boycheva Добавено Февруари 20, 2009 Доклад Share Добавено Февруари 20, 2009 Здравейте , дъщеря ми е на 3 год и половина но е страшно притеснителна и срамежлива не знам как да я накарам да отговаря като я попитат нещо.в детската градина не иска да си казва стихчетата пред всички а казва на госпожата че ще си го каже у дома , а го знае. навън не иска да говори с хората когато я попитат нещто гледа в земята и мълчи, в много рядки случаи може да отговори. а у дома не спира или чак като подминем хората тогава започва да говори.когато ходим на рожден ден в началото стои до мен 5-10 мин и после се отпуска и отива да играе с децата, но и тогава не говори много. моля дайте ми съвет какво да правя Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Февруари 20, 2009 Доклад Share Добавено Февруари 20, 2009 Разкажете за себе си и съпруга си и за това как възпитавате детето си? Вижте тук и кажете в кой родителски стил или комбинация от стилове се вписва вашето възпитание! Какви са взаимоотношенията със съпруга ви? Има ли братче или сестричка дъщеря ви и как те се отнасят към нея? Винаги ли е проявявала признаци на срамежливост или се появиха наскоро - нещо преживявала ли е, с което бихте свързали свистостта и - нещо травмиращо, нараняващо? Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
boycheva Добавено Февруари 21, 2009 Автор Доклад Share Добавено Февруари 21, 2009 Здравейте , има сестричка на 10 месеца.когато беше по малка ходеше при всеки ,но сега не иска и не разговаря с никои.имаше период в който не ми даваше и аз да се спирам и да говоря с хората.не мога да си обясня защто е толкова срамежлива от 1г и 6м ходи на ясла , а сега е в детска градина .понякога се замислям дали защтото и се караме не стигнахме до това положение, не прекалено парво и правим забележка но когато и втория пат като кажем нищто не се промени и се караме.иначе е добро дете не създава проблеми е детските пакости и опитите да си наложи нейното ги има.когато направи някоя беля не я бием а я наказваме дори е нужен само поглед и тя започва да се оправдава че няма повече така да прави.сега в градината има тържество , на тя не иска да си казва стихчето и когато я накарат започва да плаче и отговаря на госпожата че ще си го казва в къщи.знае стихчето но и в къщи не иска да га каже, а преди пееше в къщи всички песни които учат сега не иска. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
boycheva Добавено Февруари 21, 2009 Автор Доклад Share Добавено Февруари 21, 2009 Здравейте , да имаме още едно дете на 10 месеца.Ами когато беше бебе ходеше при вскички но сега е съвсем различно .имаше момент в които не ми даваше и на мен да се спирам и да говоря с хората и се криеше зад мен , но това отмина и сега стои и чака да свърша разговора.не мога да си обясня защо не иска да говори от 1г. и 6 м. ходи на ясла а сега вече и на детска винаги ходи с желание.преди като се прибереше и я попиташ какво са учили си казваше и пееше всички песни а сега не иска.ще имат тържество и не иска да си казва стихчето дори и у дома а го знае, но като я накараш и започва да плаче и не иска не и се говорело сега си играела сега не можела.когато направи беля първо и казваме да престане , втори пат и накрая я наказваме.понякога е нужен само един поглед и започва да казва как няма повече така да прави.когато направи нещто добро винаги я хвалим .когато има желание се учим да пишем букви,помага ми когато готвя или чистя обича да редим пъзели и с нетърпение чака когато го нареди да я похвалим. е доста се глези по някога и иска да става нейното.и другия проблем е че много плаче понякога като и обясняваш и тя започва веднага да плаче Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Февруари 21, 2009 Доклад Share Добавено Февруари 21, 2009 (edited) Прочетохте ли за родителските стилове? Според мен, най-доброто, което можете сега да направите, е да я обичате безсуловно! И да и го показвате постоянно! С прегръдки и милувки, с целувки и нежност. Да бъдете по-толерантни към нея, към срамежливостта и дори! Приемете я безусловно и изцяло! Спрете да и се карате, а я приемете и обичайте дори въпреки срамежливостта и държанието и, което не ви харесва понякога! Засега за известно време забравете за всякакви наказания - като лечебно поведение! Поведението на дъщеричката ви говори, че вероятно сте били доста твърди в изискванията си към нея и сте заложили в нея една малоценност, "не се справям", един разрив с безусловната любов и сигурност идваща от душата и духа и. Вие като нейни майка и баща сте за нея пряка проява на тази душа (вие) и дух (татко). Сега лечебното поведение е толерантност, приемане и много, много любов, която постоянно да и показвате и давате! След време, когато промененото ви емоционално отношение и поведение възстановят нейната вътрешна сигурност, самоувереност и радост, тогава вече отново наложете ограничаващото поведение и забрани - но с обич, нежност, без каране, а с прегръдка и любящо обяснение на нейния език. Като наказвате тогава, нека бъде действието и, а не личността и! Нека знае, че е безусловно приемана и обичана - показвайте и го постоянно! Но засега, като лечебно поведение, за известно време забравете за рестриктивните мерки и единствено я обичайте тотално и изцяло приемащо! Това бързо ще я възстанови! Също така, намесата на добър психотерапевт би била уместна - семеен терапевт за работа с цялото ви семейство например! А за лична работа с дъщеричката ви аз бих ви препоръчал хипнотерапевт! Децата се повлияват изключително добре, бързо и дълбоко от хипноза! Редактирано Февруари 21, 2009 от Орлин Баев Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
boycheva Добавено Февруари 23, 2009 Автор Доклад Share Добавено Февруари 23, 2009 благодаря много за бързия отговор.бихте ли могли вие да ми препоръчате някои психотерапевт. Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Февруари 23, 2009 Доклад Share Добавено Февруари 23, 2009 Мога да ви препоръчам, но ще има елемент на лично пристрастие! Затова си изберете в българския он-лайн формат за психология. Има регистрирани 50-на терапевти от различни школи. Успех с дъщеричката! Орлин Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts