Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Грешки в процесирането на информацията


Recommended Posts

Когнитивните изкривявания и отклонения се проявяват като автоматични мисли в човека. Те винаги се дължат на заложени дълбоко когнитивни схеми (комплекси, несъзнавани сценарии). По-голямата част от автоматичните мисли (проявяващи се в когнитивни отклонения и изкривявания) са дезадаптивни, тоест пречат на нормалното хармонично функциониране на човека.

Някои автоматични мисли спомагат за психическото оцеляване на човека, но на цената на самозаблудата.

Нека разгледаме някои:

Изкривавания:

Когнитивен филтър – фокусирането изключително върху определени, обикновено негативни или тревожни аспекти от някого или нещо и игнориране на другите аспекти.

Свръхгенерализация - погрешна индукция на базата на изолиран случай.

Етикетиране – вид свръхгенерализация, при която специфични събития или поведения се причисляват към по-общи категории чрез етикетирането им.

Всичко или нищо – мислене в крайни и абсолютни термини като винаги, никога, всеки, никой...

Катастрофизиране – фокусиране в най-лошия възможен изход от ситуациите или преживяването на ситуацията като непоносима, докато всъщност е просто некомфортна.

.............

Емоционално мислене – вземането на решения и мислене на базата на емоциите вместо на логиката и обективната реалност.

Преувеличаване и неглижиране – преувеличаване на едни характеристики на хората и ситуациите и неглижирането на други.

Скачане към заключения – допускане на негативни заключения без наличието на подкрепящи заключенията аргументи.

ТРЯБВА – ригидни правила по отношение на себе си, хората и ситуациите. Перфекционизъм към себе си и хората. Психологът Алберт Елис нарича това когнитивно изкривяване „Мастербация” – от господар и аналогията с мастурбация, тоест преживяването на авторитарна властност – перфекционизъм.

........................................

Отклонения:

Илюзия за контрол – убеждението, че резултатът от случващото се може да бъде контролиран или поне да му бъде повлияно, когато такава реална възможност липсва. Присъства при оптимизъм, но и в магическото мислене.

Субективно потвърждение – убедеността, че нещо е вярно защото вярванията на субекта изискват то да бъде вярно. Субектът „вижда” съществуването на връзки между случващите се събития/ случайности.

Потвърждение – тенденцията да се търси информация или да се интерпретира информацията по начин, който потвърждава собствените ни предубеждения.

Самоизпълняващо се пророчество – несъзнавано тласканото ни самовъвличане в дейности, водещи до изпълняване на сугестирано в нас или самовнушено твърдение.

Преувеличено намаление – тенденцията да бъде предпочетена незабавната изгода пред по-късната. Например при зависимостите. Или при житейски избори.

Защита на избора – тенденцията да се приемат собствените или приятелски избори за по-добри, отколкото те в действителност са.

Ефект на изгодата – тенденцията да правим или вярваме в нещо защото много други хора вярват в него или го правят. Свързан е с груповото мислене и стадното поведение.

Отхвърляне на вероятностите – тенденцията напълно да се пренебрегнат вероятностите при вземане на решения при неизвестност.

Реактивно съпротивление – тенденцията да действаме противоположно на това, което се очаква от нас.

Първо впечатление – тенденцията да се разчита в преценката повече на първоначалните впечатления и наблюдения, отколкото на последващите.

Тексаски снайпер – избор или приспособяване на хипотеза след събирането на данни, така че да „пасне” на данните. Честното тестване на хипотезата в такъв случай е невъзможно.

.............................

Стаден инстинкт – склонността на незрелите индивиди да приемат мнението и поведението на мнозинството, с цел да се чувстват по-защитени и да избягват конфликти.

Справедлив свят – вярването, че всичко в света е справедливо и затова всеки получава заслуженото си.

По-умен от средното – тенденцията на човек да се смята за по-умен от средната маса.

Ореол – тенденцията позитивните или негативни качества на човек от една сфера на живота му да бъдат проектирани от зрителя в други области и сфери от живота му.

