Ася_И Добавено Юни 26, 2008 Доклад Share Добавено Юни 26, 2008 Мисъл на деня - 27 Юни 2008 г. „Като говоря за Любовта, тя е един свещен акт. И ние не трябва да обичаме така, за да покажем любовта си пред света, но тя трябва да бъде един таен акт. Свещено нещо е Любовта! Обичаш някого – остави го свободен! Ангелът, който освободи Петра, имаше Любов в себе си. Само по този начин човек разбира какво нещо е Любовта. Когато този ангел дойде при човека, в сърцето му ще пламне особен пламък. Така стана и с Петра, но оттам насетне Петър беше готов да понесе всички страдания.” Из Но Аз ще погледна, 32-ра НБ, 29.VIII.1937 г. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Юни 28, 2008 Доклад Share Добавено Юни 28, 2008 (edited) Обичаш някого – остави го свободен! Ангелът, който освободи Петра, имаше Любов в себе си. Само по този начин човек разбира какво нещо е Любовта. Когато този ангел дойде при човека, в сърцето му ще пламне особен пламък. Какво означава да оставим човека свободен - свободата на хората, които живеят заедно е много деликатно равновесие. Това, което един смята за своя свобода и право на нея може да ограничава свободата на другите до него... "Обичай ближния си като себе си" = оставяй свободен ближния си както оставяш свободен себе си. Ако в името на свобода, поискана от друг, се наложи да направим компромис със своето усещане за свобода, то това дали ще бъде даване на свобода, т.е. Любов? Може би да дам свобода на другия означава и да не замествам човека с някаква своя представа за него..? Следователно, ако в дадения случай вие не можете да станете като този, когото освобождавате, вие не го обичате. Но аз ще погледна Може би се има предвид - ако не можем да се поставим на неговото място и да го разберем? Редактирано Юни 28, 2008 от Донка Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Юни 28, 2008 Доклад Share Добавено Юни 28, 2008 Обичаш някого – остави го свободен! Да оставиш някого свободен - може би това е възможно само ако успея да се почувствам аз самата напълно и безусловно свободна от него, неговите мисли, чувства, отношение и поведение? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts