kruella Добавено Май 31, 2008 Доклад Share Добавено Май 31, 2008 (edited) Привет отново. Ето нещо за тази теория, от Доц. д-р Д. Байкова, известен български деитолог. http://dieti.gbg.bg/tema.asp?razdel=10&temaN=79 Аз лично мисля че храненето според гените има повече логика но е още рано за него... може би след 5-10г.. Благодаря и на теб Любо. Съгласна съм с теб, че хранене според гените е по-логично, ако знаеш нещо сподели. Редактирано Май 31, 2008 от Донка Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Mindfield Добавено Май 31, 2008 Доклад Share Добавено Май 31, 2008 (edited) В САЩ в момента е разпространено. Макар че има в момента само около 20 открити гена отговорни за храненето и метаболизма, напр. по такъв начин се вижда предразположението към диабет. Има и тестове на тази основа. Науката се казва нутригеномика. Редактирано Септември 7, 2008 от Любо Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
kruella Добавено Май 31, 2008 Доклад Share Добавено Май 31, 2008 В САЩ в момента е разпространено. Макар че има в момента само около 20 открити гена отговорни за храненето и метаболизма, напр. по такъв начин се вижда предразположението към диабет. Има и тестове на тази основа. Науката се казва нутриционистика.Много интересно,но ние както винаги пак сме на ошпашката.Чувала съм за някакво изследване на кръвта което е доста скъпарско м-у другото,с което определят за всеки индивидуално най добрия вариант на хранене.Т.е ядеш и не дебелееш.Дали имат предвид това което ти казваш незнам. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mvm Добавено Май 31, 2008 Доклад Share Добавено Май 31, 2008 ооооф, като попадна на такава тема за разделно хранене, хранене според това, хранене според онова и се сещам за нашите вече прабаби и дядовци, простите и неуки хорица от селата, които не са били чували за кръвни групи, диети, лунни и всякакви, за разделно и делно хранене Ядяли са каквото даде господ, и са били здрави и силни, бачкали са по цял ден на нивата в големия пек, и са пеели Работели са всякаква тежка кърска работа, също и домакинска, защото са нямали сегашните модерни битови уреди Но са били здрави, румени и засмени А ние сега какво правим, скучаем, защото пералнята пере вместо нас, миялната мие вместо нас, хляба и храната си я купуваме наготово, имаме толкова много свободно време, че се чудим как и с какво да го запълним, чудим се какво да ядем, за да сме здрави.......и пак не успяваме Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Донка Добавено Май 31, 2008 Доклад Share Добавено Май 31, 2008 Ядяли са каквото даде господ,и са били здрави и силни, бачкали са по цял ден на нивата в големия пек, и са пеели А господ дава точно това, което е необходимо за гените ни. И работата и песента също! Ако се огледаме в природата около себе си, ще видим какво е подходящо за нас. Дата: 31.05.2008, Събота Цвят: Виолетов Планета: Сатурн Песен: Бог е Любов Храна: орехи, бадеми, лешници, кестени, сини патладжани, зрял боб, черна ряпа, кафе, какао, боровинки, шипки ,черупкови и с голяма калоричност плодове http://www.bratstvoto.net/vehadi/fr1n.html Плодове и зеленчуци Ако искате да подобрите кръвообращението яжте череши. Черешите внасят радост и веселие в човека. За да бъдете красиви яжте най-хубавите ябълки. ................ Останалото е в линка. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Olq3 Добавено Юни 1, 2008 Доклад Share Добавено Юни 1, 2008 ооооф, като попадна на такава тема за разделно хранене, хранене според това, хранене според онова и се сещам за нашите вече прабаби и дядовци, простите и неуки хорица от селата, които не са били чували за кръвни групи, диети, лунни и всякакви, за разделно и делно хранене Ядяли са каквото даде господ, и са били здрави и силни, бачкали са по цял ден на нивата в големия пек, и са пеели Работели са всякаква тежка кърска работа, също и домакинска, защото са нямали сегашните модерни битови уреди Но са били здрави, румени и засмени А ние сега какво правим, скучаем, защото пералнята пере вместо нас, миялната мие вместо нас, хляба и храната си я купуваме наготово, имаме толкова много свободно време, че се чудим как и с какво да го запълним, чудим се какво да ядем, за да сме здрави.......и пак не успяваме Така е, но донякъде.Защото нашите прародители са живеели в коренно различна среда.Те са се хранили с екологично чисти продукти, дишали са чист въздух, пиели са чиста изворна вода, движили са се много повече от нас.Ти самата го казваш - в пек и зной те са били на на къра.Докато ние дишаме химия, защото въздухът е замърсен, храним се с генно модифицирани храни, пием твърда и хлорирана вода (тези, които не употребяват минерална), водим значително по-заседнал начин на живот.Затова се и налага да спазваме някои правила на хранене. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