Актьор – зрител; Фундаментална атрибутивна грешка - тенденцията чуждите грешки да се обясняват с преувеличаване значението на личните качества на извършителя им, без да се вземат под внимание средовите фактори. Обратното, при обяснение на собствените грешки се преувеличават факторите на средата, а не се вземат под внимание грешките.

Проекция – тенденцията несъзнателно да приемаме, че другите споделят същите като нашите мисли, желания, вярвания, стойности и позиции.

Егоцентрично припомняне – променено спомняне на миналите събития, така че да ласкаят егото ни - случва се преднамерено съзнателно или несъзнавано.

Одобрение на собствения избор – спомен, че избраните опции са били по-добри от отхвърлените

Недовършени задачи – Блума Зейгарник, руски психолог - установява свойството на паметта ни да запомня по-отчетливо недовършените или прекъснати задачи.

.................................

Позоваване на вероятността – понеже нещо би могло да се случи, следователно то неминуемо ще се случи.

Фалшив аргумент – ако аргументът, служещ за основа на дадено заключение е неправилен, тогава задължително заключението е невярно!

Чиста увереност – условията на даден довод са допускани да бъдат верни просто на базата на твърдението, че са такива.

Фалшива дилема – когато два алтернативни избора са представяни за единствено възможните, докато всъщност има и други избори.

Игнорацио еленчи – невярно заключение или невярна теза.

Природата винаги е добра – твърдението, че всичко природно е добро, а всяко човешко творение – зло.

Доказателство чрез пример – невярната свръхгенерализация, че дадена теза е вярна, защото е посочен един или повече отговарящи на хипотезата примери. Например „Виждал съм човек да застрелва друг! Следователно всички хора са убийци!” Или „Хомеопатията помогна на този и онзи. Следователно хомеопатията помага на всички!”

Свръхопростяване на причината – когато причината за дадено явление се свежда до единична, когато всъщност е комплексна.

Фалшива атрибуция – позоваване на нерелевантен, неидентифициран, нелигитимен или изфабрикуван източник.

Вдигане на летвата – заблуда, при която целта винаги е някъде напред, но никога недостигана. При заявяване на достижение, то бива дисквалифицирано и „летвата е вдигана”. Например в езотериката.

Доказателство чрез многословие – ексесивно многословие, което може да потвърждава, но може и да не потвърждава тезата, но просто да отвлича вниманието и сугестира.

Ретроспективен детерминизъм – заблудата, че щом нещо се е случило, следователно е „било предопределено да се случи”. Липса на отчитане на многобройните възможни изходи от същия исторически епизод и свободната воля на участника в него.

Краят на света – твърдението, че ученето, усилията, развитието -интелектуално и морално са безсмислени, защото светът ще свърши в ядрена война или глобален катаклизъм, което обезсмисля усилията за каквото и да е.

Традиция – когато нещо се приема за вярно само защото традиционно се приема за такова.

Позоваване на авторитет – заключението е обявявано за вярно единствено защото принадлежи на авторитет.

Ad Hominem (срещу човека) - отвръщане на аргумент с атакуване на личността на събеседника вместо с доводи против аргумента.

Заплаха – когато дадено заключение се аргументира със сила или заплаха за прилагане на сила.

Argumentum ad populum – когато твърдението се приема за вярно единствено защото много хора вярват, че то е вярно.

....................................

........................................

.............................................

За мен лично зад горните грешки в обработката на информацията стои много мъдрост! Доста от въпросните когнитивни отклонения са в основата на развитието на невротични състояния! Други са източник на заблуди и самозаблуди. Хайде да помислим заедно върху тях!

Линк към коментар
Share on other sites

Поздравления за тази интересна тема! Много ми допада класификацията и дефинициите, които Орлин е дал. Бих поставила куп въпроси за дискусия, да тръгнем от някъде.

Според мен всеки човек “дава” :rolleyes: известни отклонения и деформации при получаване и обработване на информацията или не? Средата, семейството, професията и обществото в което живеем имат своя отпечатък. За това си е резонно да се говори и за грешки при възпитанието и професионални изкривявания, примерно.

Друго, което ме вълнува е съпротивата, която човек проявява, получавайки и най-малък намек, че възприема информацията неточно и едностранчиво. Впечатли ме, че Фройд изрично пише за доста яростна съпротива, коята пациентите проявяват в определен етап на психоанализата.Реагират срещу терапевта като най-заклет враг. Там е самозащита може би- страха от прекалено силна, непоносима психична болка.Защо, обаче, и когато някой е започнал да възприема информацията изкривено също яростно отказва да се освободи от “наочниците”, които сам си слага. Това винаги ли е свързано също с психични травми?

Може ли да се каже, ученията, които проповядват сърдечност и любов към абсолютно всички хора са също и една отлична психологическа терапия срещу някои от изброените нарушения в горния постинг. Може би когато човек наистина отвори сърцето си и дълбоко в душата си прегърне с любов целия свят- тогава лесно би се поставил и на “отсрещната” позиция, с което получава по-широк и точен обхват на проблемите,възможност да "ги огледа" от различни страни. По този повод Ерхард Фрайтаг има такава формула, не съм убедена доколко е ефективна:"Аз мисля и действам според закона на чистосърдечност и приветливост по отношение на всички хора.(и т.н.)..."

Дали човек с по-сериозен психически проблем има ресурса, приемайки в сърцето си любовта сам да се освободи и коригира?

Психологията е моята тайна страст, до голяма степен тя ме привлече към астрологията и имам още въпроси, но преди да продължа нека да изчакам отговори на тези.

Линк към коментар
Share on other sites

Ох, Орлин така ни е заковал с тази класификация.

Ами то всеки човек, дори и тук например във всяко изказване във форумите на който и да било от нас, веднага мога да му поставя "диагнозата" какви отклонения или изкривявания проявява (и на себе си включително :P ).

Но колкото и да не ми се иска, точно така си стоят нещата в действителност. За да не проявяваме никакви отклонения и изкривявания, е нужно твърдо да държим средния път, но не е лесно.

Аз единствено имам някакви възражения относно:

Емоционално мислене – вземането на решения и мислене на базата на емоциите вместо на логиката и обективната реалност.

Според мен вземането на решения, осланяйки се само на логиката и пълно пренебрегване на емоциите .... хм, най-малкото ще ни лиши от интуицията, особено, ако се налага да вземем решение, а имаме малко или поне недостатъчно факти под ръка.

А това, което казва Атлантида, за ожесточената съпротива на хората, ако само им намекнеш, че нещо възприемат неточно или едностранчиво, си е съвсем така. Нали всеки ден работя с хора - дали го показват по-явно или по-прикрито, но всеки се чувства едноличен собственик на обективната истина :) . Най-интересното е, че дори когато за нещо все пак каже "Не знам, не съм сигурен", затова пък е абсолютно сигурен, че и другите няма от къде да са сигурни :D

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, приятели!

Тези дефиниции не са мои, те са изследвани от науката за познанието експериментално. Има ги в уикипедия - само съм ги взел от там, защото наистина са ценни.

Съгласен съм, че някои от тях са редукционистки - като емоционалнот омислене или илюзията за контрол. В тези твърдения светът, възприятието и познанието са изследвани от позицията на материализма, без да се виждат по-широките прояви на когницията. Но, въпреки това, класификацията е полезна в по-голямата си част. на сайта ми има по-пълна класификация.

Весел ден! :D

Линк към коментар
Share on other sites

Когнитивните грешки не са някакъв признак на болест и са естествен наш спътник .Въпроса е , че те са предпоставка за изграждането на един грешен образ на действителността и когато външната реалност се сблъска с нашата променена представа за нея резултата е обикновено е някакво ограничение и страдание .Хубаво е човек да ги знае и им обръща внимание , това би помогнало да ги открива в себе си и коригира мисленето си и представите за действителността .Така би бил по- гъвкав и адекватен в света , който непрекъснато се изменя .Голяма част от хората които идват при мен за терапия изграждат проблемите си на базата на такова мислене и искрено страдат .Например вчера идва клиентка която казва -Цялата съм напрегната – жената не изглеждаше такава, но генерализираше проблема .Тогава аз я помолих да започнем бавно да посочваме частите от тялото и които все пак са спокойни – и тя започна ,,Темето ми е спокойно , челото също , веждите ...накрая се оказа ,че напрегнатост има само в горната част от корема и подбедриците .Самото осъзнаването на този факт бе достатъчен да успокои жената и ние започнахме работа за се научи тя , как да контролира своята напрегнатост , но този път с подчертаването –в областта на подбедриците и горната част на корема .

Често хора преживяващи раздяла идват и казват, ,,Никой не ме обича , на никой не съм нужен.''. Няма човек, който от никого да не е обичан и ли напълно ненужен , но не може в прав текст да убедиш един човек , че мисленето му е неправилно .За това се започва да се търсят изключенията и обикновено го питам ,,Искаш да кажеш че майка ти не те обича ?,, Понякога още на този въпрос човека казва ,,Не, тя ме обича ‘’След което продължавам да търся изключенията и се оказва , че реално десетки хора обичат моя клиент и той ценен и нужен за тях .Така че генерализацията ,, Никой не ме обича ,, отпада, а с това самочувствието и настроението се подобряват. Излиза че фразата ,,Никой не ме обича и аз съм ненужен/а ‘’ означава само че лицето Х не го обича и само за него е ненужен.

А, разликата е огромна , едно е да мислиш, че само един човек не те обича , друго е да мислиш че никой на този свят не те обича. По същият начин хората си правят и част от депресиите и изобщо страданията .

Атлантида пита -

Защо, обаче, и когато някой е започнал да възприема информацията изкривено също яростно отказва да се освободи от “наочниците”, които сам си слага. Това винаги ли е свързано също с психични травми?

Не, не е свързано с психични травми .Всеки един от нас има модел за света в които живее.Този модел ни придава една сигурност и предсказуемост на нещата, които стават около нас. Моделът на всеки се създава в много ранна възраст и човек вярва в него и е убеден , че той е истински .Практически това е и така , защото това в което вярваме то и става – дори и в библията пише ,,Нека бъде според вярата ви ,,.

Но, представите ни, които в голяма част са изградени от родителите ни често са стъпили точно на такива когнитивни грешки .Правли са ги родителите ни , дедите ни , ще ги правим и ние и децата ни – въпроса е да се научим да ги разпознаваме и намалим количеството им.

Човека, Атлантида, който според теб изкривено възприема информацията не мисли или допуска, че това е така .Той искрено вярва че е прав .Всъщност информацията се филтрира много здраво от убежденията и всеки вижда само това в което вярва .Когато казваш на някой, че не е прав той разбира обикновено, че искаш да кажеш ,че сетивата или разума му не са наред и тръгва да се защитава знаейки ,че това не е така .И е прав и сетивата и разума му са си наред .Той изобщо не допуска ,че някое от възловите му убеждения може да е изградено на базата на когнитивна грешка на неговите родители , баби или дори пра пра баби и да не е вярно..

Не, човек много много рядко преглежда своите основни убеждения , те са изградени толкова отдавна и толкова добре му служат придавайки му сигурност , че това не се прави .

Тук ще разкажа една притча

,,,Излязъл веднъж Сократ на разходка извън Атина .На среща му идвал един критинянин .Познал той Сократ и го попитал

-О мъдрий Сократе , аз за първи път отивам в Атина , какви хора са атиняните ?

-Ще ти кажа критинянино , но първо ти ми кажи какви са хората от твоя остров - отвърнал му Сократ.

-О, критиняните са много грозни хора , лоши хора са , лъжат , мамят и не помагат на ближният си ''.

- Е ,- отговорил Сократ - като стигнеш Атина ще видиш , че и атиняните са същите – грозни са ,лоши , лъжат , мамят и не помагат на ближния си .

Сократ продължил пътя си .

След малко срещнал един родосчанин . Той също познал Сократ и му казал

- О, мъдрий Сократе, аз за първи път отивам в Атина , какви хора са атиняните

- Ще ти кажа , но първо ти ми кажи какви са родосчаните - казал Сократ

- О , родосчаните са много хубави и добри хора , честни са и винаги са готови да ти помогнат .

- Е -казал Сократ -като стигнеш Атина ще видиш че и атиняните са същите- много хубави хора , добри са, честни са и винаги са готови да ти помогнат .

Атлантида казва - Там е самозащита може би- страха от прекалено силна, непоносима психична болка .......Не е защита от болка, а израз на ,,вяра ‘’ , че нещата са така както ги знаем .Вярата е в основата , а не болката .

Атлантида казва - Може ли да се каже, ученията, които проповядват сърдечност и любов към абсолютно всички хора са също и една отлична психологическа терапия срещу някои от изброените нарушения в горния постинг .............. Определено е така .Само в обстановка на приемане и любов човек може да приеме и изследва себе си и открие някои от когнитивните грешки които прави .

Атлантида казва - Дали човек с по-сериозен психически проблем има ресурса, приемайки в сърцето си любовта сам да се освободи и коригира?..................

Ресурса го има , но зависи доколко ще го използва .

Линк към коментар
Share on other sites

Прочитайки притчата за Сократ, и съгласявайки се с посланието, което ми се „привидя” там , установих, че притежвам отклонението „Справедлив свят”– „вярването, че всичко в света е справедливо и затова всеки получава заслуженото си”.

Но това означава ли, че „трябва” за да бъда „нормален”(без отклонения), да променям нещо у себе си? Защото прочетох какво означава „трябва”- „ригидни правила по отношение на себе си, хората и ситуациите. Перфекционизъм към себе си и хората. Психологът Алберт Елис нарича това когнитивно изкривяване „Мастербация” – от господар и аналогията с мастурбация, тоест преживяването на авторитарна властност – перфекционизъм”.

Т.е. „трябва” ли да променям собствените си правила за да бъда „нормален”? Защото ако съм доволен от това, което съм, е възможно да означава, че страдам от отклонението „Одобрение на собствения избор” – „спомен, че избраните опции са били по-добри от отхвърлените”.

Линк към коментар
Share on other sites

Тези изкривявания и отклонения, които изброи Орлин наистина съществуват. Но трябва да внимаваме, когато ги отнасяме към различни хора и дори към себе си, защото правейки това ние сме подвластни на същите тези изкривявания и отклонения, и заключенията ни по отношение на другия в повечето случаи излизат неверни или непълни. Не знам дали се изразих ясно, но това го забелязвам твърде често. Това най-често става когато се правят прибързани изводи, без да се разполага с нужната информация. Преди всичко ни липсва истинско вникване в чуждата позиция, ниво на съзнание и мотивация. Значи за да използваме тези дефиниции пълноценно, трябва да сме преодолели в значителна степен съответните изкривявания и отклонения в себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Станимире, говориш за психичния защитен механизъм "проекция" - той самият е познавателно изкривяване. Да, за да имаме ясна преценка за другия, ние самите е нужно да сме в по-голяма степен от него близо до ясната визия за реалността. Иначе неизбежно проектираме собствените си изкривявания, виждайки ги в другия и му поставяме "телета под воловете му"... :) Но никой не е напълно свободен от това. Понякога е възможно 'скачане към заключения", например тук в "психотерапия онлайн" аз вероятно понякога си подскачам... Но това е поради малкото информация и индиректната накъсана комуникация. Все пак, не е нужно да се контролираме постоянно, а да имаме известна доза спонтанност, иначе ще си мастербираме (виж по-горе за термина) невротично... :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...