Jump to content
Порталът към съзнателен живот

07.06.2008 г. - Лошите навици са по-силни от добрите.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 7 Юни 2008 г.

„Всякога отрицателните страни, било на животните, било на хората, са по-силни от положителните. Лошите навици, които човек има, са по-силни от добрите. В това отношение може да направите един опит. Винаги силата да теглиш към себе си е по-голяма, отколкото когато тласкаш някого.”

Из Светът на духа, на душата, на ума и на сърцето, 6-а НБ, 10.I.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Защо отрицателните страни в човека да са по-силни от положителните? Аз виждам причината в това, че ние сме утвърждавали тези отрицателни страни в течение на множество животи, проявявали сме ги в ежедневието си и по този начин те са натрупали сила. В същността си човек притежава в зародиш всички положителни качества, с които може да измени отрицателните качества възпитани в миналото, но човек трябва да се научи да проявява тези положителни качества в живота си, за да могат по този начин те да порастнат и да натрупат сила. Доброто тепърва трябва да го възпитаваме.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 7 Юни 2008 г.

„Всякога отрицателните страни, било на животните, било на хората, са по-силни от положителните. Лошите навици, които човек има, са по-силни от добрите.

Из Светът на духа, на душата, на ума и на сърцето, 6-а НБ, 10.I.1937 г.

Това не е вярно. Не съм съгласна. Поне не всякога и не винаги не е вярно.

Ако човек разсъждава така, той никога няма да има очи да види и доброто у хората. А всеки човек с повече отрицателни черти, отколкото положителни (поне за пред света), може да прояви към тебе и добрина, и нито едно отрицателно качество, ако успееш да видиш и доброто у него...и да му го покажеш, защото той може и да не си го осъзнава.

Нали, има една приказка, каквото повикало, такова се обадило.

Може..наистина лошите навици да са по-силни от добрите, зависи как ще се подходи към човека, ако му се разреши да си покаже доброто у него...той ще си го покаже

Не можах да го обясня много добре, сега бързам

Някой ден ще разкажа по-подробно как една позната ме попита, :"не те ли е страх от кражба?"

аз и отговорих :"не, не ме е страх, аз вярвам в доброто у хората"

Тя се засмя подигравателно, и ми каза, че съм много наивна,,,,,няколко дена след това ме обраха, е, не бяха големи щетите

Като и разказах, тя ме пита: "е, още ли вярваш в доброто у хората"

"Да, казах й, продължавам да вярвам "

Линк към коментар
Share on other sites

Това което преди сме приемали за добро, в настоящето може и да не приемаме за такова. Дори и пак да го приемаме за добро, то няма да е със същата пълнота, то ще ни се струва несъвършено. Човек трябва да полага усилия за развитието си. В процеса на това развитие, човек във все по-голяма степен става способен да разбира доброто, такова каквото е в своята най-съкровена, изначална същност. Доброто е по-силно от злото по принцип, защото злото в действителност е изкривяване на доброто, недостатъчното или неправилното му разбиране. Човек е нужно постоянно да развива представата си за доброто. Това означава, че трябва да се пребори с предишните си представи и да понесе следствията от действията които е предприел благодарение на тях.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...