Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Глюкозата ~ храна за нашия мозък


Guest BlueHawaii

  

11 гласа

  1. 1. Знаете ли с какво се храни вашия мозък?

    • да
      7
    • не
      4
    • не ме интересува
      0


Recommended Posts

още по темата "Храненето и вашият мозък - белтъчини за функциониране" в psychology-bg.com

Мозъкът е икономичен потребител на енергия

Колкото по-голямо количество енергия е нужно за дадена мозъчна зона, толкова повече глюкоза разгражда тя.

Човешкият мозък е товарен кон, който работи 24 часа, твърди сп. "Попюлър сайънс". Когато човек мисли усилено, милиони неврони припламват, изпращайки и приемайки послания помежду си и към различни тъкани в тялото. За да работят, невроните имат нужда от гориво.

Те изразходват 75% от кръвната захар в черния дроб и 20% от общото количество кислород, използван от тялото. За да оцелее и да функционира, мозъкът се нуждае от 0,1 калория в минута. Ако отидете до близкия магазин за хранителни стоки, тялото ви ще изгаря приблизително 4 калории в минута. Кикбоксът гълта 10 калории в минута. Когато решавате кръстословица обаче, мозъкът ви харчи само 1,5 калория в минута.

Човешките неврони се хранят по следния начин: астроцитите - клетките, разположени близо до стените на капилярите в мозъка, смучат от кръвния ток глюкоза, която е богата на захар, и я преобразуват във форма, която невроните могат да поемат. От глюкозата невроните произвеждат невротрансмитери и съзнателна мисъл.

"Колкото по-голямо количество енергия е нужно за дадена мозъчна зона, толкова повече глюкоза разгражда тя", обяснява неврологът Хари Чъгейни от Детската болница на Мичигън /САЩ/. "Ако сте изпаднали в дълбока мисъл или се борите с мислите си, невроните в челните дялове на мозъка ви ще изгарят много повече глюкоза" - допълва ученият.

Нахранете мозъка с глюкоза. Тя е единственият източник на енергия за нервните ни клетки - невроните. Глюкозата от рафинирани въглехидрати торта, бял хляб, бонбони) бързо постъпва в кръвта, но също така концентрацията на захар в кръвта пада (което не може да се каже за излишните “сладки” калории, натрупващи се задълго върху талията). Затова, за задоволяване на организма с глюкоза е подобре да отдадете предпочитание на полизахаридите от плодовете и зеленчуците, на изделията от едро смляно брашно. Един от най-простите варианти е закуската с мюсли със захаросани плодове.

» Човешкият мозък е уникален орган, който използва глюкоза ( вид карбохидрат ) като гориво за своята дейност.

» Човешкият мозък има свойството да акумулира съвсем малко количество глюкоза. По време на сън, по-голямата част от това количество се използва. Докато не възстановим количеството глюкоза със сутрешната закуска, мозъкът работи непълноценно.

~~~

Глюкозата (C6H12O6) е прост монозахарид, един от най-важните въглехидрати в

биологията. Клетките я използват като източник на енергия и посредник в обмяната на

веществата. Глюкозата е един от главните продукти на фотосинтезата и се разгражда при

клетъчното дишане както при прокариотите, така и при еукариотите — процес, при който

се отделя енергия.

Физични свойства

Чистата глюкоза е безцветно кристално вещество. Има сладък вкус. Глюкозата или така

наречената гроздова захар е много добре разтворима във вода. При загряване

първоначално тя се стапя, след това се карамелизира, а накрая се овъглява.

Химични свойства

Под действието на други ензими протичат други ферментационни процеси, при които се образуват млечна киселина, ацетон и други. В човешкия организъм се окислява до въглероден диоксид и вода, при което се отделя голямо количество топлина, която е нужна на организма.

Глюкозата се произвежда промишлено чрез ензимна хидролиза на нишесте. Като източник на нишесте могат да се използват много култури. В различните части на света са използват царевица, ориз, пшеница, картофи, маниока, тропическото растение Marantha arundinacea и саго. В САЩ се използва почти изключително царевично нишесте.

Глюкозата има критична роля в производството на белтъци и липидната обмяна на веществата. Също така, при растенията и повечето животни, тя е прекурсор за производството на витамин C (аскорбинова киселина).

Глюкозата се използва като прекурсор за синтеза на няколко важни вещества. Нишестето, целулозата и гликогенът (животинското нишесте) са често срещани полимери на глюкозата (полизахариди).

Приложение

Използва се и за производство на лекарствени препарати и други. Глюкозата намира голямо приложение в различни клонове на хранително-вкусовата промишленост. Използва се за приготвяне на различни захарни изделия, в бонбоненото производство и други. Редукционните ѝ свойства определят нейното приложение за посребряването на огледалата, украшения за елхи, детски играчки и други. Използва се при оцветяване и щамповане на тъкани.

~~~

Висок гликемичен индекс

Глюкоза - 100

Бял ориз - 92

Пчелен мед - 88

Печени картофи - 85

Корн флейкс - 84

Инстантно картофено пюре - 83

Тиква - 75

Пържени картофи - 75

Варени картофи - 73

Диня - 72

Бял хляб - 70-72

Кроасан - 67

Кристална захар - 65

Кускус - 65

Стафиди - 64

Банан (с кафяви петна) - 63

Пълнозърнест хляб - 62

Среден гликемичен индекс

Пролетни картофи - 57

Мюсли - 56

Кафяв ориз - 55

Царевица - 55

Овесени ядки - 55

Пуканки - 55

Жито - 54

Банан, жълт - 53

Сок от портокал - 52

Шоколад,

недиабетичен - 49

Грозде - 46

Сок от ананас - 46

Макарони - 45

Спагети, бели - 43

Банан (със зелени петна) - 41

Портокал - 41

Сок от ябълка - 41

Нисък гликемичен индекс

Спагети, пълнозърнести - 37

Ябълка - 36

Мляко - 34

Зрял боб - 30

Соево мляко - 30

Леща - 29

Грейпфрут - 25

Ечемик - 25

фруктоза - 20

Соя - 18

"Като излезете оттук, помнете думите, които ви казах: Яжте правилно! Като вземеш един варен картоф в ръката си, кажи: „Братко, ще ме извиниш, че събличам дрешката ти. Ще те изпратя да се разходиш из стомаха ми, в дробовете и сърцето ми. Там няма да бъдеш добре, но като минеш през мен, ще влезеш в светлата страна на моя живот, ще разбереш какъв е моят ум и моето сърце. Там ще си дадем по една братска целувка“. Така ще постъпите и с ябълката, и с крушата. Като минат през вас, пак ще се целунете. Като се нахраните, ще благодарите за посещението, което сте имали на обяд. Който чуе как се разговаряте с картофите и плодовете, ще каже, че говорите с духове. Кажи: „Разговарям се с храната, която влиза в мене, благодаря ѝ и давам ѝ една целувка. След това моля тия гости да не разказват на никого какво сме говорили“. Когато се храните и вашите братя и сестри отидат в другия свят, ще кажат: „Хората се научиха вече да живеят и да ядат правилно. Заслужават да ги посещаваме“.

Направете тоя малък опит, който ви дадох днес. Като успеете, той ще усили вярата ви в бъдещите опити."

източник: Храненето, условие за вечен живот

~~~

към лекарите във форума: Според вас човек може ли да живее пълноценно , като храни доволно мозъка си, и какви са начините за неговото изхранване , които знаете и сте опитвали ?

на мен лично ми е интересно ако може да обясните - хората , които не могат да се хранят по нормалния начин , как медицината поддържа живота им и с какви лекарства , хранителни добавки?

има ли според вас критерии и граници, за да живее един организъм нормално ?

преди време бях гледал по тв-то за едно момченце , което има проблем от раждането си и не може да се храни с твърда храна

то живеше в болницата но и там не го искаха , понеже било много скъпо изхранването му

(тук не става дума за метода със слънчевата светлина ясно ми стана че това не е за вас)

какво пише в учебниците ~ имате ли начини за оцеляване и запазване функциите на мозъка ?

Редактирано от Иво
Линк към коментар
Share on other sites

много хора изяждат половин - един шоколад на гладно, това е особено опасно сутрин ... и води до по-леки или по-тежки случаи на

Диабетна кетоацидоза (ДКА)

Спешно състояние на екстремно високи кръвнозахарни нива в комбинация с остра липса на инсулин - нелекуването на ДКА може да доведе до кома и смърт.

Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса (задстомашна жлеза).

Панкреасът(задстомашна жлеза) е голяма храносмилателна жлеза

Ниският инсулин увеличава риска от болестта на Алцхаймер

живеем в 21 век! срамно е хората все още да ядат пържоли и кюфтета

дори сладоледи и шоколади - в които също има ГЛЮКОЗА но с нея и куп ненужни вещества

питаме ли нашето тяло колко труд и усилия му струва за да трансформира в хранителни вещества тази гъста материя която му даваме?

от това се остарява от това се разболява човек

има една мисъл на Боб Марли ~ "Божието тяло не е гробище за умрели животни"

защото през целия си съзнателен живот човек забравя да храни мозъка си?

от известно време живея като приемам един час сутрин Слънчева светлина през очите и малко количество глюкоза по обяд

преди и след приемането на глюкозата пия гореща вода и ми е много добре

движа се ,спортувам достатъчно , спя малко, не ми се вие свят

проблеми с килограмите нямам , дори за последния месец качих един два

много повече енергия отива за мозъка и от там всичко тръгва по-добре.

всеки може да пробва да гладува 3-4 дни само на гореща вода без нищо друго

и през това време да си прави клизма сутрин и вечер

да видите какво нещо ще излезе от вас

колко много отпадъци , които стоят у нас с години и ние си ги носим и живеем с тях ... заради тях мислите ни и чувствата ни са такива и въобще качеството на живот.

след това... или можеби някой ден ще се замислим за всяка хапка, която слагаме в устата си

човек не е създаден кофа за смет .. човек не е глупаво същество

Учителя препоръчва да се яде храна която трудно се разлага в стомаха ~ пресни плодове ~ сурово жито ~ суров ориз и още повече ~ храна която остава най-малко отпадъци в организма

Той казва , че ако човек яде истинска храна пълна със живителна енергия и я преработи правилно - никакви излишъци няма да останат в тялото му.

Знаете ли Той как се е хранел ?

дали това е нормално.. след толкова хиляди години все още да смятаме , че лошият дъх сутрин и ходенето по няколко пъти на ден по голяма нужда е нещо нормално за съвременния човек без което не можем да живеем?

На места Той отговаря на учениците , че в сегашния живот , не може без излишъци, но количеството им може да се сведе до минимум ~ 1922г.

2008г.

времето минава и живота се развива и в него телата ни съзнанието ни и всичко останало покрай нас... личната опитност е най-важна

"После казвате за живота, че той няма смисъл. Ти не си бил в живота вътре. Не си бил в стомаха да видиш как стават процесите, да бъдеш на мястото на тия работници, да бъдеш на мястото на тия работници в мозъка, да видиш онези процеси, които стават в главата. Безброй същества има, които работят за тебе. Ти се ползуваш от техния труд, без да си влязъл в положението им. Ти минаваш като царски син. Заповядваш това и онова, но никакво знание нямаш. Като седите сега, влезете в положението на ония работници във вашия стомах. Най-първо ще им давате малко отпуск. На стомаха три часа работа е достатъчна. На дробовете давам повече работа. На мозъка умствена работа, не пресилена работа."

Организиран и неорганизиран свят

който, както се научи да живее.. ако успее печелят всички и болни и здрави.

зя мен ученето е да преустроиш своя вътрешен и външен свят... всичко в живота в света върви напред

ако не сега, то в бъдещия си живот и вие ще приемате всичко от Слънцето и вие ще живеето от това и тогава ще дадете една безсрочна ваканция на стомаха си.. и други органи, които сега работят неуморно от как сме се появили на бял свят ~ те са ни дали толкова много , време е и ние да помислим да тяхното израстване .

Ендокринна система - виждат се основните ендокринни органи - мозък, щитовидна жлеза, сърце, бъбрек, надбъбрек, панкреас, яйчници и тестиси.

endocrinology.jpg

1 - панкреатичен канал

2 - отвор на панкреатичния канал в дванадесетопръстника

3 - дванадесетопръстник (дванадесетопръстно черво)

pancreas.jpg

още в Панкреас ~ Физиология...

"„Ония органи, които аз създадох в тялото ви за ваше добро; ония сили, които вложих във вас, ония чувства, вие не ги употребихте на мястото им“. И следователно тя правилно наказва съвременните хора. И сега цяла една наука иде да помага на човечеството. Против кого? Против оная Майка, която учи децата да се изправят. Тогава дойде лекарят и каже: „Той има диабет“, но не обяснява причината на болестта. Какво нещо е диабет? – Захарна болест. – Каква е захарната болест? – Натрупване на захар в организма. – Е, какво лошо има от това? Колко струва сега един килограм захар? Причината трябва да се знае: защо тази захар се е натрупала в организма. Тази захар трябваше да се даде на други хора. Природата не търпи излишък. Той е събрал сума захар, иска да продава. И природата казва: „Ти имаш диабет. Захарта ще изхвърлиш навън“. – „Не зная как.“ Дойде лекарят, ще ти турне една инжекция, две, три, четири – това е лекът. Освободете се от „диабет“! Добрите, сладките неща не ги желай само за себе си, но и за другите. Аз не искам да лекувам, но за да видите, ако има някой захарна болест, в 10 минути ще го излекувам. Аз няма да му взема много, но не и малко. Ако е богат, ще му кажа: „Десетте милиона ще дадеш, животът си съвършено ще измениш и ще го посветиш на Бога, много няма да ядеш“. И ще му турна една строга диета, каквато не е виждал. После ще му кажа: „Обикалял си чуждите жени, опропастил си чуждите семейства – всичко това трябва да изправиш, и тогава болеста ще се махне“. И когато в християнството се каже: „Да се покае човек“, гръцкото православие разбира да му турне попът епитрахила, да му чете няколко молитви и тогава му се прощават греховете! Природата така лесно не прощава. Вие може 10 пъти да турите епитрахила, и пак греховете ви да останат."

източник : Братя и сестри на Христа

пейте Аумь сутрин обед вечер след ставане преди лягане преди ядене след ядене

без диабет , без главоболия

Omraam - Аумь

В мозъка си имате големи богатства, които трябва да използувате, за да изпълните онова велико бъдеще, което ви предстои, но в което не вярвате.

Учителя

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

"Нахранете мозъка с глюкоза. Тя е единственият източник на енергия за нервните ни клетки - невроните"

Колко мъка има по тоя свят божеееееееееееееееееееееееееееееееееееее

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Веднъж във вечерните новини на БТВ бяха задали въпрос на децата "с какво се храни мозъкът". Някои отговаряха "с витамини", а други "със знания, учене и четене". :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Всъщност, мозъкът може да се храни и с кетони, друг е въпросът че просто глюкозата се усвоява по-бързо. При всички случаи човек трябва да внимава със захарта, в днешно време тя е твърде разпространена.

Други добри за мозъка храни са: омега-3 мастните киселини (орехи, леново / рапицено / соево олио, рибена мазнина, морски водорасли, зеленолистни зеленчуци), куркумин (в кърито и горчицата) - тези две съставки повлияват положително също и в/у болeстта на Алцхаймер. Други "храни за мозъка": флавоноиди (във всичко от растителен произход с по-тъмен цвят), вит. Б6 (мая, банани, ядки), вит. Б12 (млечни продукти, яйца, бирена мая), вит. Д (гъби, авокадо, краве / рибeно масло), вит. Е (всички растителни мазнини, зеленолистни зеленчуци, авокадо), селен (пълнозърнести зърнени храни, ядки, варива), мед (какао, ядки, пълнозърнести зърнени храни), желязо (пълнозърнести зърнени храни, зеленолистни зеленчуци, ядки), холин (жълтък, соя, зелена салата). Данните за тези храни са от статия "Храна за мозъка" от спис. "Шпигел" от 20.12.08г., стр. 112, и са пригодени за вегетариански начин на хранене (инaче повечето тук знаем че месото също е богато на много вещества) .

Добре е да има и физическа активност, положителни емоции и по-малко стрес.

Редактирано от Mindfield
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Не зная дали е много по темата, но:

Основните функции на невроните - възбудимост и проводимост - изискват енергия - тази енергия е необходима на йонните канили, за да стоят отворени и да може да преминават през тях различните йони, които водят до деполяризация на мембраната на неврона и генерирането на акционен потенциал, или пък водят до реполяризация и възвръщане към състоянието на покой. Забравих да спомена за йонните помпи, но се сещате, че и те изискват енергия.

Невроните сами по себе си не могат да усвояват глюкозата в анаеробни условия - чрез анаеробна гликолиза. Защото няма време да се занимават от 1 молекула глюкоза да получат 2 молекули АТФ, хаха. Те са лакомници и искат 38 молекули АТФ от 1 молекула глюкоза. За да стане това, има помощни клетки около невроните, които разграждат глюкозата до пирогроздена киселина/млечна киселина - оттам нататък невроните знаят какво да я правят.

Мозъкът от глюкоза нужда има, но нивото на глюкоза в организма при нормални условия/непатологични/ винаги е такова, че няма страшно - дори и да не сме яли цял ден, мозъкът си бачка безпроблемно. Да, чувстваме се отпаднали.

Не разбрах дали правилно схванах - да консумираме директно глюкоза? По-добре е фруктоза - погледнете гликемичния индекс.

Вече писах в този форум, че при храните с висок гликемичен индекс има една преходна хипогликемия, която създава чувство на глад, преди обаче реално да сме изразходили енергията, която сме изконсумирали - и след известно време тя преминава, но много хора си хапват през това време, понеже мислят, че наистина са гладни. То ест получава се едно прехранване. При храните с нисък гликемичен индекс тази транзиторна хипогликемия не се наблюдава. Диви и щастливи, както се казва в подобни случаи.

Относно ориза - гледам в посочената таблица - не е дадено диференцирано - басмати и жасминов ориз - вторият е с много по-висок гликемичен индекс. Ползвайте от първия.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 years later...

Когато приготвяме храната си, не може да взимаме предвид само гликемичния индекс на дадена храна. Много е важно как са комбинирани храните. Ако в едно хранене е включен само въглехидрат, влиянието върху организма ще е едно, ако към въглехидратната храна прибавим протеин и мазнини, тогава влиянието и усвояването на храните ще бъде съвсем друго - много по-полезно за организма.
 

Таблица за хлебни единици (ХЕ), гликемичен индекс (ГИ) и калораж

БРАШНЕНИ ПРОДУКТИ

К-во в гр.

ккал

ГИ

ВАРИВА (варени)

К-во в гр.

ккал

ГИ

ХЛЯБ ,,Бял”

25

63

75

Леща

50

60

30

ХЛЯБ ,,Добруджа”

25

62

74

Зрял фасул

50

64

30

ХЛЯБ ,,Типов”

25

60

69

Грах

120

82

45

,,Грахам”

25

57

66

картофи

72

55

70

пълнозърнест

30

65

60

Ориз бял начупен

50

55

70

франзела

22

59

72

Ориз бял цели зърна

50

55

42

Сухар-бяло брашно

15

65

70

Ориз кафяв

50

48

40

солети

20

65

70

МЛЕЧНИ

 

 

 

геврек

20

60

62

Краве прясно мляко 2%

250мл

125

30

Баничка сирене

30

125

52

Краве кисело мляко 2 %

250гр

125

15

Кифла с мармалад

22

62

60

Гауда сирене

250гр

1000

5

Кроасан шоколад/крем

30

120

62

ПЛОДОВЕ

 

 

 

Зърнена закуска за директна консумация

15

55

80

Диня

200

56

75

Хрупкави кръгли хлебчета (средно 3-4 рулца)

18

90

65

Пъпеш

200

60

65

Пица вегетарианска

50

260

52

Праскови

150

55

43

Хамбургер

40

95

50

Кайсии

125

55

55

Обикновени бисквити

15

70

63

Грозде

75

95

70

Шоколад млечен

30

160

44

Банани

60

55

55

източник

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...