говорим за реалния секс... Става дума за млади мъже в ранните двадесет, че и преди това. Бидейки психотерапевт, чувам за това явление директно - и е все по-масово. Освен еректалната дисфункция, порно гледането е директно свързано с повишената социална тревожност (социофобия), обсесивно компулсивна симптоматика, тревожна депресивност и др. невротични състояния. Защо? Защото като при всяка друга зависимост, са налице биохимични промени, а оттам директно и срив в психоемоционалното и социално функциониране.

Добрата вест е, че когато се преодолее зависимостта, мозъкът и биохимията се възстановяват за няколко месеца!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

На всеки му се случва да погледа порно - това е факт.

Това означава ли, че щом никога не гледам порно и не мастурбирам, нещо не съм добре? =D

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте и от мен!

Изчетох всички постове по темата и искрено се надявам г-н Баев ( а и всеки, който има желание) да помогне и в моята ситуация!

Става въпрос за съпруга ми, у когото, преди няколко дена открих подобна зависимост към гледането на порно чрез Internet.

Заедно сме от 3 години и половина, имаме дете на 2 годинки и в момента съм бременна с второ.

Не мога да ви опиша през какъв шок и ужас преминавам!

Открих, че в последните 3 години( а може и да са повече, това са първите дати, на които попаднах), тои е свалял всеки, или почти всеки ден порно снимки и клипове, а освен това е бил регистриран в доста сайтове за секс запознанства!Оказа се, че има фетиш към чорапогащниците и, може би, 90 % от материалите са на тази тема.

Трябва да спомена, че няколко месеца след началото на връзката ни, сексуалният ни живот доста се промени- все по-рядко и по-рядко правехме секс, докато не се стигна дори до 1 на 2-3 месеца.През цялото време се питах какво става, питах и него, но той изтъкваше като причина редица фактори от ежедневието ни, които наистина не са маловажни-живеем с майка му, с детето сме в една стая, работата му е доста стресираща и уморителна....Всичко това е така,но.....1 на 2-3 месеца ....Не знам защо мълчах и си затварях очите толкова време, може би,  заради ежедневните грижи за детето, които падат изцяло на моите плещи, може би заради някакви комплекси или вина, да не би да не го задоволявам достатъчно или да не го привличам вече.....не знам...2 или 3 пъти откривах порно клипчета в компютъра или телефона му, но си казвах-какво пък, всички го правят понякога, а и той обеща да не се повтаря....

Преди 5-6 дена открих ужасната истина, че го е правил от толкова дълго време и чрез толкова много сайтове....Говорих с него, беше много тежко, защото мен много ме болеше, а той беше шокиран, че съм го разкрила! Умолява ме цяла нощ да му простя, да не си отивам с децата и да му дам втори шанс.....като доказателство за решимостта си, ми разкри емейлите си и паролите към уж всички сайтове, които е ползвал и спря да се докосва до компютъра....така 1 ден! На 2-я се разрових сериозно из мрежата и открих доста други негожи регистрации, както и около 500 снимки и видеа, съхранени в емейл.Няколко от видеата бяха изтеглени същият ден....

Не можах да повярвам, че предаде доверието ми в рамките на 1 ден.....и то, при условие, че за малко не изгуби смейството си....

Пак говорихме и той пак каза колко съжалява и ме моли за наистина последен шанс, като щял да ми докаже, че ще се промени...

Продаде си телефона, сега е без , не пипва компютъра, и, доколкото знам, на работа няма достъп до такъв, заведе ме на кино една вечер, иска да отидем заедно за 2 дена на почивка и дори, почти се съгласи да отиде на психолог. Аз запазих вече час и се надявам да не откаже, защото му казах, че, само, ако направи тази крачка, ще му повярвам, че има наистина желание да се промени!

Междувременно не знаем как да се дървим един с друг, той се опитва да се прави, че нищо не е било, а аз не мога така....все още няма никаква инициатива от негова страна за сексуална близост с мен, а аз не смея да поема инициативата, за щото все още съм много наранена и не знам дали въобще още го привличам....трябва да спомена, че през редките пъти, когато сме правили секс, не е имал никакви проблеми, нито с ерекцията, нито с еякулацията....

Моля ви, кажете ми как да постъпя....опитвам се да му вярвам, че ще се откаже, но не мога да бъда сигурна вече...много ме боли, чувствам се ужасно унижена и нежелана, и едновременно с това още го обичам и иска това да се поправи и да си запазим семейството....

Как да съм сигурна, че наистина е спрял и не ме лъже и как да му помогна да се справи?

Не знам и доколко дълбок е проблема му, дали е провокиран само от влечението кум чорапогащниците, което не се е осмелил да сподели с мен, или има и други, по-сериозни при4ини, включително и свързани с мен!

