Ани Добавено Май 31, 2008 Доклад Share Добавено Май 31, 2008 Миналата година си купих такъв уред - пароварка на 2 етажа .Не казвам марката, тъй като може да мине за реклама, но мисля, че сте наясно за какво става дума? Много съм доволна. Бързо и лесно се вари ориз, жито, картофи, риба и всякакъв вид зеленчуци. Но рецепти почти не мога да намеря за тези уреди и въобще за готвенето на пара, което според мен е доста полезно. Имате ли такава машинка или поне "ветрило" за готвене на пара? Готвите ли по този начин? Имате ли рецепти за готвене на пара? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Аделаида Добавено Май 31, 2008 Доклад Share Добавено Май 31, 2008 Ани, благодаря ти за тази тема-хубава и полезна. Аз като типичен представител на зодията си, много обичам да приготвям вкусни и полезни неща. Имам си цял подобен сървиз на една известна марка, която преди време когато купехме съдовете й продаваше достаскъпо за българи, но сега съм много доволна и щастлива че имам такива съдове. По точно те са тенджери и тигани, с различни решетки и приставки, като може и без тях. Готвила съм си разни зебенчуци на пара предимно и преди време съм пекла риба и пиле направо на в съда без некаква мазнина. Яденето приготвено така е много вкусно и полезно. А и в тези съдове просто вкуса на продуктите се запазва. Аз лично предпочитам да е без никакви подправки, а те да се добавят когато сервираме, както и да се консумира докато е топло. При така проготвената храна имаме повече витамини и по-малко мазнина. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Юни 4, 2008 Доклад Share Добавено Юни 4, 2008 Елексир за заети хора: сезонни зеленчуци, но разнообразни - да има два-три вида кореноплоди, плюс нещо от зелеви - особено броколи - и ако има тиквички е съвсем ок. Измиват се, сваряват се на пара, обелват се, за които е нужно, а после има се прибавят нярязани сурови сезонни зеленчуци - задължителни и зелени - поне копър+магданоз - защото другите не ги заместват откъм съставки. Малко зехтинец или друга добра мазнина, малко лимонов сок, съвсем малко сол или няколко натуралин маслини вместо нея и при желание да бъде по-насищащо и полезно - 1 супена лъжица смлени натурални ядки или семена - може и покълнали. Е, докато се вари първото, вършете си работата, но нагласете си за звънене мобилните през 10 мин. - да проверявате състоянието на нещата, че някои се сваряват по-бързо и се вадят преди другите, за да не се разварят. После, поради лесната смилаемост на ястието, няма да се нарушава и работоспособността... но непременно добавяйте и сурови зеленчуци, защото, ако ядете само готвени, особено пък само картофи, не се учудвайте на известна сънливост впоследствие! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Добавено Януари 8, 2009 Доклад Share Добавено Януари 8, 2009 Елексир за заети хора: сезонни зеленчуци, но разнообразни - да има два-три вида кореноплоди, плюс нещо от зелеви - особено броколи - и ако има тиквички е съвсем ок. Измиват се, сваряват се на пара, обелват се, за които е нужно, а после има се прибавят нярязани сурови сезонни зеленчуци - задължителни и зелени - поне копър+магданоз - защото другите не ги заместват откъм съставки. Малко зехтинец или друга добра мазнина, малко лимонов сок, съвсем малко сол или няколко натуралин маслини вместо нея и при желание да бъде по-насищащо и полезно - 1 супена лъжица смлени натурални ядки или семена - може и покълнали. Е, докато се вари първото, вършете си работата, но нагласете си за звънене мобилните през 10 мин. - да проверявате състоянието на нещата, че някои се сваряват по-бързо и се вадят преди другите, за да не се разварят. После, поради лесната смилаемост на ястието, няма да се нарушава и работоспособността... но непременно добавяйте и сурови зеленчуци, защото, ако ядете само готвени, особено пък само картофи, не се учудвайте на известна сънливост впоследствие! Чудесна рецепта, и аз правя такива ястия. Бих добавила - опитайте се да оцените вкуса на твърдо сварените на пара зеленчуци - да останат леко хрупкави, с изключение на картофите, разбира се. Имам "ветрило", ако така се нарича сгъваемото приспособление с дупки, прилично на купа, което се поставя в тенджерата. Компактно, лесно за миене ( веднага след варенето) и върши точно това, което трябва! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest azbuki Добавено Януари 8, 2009 Доклад Share Добавено Януари 8, 2009 И аз си правя всичко на ветрило, ако мога. Диана ме "запали" през лятото с едни много вкусни царевици, с които ме гощава в Ямбол. И така и аз почнах. Съвсем друг вкус имат зеленчуците, когато така се приготвят. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
orisha Добавено Юли 31, 2009 Доклад Share Добавено Юли 31, 2009 И аз имам такъв уред за готвене на пара, но как се прави оризът на него? Иначе си варя всякакви зеленчуци и риба от време на време- много добре се чувствам: не ми става тежко, но съм сита Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Добавено Юли 31, 2009 Доклад Share Добавено Юли 31, 2009 И аз имам такъв уред за готвене на пара, но как се прави оризът на него? Иначе си варя всякакви зеленчуци и риба от време на време- много добре се чувствам: не ми става тежко, но съм сита Moже и ориз на пара, но отворите на т.нар. ветрило следва да са малки (по-скоро се използват едни метални мрежички като за пържене във фритюрник), става доста по-бавно от стандартното варене и или се готви малка доза, или е добре да се разбърква от време на време. Все пак на мен ми се струва, че оризът си става достатъчно добре, сварен по конвенционалния начин. Аз го приготвям така - измивам го добре няколко пъти и го слагам в тенджера с незалепващо покритие, добавям нужното количество вода и захлюпвам плътно с капак. Ако ще бъде с някакви зеленчуци добавям и тях (съответно малко по-рано, едновременно или по-късно спред времето за увирането им). Ври на слаб огън, за 15-20 минути е готов. Водата е желателно да е останала в минимално количество - т.е нито сух, нито воден. Дръпвам от огъня и едва тогава добавям сол (може морска), подправки и зехтин. Разбърквам добре. Опитайте и по-необичайни подправки - примерно смлян кимион или джинджифил. Да ви е сладко! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
orisha Добавено Юли 31, 2009 Доклад Share Добавено Юли 31, 2009 Да, и аз го правя по този начин ориза, ще пробвам и с тези подправки, слагам 3 чаши вода на една ориз и варя 21 минути- така го знам аз Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest Мона Добавено Март 25, 2011 Доклад Share Добавено Март 25, 2011 Не ми се отваряше цяла тема и реших да пиша тук. Напоследък стават хит уреди за готвене с керамично покритие и трябва да ви кажа, че са уникални. Храната буквално се плъзга, не залепва дори и с капка мазнина ... Малко са по-скъпички, но си заслужава; просто храната има друг вкус Пламъче и Светлина и Хармония 2 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.