Guest hrisko_89 Добавено Декември 27, 2008 Доклад Share Добавено Декември 27, 2008 Тук може да споделяме мисли за Бог. КАРЛ ГУСТАВ ЮНГ (1875–1961), швейцарски психолог и философ „Вярвате ли в Бог? Аз не вярвам, аз знам.“ " Тази необикновено красива система, състояща се от Слънцето, планетите и кометите може да произхожда единствено от замисъла и суверенната власт на интелигентно и могъщо Същество.“ - ИСАК НЮТОН И рече бог: да бъде Нютон — и настана светлина"." (надпис на родната къща на Исак Нютон) ДЖОРДЖ ГАЛЪП ( създател на статистическа агенция ):"Мога по статистически път да докажа , че има Бог ". Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ани Добавено Декември 30, 2008 Доклад Share Добавено Декември 30, 2008 „Бих искал да знам мислите на Бог; останалото са подробности.“ „Аз виждам образа, но моето въображение не може да ми нарисува художника на този образ. Виждам часовника, но не мога да си представя часовникаря. Човешкият ум не е в състояние да си представи четирите измерения. Как може тогава да си представи Бога, пред Когото хилядите години и хилядите измерения са като едно?“ Алберт Айнщайн „Нито един ограничен ум не може напълно да разбере съществуването, силата, мъдростта или делата на Безграничния... Най-мощните интелекти на земята не могат да разберат Бог. Хората могат вечно да търсят, вечно да учат, и все пак сега над тях е безкрайността.“ Елън Г. Уайт „Най-удивителната идея в Християнството – в това Християнство, което е проповядвано от Иисус и е разбираемо за разума – е идеята, че единствено чрез любовта ние можем да постигнем духовна връзка с Бога. Всяко живо знание за Бога почива върху фундаменталната истина, че в нашия живот ние преживяваме Бога като Воля-за-Любов.“ Алберт Швайцер „Първо — или Бог съществува, или не. Второ — аз мога да вярвам или не. Губя единствено в случай, че той наистина съществува, а аз отричам това. Така че по-добре да вярвам, защото рискът е минимален.“ Блез Паскал Човек е господар на себе си не със своето външно богатство, не с онова, което другите хора притежават, но с вярата, надеждата и любовта в себе си. Значи човек е господар само на себе си, а Бог е Господар на целия свят. Учение и служение Петър Дънов /Беинса Дуно/ Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Декември 30, 2008 Доклад Share Добавено Декември 30, 2008 "Има Бог. Една висша воля живее, макар и човешката да се колебае. Високо над време и пространство жива се носи най-висшата мисъл, че всичко се движи във вечна промяна, в промяната пребъдва един спокоен Дух." - ШИЛЕР Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mary6 Добавено Декември 30, 2008 Доклад Share Добавено Декември 30, 2008 Не мисля че за Бог може да се мисли,Него може само да го чувстваш.Какво да мислиш за това,което не познаваш с ума,а само със сърцето?! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Декември 30, 2008 Доклад Share Добавено Декември 30, 2008 Аз не знам дали повече го познавам със сърцето или ума, но на моя ум му се струва напълно логично да има Бог и не мога да си представя обратното. Пък и с мисли могат да се изразяват чувства, може би трябва да добавяме и емотикони към мислите, та да изразим чувства. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Ани Добавено Декември 30, 2008 Доклад Share Добавено Декември 30, 2008 Не мисля че за Бог може да се мисли,Него може само да го чувстваш.Какво да мислиш за това,което не познаваш с ума,а само със сърцето?! Ние не можем да познаем Бога нито с мисли, нито с чувства, но това не ни пречи все пак да се замисляме за Него или да се интересуваме какво са мислили по този въпрос гениите и водачите на човечеството. "Вярвам в Бога, защото съм убеден, че красотата и изкуството са озарения свише." - Достоевски Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Декември 30, 2008 Доклад Share Добавено Декември 30, 2008 “Светът ме затруднява и аз не мога да мисля, че този часовник съществува и няма часовникар... Атеистите никога не са отговорили на тази мъчнотия, че един часовник доказва часовникаря.” Волтер (1694-1778) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
dani avramova Добавено Януари 19, 2009 Доклад Share Добавено Януари 19, 2009 ТОВА СЪМ АЗ, АЗ СЪМ! Мисля,че няма друго нищо извън мен, всеки от нас е Бог и дали го търсим извън нас е просто момент на осъзнаване. Припомнете си филмите "Тайната" и "Кодът на Моисей", препрочетете "Разговорите с Бога", или пък Лиз Бурбо, която казва -обичай себе си. Ние с нашите мисли творим своя свят, защото във всеки един от нас я има тая божествена частица, защото всеки от нас е БОГ в развитие и изживяване. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Fut Добавено Януари 19, 2009 Доклад Share Добавено Януари 19, 2009 (edited) hrisko_89 Ехххх чудесийо благодаря на Бога, че се появи Тук е мястото да ти отговоря за Пако Рабан )) " Този който с висок глас чете молитва в надежда, че тя ще бъде чута по-добре, той е маловерец. Бог не се нуждае от висок глас, а от искреност и тишина. Чудесата никога не могат да се смятат, за доказателства. Наистина няма нужда от чудеса. Има само едно чудо - истинският живот, всичко друго е отвъд, извън, то не е необходимо." Така казва Талмуда Поздрави! Редактирано Януари 19, 2009 от Fut Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Април 19, 2009 Доклад Share Добавено Април 19, 2009 hrisko_89 Ехххх чудесийо благодаря на Бога, че се появи Тук е мястото да ти отговоря за Пако Рабан )) " Този който с висок глас чете молитва в надежда, че тя ще бъде чута по-добре, той е маловерец. Бог не се нуждае от висок глас, а от искреност и тишина. Чудесата никога не могат да се смятат, за доказателства. Наистина няма нужда от чудеса. Има само едно чудо - истинският живот, всичко друго е отвъд, извън, то не е необходимо." Така казва Талмуда Поздрави! Благодаря за отговора.-Чак сега го забелязъх. По - добре късно, отколкото никога. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Април 19, 2009 Доклад Share Добавено Април 19, 2009 Едно малко по-приземено практично отношение към въпроса: думичката Бог според мен произлиза от богатир, богатство, властелин. Какво е всъщност? Всичко! Но конкретно и прагматично е просто една словесна котва (като НЛП понятие), за която съзнанието се прикрепя. Котва, наситена с всички пориви на душата и тялото! За някои е негативна котва обаче. За материалистите е пък просто дума. А за повечето от посещаващите това нет прострабнство преживелищно, отвъд мисловното обяснение, бог е котва - и в НЛП смисъла, но и в този, влаган от братството! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Април 20, 2009 Доклад Share Добавено Април 20, 2009 (edited) Едно малко по-приземено практично отношение към въпроса: думичката Бог според мен произлиза от богатир, богатство, властелин. Какво е всъщност? Всичко! Но конкретно и прагматично е просто една словесна котва (като НЛП понятие), за която съзнанието се прикрепя. Котва, наситена с всички пориви на душата и тялото! За някои е негативна котва обаче. За материалистите е пък просто дума. А за повечето от посещаващите това нет прострабнство преживелищно, отвъд мисловното обяснение, бог е котва - и в НЛП смисъла, но и в този, влаган от братството! Защо котва ? И защо за някои да е негативна, тоест че на някои не им изнася да има Бог ли ? НЛП не значи ли нервнолингвистично програмиране, защото май съм срещал такова значение на тези инициали. Може би имаш предвид различни начини за разбиране на Бог, по - материален и по - духовен. От малък вярвам в Бог, без никой да ме е учил на това, но от друга страна имам потребност, нужда да вярвам, нужда да има Бог. П.п.АДвокат от АД ли произлиза, а РАЙон от РАЙ ли ? Редактирано Април 20, 2009 от hrisko_89 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Април 20, 2009 Доклад Share Добавено Април 20, 2009 Ограниченията са в съзнанието ни, в представите ни за нещата. Ограничава ни представата ни за Бог, ако за нас тя е нещо статично, ако не я разширяваме. Необходимо е точно да се определи кога една стара форма (в случая определение за Бог) вече вместо да служи за идеал, към който да се стремим, започва да ни ограничава и тегли назад. Божествените неща са неопределени. Тяхната форма е динамична, представите ни за тях могат да се развиват до безкрайност, т.е. никога не може да имаме окончателно разбиране и определение за тях. Но в същото време частично разбиране и определяне са необходими и полезни, стига да ни оставят свобода и сочат път за развитие. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
томи Добавено Април 20, 2009 Доклад Share Добавено Април 20, 2009 И все пак Бог е творец на проявения свят ,и като такъв ние можем да Му се радваме ,и да Го преоткриваме във всичко. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Април 20, 2009 Доклад Share Добавено Април 20, 2009 Ограниченията са в съзнанието ни, в представите ни за нещата. Ограничава ни представата ни за Бог, ако за нас тя е нещо статично, ако не я разширяваме. Необходимо е точно да се определи кога една стара форма (в случая определение за Бог) вече вместо да служи за идеал, към който да се стремим, започва да ни ограничава и тегли назад. Божествените неща са неопределени. Тяхната форма е динамична, представите ни за тях могат да се развиват до безкрайност, т.е. никога не може да имаме окончателно разбиране и определение за тях. Но в същото време частично разбиране и определяне са необходими и полезни, стига да ни оставят свобода и сочат път за развитие. Тоест без изпадане в фанатизъм. Забелязъл съм, че някой път като се изповядвам на Бог, като му говоря и ми става по - добре, чувствам се по - силен. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Декември 17, 2009 Доклад Share Добавено Декември 17, 2009 http://www.vbox7.com/play:e8148384 Мисли на велики личности за Бог Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Януари 26, 2010 Доклад Share Добавено Януари 26, 2010 http://www.sibir.bg/blog/momchev/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=419169 Мисли за Бог - 5 част Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest hrisko_89 Добавено Април 1, 2010 Доклад Share Добавено Април 1, 2010 Мислите ли, че тази мисъл е вярна ? Ако да, защо ? Ако не, защо ? Как я разбирате ? Създай от неговата воля твоя воля, за да превърне твоята воля в своя воля. Сломи твоята воля пред неговата воля, за да сломи волята на другите пред твоята воля. Пирке Абот Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Август 30, 2010 Доклад Share Добавено Август 30, 2010 Станимире, целият този сложен и велик живот, от несъзнателна сила ли се е зародил, как така Бог да е несъзнателен... Това предполагам, е отговор на думите ми, че Бог нищо не направлява съзнателно. Съзнание има там където има индивидуалност. Бог в смисъл на Парабрахман, а не на Брахман е абсолютно над всякаква индивидуалност. Също така е редно да се отбележи, че това което може да бъде създадено е преходно. Истинските, непреходни неща са вечно-съществуващи, т.е. не са били създавани. Парабрахман разбира се съдържа съзнателността в себе си, но той самия няма как съзнателно да я прояви. Тука чувствам безсилие да бъда по-ясен в отговора си. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Христо6 Добавено Август 30, 2010 Доклад Share Добавено Август 30, 2010 Бог в смисъл на Парабрахман, а не на Брахман е абсолютно над всякаква индивидуалност.Тоест Брахман е ограничено проявление на Парабрахман ? Индивидуалността на бога се е появила от океана на нищото ? Преди време не разбирах как така Бог да се е появил от нищото и бая скачах в един форум срещу човек, който беше пуснал своя статия написана както се оказа по - късно въз основа на древни идеи. Парабрахман разбира се съдържа съзнателността в себе си, но той самия няма как съзнателно да я прояви. Тука чувствам безсилие да бъда по-ясен в отговора си. Но нали Брахман е проявление на Парабрахман ? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Август 31, 2010 Доклад Share Добавено Август 31, 2010 Всички сме ограничено проявление (но в същото време развивайки се ние преодоляваме ограниченията на старите форми и се проявяваме чрез нови, по-подходящи и даващи ни повече свобода) на Парабрахман. Индивидуалността се е появила от разделянето на цялото на части, а това разделяне е необходимо за проявяването му. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Христо6 Добавено Август 31, 2010 Доклад Share Добавено Август 31, 2010 Ние сме изградени от една и съща материя, но сме различни. Може би имаш предвид че Бог е океан от разумност, съзнателност и под влияние на някакъв порив за изява, той е почнал да се проявява и че Брахман също е негово проявление, както и ние. Може би Брахман означава Вселенски разум. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Христо6 Добавено Септември 2, 2010 Доклад Share Добавено Септември 2, 2010 Ако някой ден имаме по - фини тела, пак ли ще умираме ? И пак ли освобождението от кръга на преражданията, ще стои като въпрос пред нас ? Учителят е казвал, че тогава ще живеем колкото си искаме. Хмм. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Станимир Добавено Септември 2, 2010 Доклад Share Добавено Септември 2, 2010 Винаги ще имаме тела. Без тела не можем да се проявяваме. Духът има нужда от носител, от форма. Тялото може да е извън всичките ни представи, динамично, лъчисто, но ще е тяло. Освобождаваме се от илюзиите, илюзорните си желания, не от тялото. То е просто носител. Когато човек се самоидентифицира със своята монада – Атма-Будхи, съзнанието му остава непрекъснато до края на манвантарата. В нощта на Брама, то се потапя в... (ами не знам) и се пробужда отново в началото на следващия космичен ден. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Христо6 Добавено Септември 2, 2010 Доклад Share Добавено Септември 2, 2010 Аз понякога съм се тревожил дали ще си помня сегашния живот. Понеже нали не си помня миналите, не знам какви ще са бъдещите и все едно този го чувствам като много важен и достоен за помнене. Пък и в този живот май започвам да се пробуждам духовно. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts