Севдалина Добавено Октомври 1, 2004 Доклад Share Добавено Октомври 1, 2004 Какво мислите за Агресията? Как би могъл човек да се справи с агресия насочена към него-да бяга или ....? Обичам ви!!! ester 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Светлето Добавено Октомври 1, 2004 Доклад Share Добавено Октомври 1, 2004 Агресията... това е човешката слабост. Това е вътрешното противоречие. Това е да се загубиш. А слабото, несигурно, залутало се по пътя си дете страда. И прави грешки. И пак страда. То има нужда да види спокойствие срещу себе си. Това е единстената сила, която може да го пребори и умиротвори. ester 1 Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Елина Добавено Октомври 5, 2004 Доклад Share Добавено Октомври 5, 2004 Външната агресия е отговор на нещо вътре в теб, което е разклатило малко устоите си... Та затова агресията винаги е като аларма, че някъде си кривнал и трябва да си влезеш отново в релсите. В този смисъл - няма смисъл да бягаш от агресията, тя винаги ще те намери, защото ТИ я привличаш. Поздрави! Елина Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Недялко Добавено Октомври 11, 2004 Доклад Share Добавено Октомври 11, 2004 Един съвет: научи се да различаваш персонално насочената агресия към теб, от неперсонално насочената. Някой хора са си просто по-агресивни и причината може да не е (само) в теб. Ако си пристрастена към някаква част от цялото /т.е. се отъждествяваш с нея/ е напълно възможно да възприемеш излъчването на човек пристрастен към противоположнота част за агресия насочена срещу теб. А всъщност човекът да няма нищо конкретно срещу тебе... Проблемът е, че почти никой не е напълно обективен и безпристрастен. Възможно е да са и стари карми (от предни животи), но проблемът според мен си остава същият. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Паулина Добавено Октомври 13, 2004 Доклад Share Добавено Октомври 13, 2004 Здравейте! Любопитно ми е точно за онази група хора, които "са си просто по-агресивни" - как да реагираме на такива като тях? Те са настроени "анти" към всичко и към всички. Отначало, като че ли водени само от интерес, се вписват сред останалите, а след това пръскат негативизъм и отравят средата, в която са. За другите остава само изненадата от крайния резултат, който не са предвидили. С пожелание за повече слънце през тези дни! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Венцислав_ Добавено Октомври 15, 2004 Доклад Share Добавено Октомври 15, 2004 Не е нужно да реагираме, всъщност нужно е да не реагираме. Иначе с агресията в нас трябва да се борим най-ожесточено, а това е свързано именно с негативизма около нас. Той точно е причината за това наслояване което довежда до експлозивни процеси, действащи най-често против нас самите. Много е деликатен начина на справянето ни с този проблем обаче. Повечето хора обират негативизма и го натъпкват най-дълбоко в себе си, като си мислят че там той е скрит, но с течение на времето натъпканите емоции се разширяват докато не достигнат критичната граница, след което почва едно изливане... Та значи правилният начин е просто да не допускате негативизма до себе си, пускайте го да минава покрай вас... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Мозата Добавено Април 11, 2005 Доклад Share Добавено Април 11, 2005 Зависи какво се разбира под агресия. Защото например автоагресиата непредставлява първичност,а казано на нау4ен език-реакциата,в най 4истия смисял на тази дума. А силова агресия,броталната агресия.........това ве4е е просто друга тема Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Телемах Добавено Април 15, 2005 Доклад Share Добавено Април 15, 2005 Защото например автоагресиата непредставлява първичност,а казано на нау4ен език-реакциата,в най 4истия смисял на тази дума. А силова агресия,броталната агресия.........това ве4е е просто друга тема Първото изречение изобщо е много объркано. Усещам много често предстоящата агресия подсъзнателно. Реагирал съм по различни начини на външната агресия - на принципа зъб за зъб, че и за два преди , сега само при защита. Или чрез реагиране с по резки думи иначе те смятат за слаб. На принципа каквото почукало такова се обадило! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Маргото Добавено Април 15, 2005 Доклад Share Добавено Април 15, 2005 "Ако те ударя по едната страна подай и другата" В този смисъл Венцислав е абсолютно прав според мен-нужно е да не реагираме изобщо. Иначе всичко води до негативни емоции..от които няма смисъл..само вреда. Това е нещо с което се свиква трудо,но само ако не прозреш Смисъла. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Април 15, 2005 Доклад Share Добавено Април 15, 2005 Всъщност кое е състоянието... трансформиращо агресията ? Кое е противоположното и състояние? Като че ли е любимата ми думичка...благост! Или нещо друго... Вие как мислите? Любов + Светлина + Мир + радост! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
izgrev Добавено Юли 4, 2005 Доклад Share Добавено Юли 4, 2005 Агресията е СТРАХ! Страх от нещо, или някой! Разберете от какво ве е страх, разберете другия от какво го е страх и ще я надвиете! Стига да пожелаете! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лена Добавено Юли 4, 2005 Доклад Share Добавено Юли 4, 2005 Напоследък се хващам, че се опитвам да обясня всички негативни емоции от къде идват и защо им позволяваме да съществуват. Агресията е една от тези емоции. Ако напиша, че трябва да се молим за хората и себе си, когато сме в състояние на агресия, няма да учудя никого тук. Според мен, това са чувствата, който са необходими на тъмните сили за да живеят и когато ние се отдаваме на тези чувства трептим на честотата, на която искат те и се хранят от нас. Трудно е да се усмихнеш и да покажеш ЛЮБОВ на агресивно настроен към теб човек, но никой не ни е обещавал лесни неща. Ние сме тук да променим света и да го подготвим да живее в ЛЮБОВ и съм сигурна, че на никого от нас не ни е лесно. И за да не говоря общи приказки, напоследък се старая да се усмихвам на всеки, който е под влияние на отрицателни емоции, да не споря и да казвам, че уважавам правото му на избор - щом някой е решил, че иска да му е гадно и да плюе по целия свят, защото от това се чувства добре - нека го прави, а аз се моля да му се прати помощ и да мине на страната на добрите. Ако този някой ми каже, че не се чувства добре от състоянието си, се опитвам да стана канал и до него да достигне Светлина и той сам да осъзнае какво иска и как да го постигне. Както се пее в една руска детска песничка "...от една усмивка мрачният ден става светъл, дъгата в небето се събужда, сподели своя усмивка и тя ще се върне при теб многократно..." "Дете Мое, ако Аз съм с теб, то кой е против теб?" Обичам ви! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Телемах Добавено Юли 7, 2005 Доклад Share Добавено Юли 7, 2005 На агресията добре е да не се реагира. Ако отреагираш - трябва да си сигурен, че си наясно и че си по силен. Правил съм го - виждаш и усещаш отвътре завистта, безсилието, грубостта , злобата на човека. Няма смирение, уважение, напира напред с рогата. Агресивни са вътрешно слабите и зависливите. Аз доскоро се опитвах да "обяснявам", прекъсвам или да съм по рязък или категоричен, но не груб и неучтив с агресивните около мен , и даже се получава.Но не ми е интересно.Те просто не са в час .Сега гледам изобщо да не общувам с такива хора.Просто не сме се научили да виждаме и схващаме нещата правилно веднага ,като препълнени чаши сме със своите си стари убеждения и емоции и все инерцията ни носи и все бързаме да реагираме....лаишки, вредейки на себе си и на другите.Не се заблуждавам вече , че някого мога да променя или да му помогна ако самият аз не съм наясно и напред с материала. Контролираното дишане е метод за преодоляване на агресията. Усмихнати и мъдри! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Лена Добавено Юли 8, 2005 Доклад Share Добавено Юли 8, 2005 Сега всъщност, като се замисля, може да се приеме, че срещаме агресивни хора по Пътя си за изпитание на собствените си сили и знания. В крайна сметка информацията, която получаваме за техники за дишане и всякакви други методи трябва да се изпробват и да се разбере дали действат и ако не се получава по даден начин да разберем защо. Желая на всички да си взимат "изпитите" с положителна оценка. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Юли 8, 2005 Доклад Share Добавено Юли 8, 2005 Благодаря за пожеланието ! Полезно е да можем да се самонаблюдаваме безпристрастно и в различните ситуации - на "потърпевши" от агресията , на "носители" на агресия и на "предизвикващи"( като психологически похват) агресивно поведение/реакция. Всичко е за оглеждане и поучение. От нас зависи в каква посока ще ни "люшнат" неподредените ни чувствата и разните предположения като следствие....и съответно...реагираме по един или друг начин;агресията като инстинкт, като нагон и т.н....тихата агресия е по "опасна", шумната е спонтанна,открита, тя е и "изпускане на парата" освобождава/чисти човека и е важно отсреща да има мъдра/разбираща/спокойна/хладнокръвна!!! реакция....но когато трябва реакцията може да е аналогична... Всичко е въпрос на опитност ( осмислена правилно, осъзнаването)+ правилно реагиране......желателно чрез не прибързана реакция!-самоконтрол...дишането/цветовете/гамата/мисълта. Но винаги със светло спокойствие и добронамерено!!!Без да приемаме лично нещата!!! Резкостта/категоричността/строгостта - мекотата/учтивостта...са относителни...има добронамерена строгост и фалшива мекота...и е добре да ги тълкуваме от различни ъгълчета...въпрос на умение за право разсъждаване/разсъждение. Всъщност факторите предизвикващи агресивното поведение са различни като сред тях са и хормоналните фактори/жлезите... Да...Благодаря за предизвиканите разнопосочни мисли.Ще се фокусират. Любов+Светлина+Мир+Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Телемах Добавено Юли 9, 2005 Доклад Share Добавено Юли 9, 2005 Да.Чудел съм се когато съм бил агресивен без да искам откъде дойде това и после виждаш че е и да познаеш отношението на човека до теб. От всичко да се учим. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Август 15, 2005 Доклад Share Добавено Август 15, 2005 Имаме агресия, защото сме живи, защото така сме сглобени, защото носим цялата история на всички по-низши царства в себе си - да се борим с агресията, или с похотта е като да се борим със самият живот. Който иска дас е бори и да си чупи кокалите - не може да победи. Единственото което можем да направим е да използваме това което имаме агресията е основна движеща сила - как да я използваме първо, трябва да сме силни - как да сме силни - трябва да водим чист и силен живот, без излишества, да се стремим към истинската л'бов, тази висшата, както казва Венцислав. И когато сме силни, тогава се научаваме да използваме първо собствената си вътрешна агресия, да я впрягаме, и не само като копаем нивата , но това е вътрешен процес - просто соковете на всичко в нас се пускат да текат към истинското ни Аз - значи първо трябва да имаме донякъде съзнателно вътрешно Аз! Но борбата е разделяне - аз се уморих да се боря и да бивам смачкван като мравка. Желая ви приятни летни дни - на планина, море и вътре във вас самите! силни и чисти приятелства ви желая!!! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Август 16, 2005 Доклад Share Добавено Август 16, 2005 Здравейте напълно съм съгласна с вашите мнения. Позволете ми, обаче, да напомня за една от неявните форми на агресия, която ни заобикаля и заплашва много повече от откритата. Става дума за "благата" агресия - случаите, в които от нас се очаква да проявим " съчувствие" и поемем товара на "приятелите" си подобно на "кошче за душевни отпадъци". Десетки години смятах това за свой дълг и върховна проява на морал и благородство. Сега осъзнавам, че очакването на подобно "съчувствие" е тиха и незабележима агресия, по-опасна от явната. Как, според вас, да я разпознаем от просто споделянето? Как да се защитим от нея? Даването на подобно съчувствие не означава ли скрита агресия и от наша страна - ние се учим да преодоляваме "атаката", но лишаваме от "урока" приятеля си.... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Венцислав_ Добавено Август 16, 2005 Доклад Share Добавено Август 16, 2005 Този проблем си го създаваме сами с неправилно отношение... Че за Любовта... Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Латина Добавено Август 17, 2005 Доклад Share Добавено Август 17, 2005 На слънцето не му пука от черния ревлив облак. Бъди слънце! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Август 21, 2005 Доклад Share Добавено Август 21, 2005 Здравейте, приятели! В агресията (в гнева, в завистта и т.н.) човек вреди на себе си, на привидния си неприятел и на пространството( процесите са паралелни). Всъщност злото не е в агресията( и другите подобни чувства и емоции), а в това, че повечето хора не могат ( все още) да използват правилно енергията на агресията( и другите), да я впрегнат на работа. Агресията е наш учител и помагач ако сме БУДНИ. Иначе е изкушение и разрушение. Любов+Светлина+Мир+Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Телемах Добавено Август 21, 2005 Доклад Share Добавено Август 21, 2005 Здравейте всички! Полезно е да можем да се самонаблюдаваме безпристрастно и в различните ситуации - на "потърпевши" от агресията , на "носители" на агресия и на "предизвикващи"( като психологически похват) агресивно поведение/реакция. Всичко е за оглеждане и поучение. От нас зависи в каква посока ще ни "люшнат" неподредените ни чувствата и разните предположения като следствие....и съответно...реагираме по един или друг начин;агресията като инстинкт, като нагон и т.н....тихата агресия е по "опасна", шумната е спонтанна,открита, тя е и "изпускане на парата" освобождава/чисти човека и е важно отсреща да има мъдра/разбираща/спокойна/хладнокръвна!!! реакция....но когато трябва реакцията може да е аналогична... Всичко е въпрос на опитност ( осмислена правилно, осъзнаването)+ правилно реагиране......желателно чрез не прибързана реакция!-самоконтрол...дишането/цветовете/гамата/мисълта. Но винаги със светло спокойствие и добронамерено!!!Без да приемаме лично нещата!!! Резкостта/категоричността/строгостта - мекотата/учтивостта...са относителни...има добронамерена строгост и фалшива мекота...и е добре да ги тълкуваме от различни ъгълчета...въпрос на умение за право разсъждаване/разсъждение.Много съм съгласен. Агресията е учител и помагач - когато сме БУДНИ. Благодаря ви Благост и да попитам отново за Будността. Очаквам отговора ви с търпение още от темата за Силата на мисълта. Любов+Светлина+Мир+Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Благост Добавено Август 24, 2005 Доклад Share Добавено Август 24, 2005 Здравейте, приятели! Здравей, Телемах! Признавам си, че мисля по въпроса за БУДНОСТТА и никак не съм забравила да отговоря...просто се въздържах...думите са недостатъчни, а никак не ми пише, тези неща се живеят...Про - буждам се + буден съм...отначало от време на време - кога с усилие , кога без усилие; после 'будността"/яснотата+ силата+увереността...става относително постоянно състояние..естествено, без усилие постигаш "разбирането" на нещата, без стремеж - просто се случват. И ставаш много спокойно радостен, и силен, и любящ...и си спокойно "заземен" ! Будни бъдете+непрестанно се молете+безкористно служете. Любов+Светлина+Мир+Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Телемах Добавено Август 25, 2005 Доклад Share Добавено Август 25, 2005 Здравейте и благодаря! Любов+Светлина+Мир+Радост Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Орлин Баев Добавено Септември 18, 2005 Доклад Share Добавено Септември 18, 2005 За да се справим с агресията извън нас, трябва да се справим с агресията вътре в нас - а за това се иска вътрешна сила и опит - опит във вътрешната трансформация! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts