Jump to content
Порталът към съзнателен живот

08.07.2008 г. - Между хората има едно неразбиране.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 8 Юли 2008 г.

"Ако се спрем върху живота на сегашните хора, ще видим, че между всички, били те учени, религиозни или светски хора, все има едно неразбиране. Всички религиозни все спорят за нещо, не се разбират. Това показва, че в религията има робство, там никой не може да мисли свободно."

Из Рабство и приятелство, 24-та НБ, 16.V.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Хората разглеждат живота, света, по човешки начин. И наистина, ние виждаме, че много религиозни хора, които искат да минават за набожни и милостиви, не издържат на това положение. Те вършат ред престъпления. За да не вършат престъпления, съвестта им трябва да бъде силно развита, обаче има религиозни хора, на които съвестта ни най-малко не е развита. Човек може да бъде религиозен, без да е справедлив. Религиозността се дължи на чувството на привързаност на човека към нещо. Като обичаш един човек много, ти вече имаш религия. И понеже сега човек обича себе си повече от всичко друго, той има една религия на егоизъм.

Да, ние, хората се смятаме за много добри, набожни... Но, истинска Вяра може да има, когато съвестта ни е чиста, когато има Любов. Мислим различно, все за нещо ще се сдърпаме, защото всеки има своя си, вътрешна мярка-човешка. Само в Бога, в божествения свят, може да се види правотата на нещата.

Ти докато не се научиш да обичаш хората, [...]. Аз това го турям правило за себе си, но и за вас. Христос казва да обичаш ближния като себе си. Аз казвам тъй на себе си: Ще обичаш другите хора тъй, както Бог ги обича. Както Бог ги държи в ума Си, в Своето сърце, и ти ще бъдеш така внимателен, защото то е закон. И за в бъдеще, ако така не се внесе законът, няма да може да се разбираме. Христос казва така този закон: „Както Ме е Отец възлюбил, тъй и Аз“ – значи по същия начин. Не казва: „Както Себе си ви обичам.“ Същия закон туря. Казва: „Както Ме е Отец възлюбил, тъй и Аз ви възлюбих.“ Следователно, ако ние не може да обичаме другите хора, нашите ближни, на които съзнанието е пробудено, онези хора, които очакват нашата помощ...

"Както ме е отец възлюбил, тъй и Аз"-много може да се мисли върху тези слова.... Ние все очакваме Бог да ни дава мед и масло, ама понякога и да ни нахока може, да ни накара да се замислим правилно ли постъпваме...

Да се учим да разбираме смисъла на нещата, тогава само ще подреди и този свят... :smarty::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...