Живея в някакъв кошмар всеки ден и само чакам...и аз не знам какво...а съм и бременна и си представям как се отразява този стес на бебето....Детенцето ни, голямото, усеща, че нещо не е наред и е в ужасно тревожно състояние, плаче неукротимо и трудно заспива...

Моля ви, даите ми някакви насоки и някакви съвети....много безсилна и обезверена се чувствам вече....

Линк към коментар
Share on other sites

Основните стъпки сте ги направили.

Първо сте провели разговор, после сте взели решение да се справите със зависимостта и сте потърсили професионална помощ.

От тук нататък се изисква търпение, добро преразпределение на ежедневието и следване на стъпките на терапията.

Порно зависимостта в един момент засяга и физиологията, и поведението, и мисленето, За възстановяването и промяната на мисловния модел се изисква време, което трябва да се даде на партньора. 

Имайки предвид, че "изкушението" при този вид зависимост е навсякъде и е лесно достъпно, се предполага, че мотивацията на партньора трябва да е голяма. Всъщност, както при всяка друга зависимост. 

Заклеймяването, наслагването на вина, постоянното говорене за ситуацията или свръхизискванията е добре да се избегнат.

Не е нещо, с което да не може да се справите, особено след като имате силното желание на съпруга.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря  за отговора, didi_ts!

Наистина се опитвам да проявявам търпение и, дори, вече няколко дена не сме говорили по тази тема!Държим се добре един с друг и отношенията ни се затоплиха!

Това, което ме притеснява най-много е дали той наистина е взел твърдо решение да се справи и, всъщност, спрял ли е да го прави, откакто говорихме последния път или пак се крие и ме заблуждава! Въпреки, че реално няма свободен достъп до Internet , винаги може да намери начин, все пак не сме непрекъснато заедно, и, вече ще ми е трудно да го хвана, а и не искам да се превръщам в параноичка, която постоянно да го следи.

Можете ли да ми кажете за  какви признаци да наблюдавам, ако наистина е спрял-някаква промяна в поведението, цялостната му кондиция, дори някакъв физически израз на промяната или борбата, по-скоро, която води?

Много по-лесно би било за двамата, ако се съгласи да започне лечение при професионалист-така, както обеща, но, много се съмнявам, че ще дойде дори на първата консултация(която уговорих за този четвъртък)! Моля ви, дайте ми няакакви насоки за самостоятелно справяне с проблема, ако , все пак, не успея да го привлека към професионалната помощ! Той се държи така, сякаш всичко е минало и забравено, но аз не мога да махна с лека ръка, и, знам, че, ако не успея да овладея ситуацията сега, тя ще се повтори, независимо кога......

Готова съм да му дам колкото време е необходимо, стига да виждам, че се бори и че наистина е сложил край!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Орлин Баев : 

 

Публикувано: 25 май 2009 - 09:45

Жените също могат и да бъдат зависими от мастурбацията. Преди няколко години имах връзка с едно момиче (беше извън Б-я) - като тийнейджърка на някакъв купон е била изнасилена от няколко момчета. Тогава правех връзката само донякъде, но сега си давам сметка как това е повлияло живота и. Беше работила като проститутка няколко години - знаете, тази травма има нужда да се компенсира, да се обезчустви, десензитизира. Но не само това. Тази жена изпитваше огромно удоволствие да говори за секс, при това много перверзно, да гледа секс, да слуша за секс - и да мастурбира. Ясно, че не само мъжете го правят, но при жените обикновено е много по несамоцелно и рядко и между другото. Тя обаче го правеше по цял ден, при това сама, дори до нея да имаше мъж - аз или преди/след месеците с нея друг. Тя можеше да получава оргазми единствено с мастурбация и единствено чрез въображението си. Въображение силно фиксирано в секса, при това най-развратен секс, но на дело изпитваща ужас и дори гняв при допира си с мъж. При реален допир...

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=6933&page=2#entry88604

 

Момичето е имало връзка с теб, преди и след теб също е имало връзки с мъже (все след случая с изнасилването). Не е отбягвала интимни контакти с другия пол. Написал си, че е изпитвала ужас и дори гняв при допира си с мъж. Това означава ли, че тя е била разкъсвана между голямата си похотливост (резултат от получената емоционална травма в следствие на изнасилването) и отвращението и от мъжете (резултат от факта, че е била изнасилена) ? 

Навярно, емоционалните и реакции, за които си писал, не са се проявявали постоянно в сексуалните и отношения, иначе най - вероятно е щяла да спре да прави секс.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Добре описваш конфликта и. Жената и досега е несемейна, просто защото с нерешената си травма отблъсква мъжете. Секс - само след много усилия от страна на мъжа - съблазняване, натиск и т.н. Но секс винаги правен с огромно отвращение и постоянно напомняне за приключването му, което отблъсква...

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.

×
×
  • Добави...