Guest BlueHawaii Добавено Май 27, 2008 Доклад Share Добавено Май 27, 2008 "Знате ли какво действие оказват картофите върху вас? Някои ядат картофи години наред, но не са продибили нищо особено. Картофите предават само едно качество на човека: правят го доволен, да се задоволява с малкото. Особено ако яде картофи при неблагоприятни условия. Понеже картофите са заровени в земята, с това те искат да кажат на човека: „Бъди доволен като нас“. Все някога ще бъдеш заровен в земята. Значи недоволният ще бъде заровен в земята, за да стане доволен. Някога човек има желание да яде картофи, а някога – ябълки. Ябълката предава следните качества на човешкия характер: прави го мек, благ, снизходителен към хората. Лицето му придобива свежест. Ако искаш да бъдеш сладък, благ, яж грозде. Изобщо, храната оказва влияние върху характера на човека. Плодовете изявяват Словото Божие. Другояче казано: Словото е създало плодовете. Като ядеш някакъв плод, трябва да знаеш какво е вложил Бог в него. Ако разбереш какво се крие в ябълката или в друг някой плод, ти ще възприемеш Словото, внесено в нея. Щом приемеш Словото, ти ще се повдигнеш. С думите „да произрастат тревата, растенията и плодовете“ Бог внесъл Словото си в тях. Така трябва да разсъждава вярващият или мистикът, за да възприеме нещата. Ако не разсъждавате така, ще имате празнини в себе си, които ще ви правят недоволни. Някой пита, да яде ли картофи, домати. Казвам: не е лесно човек да се справи с картофите. От седенето в земята картофите са приели някои вредни елементи. В житото пък, при седенето му дълго време в хамбара също така са се образували някои вредни елементи за човешкия организъм. Човек трябва да знае как да се освобождава от вредните елементи, които се съдържат в храните. Като ядете грозде, всяко зрънце, което ще сложите в устата си, трябва да бъде предварително добре измито с вода, да няма по него полепени някакви микроби, или други нечистотии. Сегашните хора ядат бързо, не обръщат внимание, дали има нещо нечисто по плодовете. Добре е, че не се страхуват от зараза, но бързото и небрежно ядене има лоши последствия за организма. Човек не трябва да яде бързо. Като вземе един грозд, нека го разгледа внимателно, да го измие добре, да яде зрънце след зрънце, да брои, колко зрънца приблизително се съдържат в дадения грозд. Наистина, това се отнася до външната страна на храненето, но като се научи външно да яде правилно, човек ще се домогне и до неговата вътрешна страна." източник: Здрава основа "Често аз обичам сам да си готвя. Запример, ще ви приведа пример, как можете сами да ги наготвите и то само за половин час. Трябват ви всичко две чушки, два домата и два картофа. Ако е зимно време или ако е студено вън, ще стопля малко вода, за да полея доматите и чушките да не са студени. После ще нарежа доматите на малки парченца, чушките ще опека на огъня и пак ще ги нарежа, а картофите ще ги изчистя, ще ги нарежа на колелца и ще ги туря да се варят около 15–20 минути. Като се сварят, ще ги туря върху другия зарзават. След това ще си взема една филия хляб и ще си направя един отличен обед. Зимно време такъв обед излиза много скъпо. Две чушки по 6 лв струват 12 лв. Доматите сега са много скъпи, около 120 лв. Така че двата домата ще струват около 30 лв. Значи чушките и доматите ще струват 42 лв. Като прибавите и за картофите, които сега са скъпи, около 8 лв., ще имате един обед около 50 лв. Но като дойде лятно време, този мой (обяд) ще се намали, ще струва най-много 6 лв., две чушки – 2 лв, два домата – два лева и картофите 2 лв, всичко 6 лв. И след всичко това мнозина се питат с какво да се хранят. Много прост е този обед, който ви дадох, но е хранителен. При това, като няма кой да ми наготви, аз сам си правя такъв обед само за половин час. При това, колкото пъти съм си готвил, никога не ми се е разстройвал стомахът. Обаче това се дължи на факта, че аз зная как да избирам чушките и доматите, както и картофите. Същото се отнася и до книгите, които четете. Като четете някаква книга, вие трябва да разбирате кое е същественото в нея и него да изваждате. В една книга всичко не е важно. Когато един автор е писал една книга, той е вложил някои важни, а други маловажни работи. Според мен книгите на великите хора представят техните деца. Като пипна една книга, аз веднага познавам, че авторът е вложил душата си там. Тази книга е жива. За онези автори, които нищо не са вложили в своите книги, (те не са живи), но за онези автори, които от две хиляди години и повече са писали своите книги и са ги оставили и до днес на човечеството, те са вложили душата си в своите книги, заради което и до днес още са живи." източник: Някой си стотник "И днес в целия културен свят хората все готвят, ред готвачи има, изкуство е днес готвенето. Аз не съм против готвенето, нито против пърженето на лук, което е влязло в употреба, но хората трябва да знаят как да готвят, те трябва да знаят как да пържат лука и как да го режат. Днес в обща употреба между семействата е влязъл изразът: „Моята жена ме пържи като лук.“ Питам: Ако пърженето на лука е толкова хубаво нещо, защо когато мъжът иска да се оплаче от жена си, казва: „На нищо вече не съм замязал; моята жена ме направи на пържен лук!“ Прав е мъжът, пържи го жената. Най-първо жената трябва да се отрече от старото си изкуство на готвене. Тя трябва да има милост към лука, като го реже, да му пее и да не кълца тъй ситно, но на едри парчета. Аз позволявам лукът да се реже най-много на 10 парчета. Ако аз съм готвач, бих го нарязал на 10 парчета. После ще нарежа картофите, ще туря солта, червения пипер, маслото и всичко заедно ще туря да ври най-много 25 минути до половин час. Добре е картофите да останат малко несварени. Както аз разбирам готвачеството, не е хубаво картофите да бъдат много разварени. Нека възлюбленият се научи да дъвче малко. Това е по-здравословно. По-добре е да се ядат сурови картофите или малко сварени." източник: Красна като Луната и чиста като Слънцето Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Guest BlueHawaii Добавено Май 28, 2008 Доклад Share Добавено Май 28, 2008 Знаем, че пържените картофи са пълни с трансмазнини, но малцина са чували за високото им съдържание на акриламид - канцероген намиращ се във въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура. Пържените картофи са пълни с трансмазнини, за които знаем, че потискат имунната система и причиняват болести на сърдечно-съдовата система, диабет, наднормено тегло, стерилност, дефекти при раждането, намалена способност за произвеждане на майчино мляко, загуба на зрението и отслабване на костите и мускулите. Но пържените картофи също съдържат акриламид, канцероген намиращ се във въглехидратни храни, пържени или печени при висока температура. Световната здравна организация научава за опасността от акриламида за първи път през 2002 г. след публикация на проучване от Швеция, което прави връзката между консумацията на акриламид и заболяванията от рак. Оттогава независими проучвания направени в Америка, Германия, Норвегия, Швейцария и Англия потвърждават тази връзка. Няколко месеца след публикуването на оригиналното проучване, Центърът за наука и обществен интерес във Вашингтон, прави свое собствено проучване на съдържанието на акриламид в най-често употребяваните високо-въглехидратни храни в Северна Америка. Ето какво показват техните резултати: McDonalds пържени картофи, големи - акриламид 82 mcg Burger King пържени картофи, големи - акриламид 59 mcg KFC пикантни картофи, големи – акриламид 52 mcg Pringles картофени чипсове – акриламид 25 mcg Fritos царевичен чипс – акриламид 11 mcg Cheerios – акриламид 7 mcg Варени картофи – акриламид по-малко от 3 mcg Вода – акриламид 0.12 mcg (това е безопасен лимит поставен от Агенцията по опазване на околната среда EPA) Количеството на акриламид, намиращо се в една голяма порция пържени картофи в ресторант за бързо хранене, е поне 300 пъти повече от това, което EPA разрешава като количество в чаша питейна вода. „Изчислили сме, че акриламидът причинява няколко хиляди заболявания от рак на година в Америка” каза професор Дейл Хатис от Университета Кларк. Днес сме добре информирани за твърдата връзка между консумацията на акриламид и развитието на ракови заболявания. Хубаво е да се знае, че варените картофи при анализ не съдържат или пък имат много малко количество акриламид. Акриламид се образува, когато въглехидратни храни се пържат или пекат при висока температура. Това означава, че пържени картофи и картофен чипс са сред най-опасните храни. Кои други храни съдържат високо количество акриламид? През юли 2006 г. USDA пуснаха резултатите от тяхното най-ново проучване на акриламид в обикновените храни. Ето още малко храни с високо съдържание на акриламид: Зърнени закуски Бисквити Кафе Тост Сладкиши и торти Кракери Царевични закуски Пуканки Пица източник : bio.gorichka.bg Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Пламъче Добавено Март 28, 2010 Доклад Share Добавено Март 28, 2010 Картофите имат своите плюсове и минуси. Суровите картофи(по-точно сока от тях)в малки количества е полезен при повишена стомашна киселинност и хипертония,като за предпочитане са екологично отглежданите картофи.Добре е сокът от картофи да се смесва със сокове от моркови,краставици и цвекло. Обелени сурови картофи се използват външно при кървене на венците и парадонтоза. Не бива да се употребяват прораснали картофи,защото съдържат отровното вещество соланин. Смята се,че картофите натоварват обмяната на веществата и предизвикват образуването на слуз в организма и възпаление на ставите,но това твърдение все още не е научно доказано. Картофи могат да се употребяват варени и печени,но в разумни количества. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дъгата Добавено Март 29, 2010 Доклад Share Добавено Март 29, 2010 (edited) Според П.Дънов те дават доволство на човека, а това май за нашата нация е много нужно. Според Р. Щайнер, те карали човек много да мисли, та чак по-лесно да се разболява/поболява. И хич не ги е препоръчвал на германците. (не помня името на книгата) Но може би те имат нужда от по-малко мислене,а ние от повече .......... Редактирано Март 29, 2010 от Viki3 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.