Jump to content
Порталът към съзнателен живот

13. Двете страни на света


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Благата песен

Молитва на Данаила

Псалом 117

Беседа:Двете страни на света

Молитвен наряд за край:

Молитва на Духа Свят

Господи, Ти всичко можеш - формула

Аум - песен

Следователно, ако се радваш, ти си в Божествения свят; ако страдаш, ти си в човешкия свят. Обичаш – ти си в Божествения свят; мразиш – ти си в човешкия свят. Вярваш – ти си в Божествения свят; съмняваш се, ти си в човешкия свят. Когато си в Божествения свят, ти си смел; страхуваш се – ти си в човешкия свят. При всички добродетели, ти си в Божествения свят. Млад, жизнерадостен си, ти си в Божествения свят. Щом остарееш, ти си в човешкия свят. Здрав си – ти си в Божествения свят; болен си – влизаш в човешкия свят. Щом оглупееш, ти си в човешкия свят. Поумнееш – влизаш в Божествения свят.

Ако бях учителка, щях да направя таблица с две графи и в тях да изредя всички елементи на Божествения и човешкия свят, а след това да поставя за домашна работа учениците да ги научат добре и всеки час, наред с другия материал, ще ги изпитвам върху тези елементи. А във всяка спорна ситуация между тях, ще ги карам сами да определят какви елементи откриват в постъпките си. :)

Силата на Бога е слабост на човека; силата на човека е слабост на Бога. Това е неразбрана мисъл за вас. Питате: „Как така, моята слабост да е сила на Бога?“ – Там, където човек е слаб, Бог е силен. Където човек е силен, там Бог е слаб. Когато уповаваш на себе си, Бог е слаб в тебе. Тогава Той се оттегля, не взима участие в твоя живот и ти се чувстваш слаб. Питаш: „Защо ме остави Господ?“ – Защото уповаваш на себе си. Господ трябва да те остави, за да разбереш и съзнаеш, че в Него е силата, а в тебе – слабостта.

Сегашната философия е ограничила човека. – „Какво мога да направя сам?“ – Нищо не можеш да направиш. – „Къде мога да уча?“ – Никъде не можеш да учиш. Болен си, викаш лекар. Той ще те прегледа, ти ще му платиш, но болестта пак остава в тебе. – „Докога ще стои в мене?“ – Докато признаеш, че всички блага, всички благословения в твоя живот идат от Бога. Ще признаеш и ще благодариш. Иначе ще заболееш и никой не може да ти помогне. Когато ангелът ти носеше благословението, ти само отвори очите си и каза: „Остави го настрана, ще го взема“. Ти не искаше да кажеш само една дума: „Благодаря“. Затова, именно, ангелът те бодна с иглата си, да бъдеш буден към благата, които Бог ти изпраща. Сега ще се оплакваш, че кракът те боли. Щом дойде пратеникът на Бога, ще си отвориш очите, ще го приемеш добре и ще благодариш. Не постъпиш ли така, с години ще лежиш болен, ще викаш лекари, докато един ден кажеш: „Дотегна ми да лежа, да се занимавам с лекарства“. Най-после започваш да се молиш на Господа.

„Защо трябва да боледувам, да страдам?“ – За да те посетят двамата ангели. – „Къде са свършили те, в кой университет?“ – Това не е важно. За тебе е важно, че те посетиха и излекуваха. Без страдания ти никога не би ги призовал.

...

„Защо съществува злото?“ – Защото е свободно. Доброто и злото имат абсолютна свобода. От човека зависи кое от двете да приеме в себе си – доброто или злото.

Според мене онзи може да помага, който е помогнал на себе си. Не можеш да повдигнеш някого, ако сам не си се повдигнал.

Замислих се отново за "жертвата", която често правим за другите, но с усещането,че ощетяваме себе си - такава "жертва" не е полезна нито на нас, нито на тях и ако не веднага, то много скоро резултатите от нея го доказват.

Аз ви съветвам, като ви поканят на обяд, хапнете си добре от първото ястие, да се осигурите. От останалите хапнете по малко, да остане и за други. Вземете толкова от благата, колкото ви е нужно, без да очаквате още. Първото благо ще ви осигури, не мислете за последното, което няма да дойде.

Двете страни на света

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Ако бях учителка, щях да направя таблица с две графи и в тях да изредя всички елементи на Божествения и човешкия свят, а след това да поставя за домашна работа учениците да ги научат добре и всеки час, наред с другия материал, ще ги изпитвам върху тези елементи. А във всяка спорна ситуация между тях, ще ги карам сами да определят в постъпките си какви елементи откриват. :)

Идеята е чудесна, стига учителят да знае, че по тази таблица първо той ще бъде премерен.

:) Всички си я имаме тази таблица, втъкана в нашата същност. Децата също. Затова не обичат стари*, болни, глупави, страхливи, неуверени, учители, а обичат млади, жизнени, здрави , уверени, смели, умни...

С всички нас е така, само като трябва да я приложим за себе си , a e трудно, защото понякога сме афектирани и загубваме яснотата на картината.

-----------------------------------

* "стар" аз разбирам не като брой години, а като изхабяване от живота. Затова казват, че някои хора остаряват като чепици, а други като катедрали.

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2: Много правилно си отбелязала, късметче!

Дай Боже всекиму да "остарява" като катедрала и да предава умението си и на другите! Мисля си, че ако преборим "страха" в себе си, преценяйки разумно обстоятелствата, останалото ще ни се "даде". :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Божествения свят ще познаете по две неща: по светлината – неговата външна форма, по чувствата – вътрешното му съдържание, и по мислите, които му дават смисъл. Като влезеш в Божествения свят, ти можеш да обичаш, колкото искаш. Ако обичаш всички хора, ще бъдеш свободен.

В човешкия свят за всяко добро се плаща. Ако не платиш, ти не си човек. В Божествения свят е обратно: ако си платиш, ти не си човек. Там каквато услуга да ти направят, не се плаща.

В Божествения свят, каквото получиш, всичко е за тебе. В човешкия свят не е така. Там, каквото получиш, ти го владееш временно. Ти си в положението на пощаджия, който разнася чужди неща. Като разбереш смисъла на това, което си получил, ще се зарадваш. Радостта само остава за тебе. Тя иде от Божествения свят.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Какво разбирам под думата „помощ“? Да помагаш на другите, това значи да помагаш и на себе си. Не можеш ли същевременно да помагаш и на себе си, ти нищо не си разбрал. Твоята помощ е безрезултатна.

Новораждането има отношение към мислите, чувствата и постъпките. Нова мисъл, нови чувства и нов живот са нужни на човека. Може мислите ти да са стари, но ще живееш по нов начин. У вас е точно обратно: мислите по нов начин, а живеете по стар начин. Това значи в мътна вода да наливаш чиста. Колкото да сипваш чиста вода, мътната ще си остане мътна. Чистата вода ще слагаш на една страна, мътната – на друга, няма да ги смесваш.

Чистата вода ще слагаш на една страна, мътната – на друга, няма да ги смесваш. - не мога да намеря по-точно определение на емоционалната интелигентност....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...