Jump to content
Порталът към съзнателен живот

29.05.2008 г. - Като пеят, те ще бъдат здрави.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 29 Май 2008 г.

„Днес всички говорят за бъдещото възпитание на децата. Ако бях учител, щях да карам учениците си по три пъти на ден да пеят. Като пеят, те ще бъдат здрави. Като вляза в един дом, няма да проповядвам никакъв морал, но щях да накарам и мъжа, и жената, и децата да пеят по три пъти на ден. Ако вляза в едно съдилище, ще накарам и съдиите, и адвокатите да пеят по три пъти на ден.”

Из Той ми е и брат, и сестра, и майка, 33-та НБ, 5.IX.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

А пеят ли сегашните ученици/деца или предпочитат да слушат музика? В училищата музика се учи до 8кл. включително. В професионалните гимназии от 9кл. до края на обучението отпадат музика, изобразително изкуство. Т. е. дисциплини, които оказват пряко въздействие върху развитието на душата, чувствата, естетическите възприятия. Тийнейджърите са оставени сами на себе си. Затова все по-рядко човек ще ги чуе да пеят, в повечето случаи са със слушалки на ушите. Зададох въпрос в Google - "пеят ли тийнейджърите ". Излязоха на първо място разни проблеми с Musik Idol, фолка и ... една интересна статия на Борис Карадимчев, във в-к Сега, :) .

Учителят казва:"Като пеят, те ще бъдат здрави." Май трябва да се замислим по този въпрос. :huh:

Всъщност има голяма разлика между пеене и слушане на музика? От друга страна има значиние и начинът на пеене. Дали крещенето е пеене? :hmmmmm:

Приложете пението и ще видите неговите резултати. Не така да пеете, че от единия до другия край да ви чуят. Не е важно всички да ви чуват като пеете, но в тихото пение и в небето ще ви чуват. А като кряскате, и на един километър няма да ви чуват. Тихото пение, но от любов, се чува и на онзи свят. При тихото пение мисълта е силна. Не мислете, че човек трябва силно да пее. Важно е като пее, да мисли.

Той ми е и брат, и сестра, и майка

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Сегашните деца могат и обичат да пеят - и пеят много сърдечно.

Въпросът за мен е дали възрастните - родителите и особено учтелите - могат да пеят? Дали знаят колко важно е пеенето и за тях, и за децата им?

Линк към коментар
Share on other sites

Музиката отваря небесните простори... във всяко учение се набляга на т. нар. хваление, защото ако човек не пее и молитвата и словото и здравето... нищо не върви... вратата е затворена, Духът не е дошъл т.е. не може да се осъществи истински контакт с духовния свят. Поздрави!

Редактирано от Fut
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...