Alexander Добавено Април 27, 2013 Доклад Share Добавено Април 27, 2013 http://convert-that.com/578457/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B8_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B0%D0%BB_%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB_1.htm Богомилите и Светият Граал (документален филм на Канал 1) Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Кон Круз Добавено Декември 7, 2014 Доклад Share Добавено Декември 7, 2014 (edited) Вярващите, че богомилството е представлявало нещо много по - възвишено и полезно, от това което е прието за него българската историческа наука и което се учи в училищата (а то е по - скоро негативно), имат ли доказателства за вярата си? Срещал съм коментари, от които става ясно, че според някои хора, в богомилските вярвания има окултен смисъл, но съществуват ли исторически доказателства в тази посока ? Умерените богомили са вярвали, че човешката душа е божие дело, а човешкото тяло и материалния свят - дяволско (и че Бог изпраща добрите в рая, а лошите - в ада). Крайните богомили са смятали за вярно освен споменатото твърдение за човешката душа и материята, също така и това, че в рая дяволът изпраща приятелите си, а в ада - враговете си, и че Бог е отвъд тези два свята. Това са неща, които съм учил в училище. Тези разбирания, не ми се струват особено градивни. По времето на богомилите е имало хора, които са писали за техните разбирания и прояви. В учението им виждам и неща, които бих могъл да посоча като позитивни. Доколкото знам, последователите на Петър Дънов, възхваляват богомилството и го смятат за нещо велико, защото Дънов е говорил добро за него. Но имат ли те някакви исторически сведения за това си много позитивно отношение към богомилското учение ? Къде са сведенията, че то е било едно дълбоко учение, а не просто дуалистична ерес ? Редактирано Декември 7, 2014 от Кон Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Май 17, 2018 Доклад Share Добавено Май 17, 2018 (edited) Редактирано Май 17, 2018 от АлександърТ.А. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts