aleirbag Добавено Септември 24, 2008 Доклад Share Добавено Септември 24, 2008 Искам да споделя нещо, което ми се случва от доста време и не мога да разбера каква е причината. Често ми се случва да не знам дали нещо ми се е случило или не.Понякога ми се струва,че бъркам сънища и реалност. Например разговор с някои - дъло време се чудя дали наистина съм разговаряла с този човек,сънувала ли съм или или си действат някакви подсъзнателни процеси,много е объркано . Случва ми се дори да се съмнявам в това,че съм жива - знам, че звучи смешно ,но наистина ми се случва и ми се налага доста задълбочено да анализирам разни ситуации за да осъзная,че може би наистина съм жива ! Преди години ми се беше случило нещо доста неприятно и след известно започнах да си мисля че се заблуждавам че ми се е случило и че всъщност мозъка ми създава ситуации и реакции на околните, които да потвърждажат,че нещото се е случило,а то реално да не е. Вероятно това е някаква защитна реакция на психиката,но тя ми носи куп проблеми.Имам склонност доста да се задълбочава върху някои мои емоции,състояния и преживявания и това като че ли ми пречи. Знам,че информацията която давам е може би недостатъчна и вероятно в психологията,някои от нещата които съм изброила по- горе отговарят на симптоми на болестни състояния на психиката, но все пак аз съм добре общувам нормално с хора и т.н.Просто имам нужда някой ,който има повече информация и е специалист да ми обясни какво е неговото мнение по въпроса- защо това ми се случва и как да спре Много благодаря за отделеното време! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Шехина Добавено Септември 26, 2008 Доклад Share Добавено Септември 26, 2008 Здравейте, aleirbag, Благодаря Ви за доверието да споделите с нас това, което Ви тревожи. Явленията, които описвате наподобяват т.н. деперсонализационни преживявания или състояния, при които човек преживява изменение или загуба на собственото "Аз". Деперсонализацията е различни видове, като може да бъде норма или известно нарушение на психичното функциониране - това вече ще определи един добър диагностик. Мога да Ви успокоя с това, че при хора с по-интензивна саморефлексия (самонаблюдение) е възможно деперсонализационните преживявания да се явяват преходно състояния, обусловено донякъде от повишената чувствителност, възприемчивост и наситения емоционален живот. Би било добре, (за да улесните терапевта, ако решите да посетите такъв) да проследите динамиката на тези явления (да следите дали те преминават с времето или напротив - усилват се) като си записвате какво точно мислите в подобни моменти. При всички случаи обаче бих Ви препоръчала да се срещнете с психотерапевт. С него ще можете да изясните спецификата на Вашия проблем, а след необходимото клинично изследване заедно ще можете да работите и върху причините за това състояние, като стратегията за справяне с проблема ще градите съвместно. Пожелавам Ви успех! Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts