Jump to content
Порталът към съзнателен живот

25.05.2008 г. - Молитвата е велик процес


Recommended Posts

Мисъл на деня - 25 Май 2008 г.

„Съвременните християни трябва да дойдат до едно дълбоко разбиране на молитвата като велик процес. Ако човек знае да се моли, това е изгубената дума! И досега още и най-напредналите същества на Земята все търсят една изгубена дума. Коя е тази дума? Думата, с която започва молитвата.”

Из Най-голям в Царството небесно, 1-ва НБ, 27.IX.1936 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Дали това е наистина дума, както разбираме това понятие в ежедневието си?

Какво е думата всъщност:

Ако е произнесена (на ум или на глас), тя представлява звукова комбинация с уникална вибрационна характеристика, произведена от гласните струни - т.е. думата е музикално произведение. Ако е написана, думата допълнително е натоварена с вибрациите на знаците, с които е изписана.

Думата служи като знак - но от най-висока сложност. Тя пренася не просто понятие, но и неговото коннотативно поле (свързаните с него други понятия). Т.е. думата съдържа в себе си цял свят - при това уникален за всеки човек, който говори този език - защото светът на думата зависи от личния опит.

Думата има т.нар. "валенции", т.е. вероятни възможности за комбиниране с други думи - тя има потенциала да създава безкрайно различни нови "светове" и "пътища".

Всичко това означава, че думата съдържа в себе си мисълта на човека, неговия опит, карта на света... т.е. неговия ум.

Но тя го съчетава хармонично и с неговото отношение към света, който назовава, и с емоциите, свързани с този свят...

Може още много да се каже...

Първата дума на молитвата всъщност не е точно дума според мен - това е по-скоро състояние на хармония на всичко, което носим в себе си - и по рождение, и придобито в този живот - при това материализирано във вибрация... Ако наистина е така, тази вибрация би била в хармония с Вселената и молитвата наистина би ни свързала с Цялото...

Линк към коментар
Share on other sites

Като се замисля, молитвата започва с обръщение. Значи ние трябва да знаем с кого искаме да се свържем. И тука не става въпрос само за име, но и това което се крие зад името, неговото съдържание и характеристики. Свързването става чрез сходството, което съществува между нас и "този" към когото се обръщаме, до който искаме да достигнем. Значи "произнасяйки първата дума" в молтвата ни, ние с това повишаваме вибрацията си, хармонизираме се с този към когото е отправена молитвата ни, настройваме се на честотата на идеята която е залегнала в нашата молитвата.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...