mvm Добавено Юни 1, 2008 Доклад Share Добавено Юни 1, 2008 Да, Оля, несъмнено си права. Но не мислиш ли, че сме попаднали в омагьосан кръг. Какво значение има дали ще ядем продукти съобразени с кръвната ни група или звездите, приготвени на пара, или по друг полезен начин, като те са купени от магазина (в повечето случаи) и може да са генно-модифицирани, какво значение има, след като дишаме наистина мръсен вуздух. Добре, някои правят опити да се хранят здравословно, но успяват ли наистина, или само така си мислят. Не всеки може да си донесе продукти от село, които са общо-взето екологически по-чисти. Не всеки може да живее на село или високо в планината на чистия въздух...и тогава опитите му да се храни според някакви здравословни диети...се обезсмислят. Или тук се проявява с пълна сила плацебо ефекта Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Olq3 Добавено Юни 1, 2008 Доклад Share Добавено Юни 1, 2008 Именно поради изброените по-горе причини, мисля че трябва да се съблюдава правилното хранене.Разделното например е много лесно за приложение.Известен проблем за мен представлява храненето според кръвната група - А+.Защото към "забранените" спадат една огромна част от морските дарове и различните сирена, които много обичам и доста често са в менюто ми. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Юни 4, 2008 Доклад Share Добавено Юни 4, 2008 Тези диети предизвикват много полярни мнения, но те просто откриват закономерности, които още не са добре изследвани, затова има и прозрения, и заблуди - но не е ли така навсядъке? Аз уважавам Питър Дадамо, защото е еволюиращ с времето, търси все по-дълбоки закономерности. Сега вече той не е за "чистата" теория на кръвните групи, а е създал теория за генотиповете - освен тях имат значение и много други френологични, биохимични и т.н. показатели. И мисля, че е по-близо вече до нещо фундаментално, макар че за съвършено отразяване на такива генетични закономерности изобщо едва ли може да се говори. Харесва ми обаче, че не е просто рекламно пишещ, както са повечето западни автори, а продължава да се развива, да преосмисля някои от по-раншните си твърдения. Впрочем, който прочете книгата му за генотиповете - предстои да излезе и у нас - ще се убеди и лично в това. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Добромир Добавено Октомври 9, 2008 Доклад Share Добавено Октомври 9, 2008 (edited) Инфо в аванс, т.е. преди да излезе превода новата книга на Д-р Дадамо на български (вероятно с това ще се заеме пак изд.- "Кибеа", но догодина). След като предизвика много противоречиви коментари неговата теория за начина на живот според кръвните групи, той е имал мъжеството да предложи нова, по съобразена с последните научни генетични данни теория. За което го поздравявам! Малко са учените, които са в състояние - дори и по чисто психологични, енергийни и др. "странични" на научната фактология причини - да сменят радикално една дълго затвърждавана своя гледна точка. Още повече, че прекаленият акцент върху кръвните групи като носители на наследствената ксвоеобразност беше един от препъни-камъните в досегашната му теория. Това не означава, че той сега се завърта на 180 градуса; повечето наблюдения за предразположенията и начина на живот на кръвните групи си остават, но вече са интегрирани в 6 комплексни генотипа. Освен кръвните групи, като критерии за оценка има редица телесни съотношения (един вид елементи от френологията и хирологията), базови настройки на психиката, подобно на темпераментите и биохимични корелати (как се усещат определени вкусове - а те се усещат различно от различните хора!). Новата схема дава отчасти отговор и на често отправяното възражение към теорията за кръвните групи - защо, макар и някои предразположения и препоръки да са не само теоретично, но и проверимо по-важащи за определена група, това не е винаги така? Оказва се, че макар и в рамките на един генотип да преобладават носители на дадена кръвна група, това не е абсолютно правило. Особено интересен е типът "Изследовател", свързан повече с отрицателния резус фактор, отколкото с определена принадлежност къмз АБО системата. Т.е. човек почти с еднакъв успех може да е А, В или 0 - и пак да пирнадлежи към този генотип. Предразположеинята към определени заболявания според генотипа са по-прегледно обобщени и само който е обзет от нагона да отрича заради удоволствието от това може да не обърне внимание на силно преобладаващите съвпадения в това отношение. Що се касае за препоръките, там нещата са по-сложни и аз предполагам, както смятах и по отношение на изолираната кръвногрупова теория, че трябва да се правят още много проучвания. Общите указания като цяло звучат добре, не съм много сигурен обаче в подробните таблици за всичките храни и подправки... все пак там е доста бездънно поле и за такива конкретизирани изводи сега можем да правим по-скоро предположения, които задължително трябва да се пречупват през конкретната фактология - реалната поносимост или непоносимост на съответния продукт за съответния човек... Редактирано Октомври 9, 2008 от Добромир Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Сингониум Добавено Януари 24, 2010 Доклад Share Добавено Януари 24, 2010 От известно време и аз се интересувам от хранене според кръвната група, но просто от любопитство. Това , което прочетох за моята кръвна група B+ не се припокрива с това, което обичам.Например, аз обожавам домати, няма друго ,което да обичам толкова много, а според автора на книгата, това не вредно за моята кръвна група. Аз много обичам месо, но не обичам свинско , а основно телешко и риба.За съжаление не ям достатъчно много плодове и зеленчуци, както и препоръчителните млечни продукти.обичам определени неща да ям. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Дъгата Добавено Януари 24, 2010 Доклад Share Добавено Януари 24, 2010 Освен кръвните групи, като критерии за оценка има редица телесни съотношения (един вид елементи от френологията и хирологията), базови настройки на психиката, подобно на темпераментите и биохимични корелати ............ ......Особено интересен е типът "Изследовател", свързан повече с отрицателния резус фактор, отколкото с определена принадлежност къмз АБО системата. Т.е. човек почти с еднакъв успех може да е А, В или 0 - и пак да пирнадлежи към този генотип........... Моля, би ли споделил повече? Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Иванчев Добавено Октомври 25, 2015 Доклад Share Добавено Октомври 25, 2015 Храненето според кръвните групи - Преди да приемете или отхвърлите е добре, изпробвайте дали това работи за вас!Аз изпробвах много различни видове здравословно хранене, също и 3 години бях вегетарианец ... но не ми се отрази добре - получих анемия и колит. Препоръчаха ми хранене според кръвната група, направих изследване за кръвна група и се оказа, че съм '0+', и аз си казах - 'ето виждаш ли, човек трябва да яде от всичко!' - така го разбрах тогава. Като почнах да ям месо отново, се пооправих, но не съвсем...След 5години, мой учител отново ми препоръча хранене според кръвната група, и тогава си купих книгата 'Хранене според генотипа' на Д'Адамо. Честно казано докато четях, си мислех че автора е поредния перко, който прави пари от сензации... Обаче понеже ми го препоръча учителя ми, който наистина ЗНАЕ, и ми каза: "Опитай да видиш, как ще работи това за теб!" - реших да опитам.И ДА работи за мен, отразява ми се добре, но е и въпрос на осъзнаване, как ще го разбереш и изтълкуваш, как ще го приложиш на практика...... и съвсем не е "човек трябва да яде от всичко" различните хора преработват добре различни храни.Направих и изследване за секреторен статус Se +/–, беше много трудно да намеря, къде в България, може да се направи, затова искам да споделя тук, дано подпомогне други да си спестят лутането.Ако дадете търсене в Интернет, ще ви излязат много лаборатории, който имат в ценовите си листи изследване СЕКРЕТОРЕН СТАТУС обаче те не поддържат реагенти на склад, тъй като изключително рядко някой прави това изследване. След много лутане д-р Манолова от Cibalab ме насочи към лабораторията по трансфузионна хематология на НСБАЛХЗ, който се намират на последния етаж на Онкологичната болница в Двървеница. Това беше единственото място, което аз намерих! Същото го казаха и самите лаборантки. Там правят теста от слюнка и допълнително определяне на еретроцитни антигени Le a, Le b от кръвна проба - алтернативата, е дадена и на страницата на Д'Адамо http://www.dadamo.com/B2blogs/blogs/index.php/2002/09/04/where-in-the-world-can-i-obtain-the-secr?blog=9Също ако решите да направите секреторен тест, трябва да имате в предвид, че тази лаборатория е държавна и е изключително заета с раково болни пациенти... това че ще си платите, не е гаранция, нито мотивация, че ще се съгласят да направят изследване на секреторен статус на някакви ентусиасти, който са чели някаква книжка...Няма да преувелича, ако кажа, че за мен храненето според генотипа ми спаси живота, а сега ме поддържа в здрава, жизнена и енергична кондиция.Пожелавам успех на всички! Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Lovely.evening Добавено Октомври 29, 2015 Доклад Share Добавено Октомври 29, 2015 Според мен всеки човек просто трябва да слуша собственото си тяло и да се храни както се чувства добре. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Добавено Октомври 31, 2015 Доклад Share Добавено Октомври 31, 2015 Според мен всеки човек просто трябва да слуша собственото си тяло и да се храни както се чувства добре. Не е лесно да спреш мисленето ,и чуеш тялото си ...Някъде около двадесетата си година , често страдах от гастрит .Като ме заболеше , няколко дена . Веднъж може би на втория ден , в къщи имаше панирани чушки . Хапваше ми се , но как , нали е пържено ? Превъртам възмоните ястия в умът си но не мога на нищо да се спра .Не обръщам внимание на чушките , но все те пред мен . Дори и някак приятно усещане се разлива около корема , Та чак като че ли намалява болката ...Престраших се на обяд и до вечерта болката отшумя ...Но си мисля , че още по трудно е да изучиш някоя модерна наука , за да се храниш добре .За това правим най лесното . От тук , от там по нещо изглеждащо правдоподобно и пасващо на вече установения режим . Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Alexander Добавено Октомври 31, 2015 Доклад Share Добавено Октомври 31, 2015 А може причината за храносмилателни проблеми и болки в стомаха да са травиални. Helicobacter Pylori. Цитирай Линк към коментар Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.