Jump to content
Порталът към съзнателен живот

31.05.2008 г. - Защото търсят по-лесния път.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 31 Май 2008 г.

„Питам ви: ако вие живеехте във времето на Христа и ако Христос ви проповядваше, щяхте ли да Го разберете? От 72 ученици, които имаше Христос, само 12-те Го разбраха. Защо хората не искат да разберат Христа? – Защото търсят по-лесния път.”

Из Който има мир, 24.X.1920 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Вчера смятах да напиша опровержение, че няма лесен път към Бога. Или има път, или няма. Днес обаче след някои преживени опитности, които дойдоха точно нареме, мога да кажа, че разбрах, (е, поне така си мисля) какво е искал да каже Дънов с този лесен път. Според мене това са хора, които много четат разни книжки, могат добре да се позовават на тях, но не ги разбират в същността им. Те като че ли се хлъзгат по повърхността, без да могат да стъпят в дълбокото......

Линк към коментар
Share on other sites

Понякога хората искат, но не могат да разберат Христос - защото не е лесно. 12 от 72 си е доста много. Ако бяха представителна извадка, светът би бил различен днес.

А лесен път към Бог няма. Пътят към Бог е свързан с раздяла с Егото, а тя е доста болезнена. Наскоро си мислех, че Бог е това, което остава, когато човек загуби всичко останало - любими хора, дом, работа, приятели, перспективи, надежди, когато остане в живота си сам с Бог. Много автори пишат за това, че познаването на Бог е възможно само в смъртоносни ситуации - склонна съм да се сгълася. Човек може да усети Бог едва, когато се откъсне напълно от всичко човешко в себе си, дори от живота си, дори за секунди.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...